Eigenwijs stoppen.

Geplaatst door Smokey Jane op 18/05/2017 - 07:37

Lid sinds 18 mei 2017

One down, threemillion to go....

Ik zit op dag twee van het niet-roken na 13 jaar iedere dag een pakje sigaretten (of soms weleens meer) te hebben weggerookt. Een korte update van mijn ervaringen als niet-roker tot nu toe? Ben je benieuwd en houd je stiekem ook van een beetje leedvermaak? Lees dan vooral verder.

Sinds ik op 16-05-2017 om 21.00 uur besloten heb om mijn laatste sigaret te roken heb ik eerst alle mogelijke maatregelen getroffen om het risico op een terugval zo klein mogelijk te maken. Voorbereiding is het halve werk zeggen ze toch? Naast dat het treffen van maatregelen het doel om te stoppen actueel houd, roept het bij mij ook een zekere perfectionisme op wat mij normaal gesproken in de weg staat, maar in dit geval er wel voor zorgt dat ik blijf gaan. En "blijven gaan" is eigenlijk het enige wat moet blijven gebeuren om de eerste paar moeilijke dagen door te komen. Voor ik verder schrijf wil ik wel even bij voorbaat mijn excuses aanbieden. Ik ben namelijk van beroep ook coach / maatschappelijk werker waardoor de psychologie van gedrag onvermijdelijk verweven is met mijn wens en methode om te stoppen met roken. Gedurende mijn opleiding en werk heb ik veel moeten investeren in het mezelf leren kennen. Laat ik dan in hemelsnaam iets waardevol doen met al die opgedane zelfkennis... Here we go :)

Maatregelen treffen dus. Om te bepalen wat ik voor maatregelen moet nemen ben ik eerst af gaan kijken bij anderen. Afkijken bij anderen is nooit fout, integendeel zelfs, het leert en inspireert. Gezien dit mijn eerste ervaring is in het stoppen met roken heb ik eerst mijn huisarts gevraagd wat de mogelijkheden hierin zijn. Ik leerde dat zorgverzekeraars per kalenderjaar eenmaal stoppen-met-roken-behandelingen vergoeden. Ik hoefde er alleen maar eentje uit te zoeken. Omdat deze bovenaan mijn googlesearch-lijst stond heb ik mij ingescreven bij Medipro. Waarom? Twee redenen; 1. Ik ben zelf coach en dus ook overtuigd van de effectiviteit van het coachen bij gedragsverandering. 2. Je moet iets proberen... Ik gaf de voorkeur aan een-op-een coaching en kon tijdens mijn eerste stopdag al meteen ingepland worden. Leuk, ik heb iets om naar uit te kijken! Ik ben hierbij dus niet vooraf overtuigd van een gegarandeerd succes. Ik ga dit gewoon proberen puur om het feit omdat ik praten met ervaringsdeskundigen een waardevol iets vind. Niets meer en niets minder. Verder heb ik lijstjes gemaakt. Lijstjes zorgen voor orde op zaken. En vanwege de chaos in mijn hoofd lijkt me dit een goed plan. Im heb om te beginnen een lijst gemaakt met persoonlijke redenen waarom ik wil stoppen met roken. Ik moet zelf overtuigd raken van mijn persooijke motieven. Motieven van anderen zijn werkend voor hen, maar niet perse voor mij. Geld, boeit me niet. Volgens een berekening ben ik met mijn rookjaren al meer dan 30.000 EUR kwijt, wat maken die paar euro's meer uit. Geld komt en gaat. Conditie, boeit me ook niet. Het brengt me rokend ook van A naar B. Mijn lijst bestaat dus uit hele persoonlijke redenen. Dit zijn uiteindelijk dertien redenen geworden die de drie redenen van wel-roken (stress, gezelligheid, ontspanning) op papier versloegen. Op papier weliswaar, maar wel overal op papier. Want deze lijst heb ik 30 keer uitgeprint en overal in het huis opgehangen. Houd het doel actueel dus.

Verder heb ik iedereen in mijn omgeving verteld (partner, familie, vrienden, collega's) over mijn plan om.te stoppen met roken. Dit heb ik gedaan om ze deelgenoot te maken van mijn plan en om een extra doel te hebben in de vorm van levende mensen die mij mogelijk zouden kunnen wijzen op mijn verantwoordelijkheid wanneer ze mij met een sigaret zouden betrappen. Hiermee creeer ik ook begrip en medeverantwoordelijkheid. Heel belangrijk voor mijn perfectionistische bewijsdrang! Ik heb daarnaast een lijst gemaakt met alternatieven die ik kan doen om de gewoonte van het opsteken van een sigaret te doorbreken. Denk aan: nootjes-, snoepjes-, rauwkost eten e.d. Verder heb ik een (schrik niet) een overeenkomst opgesteld met afspraken en acties voor mijn partner en ik om mijn manier in het stoppen met roken te vinden. Denk aan: ik mag eenmaal per dag gebruik maken van de vrijheid om ongenuanceerd tegen mijn partner te mogen kankeren (geldt voor mij, maar ook voor hem). Goed om te weten is dat mijn lieve partner zelf geen rookverslaving heeft. Wel heb ik hem een actieve deelgenoot gemaakt van mijn doel omdat hij hier hoe dan ook last van gaat krijgen. De huilbuien, woede-uitbarstingen, lusteloosheid... Dit contract is rationeel en dus een houvast ten tijden van een emotionele achtbaan en fysieke ongemakken. Zowel mijn partner als ik ondertekenen dit in tweevoud en hangen het op een zichtbare plek.

Plan op papier, redenen zijn helder, verantwoordelijkheid is gedeeld en alternatieven paraat.

Let's go!

Geplaatst door psychopaat (niet gecontroleerd) op 18/05/2017 - 10:20

Lid sinds

Met al jouw zelfkennis, hoe kan jij eigenlijk weten dat jij geen psychopatische karakterstructuur hebt ?

Volgens mij ben je in al je rationaliteit knettergek.

Hoe dan ook, ik maak mij geen enkele zorgen, de coach van medipro is net wat erger, die krijgt jou er wel onder, het roken echter niet helaas.

 

afbeelding van ally

Geplaatst door ally op 18/05/2017 - 10:48

Lid sinds 05 jan 2016

6 jaar 1 maand geleden gestopt met Nicotinell.

psychopaat, als je geen respectvolle feedback kunt geven trap het dan af

smokey jane je doet het heel goed, voorbereiding is heel belangrijk bij stoppen met roken, ik ben al tig keer gestopt en hervallen dus ik ben ondertussen bijna expert ik denk er zelfs over na om rookstopbegeleidster te worden, heb alles gelezen erover dat te vinden is

mijn partner rookt wel dus hervallen is snel gebeurd en herstellen minder snel, bedenk dus goed dat volhouden het belangrijkste is, denk niet dat ééntje kan, het brengt je onmiddellijk terug in de verslaving

veel succes en, proficiat met de beste beslissing van je leven!

 

afbeelding van ally

Geplaatst door ally op 18/05/2017 - 10:49

Lid sinds 05 jan 2016

6 jaar 1 maand geleden gestopt met Nicotinell.

by the way, 3 million to go, jij plant heel oud te worden zeg! dat lukt zeker en vast als je stopt met roken  wink

Geplaatst door Lorem Ipsum (niet gecontroleerd) op 18/05/2017 - 11:07

Lid sinds

Hallo Eigenwijze Rokerige Jane,

Geld boeit je niet, dus je zult er waarschijnlijk genoeg van hebben. Hoeveel ontvang je van 'Medipro' voor dit spannende epistel? En wat zijn dan die 12 redenen om wél te stoppen met roken, want ik neem aan dat je lieve partner op nummer 1 staat...

Geplaatst door Smokey Jane op 19/05/2017 - 10:39

Lid sinds 18 mei 2017

Wow... Nooit  verwacht ook maar één reactie uit te kunnen lokken met mijn strukje tekst. Aanvankelijk had ik het doel om ergens mijn voornemens te registreren en in de wondere ruimte van het digitale universum te posten. Puur en alleen om iets van me af te hebben geschreven. Zwart op wit helpt mij vaak te relativeren (orde scheppen in de chaos)  Maar dank voor jullie reacties, I guess. Zelfs de varianten die van minder kwaliteit zijn.

Misschien leuk om een update te krijgen van waar ik mij nu bevind in het gehele proces? Twee dagen en een aantal uren nadat ik besloten heb mijn  laatste te roken kan ik alleen maar zeggen dat ik dit retemoeilijk vind om te doen. 

1. Ik heb last van schommelingen in mijn emoties. Ik ga in één uur tijd van depressie naar euforische trots. Niet alleen vermoeiend maar ook ontmoedigend... @Psychopaat, gooi hier maar een nieuwe analyse op los. Verkeerd gestelde diagnose stupid! Manisch depressiviteit komt eerder in de buurt. 

2. En dan nu tijd voor zendtijd voor commerciële partijen:
@Lorem Ipsum-->Medipro; Heb woensdag mijn kennismaking met mijn coach gehad. Nadat ik ruim op tijd met al mijn gierende zenuwen in de wachtkamer zat werd ik gebeld op mijn telefoon. "Een hele goedemiddag, u spreekt met .... van Medipro. U heeft verzocht om een telefonische coaching sessie?". Zat ik daar met mijn goede gedrag en voornemens in een oververhitte gedateerde wachtkamer van een biologisch geneeskundig instituut op mijn coach te wachten voor een één-op-één gesprek met aan mijn oor een veel te blije stem. WAT??! Ik heb expliciet gevraagd om een face-to-face gesprek, roep ik door de telefoon terwijl ik gehaast en met klamme onderarmen op hoge poten de praktijk uit stamp. De overenthousiaste stem aan de andere kant begint zenuwachtig te lachen en stamelt de nietszeggende woorden: “Ik heb hier een telefonische gesprek staan… Ik weet niet waar dit is misgegaan”? Ik dwong mezelf tot toonkalmte en –rust en stelde mijn emotionele instorting ut tot nader orde. “Is het mogelijk de afspraak alsnog te verzetten naar een later moment vandaag?” Ik verzet de afspraak naar anderhalf uur later en besluit met het laatste beetje hoop de tijd te verslijten in de zon onder een boom. De tijd verslijt en ik zit weer in diezelfde inmiddels vastgestelde lelijke wachtkamer. De klok tikt half vier en ik hoor voetstappen in de verte. Ik heb er zo’n hekel aan als mensen precies op timing komen. Zelf kom ik altijd of te vroeg of net iets te laat. Ik zie een blij gezicht wat goed bij de eerdere blije stem past en loop hem achterna de spreekkamer in. Hij wijst me de plaats om te zitten en klapt ritmisch in zijn handen en zegt: allright  J! Allright? Niks is allright aan deze situatie. Ik leg de beste man uit waar ik nu sta in mijn stopproces en van mijn afkickplan. Ik vraag de man gericht om handvatten om de trekmomenten dragelijker te maken. Dit is zijn houding en reactie: Berust je in iedere situatie. Val je terug dan is dat maar zo. Je hoeft niet voor mij te stoppen, ik blijf je hoe dan ook aardig vinden… Fixeer je niet zoveel. Alles wat je kan doen doe je al. Ik krijg vervolgens wat uitleg over het mechanisme van verslavingen (de beste man is even vergeten wat mijn werkveld is). Ter afsluiting stelt hij voor om een afspraak over twee weken te maken. Ik vraag naar zijn motief achter het tijdsbestek van twee weken waarop hij zegt. O niets bijzonders. Kijken we dan hoe het gaat J. Ik maak de afspraak, loop naar buiten om mijn fiets van het slot te halen. Ik stap nog net op mijn fiets om weg te fiets en er ontsnapt vanuit mijn diepste een oorverdovende lachkick. Wat was DAT? Was dat nou het coaching gesprek? What the f#ck was dat?!!

Onderweg barst ik in tranen en besluit teleurstellend dat ik het maar alleen ga doen zonder coach. Eenmaal thuis evalueer ik met mijn lieve man en zoals altijd zet hij zijn supermankrachten in en bemoedigt mij om te kiezen tussen het volgende. Of ik accepteer zijn benadering en sta open voor zijn (vernieuwende) ideeën of ik kap met deze coach. Even later besluit ik Medipro te bellen en vraag om een coach met directieve eigenschappen en een nuchtere benadering.

 

 

Geplaatst door Smokey Jane op 19/05/2017 - 10:43

Lid sinds 18 mei 2017

Hele goede aanname Lorem Ipsum! Inderdaad staat hij met een dikke stip op nummer één, twee en óók drie. Mijn dagelijkse motivatie en stimulans!!

O enneh, ik zwem erin!

Lees je gauw verder ;)

Geplaatst door Smokey Jane op 19/05/2017 - 10:47

Lid sinds 18 mei 2017

En aan de rest dank voor de lieve support.  Hoewel we mekaar niet kennen is het toch fijn te weten dat mijn wroeging elders door een ander wordt herkend en gedeeld. 

Dank :)

afbeelding van Rapunzel

Geplaatst door Rapunzel op 19/05/2017 - 14:33

Lid sinds 02 mei 2015

He net n heel verhaal getikt in de trein, mislukt t opslaan..
Succes alvast dan maar !

afbeelding van Rapunzel

Geplaatst door Rapunzel op 19/05/2017 - 21:23

Lid sinds 02 mei 2015

Hallo Jane

Welkom op het forum.. Het is wat: ben je al labiel door het stoppen, krijg je zo'n ontvangst.. Maarja, stoppers hebben nu eenmaal soms een kort lontje. En ook staan er wel vaker 'nep-reacties' op t forum, al dan niet commercieel: het is hier soms net het echte leven. Gelukkig kun jij zo te lezen wel een stootje hebben, zelfs terwijl je afkickt. En je houdt van schrijven, dus ben je aan het juiste adres.

Veel succes!

Geplaatst door Lorem Ipsum (niet gecontroleerd) op 20/05/2017 - 12:58

Lid sinds

"HEEL goede aanname.." moet het zijn geloof ik, omdat halve niet bestaan.

Zojuist verscheen in beeld een advertentie van Medipro, "binnen 24 u een afspraak", waardoor de kip- en eivraag zich weer opdrong: was Jane de eerste, of Medripo?

Hoe dan ook succes.

Geplaatst door Lorum Ipsum (niet gecontroleerd) op 12/06/2017 - 13:55

Lid sinds

Hallo Jane,

Als je verhaal inderdaad geen fake was: hoe gaat het nu ??

Geplaatst door Valkjuh76 (niet gecontroleerd) op 25/06/2017 - 10:12

Lid sinds

hallo...ik probeer me hier aan te sluiten maar ik weet niet of dat gaat lukken!

dat ik wil stoppen met roken weet ik dus wel zeker!

ben benieuwd of dit geplaatst wordt want ...aanmelden gaf nogal wat problemen!

in elk geval alvast de groeten ...later meer!

Valkjuh

Geplaatst door nik op 25/06/2017 - 11:16

Lid sinds 18 jan 2017

6 jaar 4 maanden geleden gestopt

Is dus gelukt.Welkom Valkjuh en succes yes

Geplaatst door KiteBop (niet gecontroleerd) op 25/06/2017 - 13:34

Lid sinds

Hola Smokey Jane,

Tijd geleden dat ik hier geweest ben. Was even nieuwsgierig hoe het er hier voorstaat. Enuhh, er is geen bil veranderd....cheeky

Tip voor de toekomst. Gebruik dit forum als opstarter maar blijf hier niet te lang hangen. Dan is succes verzekerd! Ik ben zelf ongeveer 9 maanden gestopt met roken (kouwe turk) en ben na een maand afgehaakt vanwege de dramaqueens, negativiteit als je een duidelijke mening hebt en het 'kijk mij eens zielig' zijn. Als je wilt stoppen....gewoon doen en volhouden. Het belangrijkste is je motivatie. En die is gelukkig voor iedereen anders. Meer niet en ook niet minder. Succes en gezien je voorbereiding gaat dat wel lukken....toch wink

Als ik mijn eerste jaar overleeft heb, plemp ik weer een berichtje. Groetjes aan iedereen!

 

Sterkte meid....yes en toedels

Reactie toevoegen