8 weken gestopt met Champix, hunkering wordt groter ...

Geplaatst door mdl50 op 30/11/2017 - 21:06

Lid sinds 12 mei 2012

8 jaar 2 weken geleden gestopt met Champix.

Hallo,

Graag jullie feedback ...

Ik ben Mario, 63 jaar, en rook(te) sinds mijn 14e. Vroeger 1 pakje shag per week, de laatste 25 jaar door de week 35 sigaretten per dag, in het weekend 50 stuks. Ik zie veel mensen met longproblemen, en wordt zelf ook een dagje ouder. Daarom gestopt, maar hier eerst mijn eerdere pogingen ...

In 2008 geprobeerd met afbouw (zonder medicatie), door dagelijks tijdstip sigaret te noteren, en aantal sigaretten per dag met 1 te verminderen (ingepland op lijstje). Is niet gelukt, na 14 dagen weer volle bak ...

Daarna Zyban. Werd daar niet vrolijk van, en ook waarschuwing gekregen vor mogelijke tia's. Dus daarmee gestopt.

In 2012 geprobeerd te stoppen m.b.v. Champix. Erge nachtmerries. Maar hunkering werd wel onmiddelijk minder, en reuk- en smaakvermogen kwam binnen 2 dagen terug. Ging best goed, maar ben op de stopdag 2 sigaretten per dag blijven roken, in de verwachting/hoop dat ik dat tot het einde der tijden kon volhouden. Zodra ik echter Champix ging afbouwen, was ik weer terug bij af.

Na de vakantie eind sptember dit jaar besloten om nog eens met Champix te proberen (los van Oktoberstop en al die onzin). Met het starten ben ik gelijk minder gaan roken (minder behoefte). Op dag 10 (8 oktober) ben ik VOLLEDIG GESTOPT.

Nu ben ik 8 weken rookvrij. Misselijk van de pillen, als een blok in slaap vallen, 's ochtends vóór de wekker wakker worden uit een intense droom, overdag onvoorspelbare stoelgang: ik neem het erbij ... Immers viel de hunkering naar sigaretten wel mee. Ik kan ook rustig bij collega's in het rookhok gaan staan zonder er last van te hebben. Door de week op mijn werk gaat het dus wel (veel afleiding), en ik zuig af en toe op een ouderwets Pottertje (zoethout). 's Avonds duik ik wel in de koelkast om te snaaien (kaas, worst), of zoutjes etc. Volgens huisarts beter wat te zwaar dan COPD of kanker. In het weekend had ik meer problemen, maar dan is het credo: vooruit, niet zeuren, ga iets doen en verman je ... ;-)

Maar de laatste 10 dagen heb ik het heel zwaar. Had gehoopt dat de hunkering langzaam toch minder zou worden. Maar die wordt nu na 8 weken plots wat sterker ....???. Ook een zuur/bitter mondgevoel. Sta op het punt te breken, maar mijn verstand veriedt het omdat ik het al zo lang volhoud.

En dat terwijl ik bijna moet gaan afbouwen met de Champix ...

Daarom aan jullie enkele vragen:

  • Wie herkent dit
  • Kan dit liggen aan de Champix (nu gaan afbouwen)?
  • Of moet ik juist de dosis verhogen?
  • Of andere ervaren invloeden ?

Graag jullie advies ...

Mario.

afbeelding van Vivian

Geplaatst door Mysc op 01/12/2017 - 08:05

Lid sinds 31 okt 2017

2 jaar 10 maanden geleden gestopt met Tabex.

Hey Mario!

Ik zou je graag mijn inzicht op je verhaal willen geven, heb alleen een beetje haast nu (afspraak ziekenhuis met dochter) dus kan helaas niet uitegebreid er op in gaan. Gister was het forum hier even offline, en dan lijkt het helemaal een eeuwigheid voordat iemand je post leest en antwoord. Maar je roept niet in het niets!  Wil wel even zeggen dat je echt trots op jezelf mag zijn voor wat je al bereikt hebt!!!! Ik snap alle vervloekings momenten heel goed, ook de twijfel, maar dat is echt de verslaving die nog praat.. ga er tegen in en wees TROTS!!! niet vermannen, maar trots zijn.. hoofd omhoog borst vooruit
Jij doet dit!!! Weet je hoe geweldig dat is!!! TOPPER!

 

afbeelding van Lon10

Geplaatst door Lon10 op 01/12/2017 - 10:20

Lid sinds 17 nov 2017

2 jaar 10 maanden geleden gestopt met Tabex.

Wat knap dat je al acht weken gestopt bent met roken. De hunkering is onvoorspelbaar. Je zou denken dat het elke week makkelijker wordt, maar helaas werkt dat niet altijd zo. Zelf ben ik ook meerdere keren gestopt met roken, een keer zelfs een rookvrije periode van drie jaar.

Ik herinner me hoe relaxed ik me toen voelde; totaal niet met roken bezig, het deed me niks. Ik kon bijvoorbeeld veel meer genieten van niets doen. Als roker moet je overal een sigaret bij; om eens goed na te denken, als je wacht, bij een drankje, als je telefoneert, etc. Dat relaxte gevoel, daar kijk ik naar uit. 

Gaat het vandaag al weer beter? Ik heb geen ervaring met Champix en kan je daar dus niet in adviseren. Misschien even bellen met de huisarts of de ondersteuner voor advies?

afbeelding van suus6

Geplaatst door suus6 op 01/12/2017 - 12:19

Lid sinds 04 nov 2017

2 jaar 8 maanden geleden gestopt met Cold Turkey.

Hoi mdl50,

Wat een prestatie al, 8 weken niet gerookt!! Super.

Ik heb geen ervaring met Champix dus kan daar niet over meepraten. Maar zou het kunnen dat je je onbewust zorgen maakt over het feit dat je binnenkort gaat afbouwen? En dat je het daarom nu weer even wat moeilijker hebt dan in het begin? Een soort angst omdat het eind van de Champix in zicht komt, en je bang bent dat je dat niet aankunt? Ik weet het niet hoor, maar dat is wat in mij opkwam toen ik jouw stukje las. Ik zou de dosis Champix absoluut niet zomaar verhogen denk ik. Eerst even overleggen met je HA zoals Lon aangeeft lijkt me zeker een aanrader.

Trouwens, ook zonder hulpmiddelen als Champix is het vrij normaal dat je weer lastigere weken hebt na een rustigere periode. De trek, de hunkering, de roep van de verslaving is gewoon hartnekkig en blijft je lastig vallen. Dat is ook niet vanaf het begin een dalende lijn volgens mij. Soms na een aantal goeie weken lijkt het ineens weer lastiger te worden. Maar ook dat gaat weer voorbij, als je maar blijft geloven in jezelf en nog steeds achter je stopbesluit staat.

Succes!!!

Geplaatst door Dik (niet gecontroleerd) op 03/12/2017 - 19:36

Lid sinds

Hoi Mario, heel herkenbaar, ik heb ook 35 jaar gerookt, variërend van 4 sigaretten tot 20 per dag, gestopt nu een week of acht geleden, en eerst dacht ik ook makkie, maar het is erg zwaar, ik overweeg alweer om af en toe te gaan roken, alleen in het weekend bijvoorbeeld. Maar ik weet ook wel dat dat zeer w aarschijnlijk niet goed gaat!! Dus probeer toch vol te houden, wat mij persoonlijk tegenvalt zijn de voordelen van het stoppen, ik heb ze nog niet ontdekt helaas, voel mij zeker niet fitter, ben best chagrijnig en heb een ongelofelijke honger. Ik probeer net als jou op verstand door te gaan en hoop dat ik het ook na de champix tijd het vol kan blijven houden!?!

 

Geplaatst door tabex (niet gecontroleerd) op 03/12/2017 - 23:18

Lid sinds

stap over op tabex, en ga naar bibliotheek op zaterdagmorgen 9 uur, vraag naar het stopboek van Allen Carr en verlaat bieb pas als het boek uit is gelezen. Veel succes, sowieso nu nooit meer gaan roken, wel moet je het nu iets makkelijker voor jezelf gaan maken, en nogmaals dat is sowieso niet het geval als je weer gaat roken. Erg verstandig om je verhaal op deze site te plaatsen, dat is een heel erg goed en krachtig teken dat je inmiddels sterk genoeg bent om de hulp in te roepen die je nodig hebt om het te gaan doen! het roken definitief tot het verleden te laten horen. Veel succes.

afbeelding van Vivian

Geplaatst door Mysc op 04/12/2017 - 01:12

Lid sinds 31 okt 2017

2 jaar 10 maanden geleden gestopt met Tabex.

Ik zou hier nog even op terug komen:
Champix (of eigenlijk het stofje varenicline) "bespeelt" de nicotine receptoren (wat het precies doet, daar zijn ze nog niet over uit*). Waardoor het roken vies en onaantrekkelijk wordt (zoals je vroeger van dat vieze spul op je nagels smeerde tegen nagelbijten). 
Hierdoor heb je dus nog steeds dat je af kickt van de nicotine, maar ook de bijwerkingen van de champix blijft houden (zoals die smaak verandering.. want die hoort niet, dat is een bijwerking waarmee ik naar de huisarts zou stappen. Er gaat gewoon iets niet goed met die champix)
Dat de hunkering sterker wordt dat is ook een beetje een dingetje van het hele proces, de eerste weken trots en euforie, daarna moet je het inpassen in je leven (laten we wel wezen, na 6 weken vieren op facebook dat je niet meer rookt vinden de meeste in je omgeving die nooit gerookt hebben het niet zo'n prestatie meer.. dus enthousiasme erom heen is ook minder) , en komt ook de acceptatie dat de verslaving meer was dan je eigenlijk dacht. Het heeft gewoon zoveel meer impact dan alleen maar fysiek, de verslaving staat voor iets in je leven waar je voor vluchte, stress moment in het gezin <- naar buiten en roken, teveel mensen op een verjaardag-> naar buiten en roken, Oneindige file en vreselijke autobestuurders voor je die voor frustratie zorgen-> parkeerplek en roken.. effe ontspannen.. 
Waar het roken nooit om begonnen is dus eigenlijk. Men begint niet met roken omdat ze zich niet kunnen ontspannen, de verslaving heeft zoveel terrein gewonnen dat je niet met de stress om kunt gaan zonder die sigaret. En wat het funest maakt, iedere keer als je stopt met de sigaret dan ga je meteen al afkicken, in de eerste 2 uur begint het lichaam alweer met herstel, en gaat je brein in de stress want omg!! GEEN ZOOI! 

En nu zal ik even heel bot klinken, maar je hebt 50 jaar gerookt... toen jij in de puberteit kwam, en groeide, en alles ontwikkelde, alles is onder invloed van die zooi gegaan. Dus ALLES moet vanaf die periode herstellen.. geef dat de tijd, het duurt minder lang dan die tijd die je gerookt hebt. Maar het duurt langer dan je zou willen omdat het gewoon een klote proces is, alles in je lichaam moet zich aanpassen.. moet weer gezond worden. Help dan ook zeker je lichaam een handje met extra supplementen zoals 
Vitamine C (is ook goed voor mensen met allergieen, niet het huismerk van kruidvat, maar serieuse merken als Now en bonusan, die werken namelijk gewoon echt goed en hebben geen rare suikers als vulmiddelen, of nog erger stevia... stevia en grasallergieen gaan NIET samen!)
Wat een rokers lichaam ook echt te kort komt is Vitamine E (dat werkt samen met de vitamine c) 
Maar omdat dat weer lastig is met dosering is het aan te raden om Vitamine C in supplement vorm erbij te nemen (want dat verdwijnt in de urine als je teveel ervan neemt) en Vitamine E met eten op te lossen: 
-Noten: bijv hazelnoten, pinda's en amandelen
-Plantaardige olie: zonnebloem, olijfolie, enz
-Groene groente (andijviestampot met spekjes!!)
-Zaden: zonnebloem, pijnboompitten 

Verder mentaal stukje: 
s avonds Magnesium en L-tryptofaan (zit bij elkaar in een pot van eh.. merk Lucevital ofzo?) dat zorgt voor een balans in je melatonine/seratonine potje (want die zijn leeg, en lege seratonine zakjes vullen niet snel aan..) dus dat moet allemaal in balans komen
Echt wekenlang niet slapen is geen optie, dus na dag 3 zou ik zeker of zelf melatonine halen, of bij de huisarts aangeven dat je moet slapen anders dan ga je het niet trekken, slaap is gewoon echt heel belangrijk.

Dan heb je nog een hele lading aan B's die vooral nodig zijn voor mensen die daar depressief van zijn (heel vaak komt een depressie door een tekort aan B12 en niet door een seratonine probleem, vind het dus echt heel raar dat de psychiaters niet veeeeeeeel vaker samen werken met een priklab en dit eerst helemaal doorlichten op CELnivo.. aub)

D - maar dat is een kwestie van wandelen, wat sowieso echt goed is voor je hele gestel. Gewoon wandelen, en als het saai is, muziekje op je hoofd en dan ga je maar bomen tellen... (zoals mijn begeleidster zei :P)

Honger tja het hoort er gewoon bij, je kan er tegen vechten, of je kan het accepteren en ermee werken... je hoeft niet zooi te eten, je kan juist je lichaam geven wat het nodig heeft in die honger aanvallen. En ja dan ben je dus soms een konijn, nou en... lekker gezond dipsausjes online opzoeken en dippen! En geef dan dat honger gevoel gewoon zijn zin! Je rookt iig niet! En je zorgt meteen goed voor jezelf! 

Stoppen met roken is zoveel meer dan alleen geen sigaret meer opsteken, het is een mentaal proces (afkicken, patronen doorbreken, confrontatie met je eigen ontvluchtgedrag) het is een lichamelijk afkick (kort) en herstel (lang) proces.. en tja die tijd moet je jezelf gunnen... het is voor jou en voor niemand anders. Je kan niet het stoppen de schuld geven van het klote gevoel... dat klote gevoel komt door het jarenlang verzieken van je lichaam en geest (sorry dat ik het zo bot benoem, maar weet even niet hoe ik het anders moet overbrengen).
Je voelt daar nu de consequenties van... en dan kun je twee dingen doen.. je kan of weer gaan roken en het uitstellen, en dan eigenlijk met zekerheid kunnen zeggen dat je ziekte die er aan komt echt nog veel en veel meer nare consequenties gaat hebben dan wat je nu voelt, of je zegt - okay ik accepteer dat ik nu en waarschijnlijk me nog een tijdje niet optimaal ga voelen en ik accepteer dat wat ik nu voel beinvloed wordt door de junk in mij en dus de waarheid verdraait. 
Schrijf op papier desnoods per dag wat je bijwerkingen zijn, waar je last van hebt, en dan kun je zelf feiten zien dat dingen de juiste richting op gaan. Ons brein kan ons echt heel goed voor de gek houden als we dingen gaan vergelijken en we ons NU kut voelen.. (dat voelde ik vorige week niet hoor.... oh jawel.. en 2 keer erger.. want ik kan het terug lezen op het forum :P)

Eh.. hoop info.. hoop dat je er wat aan hebt.. :)

Geplaatst door Jan79 op 06/12/2017 - 12:16

Lid sinds 06 dec 2017

2 jaar 12 maanden geleden gestopt met Champix.

Goedemiddag,

Ik ben nu 11 weken rookvrij. Ook met bhv Champix. Ik merk dat ik de laatste weken neerslachtig ben. Twijfel slaat toe. Haal alles door elkaar. Wil ik nog wel stoppen? Dat soort vragen spoken door mijn hoofd. Ik wil niet roken, maar twijfel zo. Misschien komt dit ook door de champix bijwerkingen... Iemand die hier deze ervaringen kan herkennen? 

afbeelding van Lon10

Geplaatst door Lon10 op 06/12/2017 - 14:02

Lid sinds 17 nov 2017

2 jaar 10 maanden geleden gestopt met Tabex.

Hallo Jan, welkom! Het forum zit vol met mensen die deze ervaringen herkennen, zie ook hierboven.

Het verbaast me wat Dik schrijft, al acht weken gestopt en geen voordelen daarvan merken???. Jammer! Zelf heb ik veel voordelen vanaf dag 1 bemerkt. Als je gaat mopperen, tandhakken, op wilskracht doorzetten, verstand op nul, omdat je het wilt of moet, zal het een stuk moeilijker zijn. Chagrijnig, ja, dat zijn we allemaal af en toe... Neerslachtig, lees de tips van Mysc, overleg met je dokter, ga wandelen, etc

De meesten van ons hebben meer dan 10 jaar gerookt en onszelf volgestopt met giftige stoffen. Dat is niet in een paar weken uit je systeem. 

Geplaatst door mdl50 op 09/12/2017 - 21:44

Lid sinds 12 mei 2012

8 jaar 2 weken geleden gestopt met Champix.

Dank je Mysc, toch wel belangrijk, wat steun van anderen ;-)

 

Geplaatst door mdl50 op 09/12/2017 - 21:46

Lid sinds 12 mei 2012

8 jaar 2 weken geleden gestopt met Champix.

De huisartheeft er ook geen verstand van, maar heeft me nog een extra kuur van 4 wk gegeven ...

Geplaatst door mdl50 op 09/12/2017 - 21:47

Lid sinds 12 mei 2012

8 jaar 2 weken geleden gestopt met Champix.

Dank Suus, ik blijf volhouden, maar het houd me elk uur bezig ... ;-)

Geplaatst door mdl50 op 09/12/2017 - 21:49

Lid sinds 12 mei 2012

8 jaar 2 weken geleden gestopt met Champix.

Een lotgenoot, jij ook volhouden Dik .... ;-)

Geplaatst door mdl50 op 09/12/2017 - 21:50

Lid sinds 12 mei 2012

8 jaar 2 weken geleden gestopt met Champix.

Allan Carr heb ik ooit 12 pag. van gelezen, en toen in de vuilnisbak gegooid, zo taai en belerend ... Tabex ken ik niet, wat zijn voor- en nadelen t.o.v. Champix ?

Geplaatst door mdl50 op 09/12/2017 - 21:58

Lid sinds 12 mei 2012

8 jaar 2 weken geleden gestopt met Champix.

Dank je wel ... , een heleboel om over na te denken .... en ook een motivatie om niet toe te geven aan dat verlangen. Maar na 9 weken zou ik wel eens willen dat het wat minder werd. Ik kan immers niet permanent Pottertjes eten of drinkbouillon slobberren (want die helpen wel) ...

afbeelding van Vivian

Geplaatst door Mysc op 09/12/2017 - 21:59

Lid sinds 31 okt 2017

2 jaar 10 maanden geleden gestopt met Tabex.

Ik heb her en der op het forum wat dingen gepost erover, zal de linkjes even voor je opzoeken..
En ik moest heel even grinniken toen je tikte dat de huisarts er ook geen verstand van had... want soms voelt dat idd zo of ze maar wat doen met die champix idd. En weet je er zijn er best wel waar het goed bij gaat. Alleen probleem van Champix vind ik dat als het verkeerd gaat het ook meteen een stempel op het hele stop proces en ook gewoon je leven even compleet overhoop gooit. 

Maar ik ga even linkjes opzoeken, dus ik zal wederkeren :D

Reactie toevoegen