Elektronische sigaret

De E-sigaret is een zogenaamde elektronische sigaret en kan als een vervangend middel dienen voor een echte sigaret. Een E-sigaret brandt niet echt, maar geeft wel het effect van een brandende sigaret. Een E-sigaret kan een hulpmiddel zijn om te stoppen met roken, maar is niet per definitie als middel om te stoppen met roken bedoeld. Je kunt het dan ook meer als een vervanger van een gewone sigaret beschouwen. Er zit net zo goed als in een gewone sigaret nicotine in!

Werking elektronische sigaret

Een E-sigaret maakt gebruik van vullingen, waarbij er een keuze kan worden gemaakt tussen vullingen met of zonder nicotine. Naast de vulling bestaat de E-sigaret uit een batterij, een ledlampje en een verstuiver. Als je de elektronische sigaret inhaleert via het mondstuk wordt er een schakelaar in werking gesteld, waardoor de verstuiver verwarmd kan worden. De verwarmde verstuiver zorgt er dan voor dat de vloeistof in de vulling verdampt. Bij elke inhalatie gaat het ledlampje branden en komt er damp vrij, zodat het effect van het inhaleren van een echte sigaret op realistische wijze benaderd wordt.

De vullingen van de E-sigaret kunnen in diverse sterktes verkregen worden, variërend van een vulling zonder nicotine tot een vulling met een hoge dichtheid van 24 mg nicotine. De vullingen van de E-sigaret worden bovendien in diverse smaken beschikbaar gesteld, zoals onder meer in de smaak ananas, aardbei, chocolade of vanille.

De kosten voor het roken van een e-sigaret liggen op de lange termijn stukken lager dan het roken va normale sigaretten. Lees meer in ons artikel over de kosten van de e-sigaret.

Elektronische sigaret en nicotine

De E-sigaret is dus geen middel om te stoppen met roken, maar een vervangend middel voor de echte sigaret. Als je besluit om een E-sigaret te gaan roken met nicotine in de vulling zal de werking van de stof nicotine echter even schadelijke effecten toebrengen als bij een echte sigaret het geval is. Zwangere vrouwen wordt dan ook afgeraden om van de E-sigaret gebruik te maken. Als je wilt besluiten om te stoppen met roken en heil ziet in de E-sigaret is het wel verstandig om voor de vulling zonder nicotine te kiezen. Het risico van nicotineverslaving blijft anders immers bestaan. Voor het stoppen met roken zijn er meer geschikte methodes beschikbaar, zoals stoppen met hulp van softlaser of door nicotinepleister te gebruiken. Uiteraard kun je ook geholpen worden door persoonlijke begeleiding te zoeken bij het stoppen met roken. 

Wil je de e-sigaret gebruik als hulpmiddel om te stoppen met roken? Lees dan eerst ons artikel over de e-sigaret als stopmethode.  Ook hebben we een onderzoek gadaan naar wat de beste e-sigaret is die er online te koop is. 

Reacties

Geplaatst door Anoniem (niet gecontroleerd) op 06/02/2015 - 22:53

Lid sinds

Beste allemaal,

Niemand zegt dat E-sigaret op de markt is om te stoppen met roken!

Het is beter dan gewone tabak met alle andere middelen erin die schadelijk zijn.

Ik damp (rook) zelf vopos met 18 mg nicotine en voel me er goed bij.

Wat ook belangrijk is het is 75% goed koper dan gewone tabak (daarom word er slecht over geesproken door de tabaks fabrikanten.

Teste wijzen uit zoals van radar. kassa enz als positief.

Maar Den haag wil daar nu ook misschien belasting op E-sigaret leggen.

Moet toch geld binnen komen, omdat mensen al vaker over stappen op dampen of helemaal stoppen!

Zal wel omdat het product steeds beter word als die afbeelding hier boven de classic model.

 

Wat ik verder prettig vind dat andere geen last hebben als ik damp met mijn E-sigaret.

En ja het kan een hulp middel zijn om te stoppen als je het af gaat bouwen.

Maar ik zelf zal gewoon blijven dampen als ze dat ook niet duurder gaan maken zoals gewone tabak :(

 

Geplaatst door Elektrischroker op 16/08/2014 - 08:47

Lid sinds 09 jun 2014

4 jaar 9 maanden geleden gestopt

Wat in de laatste alinea staat daar ben ik het niet helemaal mee eens. We hebben de naam elektrisch roken er aan gegeven omdat dit erg lijkt op de handeling die we gewend zijn. Nu is deze naam eigenlijk verkeerd. 'Roken' komt doordat je rook inademt dat vrijkomt bij een half verbranding. Maar bij elektrisch roken, adem je geen rook in maar waterdamp. Waar rook is, is vuur. En waar water is, is damp. Naar mijn mening ben ik dus gestopt met roken, ook al hou ik de handeling in stand.

Zelf ben ik gestopt met [link verwijderd]. Deze is erg aan te bevelen. Tussendoor heb ik ook de Ego gebruikt maar deze viel qua kwaliteit erg tegen.

Geplaatst door Claudia41 op 09/06/2014 - 13:39

Lid sinds 09 jun 2014

Ik ben zelf pas 2 weken rookvrij, dit heb ik gedaan dankzij mijn e-sigaret. Ik heb via e-liquids afgebouwd en heb nu helemaal geen behoefte meer om te roken. Ik zag een reclame op televisie en toen ging ik een e-sigaret kopen, ik had er niet al te hoge verwachtingen van maar het werkte! Ik had al zo veel dingen geprobeerd maar kan nu eindelijk zeggen dat ik niet meer rook! smileylaughyes

x Claudia

Geplaatst door m2rantz op 18/05/2014 - 10:56

Lid sinds 18 mei 2014

Ik denk dat een goede e-liquid ook heel belangrijk is. Ook denk ik dat de e-lquids steeds beter worden door een groeiende markt. Er worden zelfs volledig organische vloeistoffen verkocht. Zelf ben ik helemaal weg van de voeistoffen van Virgin Vapor. Deze liquid komt uit de USA, waar ze al veer verder zijn dan de net beginnende markt hier in Nederland. Ik heb ze gekocht op ...  en ben helemaal tevreden.

Als nicotine zo giftig is, waarom is er dan geen commentaar op de pleisters en bijvoorbeeld die nieuwe spray? Staan daar ook doodskop tekens op? Een e-sigaret is alleen bedoeld voor mensen die al roken. Sommige mensen kunnen of willen eigenlijk niet stoppen en dan denk ik toch dat het een optie kan zijn.

groeten Marten

Geplaatst door Anoniem (niet gecontroleerd) op 07/05/2014 - 07:46

Lid sinds

beste rosie je hebt waarschijnlijk niet de juiste e liquid gebruikt omdat er veel troep is dat naar ouwe sokken smaakt

ik gebruik zelf de e sigaret zelf ook en heb echt geen zin meer in tabak!

ik gebruik zelf liquid van mild tobacco smaak en gebruik ook een mild batterij omdat deze krachtig de liquid verdampen

ik koop zelf bij esmoking world dit zijn poolse merken omdat het daar populairder is dan hier en ook betere kwaliteiten is mijn mening ik ben zeker geen verkoper maar heb moeten zoeken naar de juiste spullen.

 

vriendelijke groeten wim

Geplaatst door rosie18 op 03/05/2014 - 14:45

Lid sinds 14 apr 2014

Ik heb in het stopproces de e sigaret uit geprobeerd, maar ik vond het niet lekker. Dus voor mij werkt het niet goed als nicotinevervanger. Ik ben gestopt met behulp van pleisters en zuigtabletjes. Die vond ik niet vies en die hebben me geholpen van het roken af  te komen. HEt doet er niet toe wat je gebruikt, als je er maar door kunt stoppen. En voor de een geldt dit en voor de ander dat als methode om te stoppen.

Geplaatst door Anoniem (niet gecontroleerd) op 03/05/2014 - 13:43

Lid sinds

Mee eens. De e sigaret is een prima alternatief voor het reguliere roken. Het heeft mij in iedergeval geholpen om te stoppen met roken. Zelf ben ik begonnen met 16 mg nicotinegehalte en vervolgens afgebouwd naar 0 mg! Heb nog enkele weken gerookt met 0 mg omdat ik wat in mijn handen moest hebben. De mensen van roken.nl hebben mij geholpen om te stoppen met roken binnen 3-4 maand! 

Mijn conclusie: volledig stoppen met roken via de elektrische sigaret heeft mij en naasten van mij geholpen om te stoppen.

Geplaatst door Anoniem (niet gecontroleerd) op 17/02/2014 - 15:50

Lid sinds

Ik heb 30 jaar zo'n 50 sigetten per dag gerookt; veelal camel of zware shag. Heb vele stoppogingen gedaan, ondermeer met Zyban. Enkele maanden stoppen is wel gelukt, maar toch weer teruggevallen.

Kwam afgelopen zomer via een vriend in aanraking met electrisch roken. Dat smaakte eigenlijk verrassend goed. Maar.. let op: het was niet zo'n wegwerp dampertje als bij het tankstation; er zijn vele verschillende kwaliteiten.

Was op dat moment helemaal niet van plan te stoppen. Maar heb sindsdien vrijwel zonder moeite totaal geen sigaretten meer gekocht.

De uitvinder van electrisch roken (ook wel 'dampen' of 'vapen' genoemd) mag wat mij betreft genomineerd worden voor de nobelprijs voor de volksgezondheid. En dampen hoort stellig thuis bij de 'stopmethoden' op deze site.

Er doen een hoop onzinverhalen de rondte over het 'dampen'. Notabene het RIVM heeft daar een stevig steentje aan bijgedragen door een of andere stagiair een hoop citaten uit veelal oudere onderzoeken bij elkaar te laten schrapen. 

Zeker: helemaal stoppen is gewoon het beste. Maar dat electrisch roken even ongezond zou zijn als normaal roken is onzin. Hooguit zijn de medici er nog niet over uit of het factor 100 danwel 1000 minder ongezond is.

Het punt is namelijk dat nicotine weliswaar een verslavende stof is (en dat maakt stoppen lastig) maar het is niet de veroorzaker van de gezondheidsrisico's door roken. Die zitten 'm in, vooral, de teer en vele honderden andere schadelijke stoffen die door de verbranding vrij komen. Daar heb je bij het 'dampen' geen last van. 

Sterker: de schadelijkheid van dampen wordt wel vergeleken met de schadelijkheid van koffie... 

Het grote voordeel van 'dampen' is dat je niet hoeft 'af te kicken' en ook je 'gewoontehandelingen' houdt. Bovendien smaakt het beter dan gewoon roken (dat ga je al snel heel smerig vinden). ook stink je niet meer, is je familie er blij mee etc etc. En bovendien: je merkt gewoon de effecten van stoppen met roken - je voelt je beter; geur en smaak verbeteren sterk etc.

Dat de overheid in een moeilijke spagaat zit heeft enerzijds te maken met verlies van accijnzen, maar vooral ook met het risico dat jongeren alsnog 'massaal' gaan dampen. Heeft de overheid het eindelijk voor elkaar dat er nog maar weinig jongeren starten met roken; komt dit ineens als alternatief. En inderdaad: dat is feitelijk ongewenst. Helemaal niet roken is immers altijd nog beter. De verschillende reclames voor electrisch roken vind ik dan ook tenenkrommend. Het is goed dat dat verboden gaat worden.

Maaaarrr... als het gaat om de doelgroep die nu verstokt roker is ligt dat totaal anders. En zou ik iedereen adviseren het gewoon een keer te proberen met een startsetje van 40 euro. Al zou de kans dat het daarmee lukt maar 50% zijn, dan heb je dat geld heel snel terugverdiend.

Ben je eenmaal over op dampen dan kun je vrij eenvoudig geleidelijk het nicotineniveau terugbrengen. Ik persoonlijk twijfel er niet aan dat ik binnen enkele jaren helemaal zal stoppen; maar dan met dampen als 'tussenfase'.

Enfin, zoek op Youtube eens op " The Rise of the E Cigarette". Dat is een recente Britse film die, net als vele uitingen, wat terughoudend is over het dampen. Maar bekijk het verhaal helemaal en let vooral op wat de toonaangevend longarts met bijna een brok in z'n keel zegt. Dat juist het electrisch roken leidt tot een afname van het aantal rokers die hij nooit-nooit voor mogelijk had gehouden... 

 

Veel succes allemaal!

Hans

Geplaatst door jeffrey1995 op 14/02/2014 - 14:47

Lid sinds 13 feb 2014

Beste lezers,

 

Zelf rookte ik al vanaf me 16e. Ik had niet echt een groot inkomen dus toen dacht ik bij me zelf ik ga overstappen op een e-sigaret. Dit bespaarde mij een hoop geld. Het was af en toe alleen een nieuwe verdamper aanschaffen of de liquids. Dit koste mij geen 15euro per maand. Toen ik 18 werd wou ik eigenlijk alweer gaan stoppen met roken, maja dit is lastiger gezegt dan gedaan. Ik ben toen steeds bij de zogenoemde liquids steeds een stapje omlaag gegaan met het mg nicotine. Zo heb ik mijn nicotine toename steeds een klein beetje verslaagd. 

 

Na een maand of 3 zat mijn mg nicotine op 0 gram en ik heb geen last gehad van afkick verschijnselen. Ik heb mijn liquids altijd gehaald via rokenkananders ik vond de smaak appel altijd het lekkerst. 

 

Ik hoop dat mijn ervaring jullie ook kan laten stoppen met roken. Succes iedereen!

Geplaatst door missiedonna op 19/01/2014 - 16:27

Lid sinds 27 nov 2013

het vreemde van dit verhaal over de e sigaret is dat er blijkbaar geen gedegen onderzoek word gedaan. Dit stuk word met regelmaat aangepast en bijgewerkt maar een kloppende update staat er voorals nog niet. stoppen met behulp van een softlezer is wel afdoende wetenschappelijk bewezen? Ik dacht van niet. Daarnaast is er tot nu toe ook geen onderzoek waaruit blijkt dat een e-sigaret even gevaarlijk is als een gewone sigaret.  In een e- sigaret zitten 4 bestanddelen. nicotine (er zijn ook nicotine vrije vullingen), een smaakstof en waterstof en een stof om de nicotine beter opneembaar te maken( niet bij nicotinevrij vullingen). Dit zijn alle 4 bestanddelen die in een normale sigaret oom voorkomen maar die in ieder geval niet zo kankerverwekkend en schadelijk zijn als teer. De overheid wil dan misschien doen voorkomen dat de e-sigaret gevaarlijk is omdat er op deze sigaretten GEEN accijsen kunnen worden geheven. Hier word dus door de overheid niets aan verdient. Accijnse waren in beginsel een middel om het roken te ontmoedigen maar zijn inmiddels een middel om de staatsbegroting op orde te krijgen. Met andere woorden, de staatskas moet gespekt worden. Helaas gaat dat niet over de rug van mensen die besluiten over te stappen op electronisch roken. Dit wetende is het niet heel vreemd dat de overheid deze vorm van roken op elke mogelijk manier zal ontmoedigen. En hoe kun je nu beter iets ontmoedigen? Door te zeggen dat er nog niet voldoende onderzoek is gedaan naar electronisch roken en dat de gevaren daarvan dus nog niet voldoende zijn bewezen. De gevaren van normaal roken zijn inmiddels al lang bewezen maar de overheid ontmoedig dit niet. Ja, door de prijzen te verhogen, zeggen ze. Nee zeg ik, ze zouden het roken moeten ontmoedigen door de fabrikanten op te leggen geen smaak en geurstoffen toe te voegen aan sigaretten en allerlij vreemde chemische samenstellingen waardoor de nicotine beter word opgenomen in de longen en beter word getranspoorteerd door het bloed. misschien zou de overheid daar eens mee moeten beginnen. Wedden dat half nederland roken dan ineens een stuk minder lekker zou vinden. Ik krijg een beetje het idee dat er hier mensen een site beheren die meerdere belangen hebben. 

 

 

Reactie toevoegen