5 dagen gestopt. Heel erg ziek

Geplaatst door Zieron op 22/08/2015 - 23:12

Lid sinds 22 aug 2015

Hallo iedereen!

Ik ben Chiron, 27 jaar en heb ongeveer 16 jaar gerookt... Hier is mijn uitgebreid verhaal over welke ontwenningsverschijnselen ik ervaar tijdens mijn stoppen met roken.

Ik ben een 3-tal maand geleden extrasystolen beginnen krijgen ook wel beter bekend als hart overslagen. Uiteraard als je dit voor het eerst voelt schrik je er van raak je in paniek en ga je opzoeken wat er aan de hand is. Uiteindelijk na een aantal doktersbezoeken bleek het ongevaarlijk te zijn maar dat roken wel een trigger kan zijn. Ik heb dan maar besloten om te mindern met roken. In plaats van 20 a 25 sigaretten per dag ging ik er 10 roken en dit heb ik dan ongeveer een maand volgehouden. Na die maand ben ik overgestapt zonder het zelf te beseffen op 4 sigaretten per dag. Ik had hier totaal geen probleem mee maar ik begon mij wel redelijk afwezig te voelen, telkens ik dan rookte ging dit afwezige gevoel dan vaak weer weg. Dit afwezige gevoel bleef aanhouden voor zo lang ik niet rookte en ging dan terug weg als ik terug een sigaret had opgestoken. Ik werd er ook terug vrolijk van en kreeg een gerust gevoel over mij heen.

Nu vorige week vrijdag moest ik op controle in het ziekenhuis, ik heb een donornier dus word dit regelmatig gecontroleerd.  Ik had de dagen ervoor eigenlijk niet zo veel gerookt, ik denk 2 of 3 sigaretten op 4 dagen tijd. Eenmaal aangekomen in het ziekenhuis kreeg ik een lichte draaiing, ik liep een rondje om mijn hart te doen pompen en het was over. Ik was heel erg moe die dag omdat naar het ziekenhuis altijd een stressvolle ervaring is voor mij. Ik had dan maar beslist om weer in mijn bed te gaan liggen en een dutje te doen. Later die dag wakker geworden en zoals gewoonlijk wat playstation gespeeld, ondertussen wat gerookt, wat aan de wagen gewerkt, enz, enz,... Zaterdag daarop moest ik rond de middag weg, heel de dag nog niet gerookt maar dan wel snel een sigaretje opgestoken voor we moesten vertrekken. Plots voelde ik mij enorm slecht voelen en draaide die dag continu weg, uiteraard was ik in paniek omdat ik totaal niet wist wat mij overkwam. Besloten om niet te roken en af te wachten tot de dag nadien. Ik werd dan zondag wakker en voelde mij even slecht als die bewuste zaterdag! Geen flauw idee wat er met mij aan de hand was en ik wist me totaal geen raad. Maandag voelde ik mij een stukje beter en ik had het idee om weer een sigaret te roken zodat het misschien over zou gaan... Dat was geen goed plan want ik kreeg weer zo een "aanval" van wegdraaien en bleef mij heel erg slecht voelen. Beslist om dan maar niet meer te roken en er voorgoed vaarwel tegen te zeggen in de hoop dat ik terug beter zou worden. Om een lang verhaal af te sluiten is de conclusie dat ik mij al sinds maandag heel erg beroerd voel. Ik denk persoonlijk dat het komt door dat ik op een maand tijd ben afgebouwd met roken, toen had ik al het afwezige gevoel wat dan op zijn beurt terug beter werd als ik ging roken. De symptomen zijn momenteel: heel erg afwezig zijn alsof mijn besef niet 100% aanwezig is ( heel erg vervelend!! ), duizelig als ik opsta en ga rondwandelen soms komt het ook op als ik neerzit, zwaar hoofd, zware ogen, gevoel hebben dat ik ga flauwvallen,...

Het ergste van al de symptomen is dat ik mij heel erg verward en afwezig voel waardoor ik minder besef heb van mijn omgeving. Hierdoor ontstaat er soms angst en/of paniek met als gevolg dat ik ga hyperventileren...  Ook ben ik wel emotioneler dan anders en door het feit dat ik snel flauwtes krijg is dit voor mijn omgeving ook niet aangenaam. Ik heb wel het gevoel dat het een klein beetje beter is sinds vandaag maar ik heb echt nog téveel momenten waarvan ik zeg dit moet stoppen! Het is letterlijk met ups en downs, vandaag weer licht weg gedraaid waardoor ik moest liggen. Rond wandelen gaat nu wel beter maar kan het niet lang volhouden :(

Komen deze symptomen nu echt van te stoppen met roken? Heb ik pech dat ik echt heel zware ontwenningsverschijnselen heb? Ik voel mij alleszins heel erg slecht sinds maandag en ik hoop uit de grond van mijn hart dat ik hier snel vanaf geraak. Volgende vrijdag vertrek ik normaal op weekend maar zoals het nu gaat denk ik niet dat ik hiertoe in staat ben

Alvast bedankt om even tijd vrij te maken laugh

afbeelding van ytje

Geplaatst door Yvondv op 23/08/2015 - 08:52

Lid sinds 01 feb 2014

6 jaar 6 maanden geleden gestopt met Cold Turkey.

Goeiemorgen Zieron, 

Welkom en goed dat je met roken ben gestopt!

Heel vervelend allemaal, waar je doorheen gaat, maar ik weet wel een beetje wat je bedoeld!

Ik weet ook dat ontwenningsverschijnselen er eigenlijk bijna niet zijn, het is ook niet omdat het een maand duurde het afbouwen, want ik ben gestopt in een dag, de ene dag rookte ik en de andere dag plots gestopt zonder voorbereiding, eigenlijk heb ik totaal geen last van ontwennings verschijnselen gehad.

Het is denk ik ook hoe je er tegen aan kijkt, blijf positief, zie het als een prettige gebeurtenis 'het stoppen', tuurlijk heeft de een er meer last van dan de ander. Maar een gevoel doet een hoop met een mens, je gedachte maken dat je een gevoel krijgt.

Dus je denk ik voel me niet lekker en ja hoor, het gaat ook gebeuren dan,  probeer positief te blijven. Misschien klinkt dit vreemd en zweverig, maar ik bedoel het goed.

Die hart overslagen, bij mij zijn het dubbel slagen, heb ik ook last van gehad, juist als ik rustig in m'n bed lag kwam het op, alsof m'n hart in m'n keel klopte, heel eng. Mijn hart is door een andere reden helemaal nagekeken en alles is oke. En ook die overslagen zijn verdwenen. Het is de angst, die jou misschien heel veel nare gevoelens laat krijgen.

Als je het niet vertrouw, laat het onderzoeken bij de huisarts.

Maar stoppen met roken is natuurlijk altijd veel beter dan door blijven roken, twijfel daar niet aan? 

Ik hoop dat het snel overgaat allemaal!

heel veel succes en sterkte!

Geplaatst door Zieron op 23/08/2015 - 19:43

Lid sinds 22 aug 2015

Hey Yvondv!

Ik denk dat het allemaal een beetje samenhangt met elkaar... Ik weet als je stopt met roken dat je lichaam nicotine nodig heeft maar je geeft het niet. Daar komt nog bij dat je plots gestopt bent met een gewoonte die je jaaaren hebt aangehouden. Symptomen die hierdoor kunnen ontstaan zijn dan ook logischerwijze afkickverschijnselen. Deze afkickverschijnselen zijn dan een trigger om je rusteloos te voelen, je hebt meer emoties, raakt in paniek en vooral krijg je ook meer zuurstof waardoor je sneller kan gaan hyperventileren... Dit laatste heb ik dan weer en dat verklaard wat ik in mijn eerste verhaal heb vermeld. Voor mijn hart neem ik nu bisoprolol 1.25mg en sinds ik deze neem voel ik mij wel veel rustiger en dit helpt dan ook aanvallen van hyperventilatie te voorkomen. Ik heb gemerkt dat ik vandaag een goede dag heb. Heb een wandeling gemaakt en ik word minder snel duizelig. Wel kreeg ik een aanval als ik in de wagen zat toen we om eten reden sad...

Nu ja, er zit duidelijk betering in aangezien ik 8 dagen geleden tot 2 dagen geleden continu aanvallen kreeg... Ik kon amper rond wandelen omdat ik dan het gevoel had van wegdraaien, erg beven, heel ongecontroleerd ademhalen, enz, enz,...  Ik voel me zeker nog steeds niet 100% maar het beterd en dat maakt me gerust! Mocht het gevoel van afgelopen dagen aanhouden was ik terug gaan roken, dat weet ik zeker!

 

Hartelijk dank voor de reactie

afbeelding van ytje

Geplaatst door Yvondv op 23/08/2015 - 20:35

Lid sinds 01 feb 2014

6 jaar 6 maanden geleden gestopt met Cold Turkey.

Hai Zieron, 

Alles hangt ook samen!

Maar fijn dat het wel beter gaat, gewoon lekker doorgaan met stoppen!

Fijne avond!

Geplaatst door Zieron op 24/08/2015 - 00:08

Lid sinds 22 aug 2015

Hey Yvondv!

Ik zal zeker proberen volhouden hoor maar het is enorm lastig!

Ik weet natuurlijk niet of het allemaal voort komt uit het stoppen met roken maar dat zal dan wel denk ik dan.

Ik hoop alleen maar dat ik volgende vrijdag ten minste beter ben en blijf want dan moet ik vertrekken met de auto voor 130km... Nu is het weer even een minder moment en vandaag een heel lichte aanval gekregen waarin ik even paniek had en begon te hyperventileren. Is dan wel weer snel weggegaan!

Groeten

Reactie toevoegen