ff voorstellen

afbeelding van rdewit

Geplaatst door rdewit op 30/06/2015 - 10:04

Lid sinds 30 jun 2015

Haai allemaal,

Mijn naam is Rob en na een rook-carriere van 29 jaar heb ik op 22 juni besloten om te stoppen met roken. De voornaamste reden is toch wel het gerochel in de ochtend en het ontbreken van algehele fitheid. Daarnaast heb ik 2 dochters en het is nu eenmaal niet zo'n goed voorbeeld...

Ik ben op mijn 12e in het rookfuik gelopen op een vakantie. In het begin was het ook enorm smerig maar na even doorbijten best okay en voor je het weet ben je een verslaafde. Als kind / puber heb je dat helaas niet door maar dat besef komt zoals met veel dingen met de jaren.

Al 3 keer eerder heb ik een serieuze stoppoging gewaagd maar het is heel vreemd, na 3 weken (exact 21 dagen) kwam ik in een soort depressie waar ik niet uit kwam. Het junkengedrag begon dan de kop op te steken en zat ik maar een beetje te jammeren met zelfmedelijden. Ik begon dan toch maar weer. De oorzaak was dat ik een gaatje in de defensie had laten vallen waardoor ik ging denken dat het roken toch wel lekker was en dat het allemaal wel mee viel. Op die manier ben ik een paar keer voor de bijl gegaan. Na 1 sigaret weer stoppen was helaas geen optie voor een junkie als ik.

Het erge aan weer beginnen is dat je denkt dat het dan weer beter gaat maar dat is helemaal niet zo. Je wordt alleen maar weer benauwder, je stinkt weer en je bent niet gelukkiger. Destijds had ik ook best een saaie baan en collega's en vrienden die rookten. Dat maakt het allemaal wel een stuk zwaarder.

Inmiddels ben ik ZZPer, heb ik geen rokende collega's en in de vriendenkring was ik 'de laatste der mohikanen' die nog rookte. Er is dus meer motivatie en weinig verleiding om het dit keer wel te laten slagen.

Tot nu toe gaat het prima eigenlijk. Alleen de eerste dag was een beetje vaag en futloos. Ik stop met Nicotinepleisters en af en toe een kauwgompje. Het is prima vol te houden. De enige sigaretten die ik mis zijn in de ochtend en in de avond na het eten. Daar moet ik me dan maar een beetje doorheen bijten.

Wat heb ik gemerkt ik na het stoppen?

De eerste 2 dagen waren lastig. Het sigarettenspook zit dan sterk in je hoofd. Na de eerste 2 dagen ging het best wel okay en probeerde ik er niet te veel aan te denken. Het is bizar maar na 3 dagen was de conditie ook al verbeterd. Met squashen was ik altijd snel moe inclusief veel hoesten. Dat was echt al een heel stuk minder.

Daarnaast is mijn bloeddruk / hartslag significant gedaald. s' Avonds hoorde ik vaak mijn hard pompen. pokkepokkepokke en dat 90x per minuut in rust. Niet geheel gezond. Nu is het helemaal prima eigenlijk.

Tot slot had ik veel vage mini-klachtjes zoals af en toe hoofdpijn, eens steekje in de borst. Ik dacht dat het van de stress kwam maar na een paar dagen stoppen is dat ook geheel verdwenen.

Het enige wat ik gemerkt heb is dat ik erg moe ben. Dat hoort nu eenmaal bij het afkicken en ik heb gelezen dat veel meer mensen hier last van hebben. Op tijd naar bed dus en af en toe een gapie overdag ;-)

Al met al bijna alleen maar positieve punten!

Hoe ga ik het vol houden?

Er zijn een aantal punten waar ik mij aan vast houdt en die het voor mij een stuk gemakkelijker maken. 

Roken doet niets maar dan ook helemaal niets voor je. Het verlicht geen stress, het is niet gezellig en 23 van de 25 peuken zijn ook helemaal niet lekker. (alleen die in de ochtend en avond zijn wel prettig) Je bent de hele dag bezig met het opheffen van afkickverschijnselen.

Van roken krijg je hoe dan ook een ziekte, zij het in mindere mate of erger zoals longkanker of COPD. Als roker stak ik altijd mijn kop in het zand en negeerde artikelen over longkanker en andere ziekten. Het is wel de realiteit die je onder ogen moet durven zien. Als je door blijft roken dan krijg je er vroeg of laat mee te maken want de verhalen van opa die 100 is geworden met zware shag zijn toch echt een uitzondering. 20.000 mensen sterven per jaar aan longkanker and guess what: er zijn nog vele andere kankersoorten die gerelateerd zijn aan het roken. Ik wil niet bij die groep horen.

Een erg interessante docu is 'Brandend verlangen' over wat longkankerpatienten meemaken en waarom ze dan zelfs nog moeite hebben met stoppen. Voor degenen die hem nog niet gezien hebben: http://www.npo.nl/2doc/31-03-2014/KN_1657735

Roken kost enorm veel tijd. We kunnen alles bij maken. Goederen, geld etc, maar als er iets is wat we niet bij kunnen 'maken' dan is het tijd. Ik rookte 25 sigaretten per dag. per sigaret ben je toch al gauw 5 minuten bezig met het bevredigen van de verslaving. Per dag komt dat neer op 25 sigaretten x 5 minuten = 125 minuten. Meer dan 2 uur! Per maand is dat 125 minuten x 30 dagen = 3750 minuten / 60 = 62,5 uur. Per jaar komt dat neer op 31,25 dagen achter elkaar roken, 24 uur per dag! Ik had mij dat nooit zo beseft maar het is eigenlijk bizar veel. Meer dan een maand per jaar weggooien aan een verslaving, pffff

Nu we toch aan het reken zijn: 29 jaar roken is: 25 sigaretten per dag * 365 dagen * 29 jaar = 264625 sigaretten gerookt in die tijd. Daar kun je volgens mij wel een zwembad aan tabak mee vullen ;-)

Ik ben bewust gestopt in een zonnige periode met minder stress, zo vlak voor de vakantie. De meeste mensen stoppen met oud en nieuw maar dat is eigenlijk helemaal geen goed moment. Het is dan doorgaans koud, grauw en nat. Een beetje zonnenschijn doet wonderen merk ik!

Ik blijf mij beseffen dat het beginnen met roken niet de oplossing is. De afgelopen keren was dat ook niet het geval dus nu ook niet.

Het meest vervelende aan stoppen is het psychische gedeelte, vandaar dat ik ook pleisters plak. 2 verslavingen tegelijk is een beetje te veel van het goede. Desnoods kauw ik nog een jaar nicotinekauwgompjes na de pleisters, als de psychische berslaving maar weg is. De verslavng aan nicotine is namelijk peanuts vegeleken met dat, dat is even een weekje zuur.

Ook zeg ik niet dat ik nooit meer ga roken. Dat is namelijk (voor mij) een deprimerende gedachte dat iets nooit meer kan. Ik wil altijd op een later tijdstip zelf kunnen beslissen of ik een cubaanse sigaar oid wil opsteken maar komend jaar iig niet!

Het is al met al een mooie peptalk en ik ben nog maar 9 dagen bezig. Ik heb wel het gevoel dat het dit keer gaat lukken mits ik die 21 dagen door kom. ;-)

afbeelding van lala

Geplaatst door lala op 30/06/2015 - 10:46

Lid sinds 24 aug 2014

8 jaar 9 maanden geleden gestopt

Zo Rob, jij kan het mooi beschrijven, dit keer gaat het je dan ook echt lukken, anders je eigen stukje weer doorlezen!

Ben zelf ook met pleisters gestopt en daarna de kauwgum, zal wel tussen de oren zitten, maar heeft echt enorm geholpen voor mijn gevoel. Kreeg daar weleens commentaar op, van is niet echt stoppen etc. , maar ondertussen dus wel mooi gelukt en ben ook al tijden met die kauwgum gestopt.

Je weet nu al dat je om en nabij de 21 dagen een dipje kunt krijgen, fijn, kun je er rekening meehouden, er is maar 1 ding dat je dan niet moet doen, en dat is 1 opsteken. Niet zo moeilijk he en wat je zegt, zo in de zomer afleiding genoeg.

En voor hetzelfde heb je nu nergens last van, dat kan ook. Succes, ook jij kan het!

afbeelding van rdewit

Geplaatst door rdewit op 30/06/2015 - 11:46

Lid sinds 30 jun 2015

Lala, dank voor de positieve reactie. Sja, die 21 dagen is wel een dingetje maar goed, dat is ook deel van de mind-fuck. Ik moet gewoon denken: de 20 dagen ervoor lukte het ook, dus 1 dag extra moet iig ook nog lukken.

De vorige keren was het cold turkey dus wellichtd dat dit de reden is geweest omdat ik met 2 verslavingen (lichamelijk + psychisch) moest battlen. In je hoofd kun je vaak dingen groter maken dan dat ze zijn.

Ach ja, we zien het wel cool

 

afbeelding van tantenettie

Geplaatst door tantenettie op 30/06/2015 - 12:29

Lid sinds 01 mrt 2008

6 jaar 6 maanden geleden gestopt met Tabex.

Wauw ...... ik ben er stil van.

 

Welkom hier een erg veel succes gewenst. Ik herken alles uit je verhaal. Vooral je conclusie...ik stel het roken voorlopig ook een jaar uit en dan wellicht weer een jaar of zo ..

 

veel succes

afbeelding van annemarie2014

Geplaatst door annemarie2014 op 30/06/2015 - 16:40

Lid sinds 03 feb 2013

8 jaar 8 maanden geleden gestopt met Cold Turkey.

Mooi beschreven!

Het geeft zo veel rust, dit niet-roken. Ik kan me nog wel herinneren dat ik altijd controleerde of ik mijn sigaretten bij me had + aansteker! En ook in paniek raakte als ik op bezoek ging naar niet-rokers.

Toch heb ik het de laatste weken wat moeilijker dan daarvoor. Dat junkie-stemmetje zeurt om eentje maar. Ja, ja. Daar trap ik dus niet in, want dat worden er almaar meer.

Succes!!

Groet, Anne Marie

afbeelding van ytje

Geplaatst door Yvondv op 30/06/2015 - 16:47

Lid sinds 01 feb 2014

9 jaar 4 maanden geleden gestopt met Cold Turkey.

Hai Rob, 

Welkom en een enorme goede peptalk, moet nu ook zeker gaan lukken!

Je hebt alles heel mooi om schreven, maar je wilt eerst die 21 dagen door komen, vergeet die dagen, focus je op het stoppen en niet op die 21 dagen, want het gaat je lukken, wees een blije stopper!

Heel veel succes!

afbeelding van rdewit

Geplaatst door rdewit op 30/06/2015 - 17:14

Lid sinds 30 jun 2015

Dank je! We zien wel waar het schip hopelijk niet strandt ;-)

Geplaatst door Babsstoptermee op 01/07/2015 - 15:41

Lid sinds 28 jun 2015

hoi rob!

 

goedzo, ik ben ook pas gestopt. vanaf 21 juni! mij valt het nog allemaal best mee :) elke dag vertel ik mezelf dat ik vandaag niet rook! ik ben begonnen met hardlopen en sowieso liep ik al veel met de hond :)

 

het is fijn op dit forum dat iedereen elkaar oppept en zo nodig zelfs op de sodemieter geeft!

 

ik wens je veel sterkte!

afbeelding van jonnie2010

Geplaatst door jonnie2010 op 01/07/2015 - 19:42

Lid sinds 27 jan 2012

11 jaar 4 maanden geleden gestopt met Lasertherapie.

Ik zou zeggen gebruik inderdaad alle hulpmiddelen die je nodig hebt, daar zijn ze tenslotte voor.
Dit is ook niet mijn eerste stoppoging net zoals bij zovelen, dus het wil niets zeggen het moment waarop je vorige keer struikelde elke keer is anders.

Het idee van nooit meer een sigaret vond ik ook heel moeilijk maar dat verandert als je langer gestopt bent. Ik kan eerlijk zeggen dat ik er echt geen moeite meer mee heb.
Ik ben alleen meer betrokken bij het onderwerp maar niet in de zin dat ik zelf wil roken dus af en toe log ik nog eens in.

@annemarie Yvonne zei het ook al het eerste jaar heb je het hele jaar wel moeilijke momenten omdat veel momenten je voor de eerste keer meemaakt, dat gaat ook weer over.

Iedereen succes

Geplaatst door KvdP op 10/07/2015 - 15:12

Lid sinds 08 jul 2015

Hoi,

 

Succes met stoppen. Het kan echt. Ik heb ook 9 jaar niet gerookt. En nooit meer trek gehad in een sigaret. Gestopt zonder hulpmiddelen. Terwijl ik jarenlang meer dan 30 tot 40 sigaretten per dag rookte. Het kan dus wel.

Maar let op:

Ik lees dat je misschien later nog wel eens een een cubaanse sigaar oid zou willen opsteken. Ik kan dat wel begrijpen. 3 maanden geleden stak ik ook voor de grap eens een e-sigaret op, want dat kan geen kwaad.

Het resultaat: IK ROOK WEER

 

Groeten, KvdP

afbeelding van rdewit

Geplaatst door rdewit op 11/07/2015 - 12:46

Lid sinds 30 jun 2015

Hoi allemaal,

Nu bijna 3 weken onderweg en het gaat op een paar momenten na eigenlijk best prima.Vooral in de ochtend heb ik iets meer moeite met opstarten en ben ik iets vaker somber. Daarnaast was ik een dag ineens mijn stem kwijt, erg weird. Het leverde dan ook de nodige hillarische gesprekken op met klanten. Ik klonk net als zo'n doorrookte dame van de (vroegere) 06-lijnen ;-)

Het is wel echt bizar hoe het in je systeem zit. Als ik het ruik of zie dan ga je al weer denken dat het leven beter was met sigaret. Dat is natuurlijk nog de innerlijke junk die het nog een keertje probeert. Ik zeg dan altijd tegen mijzelf:

- Beginnen met roken lost niets op
- Roken doet niets met me, alleen tijdelijk een iets hoger dopamine niveau. Na die ene sigaret volgen er weer minimaal 10.000

- De gezondheidskosten zijn hoog met reele kans op COPD of erger.
- Bedenk eens hoe het was toen ik nog rookte. Veel gehoest, gerochel, veel slechtere conditie, de meur en vooral de dwang om het moeten roken. Wil ik dat terug? Nee duh! natuurlijk niet ;-)

Tot nu toe helpen deze gedachtes prima. Daarnaast heb ik de nodige research gedaan over hoe de tabaksindustrie ontstaan is  en wat voor boevenbende het eigenlijk is. Het meest schokkende is wel dat de industrie het heeft over 'Replacement Smokers' ofwel vervangende rokers voor als de huidige rokers dood gaan. Het is de grootste industrie ter wereld waar de belangen enorm zijn. De volgende docu's zijn zeker de moeite waard om een keer te bekijken:

Tobacco Wars

Een 3-delige documantaire over het ontstaan van Big Tobacco (De 4 grote tabaksbedrijven: Phillip Morris, R.J Reynolds, Lorrillard, Brown & Williamson), hoe de marketingmachine op gang kwam en hoe Big Tobacco alle negatieve gevolgen over ziektes onder de mat probeert te schuiven. Deze docu is wel een tikkie oud maar wel goed!

Deel 1:https://www.youtube.com/watch?v=TaVtmrJsOlQ#t=120

Deel 2: https://www.youtube.com/watch?v=moyJSnwEcIs

Deel 3: https://www.youtube.com/watch?v=M0Uk3WQjlbs

John Oliver

Amerikaanse talkshow host legt genadeloos bloot hoe Big Tobacco te werk gaat:

https://www.youtube.com/watch?v=6UsHHOCH4q8

Sex, Lies & Cigarettes

Vanguard documantaire over hoe Big Tobacco aan het verschuiven is van USA / Europa richting ontwikkelingslanden en met name Indonesie waar ze 12+ jarigen proberen aan het roken te krijgen. 

https://www.youtube.com/watch?v=DiyWK3fzTpA

End stage COPD

Af en toe bekijk ik ook het COPD end stage filmpje op youtube. Kleine disclaimer: Dit filmpje is zeker niet geschikt voor iedereen! Klik alleen op de link als je het ECHT wilt zien, het kan nogal schokkend zijn. Het toont het laatste stadium van iemand met deze verschrikkelijke ziekte. Het herinnert mij er iig steeds aan dat ik nooit zo wil eindigen...

OP EIGEN RISICO BEKIJKEN: https://www.youtube.com/watch?v=4TiD0yCwiM0

 

@KvdP

Jemig, wat erg dat je na zo'n lange tijd weer begonnen bent. Wat ik niet begrijp is dat je niet meteen aan de e-sigaret bent gegaan. Deze is echt veeeeeel minder schadelijk dan de traditionele peuken. Okay, het is misschien niet the real deal en wel een kansloos apparaat maar echt een stuk 'gezonder' (voor zover je daarover kunt spreken). Daarnaast kun je afbouwen met zo'n apparaat.

Gooi die peuken weg en koop een goeie E-smoker, dan gaat het stoppen vast wel weer lukken. 

Geplaatst door KvdP op 12/07/2015 - 02:59

Lid sinds 08 jul 2015

Beste Rob,

Ik vind het ook jammer dat ik weer rook.
Daarom heb ik mijn ervaring gepost om jullie te waarschuwen voor de gevolgen van een slecht moment.
Ik ben er nog niet uit wat ik ermee aan moet. Waarschijnlijk wordt het de e-sigaret.

Natuurlijk succes, ga zo door en groeten,

 

KvdP

afbeelding van ytje

Geplaatst door Yvondv op 12/07/2015 - 08:55

Lid sinds 01 feb 2014

9 jaar 4 maanden geleden gestopt met Cold Turkey.

Hai Rob, 

Super van jou bijna 3 weken rookvrij.

Ik heb Copd en moest toch wel even kijken naar jou link, pff heftig, hoop dat ik op tijd gestopt ben en dat me dit bespaart blijft.

Dat jij het niet heb en krijg en ook zeker zo'n einde bespaart blijf phoe

Ik moest even een foutje rechtzetten hier!

afbeelding van ytje

Geplaatst door Yvondv op 12/07/2015 - 08:58

Lid sinds 01 feb 2014

9 jaar 4 maanden geleden gestopt met Cold Turkey.

Hai KvdP

Het beste voor jou is, stoppen en zo snel mogelijk, 3 maanden is snel weer uit je systeem, maar jaren blijven doorroken, brengt weer heel veel gewenning en gewoonte. Denk dat je daar het meeste last van heb als je stopt. 

 

afbeelding van rdewit

Geplaatst door rdewit op 13/07/2015 - 16:54

Lid sinds 30 jun 2015

Haai KvdP,

Weet je ook waarom je ineens die sigaret gerookt had waardoor je nu weer volle bak rookt? 

Je was 9 jaar geleden gestopt en sinds dien nooit meer gerookt dus dan zou je zeggen dat je er geen behoefte meer aan zou moeten hebben of heb je het toch stiekem al die 9 jaar gemist?

9 jaar, pfff dat doe ik je iig nu nog niet na ;-)

 

groet,

Rob

Geplaatst door KvdP op 13/07/2015 - 18:22

Lid sinds 08 jul 2015

Rob,

 

Dat was geen echte sigaret, maar een e-sigaret. Die nam ik voor de grap, Een e-sigaret zou geen kwaad kunnen....

Ik heb nu overigens vandaag voor het eerst geen gewone sigaretten meer gerookt. Ik stap over op de e-sigaret.

 

Groeten,

 

 

 

Reactie toevoegen