Gestopt en Hyperventilatie??

Geplaatst door Unknown1 op 16/03/2013 - 16:44

Lid sinds 12 jan 2012

10 jaar 6 maanden geleden gestopt met Cold Turkey.

Hallo Allemaal,

Wat is jullie ervaring met stoppen en hyperventilatie?

Ik ben nu bijna 7 weken gestopt en heb me nog nooit zo ellendig gevoeld als de afgelopen  7 weken. Voor het roken had ik altijd al last van HV (dat weet ik, want ik rookte pas 2.5/3 jaar), maar nu ik gestopt ben lijkt het wel alsof de hyperventilatie is teruggekomen, maar veel erger als de tijd voor het roken.

Zijn er meer mensen die een verband hebben met chronische HV? Ik ervaar het niet bewust maar wel onbewust. Ik weet dat mijn ademhaling niet helemaal goed is, maar is dit hyperventilatie of toch de ontwenning?

Ik kan niet spreken van duizeligheid, maar wel in een super licht gevoel in het hoofd. Dit heb ik niet op sommige momenten, maar de hele dag door. 

 

Iemand ervaring?

afbeelding van L@yla

Geplaatst door [email protected] op 16/03/2013 - 17:18

Lid sinds 16 feb 2013

Hyperventilatie of verschijnselen van hyperventilatie (zoals licht in het hoofd zijn, duizeligheid en/of hoog ademen zijn wel vaak genoemde ontwenningsverschijnselen na het stoppen met roken. Dit komt omdat je lichaam nu meer zuurstof opneemt dan lange tijd mogelijk was. 

Denk dat, gezien je geschiedenis met hv, je dit toch echt even moet opnemen met je huisart. Je had al last van hyperventilatie voor je stopte met roken, dus kennelijk adem je normaliter al meer dan werkelijk nodig is. Nu je gestopt bent met roken, krijgt je lichaam ook nog eens meer zuurstof binnen dan je gewend bent.

Even laten checken bij de huisarts, dus!

afbeelding van Viva Las Vegas

Geplaatst door Viva Las Vegas op 16/03/2013 - 22:21

Lid sinds 25 feb 2013

9 jaar 10 maanden geleden gestopt met Allen Carr.

Ik had als kind/puber erg last van HV en ik heb toen ademshaling therapie gekregen. Ik vond t wat onzinnig in eerste instantie maar het heeft me wel erg geholpen. Ik heb t nu ook weer af en toe maar t zijn de momenten dat ik graag wil roken en ik me erg onrustig voel. Als ik mn oefeningen doe, gaat t al snel beter. Mss een idee om ns bij je huisarts te vragen voor therapie?

afbeelding van happydepeppy

Geplaatst door happydepeppy op 17/03/2013 - 10:34

Lid sinds 25 feb 2013

10 jaar 5 maanden geleden gestopt met Cold Turkey.

Hoi, ik herken jou verhaal helemaal!! Ik ben 1feb gestopt. Ook ik heb chronische HV, dat heb ik al een jaar of 15. Nu ik gestopt ben met roken voel ik me zo raar in mijn hoofd, ben de hele dag aan het zweven, voel een heel licht gevoel in mijn hoofd net alsof ik wegzak! Heel eng, ben alweer bang dat ik het aan mijn hart heb ofzo. Loop ook bij een therapeut, dacht mischien zit mijn nek  vast, en ja dat was ook zo, dus weer los gemaakt maar nog steeds licht in mijn hoofd!! Het is geen draaiduizeligheid bij mij en bij jou?? Ben erg blij dat ik dit lees, ja niet voor jou natuurlijk! maar dat ik niet de enige ben die dat heeft! Hoop nog op een reactie van jou

Groetjes Geertje

afbeelding van linda1960

Geplaatst door linda1960 op 17/03/2013 - 12:41

Lid sinds 14 aug 2012

10 jaar 9 maanden geleden gestopt met Cold Turkey.

HdP,heeft toch met je ademhaling te maken en de naast maakt dat dit verergerd  zou als ik hier last van bleef houden toch overwegen om terug te gaan naar de HA  misschien een verwijzing vragen voor haptonomie ?Ik heb we geweldig veel baar bij gehad in het verleden.

Heel veel succes!!!

Geplaatst door Unknown1 op 17/03/2013 - 13:21

Lid sinds 12 jan 2012

10 jaar 6 maanden geleden gestopt met Cold Turkey.

Bedankt allemaal voor de reacties.

@Happy,

Gelukkig. Een lotgenoot!

Beslist geen draaiduizeligheid. Het speelt zich bij mij af achter de ogen en in het voorhoofd. Het gevoel alsof de grond onder je vandaan trekt. Veel zuchten. Bij liggen worden de klachten beduidend minder. Ademhaling lijk ik niet onder controle te hebben, en ik ben ook gefocust op de ademhaling. Ook een vervelend gevoel op de borst, en het hart lijkt zo nu en dan behoorlijk te moeten trekken, alsof er iemand in je hart knijpt en het bloed naar boven wordt geperst. 
 
Mijn eerste gedachte was ook het hart. Ik heb een ECG scan gemaakt waar niks op te zien was. Voor mezelf, puur uit preventie, doe ik deze week een hardlooptest. Ik zal de resultaten hiervan ook kenbaar maken. Ik ben geen dokter, maar als alles goed is hebben we waarschijnlijk gewoon te maken met Hyperventilatie. Ik heb ook wel een theorie ervoor. Door het roken wordt de zuurstof ingepakt door koolmonoxide waardoor je minder zuurstof krijgt. Voor ons natuurlijk geweldig (de hyperventilatoren ; - )). Als dit eenmaal gewenning geeft en je rookt een tijd (in mijn geval iets langer dan 2.5 jaar), komt er opeens weer een hele lading zuurstof bij, en dat is voor ons vervelend. Een persoon zonde.r CHV heeft 95% zuurstof, ik had 99%.

Lees dit eens door. http://www.chronische-hyperventilatie-genezen.nl/artikelen/chronische-hyperventilatie-roken/de-combinatie-chronische-hyperventilatie-en-roken.htm

 

afbeelding van happydepeppy

Geplaatst door happydepeppy op 18/03/2013 - 21:11

Lid sinds 25 feb 2013

10 jaar 5 maanden geleden gestopt met Cold Turkey.

Hoi, ik ben benieuwd wat er bij jou uit komt met de hardloop test, wil zelf ook nog naar de HA wil graag een echo van mijn hart, ze hebben pas geleden wel een hartfilmpje gemaakt en daar kwam niets uit, maar ben nog te onzeker, wil zeker weten of er niets aan de hand is met mijn hart!! Bedankt voor de tip! alles is meegenomen!

Gr Geertje

Geplaatst door Unknown1 op 18/03/2013 - 22:59

Lid sinds 12 jan 2012

10 jaar 6 maanden geleden gestopt met Cold Turkey.

Zodra ik de resultaten heb, zal ik het hier neer zetten  ; - )

Maar hoe gaat het nu met je duizeligheid? Roken doet heel veel met het lichaam hoor. Ook heel veel wat we zelf niet doorhebben. Het kan ook haast niet anders. Bij iedere sigaret moet je lichaam werken om al die giftife stoffen te "verslaan". Dag in dag uit, jaar in jaar uit. Ik snap ook heel goed dat, wanneer dat proces opeens stop, wij daar wat van mee krijgen. Ik heb ook het gevoel dat wanneer ik nu een sigaret zou roken, ik nergens geen last meer van heb. Een valkuil waar ik niet in trap, maar het zal wel erg lekker zijn om even vrij van klachten te zijn.

Waar we nu door heen gaan stelt NIKS voor als het geen wat ons te wachten staat als we doorroken. Daar hou ik me ook aan vast, en ik hoop dat iedereen dat hier doet.

De klachten zijn exact ontstaan (7 weken geleden), toen ik stopte. Ik relateer de klachten daarom aan het roken, en als het daadwerkelijk ontwenningsverschijnselen zijn heb ik zwaar respect voor mensen die stoppen en al een heel rook verleden achter zich hebben, in tegenstelling tot mijn (voormalige) studentenverslaving.

Geplaatst door bientje op 19/03/2013 - 14:05

Lid sinds 10 mrt 2013

Hallo hier,

 

Ik lees hier het eea waar ik me misschien wel aan kan meten...ook ik heb last van HV...onbewust...

Ik ben nu zo'n ruim 2 weken gestopt met roken en nu pas komt de man met de hamer.

Ik heb ontzettend veel last van hartslag overslagen...heb net mijn huisarts gebeld en dit is een vaak voorkomende klacht en komt dus erg vaak voor.Omdat we nu natuurlijk meer zuurstof krijgen,weet ons lichaam hier eigenlijk niet snel wat mee te doen...en kun je dus (onbewust) gaan hyperventileren...

Wat dus ook weer kan resulteren in mijn klachten...hartslagoverslagen....het lijkt alsof je schrikt en je bloed ineens snel door je heen stroomt...

Ik merk wel dat mijn hart,door het stoppen met roken langzamer is gaan slaan,logisch omdat je bloeddruk naar beneden gaat...maar die hartslag overslagen is echt niet fijn...maar ik ga ervanuit dat het van voorbijgaande aard is en dat als ik hier doorheen ben het gewoonweg beter zal gaan...

Ik hoop dat ik hiermee ook andere mensen mee kan helpen, want het is fijn om te weten dat je niet echt iets ernstigs hebt,maar dat dit komt door het stoppen met roken.

En ik wist ook echt niet dat stoppen met roken deze ontwenningsverschjinselen geeft...zo zie je maar dat het zo slecht is...

Ik wens ieder hier ondanks het licht zijn in de hoofd of andere verschijnselen een hele fijne dag toe...en we hopen erop dat dit van voorbij gaande aard is.

Geplaatst door Unknown1 op 22/03/2013 - 22:43

Lid sinds 12 jan 2012

10 jaar 6 maanden geleden gestopt met Cold Turkey.

Hallo Allemaal,

Ik was wel benieuwd hoe het met jullie duizeligheid gaat. Bij mij is er nog steeds geen verandering.

Alle uitslagen waren goed van mijn kant, en de diagnose is nu Hyperventilatie. Toch heb ik in rust telkens een hele trage hartslag (45/50). In beweging gaat hij echter direct weer z'n werk doen en sneller pompen. Toch vertrouw ik het niet. Ik kan me niet voorstellen dat Hyperventilatie zulke klachten geeft. Ik begin het spoor behoorlijk bijster te raken. Ik heb wel het gevoel dat de duizeligheid "iets" minder wordt, maar nog steeds erg aanwezig. 

Het hart is nu helemaal gecontroleerd en er zijn geen afwijkingen te vinden. Maak ik mezelf nou gek??

Geplaatst door bientje op 22/03/2013 - 22:55

Lid sinds 10 mrt 2013

Hallo Unknown1,

Ik kan je vertellen dat stress veel met je kan doen...

Ik had sinds kort ook erg veel last van hartslag overslagen, ookwel hartbonzen genoemd...ik ben zelfs geopereerd met deze klachten(had ze van te voren ook gemeld in het ziekenhuis).Als ik echt een hartkwaal zou hebben gehad, had ik dit nu echt wel geweten...dus ik weet dat stress en hyperventilatie veel kan doen met je.

Gisteren ben ik geopereerd...en sinds vandaag heb ik het minder dan daarvoor, dus dat wil toch iets zeggen...soms kun je jezelf erg verliezen,vooral als je op je lichaam gaat letten...

Als je hart helemaal gecontroleerd is, en er zijn geen afwijkingen gevonden, dan moet dit je eigenlijk gerust stellen...

Voor ik naar de operatiekamer ging ben ik ook aan de instrumenten gelegd...ik hoorde hierbij ook mijn hartslag kloppen,die sloeg een aantal keer over ja...maar sloeg ook harder als ik zuchte...maar er gingen geen alarmbellen af,dus heb ik voor mezelf uitgemaakt dat het goed is...en het gaat nu vele malen beter...

 

Ik hoop dat dit je ook een beetje gerust steld...en ben je dit niet, ga dan toch terug naar je huisarts...

afbeelding van happydepeppy

Geplaatst door happydepeppy op 10/04/2013 - 16:27

Lid sinds 25 feb 2013

10 jaar 5 maanden geleden gestopt met Cold Turkey.

Hoi hoe gaat het hier met de klachten?? Bij mij gaat het wel iets beter gelukkig ben nog niet helemaal van die duizeligheid af hoor, maar gaat toch wel een stuk beterheart

En bij jou Unknown?? Al wat verbetering intussen?

Groetjes Geertje

 

Geplaatst door Unknown1 op 17/04/2013 - 17:26

Lid sinds 12 jan 2012

10 jaar 6 maanden geleden gestopt met Cold Turkey.

Hi allemaal,

@HDP. Het gaat momenteel. Mij is bevestigd door verschillen specialisten dat het bij mij toch echt om hyperventilatie gaat. Chronisch, dat wel.  Daar moeten we dan maar op vertrouwen, he.

De duizeligheid is niet meer zo aanwezig als dat het eerder was. Gelukkig, want dat wens ik niemand. Heb wel last van hartoverslagen/kloppingen.

Het schijnt bij mij ook de innerlijke onrust te zijn. Veel stress, persoonlijk veel gedoe (zelfvertrouwen etc.) waardoor ik alleen maar angstiger wordt.

Ben sinds kort aan het sporten, zit bij een logopodist, doe diverse ademhalingscursussen. Ik ben er nog lang niet! Maar goed, we werken eraan.

 

De sigaret gaf mij altijd wel een moment van rust. Even een momentje afleiding en een gevoel van voldoening (mede door het feit dat je heel stoer bent als je rookt. Uch). Nu ik dat niet meer heb, val ik in mijn oude patroon als voor het roken. Mijn klachten waren ook zeker minder erg tijdens het roken. Ik ga er alleen van uit dat de klachten die ik kan krijgen DOOR roken, vele malen erger zijn.

afbeelding van Floor

Geplaatst door Floortje van Laar op 21/04/2013 - 17:40

Lid sinds 21 apr 2013

Jeetje..... na het lezen van de ervaringen begrijp ik nu hoe het komt dat ik op sommige momenten (ook wel eens een hele dag) enorm duizelig ben! Kon het al niet plaatsen frown

Vroeger ook HV gehad....dus een bekend verschijnsel. Verdwijnt de duizeligheid vanzelf (kwestie van ontwennen)? of zal ik toch maar even bij de huisarts binnen lopen? Het is nogal lastig als je staat te tollen op je benen.smiley

Geplaatst door Unknown1 op 21/04/2013 - 17:53

Lid sinds 12 jan 2012

10 jaar 6 maanden geleden gestopt met Cold Turkey.

Tja, het begon bij mij ook `zo nu en dan`. Nu loop ik al 12 weken, zo lang ik gestopt ben, met golvende benen. Da´s geen pretje.

 

Ik raad je sowieso valdispert Extra sterk aan. Daarnaast zou ik me eerst concentreren op het stoppen met roken (als ik jou was), en daarna pas op de duizeligheid. Beiden tegelijk is niet te doen.

 

Ik denk niet dat het vanzelf over gaat. Ik ben geen dokter, maar door het stoppen met roken krijg je wel meer zuurstof binnen. Mensen met hyperventilatie (chronisch en acuut), in combinatie met nog meer zuurstof is geen goede combinatie. In dat opzicht was roken dus heel goed voor me.

Geplaatst door Zieron op 23/08/2015 - 01:29

Lid sinds 22 aug 2015

Hallo iedereen!

Ook ik herken enorm waar jullie het over hebben!! Ik was zelfs nog aan het roken toen ik deze klachten kreeg... Ik ben van nature uit iemand die zich heel erg zorgen kan maken over de kleinste dingen. Idem emotioneel zijn terwijl er totaal geen reden toe is, ik ben nochtans een man haha wink. Begin deze zomer kreeg ik plots overslagen in mijn hartslag waardoor ik heb beslist dat ik zou minderen met roken. Ik weet, na een bezoek bij de dokter en allerlei onderzoeken, dat roken een trigger is voor deze overslagen en uiteindelijk voel je je er echt benauwd door... ( kwestie van het te weinig aan bloed je krijgt etc,... ). Vanaf ik ben gaan minderen van 20 naar 10 sigaretten per dag kreeg ik een afwezig gevoel over mij heen. Telkens ik dan weer ging roken voelde ik me beter. Natuurlijk is dit normaal als je lichaam smeekt om nicotine en je het veel later geeft dan het gewoon is. Hoe meer ik minderde met roken, hoe meer symptomen ik mocht slikken en nu is het echt wel erg! Onbewust is je ademhaling verstoord en krijg je meer zuurstof binnen waardoor je hersenen blijkbaar op hol slaan... Ik heb ook het zwevend gevoel in de benen, veel besef van wat er rondom mij gebeurd heb ik momenteel niet en in het begin werd ik zo benauwd dat ik bijna flauw viel door een hyperaanval. Ondertussen ben ik naar de huisarts gegaan en zij vertelde me ook dat ik alle symptomen had van hyperventilatie. Ik had haar verteld dat ik gestopt was met roken maar ze zei dat dit de aanleiding niet kon zijn... Ik had me teveel zorgen gemaakt met de overslagen die ik had, want dat is heel erg beangstigend als je het niet kent, en door nog een aantal andere medische ingrepen.  En toch is de hyperventilatie gekomen als ik afbouwde met roken toen ik nog nergens zorgen over had... En dan plots die befaamde zaterdag heb ik niet anders gedaan dan aanvallen gekregen van hyperventilatie... Uiterst onaangenaam want het bepaald je leven omdat je uiteindelijk bijna niks meer kan... Ik word al duizelig als ik een wandeling maak en wil zo snel mogelijk terug gaan liggen want dan gaat het beter... Nu voel ik dat ik meer heldere momenten heb maar dat komt denkik omdat ik veel rustiger ben geworden. Volgende week moet ik op reis, dat zal ook geen pretje worden frown...

Ik ben nu 5 dagen gestopt, je zou kunnen zeggen dat is niet lang en hou vol! En ik probeer het ook maar dit is echt geen leven zo...

Reactie toevoegen