HELP: Ontwenning roken of bijwerkingen champix (icm ritalin)

Geplaatst door Eem912 op 19/11/2019 - 18:11

Lid sinds 19 nov 2019

Hi, mijn naam is Eva en sinds 14 jaar gerookt te hebben naar de huisarts geweest voor voorschrift champix. Ik was het zat, inmiddels 27 jaar en op mijn werkplek mocht ik niet meer roken dus vond ik dit een mooie kans om te grijpen om zelf te stoppen met roken! Ook ben ik al jaren bekend met ADD, waarvoor ritalin gebruik. 
Bij de opbouw champix voelde ik me wat gejaagd met ritalin, echter kon ik geen bewijs in literatuur over interactie met elkaar vinden. Toch tijdelijk heb ik mijn ritalin omlaag gedaan, gezien de bijwerkingen van champix (wat misselijk, moodswings, lastiger concentreren). Op dag 14 ben ik gestopt met roken, inmiddels ook geen bijwerkingen meer. Op dag 15 had ik het idee om weer mijn normale dosis ritalin in te nemen, echter ging het bij mijn middag gift mis. Hele heftige tintelingen door mijn hele lijf, duizelig, wazig zien, misselijk, zwakte benen.. ik voelde me alsof ik neer zou gaan vallen, gevoel van dood gaan ongeveer. Hiervoor SEH geweest, die trokken dezelfde conclusie als ik; mogelijk interactie ritalin?. Mijn bloed was toen goed, ECG ook behalve dat mijn pols en bloeddruk wat hoog was. Sindsdien voelde ik me alsof mn hoofd door elkaar was geschud; moeilijk kunnen concentreren, continu duizelig, wazig zien.. in het spinlesje kwamen geluiden anders binnen en begon het tintelingen, waardoor ik paniekte en eigenlijk weg wilde rennen (gelukt om dit niet te doen en mezelf tot zinnen te praten). De middag erna in de auto kreeg ik weer dezelfde klachten (NOG GEEN CHAMPIX GENOMEN, reden acuut stoppen!!) en voelde me onwel worden, waarvoor 2x de auto gestopt. Op mijn werk aangekomen uiteindelijk toch naar de HAP geweest...zelfde conclusie. Echter zijn we nu 2 dagen verder en kan ik amper mn boodschappen doen, werk heb ik afgezegd. Continu de extreme duizelingen, wazig zien.. paniek en angst hiervan krijgen. Ik weet niet meer goed wat ik moet doen. Herkent iemand deze klachten? Of soortgelijke ervaringen? Tip? Iets om me te kunnen helpen/ondersteunen? Momenteel kan ik niet eens werken, voor mij is dit geen manier van leven... echter wil ik zo graag dat ik weet wat dit is, dat het stopt en dat ik weer mijn leven op kan pakken..

groetjes,

eva 
 

 

 

 

 

 

Geplaatst door Dina op 21/11/2019 - 12:06

Lid sinds 26 mei 2009

1 jaar 9 maanden geleden gestopt met Tabex.

Jeetje Eva wat een heftig verhaal. Tsja ik heb alleen ervaring met Champix, dat was voor mij ook een hel, vele klachten. Het ergste was de depressie die daardoor op kwam. Ben toen gestopt met die troep!! Helaas heeft het bijna 10(!!) Jaar geduurd voordat ik weer het aandurfde om te gaan stoppen....deze keer met tabex. Ik zou adviseren toch met de arts nogmaals te bekijken wat voor jou het beste werkt (in ieder geval geen Champix meer)!!! Heel veel sterkte en hou het stoppen vol!

Geplaatst door Radijsje op 24/11/2019 - 21:42

Lid sinds 27 jan 2011

1 jaar 1 maand geleden gestopt met Champix.

Champix is heftig spul. Ik ben er dit keer ook mee gestopt, mocht ik het niet gaan volhouden (wat natuurlijk niet gebeurt...:)) dan ga ik het nooit meer gebruiken, hoe goed het ook helpt tegen de aandrang tot roken. Ik had tijdens gebruik niet veel last, hooguit kotsmisselijk maar dat zakte binnen kwartier weg, was ff uitzitten. Wel toen ik stopte met de champix, toen hele heftige onttrekkingsverschijnselen. Zo kon ik bv totaal niet meer slapen. Gewoon helemaal niet...ook niet paar uurtjes ofzo....Paar keer voor bij huisarts geweest, kreeg afbouwschemas en al. Dat het bij jou heel heftig werkt lijkt me niet onwaarschijnlijk, bij de 1 zal het 1 ook sterker werken dan het ander.....

Enige dat ik aan kan raden is dat wat je ook doet dat onder controle van een arts te doen. Er zijn natuurlijk meer dingen die het net iets makkelijker maken en mss beter voor jou zijn. 

Hoe je het ook gaat doen, heel veel sterkte!!

Geplaatst door Radijsje op 24/11/2019 - 21:43

Lid sinds 27 jan 2011

1 jaar 1 maand geleden gestopt met Champix.

Oja...en vergeet niet dat stoppen met roken alleen ook al behoorlijk ingrijpend is he...ook zonder medicijnen...En ook daarbij geldt dat de 1 daar makkeljker doorheen fietst dan de ander....

Reactie toevoegen