Duizeligheid / angstig

Geplaatst door Jow op 11/11/2014 - 18:43

Lid sinds 11 nov 2014

Hallo allemaal! :) Ik ben nu cold turkey sinds 18 oktober gestopt met roken en rookte vanaf mijn 16/17 jaar ben nu 33.

Ik heb nu na die weken dat ik niet gerookt het nog wel erg benauwd daarnaast iets vaags. Toen ik gisteren in de rij bij de supermarkt stond werd ik in eens erg duizelig. Het gevoel alsof ik flauw ging vallen en geen lucht kreeg, ik had snel mijn boodschappen ingepakt en wist niet hoe snel ik weg moest komen. Is denk ik een hyperventilatie aanval en merk ook wel dat ik angstiger ben geworden sinds ik gestopt ben, dat laatste vind ik vooral vervelend. Begin van het jaar toen was ik geminderd met roken (van de hele week alleen in het weekend) nou dat was niet zo'n succes haha ik rookte dan in het weekend enorm veel meer. :P

Toen ik gisterenavond in bed lag was ik nog steeds in een soort van angst/paniekstaat en vanmorgen ook nog, daarnaast pijn steek en druk op mijn buik (niet borst). Nu na wat ademhalingsoefeningen gaat het weer. Ik ben van de zomer meerdere keren al bij de huisarts geweest alles laten testen, bloed, ontlasting, hart, echo van bovenbuik etc maar in zekere zin was alles goed op een iets te hoge leverwaarde na dan wat denk ik ook door stress komt want drink amper alcohol. 

Ik heb vandaag toch even een afspraak gemaakt met een psycholoog ook omdat dit de tweede keer van het jaar is dat ik zo'n hyperventilatie aanval heb. Ga dan ook enorm zweten en wordt duizelig. Hoop dat ik geen angstoornis heb maar dat dit in mijn geval een ontwennigsverschijnsel is door dat benauwde gevoel van niet roken.

Ik heb dit jaar ook ook best veel stress door eigen zaak/privé etc dat was toen ook de reden dat ik door bleef gaan met roken, maar toch uiteindelijk op 18 oktober de knoop doorgehakt en wil nu ook niet meer roken dus dat is positief. 

Op dit moment gaat het wel wee,r maar dat benauwde/angstige gevoel vind ik echt verschrikkelijk. Ik denk dat de angst komt door die hyperventilatie en die hyperventilatie komt door de stress. Die stress 'onderdrukte' ik eerder natuurlijk door roken...

Is angst/paniek ook een ontwenningsverschijnsel?
Benauwdheid en duizeligheid heb ik hier gelezen sowieso wel. In mijn geval kan dat natuurlijk gepaard gaan met angst/paniek... pfff nou hoop dat dit snel overgaat. :(

Groetjes, Jow

afbeelding van ytje

Geplaatst door Yvondv op 12/11/2014 - 05:51

Lid sinds 01 feb 2014

9 jaar 8 maanden geleden gestopt met Cold Turkey.

Hai Jow, 

Welkom en goed van je dat je bent gestopt!

Mijn mening, het hoeft zeker niet van het stoppen te komen,probeer een positief gevoel te krijgen, ik weet waar je het over heb en inderdaad, paniekstoornis wil je niet krijgen, het is heel erg, maar zorg ervoor dat je het niet krijg. Ik kreeg het bij een belangrijke gebeurtenis, tja dat is stoppen met roken toch ook wel! Hm geen idee dus! 

Ik heb dit twee keer in mijn leven meegemaakt, in 1993 ik wilde toen zwanger worden en in 2007 mijn vader overleed.

Je vraagt er niet om, je krijgt het gewoon, maar wat ik al zei positief blijven. 

Bovenaan in mijn dagboek, staat een gekopieerd stuk van SilverShadow, zeker de moeite waard om te lezen! Er zijn meer verhalen van hem!

Succes en hoop dat je snel opknapt!

Geplaatst door Jow op 12/11/2014 - 09:54

Lid sinds 11 nov 2014

Bedankt Yvondv voor je reactie, ga zeker even dat stuk van SilverShadow lezen! :)

Ik probeer positief te blijven, zelf denk ik dat het komt door stress. Heb nu sinds dat ik mij niet goed voelde in de supermarkt nog steeds een angstig gevoel. In jou geval heeft het die keren wel aan echte reden dat je paniek/angstig voelde, in mijn geval snap ik dat alleen niet echt aangezien ik uit het niets zo'n gevoel kreeg. Het zal denk ik wel door meer komen stress of omdat ik mij al een tijd niet goed in mijn vel voel zitten. Moet ook de heletijd letten dat ik wel goed ademhaal... erg vervelend als ik dat niet doe wordt ik weer extreem benauwd.

Hoop ook niet dat ik een burn-out heb hoewel daar ook wel wat klachten op lijken te wijzen. (heel erg moe, maagklachten, drukkend gevoel, slecht slapen) Ik heb morgen een afspraak bij de psycholoog, ben benieuwd.

afbeelding van petra1969

Geplaatst door petra1969 op 12/11/2014 - 09:54

Lid sinds 21 apr 2014

9 jaar 6 maanden geleden gestopt met Allen Carr.

Ben het eens met Yvon, probeer positief te blijven. Angst op angst is vreselijk! 

Ik kreeg ook onverwachtse aanvallen van paniek, boosheid, benauwdheid, mijn hele ademhaling was in de war. Heb er geen hulp bij gezocht, omdat ik niet van de ene naar de andere therapeut gezet wilde worden. Mijn nachtrust was ook weg de eerste maand, dit verergerde ook alles, ik slikte daarvoor valdispert met melatonie voor snachts, en valdispert voor overdag. Toen ging het beter.

Stoppen met roken is heel heftig, ik kan nu achteraf zeggen wat ben ik blij dat ik doorgezet heb en definitief heb gebroken met deze verschrikkelijke verslaving. Zet ,m op, jij kan het ook! Gebruik dit forum omdat het jou ook kan helpen bij definitief stoppen, heel beel succes!

afbeelding van petra1969

Geplaatst door petra1969 op 12/11/2014 - 09:57

Lid sinds 21 apr 2014

9 jaar 6 maanden geleden gestopt met Allen Carr.

Burn out is eigenlijk uitgeputte bijnieren, en hier is een mooi boek over geschreven. 95 % van de rokers krijgt dit of heeft het al on der de leden, dit kun je oplossen met ande re voeding, niet met antidepresiva hoor..... succes!

Geplaatst door Jow op 12/11/2014 - 10:23

Lid sinds 11 nov 2014

Super bedankt voor jullie opbeurende reacties!! laugh

Ik wou het eigenlijk ook zonder hulp doen alleen ben echt bang dat ik als ik er niets aan laat doen of naar laat kijken dat ik verder van huis ben. Het is al de tweede keer dit jaar dat ik zo'n gevoel van angst heb dit jaar. Heb gemerkt dat het in principe allemaal ligt aan mijn manier van ademhalen daar wordt ik dan erg duizelig en benauwd door, wat uiteraard een angstige situatie is maar eigenlijk is er niks aan de hand is allemaal geesterlijk. Ik neem ook Valdispert extra rust werkt ook aardig.

Heb helemaal geen behoefte meer om te roken dat is wel fijn... alleen nu nog van die vervelende klachten afkomen!

En nee als blijkt dat ik een burn-out heb dan ga ik zeker niet aan die antidepressiva beginnen eerst maar kijken naar andere oplossingen.

afbeelding van Juul

Geplaatst door Juul op 12/11/2014 - 10:40

Lid sinds 29 mei 2012

hyperventilatie kan bij angst horen en bij stress. Het houdt elkaar ook in stand. Angst --> hyperventilatie -->daardoor klachten als duizeligheid, flauwvallen, tintelingen, druk op borst/buik-->nog meer angst etc.

 

Je vraagt of het een ontwenningsverschijnsel is. Kan me voorstellen, dat wanneer je deze klachten al eerder hebt gehad, dat het de kop op kan steken zodra je stopt met roken. Want ook dat kan spanning of stress geven. Soms gaan mensen hyperventieren out of the blue, en voelen zich dan echt niet goed en krijgen daardoor angst.

 

Je zei al dat ademhalingsoefeningen helpen. Er zijn cursussen voor om je ademhaling onder controle te krijgen bij zo'n aanval. Daarmee kan het je wel lukken om uit die spiraal te komen.

En nog een paar tips, het klinkt misschien idioot: Als je merkt dat je hperventileert, pak een boek en lees het hardop voor. Of zing mee met liedjes. Of ga iemand bellen en voer een gesprek.

WAnt met praten en zingen krijg je je ademhaling onder controle. Probeer het maar eens.

 

 

Geplaatst door Jow op 13/11/2014 - 16:58

Lid sinds 11 nov 2014

Thanks voor de tips Juul! Lief van je!

Ik ben bij de psycholoog geweest heb een angsstoornis maar moet wel weer goed komen ga ermee aan de slag. Ik moet voornamelijk op mijn ademhaling letten want als ik dat niet doe krijg ik enorme pijn in mijn buik. Daarnaast moet ik niet doordat ik angstig werd in de supermark hem dus vermijden nee gewoon erheen gaan en dat doe ik dan ook.

Ademhaling (en dus ook angst) komt denk ik ook dat hij van slag is door het niet roken, ik lees vaak dat als je stopt met roken je opnieuw moet leren ademhalen nou ik denk dat ik daar veel last van heb maar is gewoon gewenning en oefenen idd.

Ik voel mij al een stuk beter dan de afgelopen dagen ging nog wel heel nerveus naar de psycholoog, ook omdat ik daar nooit eerder was geweest (thank god) hoop het in de toekomst ook niet meer nodig te hebben haha. Komt wel goed! 

afbeelding van ytje

Geplaatst door Yvondv op 13/11/2014 - 18:02

Lid sinds 01 feb 2014

9 jaar 8 maanden geleden gestopt met Cold Turkey.

Hai Jow, 

Vanmiddag las ik je bericht en ik wilde eigenlijk gelijk al reageren, paniekstoornis of Angststoornis ach het is allemaal hetzelfde denk ik, ik kreeg het ook in de supermarkt en ik weet nog precies, ik wilde naar buiten, ik begon te zweten, werd eng, dacht dat ik flauw ging vallen, heel erg eng allemaal, huisarts heeft allerlei onderzoeken laten doen, er was niets mis met mijn hart, ik mog naar een psycholoog, daar ben ik terecht gekomen in een groep, allemaal mensen met paniekstoornis pff heftig hoor, 

Sorry dat ik in herhaling val, want ik heb dit alleens verteld, voor jou tijd denk ik, ik bedoel voor andere ikstoppers!

Juist al die mensen, hun verhalen pff deden mij helemaal niet goed. Wel ben ik ergens achter gekomen daar, dat juist je gedachten jou angstig maken, er werd aan iedereen de vraag gesteld, je ligt op bed en hoort een knal beneden, waar denk je aan? Ik mocht als eerste antwoorden, "ik dacht er zit iemand beneden, inbreker ofzo, het gevoel wat ik kreeg was angstig" de andere mensen antwoorden heel ander, "o zal de kat wel zijn" en nog meer van zulke antwoorden. Toen ging bij mij een lampje branden, het zijn je gedachten die jou angstig maken.

Probeer dus positief te denken, SilverShadow had een heel mooi stuk geschreven daarover, trouwens er staat wel meer bij zijn tips, ik zal de link hier wel komen plakken. Ik ben heel veel boeken gaan lezen over positief denken, wat mij heel erg geholpen heb ik het boek van Louise Hay, je kunt je leven helen, je denk misschien wat een onzin boek, maar mij heeft het heel erg geholpen, en die psycho groep heb ik na de eerste les verlaten, ik voelde me daar niet thuis. Medicijnen ben ik ook niet voor, ik bengewoon alles blijven doen, anders kom je helemaal nergens meer, niet aan toegeven hoor!

Pff wat een lang verhaal zeg, sorry hoor, maar wilde het je graag vertellen, in de hoop dat je er iets aan heb!

afbeelding van Juul

Geplaatst door Juul op 13/11/2014 - 18:11

Lid sinds 29 mei 2012

Het komt wel goed Jow. Leer de trucs om je ademhaling onder controle te krijgen, zodat die niet met je aan de haal gaat. Zodat je ze in kunt zetten als het nodig is en je niet al die lichamelijke enge klachten krijgt.

Dat kun jij, echt waar. Ik zie het regelmatig in mijn werk en het lukt ze allemaal. Heb vertrouwen in jezelf. Je weet al waar het door komt en je bent ook al bij die psych. Kan alleen maar beter worden, toch?

 

afbeelding van ytje

Geplaatst door Yvondv op 13/11/2014 - 18:14

Lid sinds 01 feb 2014

9 jaar 8 maanden geleden gestopt met Cold Turkey.

[quote=Juul]

Het komt wel goed Jow. Leer de trucs om je ademhaling onder controle te krijgen, zodat die niet met je aan de haal gaat. Zodat je ze in kunt zetten als het nodig is en je niet al die lichamelijke enge klachten krijgt.

Dat kun jij, echt waar. Ik zie het regelmatig in mijn werk en het lukt ze allemaal. Heb vertrouwen in jezelf. Je weet al waar het door komt en je bent ook al bij die psych. Kan alleen maar beter worden, toch?

 

[/quote]juul is het te heftig, dan verwijder ik het?

afbeelding van Juul

Geplaatst door Juul op 13/11/2014 - 18:20

Lid sinds 29 mei 2012

Hoe bedoel je, Yvon?

 

afbeelding van ytje

Geplaatst door Yvondv op 13/11/2014 - 18:24

Lid sinds 01 feb 2014

9 jaar 8 maanden geleden gestopt met Cold Turkey.

Ik wil het Jow niet nog moeilijker maken met mijn verhaal! Jij heb het gelezen dacht ik.

afbeelding van Juul

Geplaatst door Juul op 13/11/2014 - 18:29

Lid sinds 29 mei 2012

O dat.

Nee hoor, is voor mij niet te heftig, je weet wat voor werk ik doe. De angst/paniek-stoornis is iets waar ik zelf niet iets mee kan, zeg maar. Wel de gevolgen, zoals de hyperventilatie. Soms zijn de klachten die mensen daarvan krijgen zo eng dat ze in een spiraal terecht komen zeg maar. En dan worden wij wel gebeld.

afbeelding van Juul

Geplaatst door Juul op 13/11/2014 - 18:30

Lid sinds 29 mei 2012

Maar niks mis met mensen die hun verhaal ook vertellen toch? Denk dat Jow het wel herkent.

afbeelding van ytje

Geplaatst door Yvondv op 13/11/2014 - 18:33

Lid sinds 01 feb 2014

9 jaar 8 maanden geleden gestopt met Cold Turkey.

Ja ik begrijp het, is het moeilijk onderscheid te maken voor jullie, hyperventileren of echt een hartproblemen?  Ik weet het is verkeerde ademhaling, maar juist doordat ik op mijn ademhaling gaat letten, gaat het helemaal verkeerd, ik moet er juist niet op letten en gewoon iets anders gaan doen, waar ik mijn hersens voor nodig heb. Ik heb nu nergens last van hoor, heb het onder controle haha 

Reactie toevoegen