Hallo ik ben Aukie

Geplaatst door aukie op 26/08/2012 - 02:00

Lid sinds 26 aug 2012

Hallo
Ben al ruim 30 jaar zwaar verslaafd aan roken, met 3x een tussenstop van ongeveer 9 maanden toen ik zwanger bleek van een van de kinderen, en heb de laatste 10 jaar regelmatig een poging gedaan die niet langer duurde dan 1 dag. Onee ook nog een keer met pleisters en dat duurde 3 dagen.
Nu werd ik woensdag plotseling opgenomen in het ziekenhuis en vanaf gisteren was ik "lopende"patient, zodat ik gewoon net als ieder ander naar buiten kon gaan om te roken. Ik heb dit echter niet gedaan omdat ik het anders jammer vond van de 2 dagen die ik al niet meer gerookt had.wel naar buiten geweest eventjes, maar niet gerookt......
Eind dit jaar wordt ik 50 en heb 3 volwassen kinderen en 1 prachtige kleinzoon die ik nog heel lang wil meemaken,
Sinds de vader van mijn kinderen,een niet-roker aan een longemboly, op 47 jarige leeftijd is overleden, wil ik echt stoppen met roken. Zou toch te erg zijn dat mijn kinderen al wees zijn voor hun 30ste
Ben erg dik, echt veels te dik, en dan bedoel ik niet een maatje 44 ofzo , maar echt veel en veels te dik, en mijn enigste zorg is nu ook dat ik straks nog dikker ga worden.Dit mag echter geen excuus zijn, maar een iets grotere uitdaging en ik ben dan ook gelijk begonnen met lijnen,Mocht dit niet te doen zijn , dan wil ik eventueel het lijnen op een lager pitje zetten omdat ze daar in uiterste nood een maagverkleining kunnen doen, maar een oplossing voor stoppen met roken is toch echt puur en alleen wilskracht.
.
Nee, ik ga ervoor, en ik kon het in de zwangerschappen, dus moet het nu ook gewoon lukken toch?

afbeelding van Inkie29471

Geplaatst door Inkie29471 op 26/08/2012 - 10:00

Lid sinds 23 aug 2012

Ja hoor jij kunt het ook. Het is toch vreemd dat we in de zwangerschappen wel kunnen stoppen en denken dat het zonder zwangerschap moeilijker is. Vaak wanneer je de knoop doorhakt om te stoppen heb je de eerste stap al gezet. Dit is mijn derde dag zonder sigaret en zonder hulpmiddel en ik moet zeggen het gaat goed. Ik hoop dat het elke dag gewoner wordt om niet te roken. succes en stap voor stap en denk eraan je mag nog een sigaret maar je wilt ze zelf niet meer....

afbeelding van linda1960

Geplaatst door linda1960 op 26/08/2012 - 10:06

Lid sinds 14 aug 2012

9 jaar 10 maanden geleden gestopt met Cold Turkey.

Hoi Aukie op de eerste plaatse vind ik het zeer bewonderigswaardig dat je meteen hebt besloten om niet meer te roken als lopend patient.Hoop dat je snel weer lekker thuis bent.Knap dat je de enigste juiste beslissing voor jezelf hebt genomen door te stoppen met roken.En wat je gewicht betreft als jij zegt dat je te zwaar bent veel te zwaar geloof ik dat ,maar laat het aub niet je weerhouden om te stoppen.Het is beslist niet waar dat iedereen die stopt kilo's aankomt .Met de juiste begeleiding en support kom je een heel eind en je kunt beslist op onze steun rekenen.Wens je heel veel beterschap en sterkte toe .Stoppen met Roken

afbeelding van Eetje

Geplaatst door Eetje op 26/08/2012 - 12:13

Lid sinds 02 aug 2012

10 jaar 5 maanden geleden gestopt

Hoi Aukie,

Goede beslissing om te stoppen. M.b.t. je gewicht, het was ook mijn groote angst om nog meer kilo's te krijgen door het stoppen met roken, dit heeft mij een lange tijd ook tegen gehouden. Het hoeft echter niet. Ik ga regelmatig naar de praktijkondersteuner van de huisarts, die me helpt met stoppen en met, in ieder geval, op gewicht blijven.

Je doel moet dan ook zijn dat je in ieder geval ook op je huidige gewicht wilt blijven. Tips die bij mij goed helpen zijn.
- de trek in een sigaret niet wegnemen door iets in je mond te steken (zelfs geen wortel o.i.d.) maar door te gaan bewegen. 10 minuten wandelen o.i.d.
-elke dag na de avondmaaltijd een half uur tot drie kwartier bewegen (wandelen, fietsen, maakt niet uit)
-normaal eten, maar wel alleen gezonde dingen. En elke twee en een half a drie uur iets eten (je eet dan ongeveer 5x per dag)

Ik ben het voorbeeld dat het kan,ik ben zelfs 1,5 kilo afgevallen sinds ik gestopt ben met roken.
Dus zet hem op, ook jij kan het het.

Eetje

Geplaatst door aukie op 29/08/2012 - 04:43

Lid sinds 26 aug 2012

Wat een lieve reacties allemaal. Inmiddels ben ik weer thuis en heb nu al 8 dagen niet meer gerookt. Mijn partner rookt nog volop en dat maakt het moeilijker maar ik word daar ook strijdlustiger van. Alleen die slapeloosheid. Daar had ik niet op gerekend.

afbeelding van Svetlana

Geplaatst door Svetlana op 29/08/2012 - 06:43

Lid sinds 31 jul 2012

Goed van je Aukie, nu al 8 dagen niet gerookt! De eerste week is erg zwaar, daarna ga je je sterker voelen en komen de  moeilijke trekmomentjes steeds minder vaak voorbij. Hierboven heb ik al veel goede tips gelezen, ik zou zeggen; lees elke dag hier mee op het forum en schrijf het van je af als je het moeilijk hebt of gewoon wat wilt kletsen. Wij hebben veel steun aan elkaar en daarnaast is het ook gezellig.

Veel succes,

Svetlana

afbeelding van Mariejan

Geplaatst door Mariejan op 29/08/2012 - 09:12

Lid sinds 31 jan 2012

Welkom Aukie houd vol je kan het ik heb het op dezelfde manier als jij moeten doen ook na een plotselinge opname en tegen de tijd dat ik naar huis mocht was het al bijna 3 dagen dus ook zonde want de nicotine was al bijna weg. Ik kon er ook niet uit lag vast aan de monitor voor de eerste 24 uur na opname.

 

Helaas heeft het bij mij zover moeten komen voor ik de knop eindelijk vondt en ook ik heb een flink overgewicht in het ziekenhius werd door de artsen echt benadrukt dat ik moest stoppen met roken ik vondt ook dat ik dan wel heel dik zou gaan worden maar eerlijk gezegt was dat meer een excuus om niet te stoppen.

 

Er kwam iemand van de stoppen met roken poli langs ook daar mee gepraat en zij zei dat je door de veranderde stofwisseling maar 3 kilo aankomt alles wat meer is eet je er zelf aan en ja ik had geen keus.

 

Ik heb vanuit het ziekenhuis tot aan nu geen sigaret aangeraakt en ben ik nou echt kilo's aangekomen? Nee want ik heb gelijk mijn eetpatroon gewijzigd ik at niet slecht maar wel op de verkeerde momenten in de avond.

 

Er zijn vast bij jou ook wel dingen die je zelf kunt aanpassen in je eetpatroon zonder gelijk drastisch aan het lijnen te slaan want en stoppen en lijnen en verwerken wat er gebeurt is de plotselinge opname is erg veel. Let ook op wat je gaat eten, meer ga je wel eten ik eet 1 snee brood meer in de middag maar heb dat ook nodig het stoppen zorgt voor kruiwagens vol energielaugh

Laat dus het gewicht niet de reden zijn om niet te stoppen want die 3 kilo kan er ook wel bij mij werd gezegt laten we er dan van uitgaan dat je 10 kilo aankomt dat vondt ik acceptabel maar zoveel is het niet eens geworden gelukkig.

 

Ga ervoor ik ben ook pas 50 geworden veel te jong maar gelukkig een tweede kans gekregen en die grijp ik met 2 handen aan. Natuurlijk zijn er ook moeilijke momenten, uren, dagen, weken maar roken is geen optie.      

Geplaatst door Vivianne op 29/08/2012 - 12:27

Lid sinds 28 aug 2012

Hallo Aukie, 

Wat knap dat je zonder voorbereiding toch gestopt bent.. Ik ben misschien één of twee kilo aangekomen toen ik stopte met roken (de vorige keer). Wat mij erg helpt is om naast het stoppen met roken ook anders om te gaan met beweging en voeding. Het is bij mij of roken, niet sporten en weinig letten op voeding of wanneer ik gestopt ben me ook in te zetten voor een betere algehele gezondheid. Ik neem vitaminetabletten, eet extra groente en fruit, ga een stuk wandelen, meer fietsen en besteed ook meer aandacht aan mijn uiterlijk. Zo krijg ik extra kracht om niet te roken.. Wat mij ook helpt is om een soort dagboek bij te houden waarin ik naast de moeilijke momenten ook mijn gevoelens opschrijf over de dag.. Ik hoop dat je hier iets aan hebt. Heel veel succes in ieder geval.. Groetjes Vivianne 

afbeelding van Marion31

Geplaatst door Marion31 op 29/08/2012 - 13:02

Lid sinds 03 jan 2009

9 jaar 10 maanden geleden gestopt met Cold Turkey.

[quote=aukie]Wat een lieve reacties allemaal. Inmiddels ben ik weer thuis en heb nu al 8 dagen niet meer gerookt. Mijn partner rookt nog volop en dat maakt het moeilijker maar ik word daar ook strijdlustiger van. Alleen die slapeloosheid. Daar had ik niet op gerekend.[/quote]

 

Hoi Aukie,

 

Fijn dat je weer thuis bent en fantastisch dat je niet meer rookt. Al 8 dagen zie ik, je bent al verder dan mij. Ook mijn partner rookt gewoon door. Ook gewoon binnen en een pakje per dag. Het ene moment maakt het me sterk als ik hem zie roken (''zo, je doet maar, ik ben er mooi vanaf''), het andere moment zou ik het liefst bij hem om zijn nek gaan hangen om iets van die rook binnen te krijgen. Als ik die laatste gedachte heb, ga ik naar boven of naar buiten. Even boodschappen doen, stukje wandelen of wat in de tuin werken. Na 10 minuten ben je alweer vergeten waarom je naar buiten ging en geniet je van je wandeling.

Ook ik heb sinds afgelopen nacht weer kennisgemaakt met de slapeloosheid. Vorige poging is hierdoor gestrand, ik kon er niet meer tegen. Er is maar 1 oplossing voor: accepteer dat je  niet slaapt, je ligt echter wel en rust wel uit. Hoe meer je in paniek raakt dat je niet of onvoldoende slaapt, hoe moeilijker het zal worden om de slaap te vatten. Ook dit is tijdelijk, je moet er even doorheen.

 

En wat je gewicht betreft: ja, je stofwisseling gaat omlaag, hierdoor zal je in principe hooguit drie kilo kunnen aankomen. Meerdere kilo's komen toch echt omdat mensen meer gaan eten als ze niet meer roken. Echter is het wel weer zo dat als je straks langere tijd gestopt bent, je stofwisseling weer iets omhoog gaat en dat in combinatie met je conditie en uithoudingsvermogen die zijn verbeterd door het niet roken, je meer energie hebt, meer zult bewegen (waarschijnlijk zelfs zonder dat je het zelf doorhebt) en dus uiteindelijk meer kcal verbruikt dan dat je nu doet.

 

Maar das allemaal makkelijke theoretisch prietpraat. Zie het allemaal in de praktijk maar eens uit te voeren. Stoppen met roken is moeilijk, afvallen minstens zo moeilijk. Zeker als je echt veel overgewicht hebt, de weg is dan natuurlijk enorm lang en zie dan maar eens gemotiveerd te blijven. Ik hoop dat je veel steun krijgt uit je omgeving. Wij zullen je hier ook zoveel mogelijk steunen. Trek aan de bel als je het moeilijk hebt! Kijk alleen wel uit dat je niet teveel hooi op je vork neemt, meid. Dit zijn twee enorme klussen, pak het verstandig aan. Heel heel veel succes, Aukie!!!

Reactie toevoegen