Aanhoudende psychische klachten

Geplaatst door Keesstopt op 07/12/2017 - 22:11

Lid sinds 07 dec 2017

Hallo,

Mijn naam is Kees en ik ben nu zo'n 10 weken gestopt met roken.

Ik ben 26 jaar en rookte vanaf mijn 18e ongeveer een pakje shag in 5 dagen of een pakje sigareten in 2 dagen (weekend 1 dag)

Cold Turkey gestopt met alleen de eerste dagen veel moeite, maar daarna gewoon "Nee" zeggen en jezelf afleiden, dan is het goed vol te houden, maar...

De afgelopen 4 weken zit ik thuis vanwege stress klachten, overspannenheid, een continu gevoel van spanning in mijn buik en vrees om ruimtes met mensen in te gaan. Zelfs op mijn werk durf ik niet meer te komen terwijl ik daar al jaren werk en iedereen goed ken. Dit is opeens ontstaan. De dagen voordat dit onstond was ik gewoon aan het werk, zonder bijzonderheden en was ik 's avonds bij vrienden thuis (deze roken in huis) en in het cafe (o.a. in rokerruimte)  

Nu had ik een aantal weken daarvoor ook kort een weekje dat ik erg depressief was, eigenlijk andere klachten en voornamelijk te verwijten aan het gebruikt van MDMA dat weekend (gebruik; 2e keer in 8 jaar), veel alcohol en toen was ik net gestopt met roken. Dus begrijpelijk dat ik een dip had die iets langer aanhoud dan een kater en ik kwam er na goed vanaf. 

Maar nu houd het zolang aan dat ik zelf ook niet goed weet of het nou puur door het stoppen met roken komt of dat het stoppen met roken de druppel was en ik nu gewoon overspannen ben door jarenlang stressende gebeurtenissen te onderdrukken en soms te verdoven met alcohol en tabak en dit nu er allemaal uit komt.

Natuurlijk is deze tijd van het jaar ook niet de tijd waarin men en vrolijkst is en na veel op internet en in boeken te hebben gelezen kwam ik erachter dat een redelijk perecntage jongvolwassenen stress, overspannenheid of zelf een burn-out ervaart. Maar ik lees nergens dat er mensen zijn die deze verschijselen, ongeacht hun leeftijd of leefstijl, ondervinden na het stoppen met roken. En dan ook zolang aanhoudende klachten. 

Terug gaan roken om het te ondervinden of het beter is wil ik natuurlijk niet, want dat zal ik mezelf kwalijk nemen, helemaal als het geen positief effect heeft. Jezelf maar aannemen dat het door het roken komt om toch een smoesje te hebben om weer te beginnen lijkt met sterk. Ik rookte niet zoveel.

Dus,...

Geplaatst door Mysc op 08/12/2017 - 10:42

Lid sinds 31 okt 2017

2 jaar 1 week geleden gestopt met Tabex.

Beste Kees, 
Je hebt het bij het rechte eind als je zegt dat roken je niet gaat helpen bij dit probleem. Roken maskeert een hele hoop waardoor je er veel te laat achter komt dat er iets met je aan de hand is. Bijv roken werkt oa in op de dopamine/serotonine/norepinephrine receptoren, in zowel aanmaak en (her)opname. Aangezien je mdma hebt genomen neem ik aan dat je er iets meer van af weet dan de gemiddelde persoon (hoop ik, anders kan ik je erowid aanraden, lees je in!!) 
Oftewel, heel veel mensen met angst/paniek stoornissen en depressie (maar ook schizotype, bi polair noem het maar op, alles wat met die balans valt en staat) zie je roken. Omdat het in eerste instantie lijkt alsof daarmee je symptomen verminderd. Wat dus ECHT niet waar is, probleem is namelijk dat wanneer je NIET rook je en de verslaving hebt en de chemische onbalans waar je mee moet dealen. En je stopt met roken zodra je de sigaret uit maakt (dus je bent continu aan het afkicken, corrigeren, symptoom bestrijden, afkicken..enz)

Wat ik je kan aanraden is om echt naar de huisarts te stappen, vertel wat je weet en gedaan hebt (boeit niet wat die huisarts ervan vindt, het gaat om jouw gezondheid en jouw leven... ) 

Haal voor de wachttijd supplementen als: 
Magnesium/tryptofaan - voor de avond (en dan die van bonusan of now, geen eigen merk want die vulstoffen zijn echt prut... en de adh mag best heel hoog zijn voor mensen die stoppen met een verslaving of andersinds uit balans zijn. 
Omega 3 - als je lief voor je hersenen wil zijn dan is omega 3 echt een aanrader.. rust rust rust... 
Normaal zou ik ook B+ complex aanraden, maar ik weet niet of er sprake is van een depressie of een angst stoornis - die twee verschillen nogal namelijk en bij angst helpt B+ rust helemaal niets.. 
Daarbij is een test of je vitamine B12 op nivo zit altijd handig (liefst op celnivo, maar dat doen ze volgens mij niet.. maar test in bloed als daar al laag in zit dan kan je er donder op zeggen dat het op cel nivo helemaal laag is)

Als je nog meer vragen hebt, stel ze gerust, kan niet beloven dat ik overal een antwoord op weet, maar ik weet wel de weg naar de antwoorden en anders is er vast nog wel een ander die je meer kan vertellen :) 
 

Geplaatst door Keesstopt op 10/12/2017 - 16:19

Lid sinds 07 dec 2017

Bedankt voo uw reactie.

Gezien mijn voedingspatroon denk ik voldoende magnesium en vitaminen binnenkrijg. Ik eet namlijk veel fruit, daarnaast drink ik veel zuivel. Ik eet gevarieerd en ruim voldoende. Daarnaast ben ik sinds dat ik gestopt ben met roken ook erg veel gaan sporten en ben ik iedere dag minimaal een uur buiten aan het wandelen  of fietsen. 

Tryptofaan zei me niks en daar heb ik het één  en ander over opgezocht en besloten om het in huis te halen. Naar uw advies heb ik ze van het merk bonusan. 

Geplaatst door Mysc op 10/12/2017 - 16:46

Lid sinds 31 okt 2017

2 jaar 1 week geleden gestopt met Tabex.

Hartstikke goed!! Eeeeeeeen dingetje.. geen u alsjeblieft :P Voel me meteen echt stokoud hahahaha 
Hoop dat je weer snel een een opgaande weg vindt, want meestal komt het dan vanzelf wel goed :) 

Geplaatst door Ducoz op 23/04/2018 - 19:55

Lid sinds 19 Mar 2018

1 jaar 8 maanden geleden gestopt met Cold Turkey.

Ik lees dit topic en zie een hoop gelijkenissen met mijzelf. 

Ik heb jaren lang geblowed, in het begin niet echt veel.. de laatste maanden (van oktober 2017 tot Maart 2018) overmatig. Daarnaast rookte ik een pakje in de 2 dagen. Ik ben toen plotsklaps Cold Turkey gestopt met roken en blowen op het zelfde moment. Dat is behoorlijk heftig en kon ik ook niet echt volhouden. Alles in een keer, zonder uitvluchtmogelijkheden die ik al jaren zo gebruikte (tot rust komen). Ik heb in die 6 weken 1 keer een stukje space cake gegeten en tweemaal 2 trekjes van een waterpijp genomen. Allen zonder tabak. Maar merk dat ik dat blowen toch ben ontwend. Dat vind ik opzich wel prettig maar soms ben ik ineens nieuwsgierig naar wat het ookalweer was of wil ik het toch doen. Neem ik 1 trekje en ben ik wel weer klaar.. ik ga die zooi ook gewoon weg gooien.

 

Afin, ik vind mezelf erg terug in jou bericht. Ik dacht dat ik langzaamaan gek aan het worden was. Plotsklaps is mijn stemming veranderd, kan ik niks meer hebben en erger ik me aan een hoop dingen. Tijdens mijn werk, waar ik veel contact met vreemde mensen heb, ben ik paniekerig en help ik het liefste niemand omdat ik een angstig gevoel met het contact heb. Dat constante gevoel van spanning in mijn buik heb ik ook, en dicht dat toe aan alle verkeerde redenen waar ik ook nog eens over bijf malen en langzaam aan gek van wordt. Die spanning voelt een beetje als een matige adrenaline rush die maar blijft hangen.. 

Ik heb ook al zitten lezen over een burnout, waar ik veel ook van herken in hoe ik me nu af en toe voel.

Ik vroeg me af hoe het nu met je is, 4 maanden later en hoe het is verlopen met je gevoel en hoe lang dat aanhield. Wat heb je er uit eindelijk aan kunnen doen?

Geplaatst door Katinka (niet gecontroleerd) op 25/10/2019 - 17:09

Lid sinds

Beste Keesstopt,

Ik weet dat er inmiddels al een hele tijd voorbij is, ik zit zo goed als in hetzelfde schuitje als jij toen. Dus vraag me af hoe het nu met je gaat en hoe je eroverheen bent gekomen? Hoe is het afgelopen? Ik hoor graag van je. Hoop dat je reageert. 

groetjes Katinka

 

Geplaatst door Karim (niet gecontroleerd) op 29/10/2019 - 11:45

Lid sinds

Hallo Keesstopt (en de rest),

Ikzelf ben 23 jaar en heb 5/6 jaar een half pakje per dag gerookt. Zelf zit ik ook in zo'n situatie, maar dan anders. Ik ben al langs 5 artsen geweest, heb een longfunctietest en rontgenfoto's gemaakt en hier kwam allemaal niets uit. De arts blijft me vertellen dat ik gezond ben en niks aan mijn longen heb. Toch ben ik heel angstig en kreeg ik het zelfs heel benauwd in drukke ruimtes. Uiteindelijk ben ik nu 3 weken gestopt met roken en houden de klachten nog wel aan. Hebben jullie ook ademhalingsproblemen / angst voor ziektes gehad ?

Groetjes,

Karam

Reactie toevoegen