Diverse ervaringen en tips

Geplaatst door SilverShadow op 07/10/2014 - 10:58

Lid sinds 05 jun 2009

11 jaar 4 maanden geleden gestopt met Cold Turkey.

Op verzoek plaats ik hier mijn ervaringen uit het verleden zodat mogelijk de (nieuwe)stoppers daar wat aan zullen hebben: ik wil absoluut niet op mijn borst gaan slaan hierdoor met de intentie van "kijk hem nou" want daar doe ik het niet voor. Vroeger was het voor elkaar en met elkaar zullen we deze strijd aan gaan en ik hoop dat die regel nog steeds geldt. Het zijn geen kleine stukjes want als ik eenmaal aan het schrijven was ging ik gewoon door.

Geplaatst door Gil op 07/10/2014 - 11:07

Lid sinds 15 Mar 2012

3 jaar 9 maanden geleden gestopt

Leuke topic dit.

Ik zou graag het volgende willen weten;

Hoe was t om 2 weken, 3 weken, 1 maand, 3 maanden, 6 maanden, 1 jaar en 2 jaar gestopt te zijn? Wat voelde je? Dacht je nog vaak na over roken? Dacht je positief of negatief? Waar moeten wij rekening mee houden? etc.

 

Geplaatst door Yvondv op 07/10/2014 - 11:14

Lid sinds 01 feb 2014

5 jaar 8 maanden geleden gestopt met Cold Turkey.

Ff een berichtje hier, anders raak ik hem kwijt! 

Hoe ga je dat doen SilverShadow, knippen en plakken? Niet typen lijkt mij haha, word teveel!

Geplaatst door SilverShadow op 07/10/2014 - 11:23

Lid sinds 05 jun 2009

11 jaar 4 maanden geleden gestopt met Cold Turkey.

210 dagen, 30 weken oftewel ruim 4600 peuken en 500,= euro minder: dat is het resultaat tot nu toe voor mij.

Jeetje zeg, als je dat zo snel leest dan denk je het over een stukje van iemand anders te hebben terwijl het echt over je eigen prestatie gaat. De beslissing om ooit te gaan stoppen heeft je zover gebracht, een beslissing die zeker niet verkeerd is geweest. Na ruim 35 jaar je lichaam te hebben vergiftigd ben je tot de conclusie gekomen dat het ook anders en beter kan gaan.

Wat er allemaal verbeterd is in de tussentijd?
- ademhaling
- hartslag
- smaak
- geur
- conditie (lichtelijk)
- geen druk meer op borst
- geen raar gevoel meer in keel
- verbetering van huid en meer kleur in gezicht

Ik had ook last van knobbeltje in mijn aderen van mijn benen en ik moet zeggen dat deze allemaal verdwenen zijn. Komt dat doordat ik niet meer rook?
Komt het doordat ik weer ben gaan lopen/hardlopen?
Komt het door een combinatie van meerdere faktoren sinds ik gestopt ben?
Maak mij geen bal uit om eerlijk te zijn, ik weet wel dat het allemaal verbeterd is door mijn keuze van stoppen met roken en daar zijn we zeer tevreden over.

De eerste 4 weken nadat ik was gestopt had ik last van slapenloosheid, heel vreemd want ik dronk 15 bakken koffie per dag en daar kon ik heel goed van slapen.
Ik werd er ook een beetje moe van moet ik zeggen en ik hoopte dan ook dat mijn oude slaappatroon weer terug zou komen. Uiteindelijk gebeurde dat ook, gelukkig maar want ik begon aardig chagrijnig te worden.

Ik zie mijn collega nog steeds roken, ik ruik hem nog steeds, hij stinkt nog steeds uit zijn mond en zijn ademhaling is niet optimaal, net zoals zijn conditie dat niet is. Ik zeg er niets van want hij zou met mij gaan stoppen echter is zijn keuze anders gelopen: ik weet wel dat als ik hem zie, hoor en ruik ik weer weet waarom ik het allemaal voor heb gedaan.
Eigenlijk ben ik hem dankbaar, dankbaar voor het feit dat hij blijft roken omdat het mij juist meer motiveert om dat niet te gaan doen. Het goede en het slechte naast elkaar, degene die een goede keuze heeft gemaakt en degene die verslaafd blijft, degene die minder klachten gaat krijgen en degene die eerder lichamelijke problemen gaat ontwikkelen.

Daarnaast bespaard het ook aardig wat geld uit en dat is ook meegenomen. In plaats van het nu uit te geven aan "rook" geef je het uit aan nuttige dingen.

Onze verslaving is heel duur, we vervuilen onze lichaam voor ongeveer 150 a 300 euro per maand en dat doen we met plezier. Als je het zo lees dan zijn we toch gewoon stom bezig??

Natuurlijk maar een niet roker kan ons nooit beoordelen want hij weet niet wat roken is, hij weet niet wat deze verslaving is en inhoudt, hij zal ons nooit begrijpen en zal ook nooit weten wat voor een strijd het is voor ons om weer "normaal" te worden.

30 weken verder, wat ben ik blij dat ik zover ben: we gaan zeker verder komen want we weten waarvoor we het doen, dat mag duidelijk zijn. We zullen alert blijven want we weten ook dat het gevaar op de loer ligt, we weten dat we zo kunnen struikelen als we niet opletten.

Eens en nooit meer, deze verslaving is verslagen en ik kan met trots volgend jaar in 2010 tegen de mensen zeggen dat ik niet meer rook of beter gezegd:

IK ROOK NIET !

Geplaatst door SilverShadow op 07/10/2014 - 11:25

Lid sinds 05 jun 2009

11 jaar 4 maanden geleden gestopt met Cold Turkey.

Kan niet alles meer onthouden Yvondv maar gelukkig heb ik nog een paar leukze stukjes bewaard, mijn oudste is al geplaatst van toen ik 210 dagen gestopt was.

Geplaatst door Yvondv op 07/10/2014 - 11:38

Lid sinds 01 feb 2014

5 jaar 8 maanden geleden gestopt met Cold Turkey.

Kijk eens naar net verschil, tussen jou en mijn stop, 500 en 1500 euro, de prijzen zijn 3 keer zoveel geworden in een paar jaar tijd, echt absurd. Ik rookte een pakje per dag, neem aan dat jij dat ook deed.

Bij 1 puntje moest ik wel lachen, want het bespaart mij ook heel veel,  maar de nuttige dingen haha nee die heb ik nog steeds niet gevonden, eten vind ik nou niet echt nuttig. Normaal zou je  eten om te leven, maar op dit moment leef ik nog steeds om te eten. Hoop wel dat het snel veranderd.

Geplaatst door SilverShadow op 07/10/2014 - 13:29

Lid sinds 05 jun 2009

11 jaar 4 maanden geleden gestopt met Cold Turkey.

Yvondv, ik rookte een pakje Zware VanNelle Export in de 2 dagen ongeveer, kleine 25 a 30 shaggies per dag.
En met het uitgeven aan nuttige dingen ..... dagelijkse onkosten die hoger zijn geworden, schoolgaande kinderen, etc.etc.

Geplaatst door Juul op 07/10/2014 - 15:50

Lid sinds 29 mei 2012

Tja is geld een goede motivatie, ik weet het niet. Dat zou betekenen dat je acuut weer gaat roken als je de staatsloterij wint. Maar toen ik zonder pijn aan mijn portemonnee een nieuw mondstuk voor mijn saxofoon kocht, werd ik het me wel bewust.

 

In mijn profiel staat 16 sigaretten per dag. Het zijn er ook een tijd 25 geweest., ook een tijdje 10. Ook wel eens 30. Afhankelijk van de periode in mijn leven: werken, zwangerschap etc.

 

Wat ik nu het aller aller aller fijnste  vind, is dat mijn leven niet meer bepaald wordt door dat achterlijke ding. Dat ik niet meer uit mijn mond stink, een mooiere huid heb, betere conditie, een niet-hoorbare ademhaling bijna nooit meer verkouden ben, is ook helemaal top. Maar de reden dat ik stopte, was voornamelijk omdat roken zo ongelofelijk zinloos is.

Ik wilde echt niet falen, dit moest me lukken. Dat betekende wel dat ik alle valkuilen moest herkennen: aaaaahh eentje kan wel. Of kijken of je het nog vies vindt. Of denken dat je het alleen dat ene feestje kunt doen. Of stress aangrijpen als reden. Het zijn allemaal drogredenen. Herken dat het je niks oplevert.  Geen troost, geen gezelligheid, niks. Je gaat het niet vies vinden namelijk. Want eigenlijk is het al die jaren al vies geweest. Het was al vies toen we begonnen, en toch raakten we verslaafd.

Herken die valkuil als hij voor je neus ligt. Zet die knop om in je hoofd. Je hebt het roken achter je gelaten. Je bent een niet-roker. Als iemand je een sigaret aanbiedt, zeg: nee dank u ik rook niet. Dan is het klaar. Hoe vaak hebben we met zn allen niet gezegd: nee, ik ben namelijk gestopt. En dan nog met een weemoedig gezicht ook. Alsof we spijt van het stoppen hebben.

Nee dank u, ik rook niet. Met borst vooruit!

Geplaatst door Yvondv op 07/10/2014 - 16:42

Lid sinds 01 feb 2014

5 jaar 8 maanden geleden gestopt met Cold Turkey.

Haha SilverShadow je heb je naam mee, je ben geloof ik een idool aan het worden hier! Mooi hoor haha!

Geplaatst door whoopiee op 07/10/2014 - 17:16

Lid sinds 13 mei 2011

8 jaar 5 maanden geleden gestopt met Lasertherapie.

Mooie teksten.... goed om te lezenyes

Geplaatst door SilverShadow op 07/10/2014 - 18:25

Lid sinds 05 jun 2009

11 jaar 4 maanden geleden gestopt met Cold Turkey.

[quote=Juul]Tja is geld een goede motivatie, ik weet het niet. Dat zou betekenen dat je acuut weer gaat roken als je de staatsloterij wint. Maar toen ik zonder pijn aan mijn portemonnee een nieuw mondstuk voor mijn saxofoon kocht, werd ik het me wel bewust.[/quote]

Is geen motivatie maar wel mooi meegenomen.

Al denk ik dat het voor een heleboel mensen die krap bij kas zitten en toch dagelijks blijven roken een extra goede motivatie zou kunnen zijn want door te gaan stoppen hou je toch een kleine €. 200,= euro per maand over.

Ik vind de gezondheid de beste motivatie wat er is.

Voordat ik stopte met roken had ik al een paar keer flinke last van mijn linkerarm en mijn borst gehad, hele vreemde pijnen: mijn keel voelde ook heel opgezet op, leek net alsof er een bobbel zat: kan mij alles nog herinneren alsof het gisteren was, ook de pijnen die ik had en ook hoe ik boven op de trap zat te hijgen als ik deze had genomen om naar mijn slaapkamer te gaan.

Toen ik stopte met roken werden de pijnen minder totdat ze uiteindelijk waren verdwenen: tot op heden heb ik ook helemaal geen last meer gehad van mijn linkerarm. Tijdens een BHV cursus kwam ik in gesprek met de trainer die mij precies kon vertellen wat ik destijds had of zou krijgen: een hartaanval. Hij had deze namelijk gekregen en had precies dezelfde symptomen die ik nu beschreef. Je beht geen idee hoe blij en goed ik mij op dat moment voelde, ik was de das optspronegn en was mogelijk net op tijd gestopt.

En zoals ik hierboven omschreef verdwenen ook de knobbeltjes in mijn kuiten mogelijk doordat de aderen daar aan het dichtslippen waren.

Kwam dit allemaal door het roken? Ik weet het niet maar weet wel dat het voorbij ging toen ik ermee stopte. Nu heb ik veel meer respekt voor mijn lichaam, nu hou ik veel meer rekening met het e.e.a. Het eeuwige leven heb ik niet, wil ik ook niet by the way, maar het zou leuk zijn om wat langer hier rond te blijven hangen om je eigen kinderen op zien te groeien en mogelijk kleinkinderen krijgen.

Geplaatst door SilverShadow op 07/10/2014 - 19:25

Lid sinds 05 jun 2009

11 jaar 4 maanden geleden gestopt met Cold Turkey.

Onderstaande verhaal, wat met je tanden te maken heeft, hebben meerdere hier meegemaakt op het Forum. Mijn ex-werkgever en mijn neef hebben beide uiteindelijk hetzelfde ondergaan en beide waren net als ik ook lange tijd aan het roken geweest. Een van de nadelen wat roken met zich mee brengt.

 

04-01-2010

Het begin van 2010 is goed .....

Ik ben vanochtend bij de HA geweest om de uitslag van mijn bloedonderzoek door te nemen: alles bleek in orde te zijn, ze hadden niets verkeerds kunnen vinden dus dat vond ik al weer heel prettig, geeft ook weer wat rust. Bloeddruk werd ook nog ff gemeten en deze was ook in order nl. 75/115, niets mis mee.

Nog ff luisteren naar hart en longen voor de zekerheid maar hij kon niets verkeerds waarnemen. Druk uitoefenen op middelrif en lager zorgde wel voor wat last dus mogelijk heb ik wat last gekregen van maagzuren en dergelijke. Nieuw medicijn werd voorgeschreven, Omeprazol, dus we zullen kijken of deze verbetering gaat opleveren.

Aanstaande donderdag is het zover: we gaan naar de tandarts en zijn daar heel blij mee....not dus!!!! Het roken heeft teveel schade aangericht waardoor ik Paradontitis heb opgelopen en mijn kaakbot is ontstoken geraakt: kanalen in mijn kaakbot zijn nu ook de oorzaak van een paar loszittende tanden. Een flap-operatie met maar 50% kans van slagen laten we dus niet doen, loop alsnog het risico dat er tanden getrokken moeten worden.

Dus wat nu? Donderdag de 7de, 14de en de 21ste zitten wij bij de tandarts en laten ons 2 protheses aanmeten: geen idee of alles in 1 dag wordt getrokken, hopelijk doet hij eerst boven en dan onder. Ik ben niet zenuwachtig hoor, ik sch**t 7 kleuren alleen, dat is alles. Maar ik weet ook dat het eenmalig is en dat ik straks van alle ellende af ben.

Mocht je nog niet zo lang gerookt hebben als ik, 35 jaar, en mocht je nog gaan twijfelen of je zou gaan stoppen, neem dan dit mee bij je beslissing, hopelijk is het een extra stukje motivatie om toch te gaan stoppen. Ik ben er niet om je bang te maken maar geef je alleen maar wat feiten door die er zijn. Meerdere ex rokers die ik ken hebben dit probleem ook opgelopen door langdurig te roken en die zijn mij al voor geweest, ik ben al op de hoogte van hoe het één en andere verloopt en ook gaat voelen.

Januari gaat dus een leuke maand voor mij worden, kan mij er wel druk om gaan maken maar daar schiet ik niets mee op. Er zijn ergere dingen op deze wereld dus we zullen ff de tanden op elkaar moeten zetten (zolang we deze nog hebben HAHAHAHA)

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

07-01-2010

We hebben de hele tijd een prothese gemeten voor de onderkant.
Gezien ik een soort van kaakbotvergroeiing heb wilde de tandarts daar een duidelijke afdruk van hebben want tenslotte moet je daarmee voortaan door het leven gaan. Het moet goed zitten en mag geen pijn doen, iets wat het wel deed bij het passen de 1ste 3 keer.
Het is of dit of ik moet naar een kaakchirurg om het "weg te laten slijpen": nou......niets slijpen als het anders kan eh, z'n held ben ik nou ook weer niet.
Nog ff de kleur gekozen die we gaan toepassen en gevraagd wat er nou volgende week en de week daarop zou gaan gebeuren: gezien we nu de hele ochtend alles goed hebben gemaakt/gepast/aangepast en weet ik veel wat nog meer is het niet nodig om volgende week te komen om te kijken of het goed zit allemaal.

Donderdag de 21 Januari gaat de dag worden dat hij alles eruit gaat trekken en direct daarna beide prothese gaat inbrengen waardoor deze zich goed kunnen gaan zettelen in het tandvlees/kaakbot.

Jippie......alles in 1 keer......fantastico: misschien wel beter, heb ik het ook in een keer gehad en niet een paar weken achter elkaar.
Zal daarna wel een paar weken aan de vloeibare voedsel moeten gaan want kauwen zal er nog niet inzitten denk ik.

 

Eigenlijk niet echt veel bijzonderheden.

Of misschien toch wel eentje zie ik nu pas: 5000 shaggies niet meer gerookt

Het stoppen gaat gewoon voort, zoals altijd!!

Geplaatst door Yvondv op 08/10/2014 - 06:37

Lid sinds 01 feb 2014

5 jaar 8 maanden geleden gestopt met Cold Turkey.

Tja alles heeft het zwaar te verduren door die rotverslaving, meer bloedend tandvlees door de betere doorbloeding, de sigaret maskeerd en verdoofd alles!

Geplaatst door SilverShadow op 08/10/2014 - 07:22

Lid sinds 05 jun 2009

11 jaar 4 maanden geleden gestopt met Cold Turkey.

Ik stopte met roken en voordat ik het wist waren er 3 tanden getrokken, Yvondv.

Een bezoek aan de Paradontoloog gaf een negatief resultaat wardoor ik bovenstaande beslissing had genomen. Zoals ik al zei een paar andere stoppers op dit Forum waren mij voor geweest dus ik wist wel wat mij te wachten stond.

Natuurlijk had ik liever iets anders gezien maar de realiteit kan je niet ongedaan maken.

Vreemd dat het roken op dat moment alles verdoofd en maskerd.

Geplaatst door SilverShadow op 08/10/2014 - 10:50

Lid sinds 05 jun 2009

11 jaar 4 maanden geleden gestopt met Cold Turkey.

21 januari 2009
Van 09:00 uur tot 10:30 uur in de stoel gezeten.
TA heeft heel netjes gewerkt en daar waar ik extra last van had gaf hij weer een extra spuitje.
Het trekken onder viel reuze mee daartegenover was het boven beroerder omdat een paar taanden ipv 2 wortels er 3 hadden (natuurlijk.....heb ik weer).
Beide protheses zijn er daarna ook direkt ingegaan: eerste half uur moest ik er op blijven bijten om mogelijke bloedingen tegen te gaan en/of stollen.
Verdoving gaat nu uitwerken, pijnen beginnen door te komen en ik begin gek te worden !!!!
Voel nu langzaam ook alles en weet mij ff geen houding te geven: het liefst trek ik beide protheses er nu uit maar dat mag ik niet doen, morgenvroeg mag dat wel, niet eerder.

Ziet er wel mooi uit moet ik zeggen, prachtig gewoon (zal tzt wel een foto maken): aan mijn oude tanden te zien was het ook wel hard nodig.

Tot zover mijn verslag: ga nu mijn bed induiken en hoop dat ik strakkies wakker ga worden met minder pijn.

Geplaatst door SilverShadow op 08/10/2014 - 13:28

Lid sinds 05 jun 2009

11 jaar 4 maanden geleden gestopt met Cold Turkey.

25 mei 2009 - 25 januari 2010 --->>> 8 maanden op weg.
Wat is de tijd toch snel gegaan moet ik zeggen. Heb ik het uiteindelijk moeilijk gehad? Natuurlijk, net als iedereen, maar het was het knokken waard, het was de strijd waard.

Van de voren heb ik de route uitgestippeld, van te voren heb ik mijn einddoel gesteld. Natuurlijk was deze weg vol met afslagen en natuurlijk had ik deze vaak kunnen nemen echter we hebben gekozen om rechtdoor te blijven rijden om zo snel mogelijk aan te komen bij ons eindbestemming.

Zijn we er al dan? Natuurlijk niet, we zijn goed op weg: zie het als een rit om de aarde heen waarbij je alle landen wilt gaan bezoeken, dat kost gewoon tijd en als je weer thuis bent gekomen ben je tevreden met wat je hebt gedaan en bereikt: dat is dan iets wat niemand meer van je af gaat nemen.

De afslagen rijden we gewoon voorbij, zijn de moeite niet eens waard om te nemen. We blijven wel alert want de kuilen en dergelijke in het wegdek kunnen gevaarlijk zijn en we willen niet lek rijden. Het is nu gewoon een kwestie van rustig door te blijven rijden met een normale snelheid en voordat we het weten hebben we onze eindbestemming bereikt.

Het van te voren opzetten van een plan van aanpak is dus het beste wat je kunt doen want dan weet je wat je precies wilt bereiken. Zorg dat je zelf zeer goed gemotiveerd bent, een goede wilskracht hebt als drijfsveer, goede doorzettingsvermogen, overtuiging van je eigen en wees strijdbaar want je tegenstander is er eentje die het klappen van de zweep heel goed kent en niet zomaar opgeeft: het is een taaie rakker maar wel te verslaan, meerdere hebben dat al bewezen.

Ik wens iedereen, die net gestopt is of goed op weg zijn, een prettige voortzetting en ik hoop dat jullie allemaal ook zover gaan komen en de nieuwelingen straks hetzelfde gaan vertellen. Weet dat roken geen optie meer is omdat je vanaf nu hebt gekozen voor een gezonde manier van leven waarbij geen rookwaren hoort.

Reactie toevoegen

Pagina's