help! mijn man heeft copd

afbeelding van merel fernandez

Geplaatst door merel fernandez op 08/02/2017 - 18:27

Lid sinds 05 dec 2016

6 jaar 4 maanden geleden gestopt met Nicorette mondspray.

...hij wil niet stoppen en elke keer begint hij over de zaterdagavond, dat hij dan 1 heel lekkere zware vannelle wil roken. Weet iemand of dat kan en werkt? Ik heb er nog nooit van gehoord. Dat loopt toch al snel weer uit de klauwen zou je toch zeggen,niet?

Geplaatst door Mien op 08/02/2017 - 20:07

Lid sinds 02 sep 2016

6 jaar 8 maanden geleden gestopt met Tabex.

Hallo Merel,

Natuurlijk loopt dat uit de klauw. Maar als hij nog gewoon rookt, zou ik hem laten. Ik bedoel, als hij kan stoppen met het idee dat hij op zaterdagavond nog een keer mag, laat hem dat dan denken. Altijd beter dan dat hij nu doorrookt. (En het stoppen is minder angstig als je het idee hebt dat je 1 x per week nog mag).

Misschien is e-smoken anders een idee?

Veel sterkte!

 

afbeelding van Tientje31

Geplaatst door Tientje31 op 08/02/2017 - 20:10

Lid sinds 27 jul 2010

7 jaar 6 maanden geleden gestopt met Cold Turkey.

Ik zou het niet kunnen inderdaad, en ik denk dat vele mensen er niet eentje kunnen roken op zaterdagavond, gewoon om de reden dat er niet 1 bestaat en je dus voor je het weet weer volop rookt... Als je man niet wil stoppen moet hij er misschien zelf achterkomen dat het niet lukt om er 1 per week te roken? Ik weet het ook niet ik denk alleen even mee...

afbeelding van merel fernandez

Geplaatst door Merel Fernandez op 08/02/2017 - 23:18

Lid sinds 05 dec 2016

6 jaar 4 maanden geleden gestopt met Nicorette mondspray.

Bedankt voor het meedenken Tientje en Mien. Dat e smoken is misschien een idee. Ga ik maar gewoon kopen denk ik. Als ik het zeg dan gaat hij meestal precies het tegenovergestelde doen. Dus ik ga eerst tegen hem zeggen dat de e smoker voor heel veel mensen de nieuwe succesvolle oplossing is, maar dat het zo jammer is dat hij daar totaal ongeschikt voor is en dat het er ook belachelijk uitziet: hij met een e sigaret, echt ondenkbaar. Een week later begint hij er zelf over, of ik het via internet ofzo wil kopen, want dat soort dingen doet hij nooit zelf. Of misschien moet hij maar door schade en schande, maar dan rookt hij over 10 jaar nog. Nou goed om te weten dat 1 sigaret per week dus niet gaat werken.

Geplaatst door anoniem (niet gecontroleerd) op 09/02/2017 - 03:05

Lid sinds

Als hij COPD heeft is het nog maar de vraag of hij over 10 jaar nog rookt... hij beseft niet dat hij een dodelijke ziekte heeft en zichzelf het graf in aan het paffen is. In mijn optiek moet je je niet als een moeder opstellen het is een volwassen man en maakt zelf zijn keuze's ook al is dat niet verstandig. Het is me alleen niet duidelijk of hij nou gestopt is op dat ene shaggie op zaterdag na of dat hij gewoon doorrookt met als streven afbouwen naar 1 peuk op zaterdag. Alvast spullen gaan bestellen ik zou het niet doen het is zijn leven zijn keus als hij voor het eerst een stevige longaanval krijgt gaat hij misschien inzien dat roken echt geen goed idee is met COPD. Heel veel sterkte ik denk dat je hem beter helpt door te zeggen als jij willens en wetens jezelf invalide gaat roken veel succes maar reken niet op mij als je niks meer kan ik ben je vrouw geen verpleegster. Hopen dat het kwartje valt al begrijp ik dat het moeilijk is voor jou om dat aan te moeten zien. Kan je ook tegen hem zeggen dat het egoïstisch is wat hij doet en tabak kennelijk belangrijker vind dat zijn eigen vrouw. Fluwelen handschoenen zijn hier niet op zijn plaats. Lees wat meer over COPD en de prognose voor mensen die door blijven roken tgo mensen die stoppen dan weet je wat jou te wachten staat. Hem is dat vast wel verteld maar als hij nog in de ontkenningsfase zit doe je er niets aan je kan hem niet redden dat moet echt van hemzelf uit gaan. Sterkte en denk aan jezelf. Doet hij tenslotte ook..

afbeelding van Gerard

Geplaatst door Gerard op 09/02/2017 - 11:50

Lid sinds 12 apr 2010

7 jaar 10 maanden geleden gestopt met Cold Turkey.

Hoi merel, 

Machteloosheid komt voort uit binding en angst. Je bent bang dat hij er zo niet meer is. Op zich heel mooi, mits het functioneel is. Nu werkt het beklemmend. Als ik je een advies mag geven, denk ik meteen aan het verhaal van Jan (mijn verhaal) die uiteengezet wordt onder het rubriek: tips om te stoppen met roken. Print dat verhaal uit en lees het elke dag een half uurtje voor het slapen gaan aan u mam voor. De bittere realiteit zal op die manier wel bij hem indalen.

afbeelding van Gerard

Geplaatst door Gerard op 09/02/2017 - 11:52

Lid sinds 12 apr 2010

7 jaar 10 maanden geleden gestopt met Cold Turkey.

Mam:man.

Geplaatst door anoniempje (niet gecontroleerd) op 09/02/2017 - 13:28

Lid sinds

Dat is wat je noemt een Freudiaanse verspreking laughje man een verhaaltje voorlezen voor het slapen gaan... mijn man zou me het raam uitkiepen en ik zou het nog begrijpen ook wink

Een volwassen mens als kind gaan behandelen werkt averechts dat zegt Merel zelf ook al: als ze iets voor hem gaat regelen gaat hij er snoeihard tegenin al vind hij het op zich een goed idee... Het is een volwassen man neem ik aan als je mensen met respect behandeld en ze de tijd geeft om slecht nieuws op hun manier te verwerken help je ze echt. Pas dan zal hij open staan voor de realiteit en beseffen dat hij een progressieve ziekte heeft en stoppen met roken het beste is wat je kan doen naast bewegen en gezond eten.

Nooit gehoord dat mensen zeiden als ik afhankelijk word van anderen maak ik er een eind aan maar dat puntje bij paaltje toch niet doen? Ik wel. Voorlezen alsof je een kleuter in bed stopt lijkt me erg slecht voor je huwelijk als hij ervaringsverhalen wil lezen en daar moet je aan toe zijn zal hij uit zichzelf op zoek gaan. Snap je goede bedoeling maar een huwelijkscrisis of zelfs een scheiding zal eerder het gevolg zijn. 

afbeelding van Arjen

Geplaatst door Arjen op 09/02/2017 - 22:09

Lid sinds 17 jul 2008

14 jaar 10 maanden geleden gestopt met Champix.

Hoi Merel,
​Tja, en daar sta je dan . . . Nooooit meer een sigaret, eerlijk gezegd sloeg me indertijd de schrik om het hart. Het verstand zegt dat wel (en de dokter ook: "alle pillen die ik je voor kan schrijven, hebben minder effect dan stoppen . . maar dat snap je zelf ook wel."), maar vervolgens moet je het dan uitvoeren.

Naar de huisarts voor pillen (champix), en lid worden van dit forum, boeken lezen (o.a. Jan Geurts-de opluchting), want ik was doodsbenauwd dat het -weeer- niet zou lukken. Uiteindelijk gaf het boekje van Geurts MIJ de geestelijke en mentale bagage om het roken definitief achter me te laten. Ook wil je niet afgaan bij de huisarts en neuroloog (vreemde ogen dwingen !!) natuurlijk.
De combinatie van al deze factoren waren de uiteindelijke succesfactor.
​Overhaast het niet, en laat de tijd zijn werk doen.
"Schat ik wil je niet kwijt" heeft meer effect dan allemaal goedbedoelde adviezen.

Succes,

Geplaatst door anoniempje (niet gecontroleerd) op 09/02/2017 - 22:52

Lid sinds

Arjen ik weet niet of je een partner hebt. Maar toen ik hoorde dat ik COPD had was en uitgelegd kreeg wat het inhield was mijn eerste reactie: ik wil een peuk en dat was ook het eerste wat ik deed toen ik buiten stond. Roken. Toen nog duurde het even voor het tot me doordrong hoe ernstig COPD is. Wel wilde ik meteen stoppen met roken maar stond ook in tweestrijd ik had het nu juist hard nodig zogezeid, even een sigaret om te ontspannen. Klopt natuurlijk niks van en voelde me nog rotter als ik rookte. Toen ben ik gaan minderen met 1 per dag ik gaf mezelf dus een maand de tijd rookte er 30 per dag. In die maand ging ik vanzelf lezen ook De Opluchting echt een aanrader en las na een week ervaringen van anderen. Zag opeens overal mensen met zuurstofflessen in scootmobielen rijden het moest echt tot me doordringen. Ik zei tegen mijn man en kinderen dat ik natuurlijk geen sigaret meer rookte maar rookte dus wel stiekem, buiten. Wilde alleen met de hond gaan wandelen zei ik dan of ging 's nachts zelfs uit het raam hangen tanden poetsen en weer naar bed met de badkamerdeur op slot. Ik wist het wel maar zo'n boodschap moet landen. Als mijn man droevig zei je gaat toch niet naar rokerige ruimtes laat staan zelf roken kreeg ik meteen enorm trek in een sigaret.

Als hij me het boek had gegeven weet ik niet of ik het gelezen zou hebben ik wilde rust aan mijn kop had het al moeilijk genoeg. Daarom mijn advies laat de man even met rust en opsommen wat hem te wachten staat maakt waarschijnlijk dat hij meteen wil roken. Echt ik bedoel het niet slecht ik vertel alleen hoe dat bij mij ging en ja ik ben gestopt allang en vrij snel na ruim een maand. Soms heb ik het alleen nog moeilijk ermee maar het is je eigen strijd. Iemand die verslaafd is pushen werkt averechts wil ik er maar mee zeggen. Ook iemand serieus nemen en ik hou staande wat ik eerder zei. Merel heeft een zieke echtgenoot, geen ziek kind die je kan sommeren binnen te blijven.

Mijn man liet me mijn gang gaan toen ik zei dat ik even rust wilde en de dingen op mijn manier ging regelen. Heb ik ook gedaan ben gaan sporten en doe ademhalingsoefeningen gezond eten deed ik al. Maar de tip om voor te gaan lezen voor het slapen gaan vond ik absurd; heeft net zoveel effect als de waarschuwingen op pakjes sigaretten. Daar stopt ook niemand door tenslotte als je je eraan ergert doe je je sigaretten in een hoesje. 

Geplaatst door anoniempje (niet gecontroleerd) op 11/02/2017 - 15:15

Lid sinds

Merel zou leuk zijn als je ook reageert op je eigen topic of tenminste de vragen beantwoort wink

Geplaatst door Monique567 op 11/02/2017 - 19:16

Lid sinds 23 nov 2016

6 jaar 5 maanden geleden gestopt met Tabex.

Ik heb ernstige COPD gold 4 en heb 43 jaar zwaar gerookt. Ben nu 1 maand gestopt met roken en kan wel zeggen dat ik me wat beter voel. Binnenkort ga ik naar longrevalidatiekliniek Dekkertswald. Ze kunnen niet meer beter maken wat kapot is maar wel mijn spieren sterker maken en me helpen de ziekte te accepteren. Ik heb een scootmobiel want kon op geen enkele manier me nog voortbewegen. Ik heb 2 keer een longaanval gehad en in het ziekenhuis beland. Alleen wilden ze me daar niet helpen behalve een AB kuurtje maar ik kreeg geen zuurstof want zo werd letterlijk gezegd tegen mij: Zuurstof is duur en U rookt. Dus gaat U maar naar huis. Daar ben ik dus ook behoorlijk van geschrokken! In het begin heb ik euthanesie papieren getekend en bij de huisarts neergelegd. Mijn leven had geen meerwaarde meer. Zo ver was het dus met mij gesteld. Maar ik was bang om te stikken als het ooit zover zou komen en daarom ben ik in feite ook gestopt, dat ik tenminste zuurstof zou krijgen als het nodig was. Nu 5 weken later is er een hoop veranderd...Ik krijg gelukkig meer lucht, wil weer leven...en ga revalideren. Ik zal nooit meer 1 sigaret opsteken...Hoop dat je man en jezelf  hier iets aan hebben Merel...Probeer maar eens te ademen door een rietje....dan weet je wat COPD is.

Geplaatst door anoniempje (niet gecontroleerd) op 11/02/2017 - 20:02

Lid sinds

Monique, wat vreselijk. Geen woorden voor. Heb ook COPD gold1 over 2 weken weer een test ik heb goede hoop dat het niet veel erger is geworden. Meten is weten afwachten dus. Dapper om je verhaal hier te doen. Ook ik heb mijn hele leven een pakje per dag gerookt het besef dat je niet meer beter word en dat je dat eigenlijk zelf heb gedaan drukt zwaar op me. Ik heb het gevoel dat ik mijn man en kinderen meesleur naar een plek waar niemand wil zijn dat maakte het voor mij makkelijker om te stoppen met roken. Naar een longfysiotherapeut te gaan bewegen in de frisse lucht en toch wil ik soms nog roken hoe bestaat het sad

Klamp me vast aan de verhalen van mensen die nog heel lang redelijk normaal konden leven, al die mensen waren zware rokers en zijn daarmee gestopt na de diagnose. Jouw verhaal is zeer motiverend voor mensen die steeds lopen te kuchen en eigenlijk wel weten dat het afgelopen moet zijn met dat roken. Dat je er ook bij verteld dat artsen niet zo hard voor je lopen als je nog rookt is echt angstaanjagend!!! Dat wist ik niet dankjewel dat je dit deelt met de lezers hier. Voor mezelf gesproken ik heb de laatste tijd weer last van dat stemmetje dat zegt af en toe een sigaretje voor de gezelligheid kan best dat is nu in 1 klap weer over... 

Wat nou gezellig er is niks gezelligs aan. Mag ik je alle sterkte wensen je verhaal komt hard binnen want gestopt met roken of niet de COPD blijft. Je hebt me wel even wakker geschud er word niet gerookt ook al knapte ik ook snel op toen ik gestopt was. Geen gehoest meer je zou bijna denken dat het over is.... maar dat kan niet.

Ik hoop dat je heel veel baat heb bij de behandeling die je gaat krijgen en nog heel lang geluk en plezier in je leven hebt dat je gestopt ben met roken zal zeker heel veel verschil maken dat is zo ontzettend belangrijk en goed om te weten dat artsen ook kijken naar of je nog rookt of niet. Je weet het wel maar de boodschap moet echt inzinken en ervaringsverhalen zoals die van jou maken wel dat je denkt ik moet eraan doen wat ik kan. Ik ging mijn computer uitzetten omdat ik naar een feestje ga en zal zeker niet voor de bijl gaan als iemand me een sigaret aanbied. Door jouw verhaal ga ik liever vroeg naar huis dan dat ik denk ik ben al zolang gestopt 1 avond roken kan best. Dat is al eerder gebeurd en het bleef ook bij 1 avond maar nu weet ik weer je speelt met vuur. Elke peuk is er 1 teveel.

Het allerbeste ik hoop te lezen dat het je goedgaat als ik toch weer eens hier terecht kom want ik weet dat je altijd op je hoede moet blijven eens verslaafd altijd verslaafd zo is het nou eenmaal met nicotine. Heel erg bedankt ook dat je anderen zo helpt door je verhaal te vertellen heart

afbeelding van merel fernandez

Geplaatst door merel fernandez op 13/02/2017 - 07:25

Lid sinds 05 dec 2016

6 jaar 4 maanden geleden gestopt met Nicorette mondspray.

Hallo lieve mensen,

Bedankt voor alle reakties. Ik zal zeker een lange reaktie gaan geven.

Mijn man is naar de huisarts gegaan en heeft Champix gekregen en is nu gestopt. Ik ben zelf teruggevallen, maar weer gestopt. Ik heb Tabex besteld maar voorlopig Cold Turkey. Ik heb ook met de huisarts gesproken en we worden nu begeleid door een verpleegkundige ook in verband met de gedragsproblemen van onze oudste dochter die zeer onaangepast gedrag op school is gaan vertonen, iets dat ik van mezelf goed ken uit het verleden. Op jullie advies heb ik een aantal zaken in de benadering van mijn man weten te veranderen, en dat lijkt goed uit te pakken. Nogmaals bedankt. Weet iemand waar ik die boeken kan downloaden, want pfff ik ben wel erg chagerijnig, en sorry dat ik er over begin, maar ik hou er normaal wel van, maar ik ben echt totaal afgeknapt op het andere geslacht, is dat een normaalbijverschijnsel ? Ik kan er echt helemaal niks aantrekkelijks meer aan ontdekken, het is zels in ronduit haat omgeslagen.

afbeelding van Gerard

Geplaatst door Gerard op 13/02/2017 - 22:05

Lid sinds 12 apr 2010

7 jaar 10 maanden geleden gestopt met Cold Turkey.

Goed dat jullie deze vraag hebben voorgelegd aan de juiste persoon, de huisarts. 

Taal heeft verschillende uitingsvormen, ik bedoelde het figuurlijk.  Je hebt als volwassene een verantwoording af te leggen in het leefklimaat. Als volwassene ben je verantwoordelijk voor de gevoelens van een ander als ze uit een ongezonde bron ontstaan. In dit geval een verergering van copd door het doorgaan met roken en een toename van onzekerheid bij jezelf en de ander. Je pakt dat volwassenen op of je trekt je er niets van aan met alle gevolgen van dien voor je naasten/medebewoners. 

Heel veel sterkte, 

 

afbeelding van merel fernandez

Geplaatst door merel fernandez op 14/02/2017 - 19:58

Lid sinds 05 dec 2016

6 jaar 4 maanden geleden gestopt met Nicorette mondspray.

Bedankt Gerard voor je steun.

'Taal heeft verschillende uitingsvormen, ik bedoelde het figuurlijk. '

Het onderscheid tussen verschillende uitingsvormen van taal, gebruik je niet juist daarvoor het onderscheid tussen letterlijk en figuurlijk ? En als je iets bedoelt via taal, draag je dan iets figuurlijks over via iets letterlijks ? Of kan je dat letterlijke ook schrappen? En bijvoorbeeld een groots gebaar maken en het letterlijke van tafel vegen ( figuurlijk gesproken dan ) ? Ik begrijp je niet zo goed denk ik Gerard. Maar het zijn ook wel rare vragen die ik stel. Voel me echt heel erg raar door dat stoppen met roken. pffffff.....

Reactie toevoegen