Gefixeerd op een sigaret

afbeelding van Redaktie

Geplaatst door Redaktie op 02/01/2012 - 11:39

Lid sinds 06 nov 2015

7 jaar 11 maanden geleden gestopt met Cold Turkey.

Gefixeerd op een sigaret! (Fixating on one cigarette! )

Wat er met sommige mensen gebeurt als ze een tijdje gestopt zijn met roken is dat ze gefixeerd raken op een sigaret.

Wat ik daarmee bedoel is dat ze alle slechte sigaretten vergeten die ze hebben gerookt, ze vergeten de sigaretten die ze rookten zonder zich er echt van bewust te zijn op het moment dat ze die rookten, en ze herinneren en richten zich alleen op de goede sigaret.

Het kan een sigaret zijn die ze 20 jaar geleden hebben gerookt, maar het was een goede en ze weten dat ze die sigaret nu weer willen hebben. Het is een tactiek die alle ex rokers gemeen hebben; ze proberen zichzelf wijs te maken dat ze niet echt die “goede” sigaret willen hebben. Het probleem is dat het op dat moment wel degelijk het geval is.

Een innerlijke strijd breekt los, “Ik wil er één, nee dat wil ik niet, één klinkt fantastisch, nee dat doet het niet, één maar, nee geen een!”. Het probleem is dat als de concentratie van de ex roker alleen maar gericht is op die “ene” sigaret dat er geen duidelijke winnaar van dit argument kan zijn.

De ex roker moet deze innerlijke strijd op een andere manier benaderen. Zeg niet dat je geen sigaret wilt als dat niet zo is, erken liever het verlangen maar vraag jezelf af, “Wil ik ook al die andere sigaretten die er aan vast zitten”. “Wil ik de package deal die aan die andere sigaretten vast zit? De kosten, het sociale stigma, stank, gezondheidsrisico’s, de kans op overlijden. Wil ik weer volop roken tot het me kapot maakt en ik eraan sterf?”.

Gewoonlijk wordt er niet zo gedubd. Over het algemeen is het antwoord, “Nee, ik wil niet roken onder deze voorwaarden.” en dat zijn de enige voorwaarden die aan een sigaret vastzitten. Als je het op deze manier bekijkt, is het argument voor dat het begonnen is al weer voorbij.

Nogmaals, als je je alleen maar op die ene sigaret concentreert dan maak je jezelf de hele dag gek. Als je de hele package deal in overweging neemt, dan kun je afstand van dat moeilijke moment nemen, opgelucht dat je nog steeds rookvrij bent en nog meer vastberaden om NOOIT MEER EEN SIGARET OP TE STEKEN.

Joel (whyquit.com)

Reactie toevoegen