Alle begin is moeilijk - Part1

afbeelding van Sam B

Geplaatst door Sam B op 25/10/2017 - 15:17

Lid sinds 25 okt 2017

5 jaar 7 maanden geleden gestopt met Cold Turkey.

Dag iedereen,

Mijn naam is Sam. Ik ben nu 35 jaar, waarvan ik +/- 20 jaar gerookt heb (frequentie: +/- 20 sigaretten /dag).

Stopmethode: Cold turkey: geen hulpmiddelen ( = geen pleisters, sprays, pillen, etc.)

Ik ga hier kort en bondig mijn persoonlijke ervaringen neerschrijven, het kan misschien voor velen herkenbaar zijn en hopelijk in de toekomst voor anderen een houvast zodat ze weten dat ze niet alleen zijn.  Ondertussen schrijf ik ook de frustraties even van mij af en typen is nog altijd gezonder als roken.
Een goede verkoudheid heeft mij op weg geholpen en ik dacht waarom niet meeliften met de alreeds rijdende trein? 

Zo gezegd zo gedaan.  Het stoppen ging in het begin, tot mijn grote verbazing, zonder noemenswaardige problemen (terwijl dat de meerderheid zegt dat de moeilijkste periode dag 1 t.e.m. 3 is - in mijn geval geldt dit dus niet!). Mijn eerste lichte ontwenningseffecten laten zich wel al zien tijdens deze periode: Zwarte koffie ( mijn ochtendroutine) is vanaf dag 1 uit de boze aangezien ik deze zeer sterk associeer met een sigaret.  Mijn eetlust gaat omhoog en op dag 3 proef ik al bepaalde zaken ( zelfs een brood van de bakker) op een andere manier. Op zich niks wereldschokkend en ik kan het goed onder controle houden.  Ik begin nu meer en meer te hoesten maar tegelijk merk ik dat ik meer lucht aan het krijgen ben ( het reinigingsproces is gestart hoera).

Op deze 4e dag ( en voor mijn voorlopig de zwaarste dag) merk ik ook dat er bijna continu een soort beklemmend gevoel op mij zit ter hoogte van de borststreek, een onbehaaglijk gevoel.  Het lijkt alsof iemand zijn hand op je keel legt zonder door te drukken.  Geen paniek , een beetje tegen mijzelf praten, net doen alsof de huiskat de toevallig passerende psycholoog is en even de problemen aan hem uitleggen en alles komt goed zeker? :-)  'Het verlangen' naar een sigaret lijkt niet weg te gaan maar ik weet dat mijn geest op dit moment een loopje probeert te nemen met mij -> heb uit het niets de bekende gedachte van " 1tje kan toch geen kwaad...".  Het lijkt alsof mijn mond en keel zeer droog zijn, ik drink daarom veel (niet-bruisend) water maar dat helpt toch niet zo goed als gehoopt.   Ik vraag mij op dit moment luidop af: zou ik toch geen hulpmiddel gaan halen in de apotheek? Langs de andere kant lees ik dat ik eigenlijk al door mijn nicotineverslaving heen ben, m.a.w. ik zit nu aan het psychologische luik.  Zeer vreemd allemaal, hoe fel ik er eigenlijk mee bezig en nu zonder dat ik dat ook echt wil. 

Voorlopig blijf ik lekker achter mijn computer zitten en bijt ik mij er wel weer doorheen. Chilla-Billy-Bong
 

laugh veel geluk aan allen, ik zal hier iets posten als er verandering of nieuws is.
 

 

 

afbeelding van musti

Geplaatst door musti op 25/10/2017 - 16:23

Lid sinds 04 aug 2017

5 jaar 9 maanden geleden gestopt met Cold Turkey.

He daar stopper!

Goed besluit om te stoppen!! En je gaat lekker zo te lezen, als je het niet erg vind lees ik af en toe ff mee om te kijken hoe het je vergaat (en of je misschien een keer wat opbeurende woorden nodig hebt of een schop onder je kont wink)

Ben je ooit eerder gestopt of niet?

Ik wens je alle succes van de wereld, ga ervoor want je gaat hartstikke goed!

 

PS ik weet het ook niet zeker want heb geen ervaring met hulpmiddelen, maar ik denk inderdaad dat de klachten die je nu hebt puur de geestelijke verslaving is (het duivelskoppel Nico en Tine die alle trucjes uit de kast halen om je maar weer aan het roken te krijgen devil) , daar moet je toch doorheen lijkt me ook met hulpmiddelen.

Enne...als water niet helpt, heb je thee al geprobeerd? Ik ben een echte thee-leut geworden na het stoppen, kruidenthee, allerlei soorten, rustgevend, ontgiftend,  noem maar op.

afbeelding van musti

Geplaatst door musti op 25/10/2017 - 16:26

Lid sinds 04 aug 2017

5 jaar 9 maanden geleden gestopt met Cold Turkey.

PPS Leuke foto bij je profiel trouwens, een boom en 2 schone longen in één plaatje laugh

afbeelding van Sam B

Geplaatst door Sam B op 25/10/2017 - 17:21

Lid sinds 25 okt 2017

5 jaar 7 maanden geleden gestopt met Cold Turkey.

Hoi Musti,

Tof dat je meeleest.  Om even op je vragen te antwoorden:

Ik ben ooit één jaar kunnen stoppen maar wegens een overlijden van iemand een paar jaar geleden toch terug begonnen met 1 sigaret en de rest gaat jammer genoeg vanzelf.  Het is echt zaak om die dingen nooit nog aan te raken, op geen enkele gelegenheid.

Ik heb gisteren een kopje groene thee getest maar als ik eerlijk mag zijn -> ik vind dat totaal niet lekker :-)  Ik ben nu wel al naar de winkel geweest om eens andere soorten te proberen.  Naar het schijnt is groene thee wel het beste omdat daar blijkbaar de meeste antioxyanten inzitten maar dus totaal niet mijn smaak.

Op het moment dus nog alles onder controle.

Fijne avond!

afbeelding van musti

Geplaatst door musti op 25/10/2017 - 19:59

Lid sinds 04 aug 2017

5 jaar 9 maanden geleden gestopt met Cold Turkey.

Oja balen is dat, je denkt er voorgoed van verlost te zijn en dan gebeurt er iets dramatisch en denk je toch weer dat een sigaret daarbij kan helpen ofzo.  Bijna elke gestopte trapt vroeg of laat in die valkuil (ik niet, maar dat wil niet zeggen dat ik zo sterk ben, maar gewoon omdat ik tot nu toe nog nooit gestopt was cheeky)

Maar goed, je weet nu dus wel wat je niet moet doen....namelijk ooit nog ook maar eentje opsteken. Ze helpen toch niet bij stresss, verdriet of wat dan ook dus lekker laten liggen.

En nee, pure groene thee vinden veel mensen niet lekker, smaakt een beetje bitter ook. Maar er zijn tegenwoordig zooooveel soorten met een smaakje, die zijn echt een stuk lekkerder, met munt, met citroen, met gember. En kruidenthee is dan wel geen thee dus bevat geen anti oxidanten, maar is wel lekker en heeft weer andere gezonde eigenschappen dan groene thee. Kamille (ontspannend), Zoethout (maakt de luchtwegen schoon en smaakt lekker zoet), of een mix zoals je in de supermarkt vindt (lekker slapen thee, sterrenmix bijvoorbeeld)

Jeetje ik lijk wel een theeverkoper zeg, ik zal er nu over ophouden haha. Ga gewoon  maar wat uitproberen wink

Fijne avond nog!

afbeelding van Sam B

Geplaatst door Sam B op 02/11/2017 - 13:47

Lid sinds 25 okt 2017

5 jaar 7 maanden geleden gestopt met Cold Turkey.

Hallo iedereen,

Ik zit nu bijna aan dag 12 sinds mijn laatste sigaret.  De drang om te roken is er nog steeds maar is minder sterk aanwezig als in het begin.  Vooral 's ochtends en 's avonds zijn  moeilijke momenten.  De strategie die ik nu probeer toe te passen is om te breken met alle rituelen die verbonden waren aan mijn rookgedrag.  Ik gebruik nog steeds geen hulpmiddelen dus het lijkt erop dat de 'cold turkey' methode goed aanslaat.

Op het werk ben ik uit nieuwsgierigheid eens bij mijn oude rokersgroep gaan staan. ( Nu ga je natuurlijk denken waarom de kat bij de melk zetten? )   Ik was namelijk zeer nieuwsgierig of ik de geur al als onaangenaam zou ervaren.   Geen zorgen, ik heb perfect de verleiding om te roken kunnen weerstaan. Raar maar waar, vind ik de geur van een sigaret nog steeds aangenaam (dit verwonderde mij aangezien ik had gelezen dat bij de meeste mensen er een aversie voor ontstaat).. Ik heb het, voor alle duidelijkheid, niet over de geur van de adem bij de roker!  

Mijn smaak en geurzin zijn nog steeds aan het verbeteren en ik merk ook dat mijn ademhaling er beter op wordt.  Mijn rokershoest is ook al fel afgenomen.  Mijn eetlust is ook fel toegenomen.  Ik probeer dus nu echt te letten hierop om onaangename verassingen te voorkomen ;-)

Mijn vrouwtje is er alleszins heel blij mee dat ik gestopt ben en ook van mijn vriendengroep krijg ik bemoedigende commentaar.

afbeelding van musti

Geplaatst door musti op 03/11/2017 - 09:20

Lid sinds 04 aug 2017

5 jaar 9 maanden geleden gestopt met Cold Turkey.

Ha mooi zo Sam, nog steeds gestopt!yes Gewoon over je heen laten komen die moeilijke momenten  in de ochtend en avond. Niet te obsessief proberen om er niet aan te denken dan blijven ze langer hangen lijkt het wel (had ik tenminste). Gewoon laten komen en weer weg laten waaien. Ze worden elke keer iets minder en korter en doven vanzelf uit.

En ik heb ook precies gedaan als jij, met die mederokers. Ik ga met mijn collega's gewoon mee met hun rookpauze, want een werkonderbreking is gewoon belangrijk en maakt je efficiënter tenslotte. Enige verschil is dat zij roken en ik nu niet meer. Vind het ook lekker ruiken nog hoor, verse sigarettenrook. En ik voelde me in de eerste weken juist beter als ik bij rokers stond. Voelde me zo sterk en trots dan, en je ziet dan ook hoe sneu rokende mensen eigenlijk zijn, en dat maakte me elke keer weer opnieuw blij met mijn besluit om te stoppen.

Veel succes maar weer, je hebt er al bijna 2 weken op zitten ga zo door! laugh

Reactie toevoegen