Is het leven nog wel leuk?

afbeelding van Martin144

Geplaatst door Martin144 op 02/08/2012 - 12:59

Lid sinds 02 aug 2012

Hallo medestoppers,

 

De topictitel klinkt dramatisch, is het echter niet. Afgelopen donderdag, 26 juli, drukte ik na 26 jaren onafgebroken te hebben gerookt mijn laatste tabaksstaaf uit. Hoop ik in elk geval.

De eerste drie rookvrije dagen vielen mee, maar dat was te verwachten. Ben nooit een zware roker geweest, met zeven sjekkies of sigarretten per dag was mijn nicotinebuisje gevuld, en ik weet me op verre reizen per vliegtuig ook in te houden. Op maandag kwamen hevige aanvallen van rooklust, op dinsdag en woensdag agressie bij vlagen. Zo stond ik gisteren met mijn vuisten op een muurtje te rammen (au).

Vandaag heeft de woede plaats gemaakt voor onrust en het onbestemde gevoel dat het leven zonder peuk niet leuk is. Niet dat ik zelfmoordneigingen heb, verre van dat, maar ik kan me niet concentreren op werk, vrouw, vrienden, hobby's of sport. Ik wil alleen maar roken. Heerlijk roken! En die klote nicotinekauwgum -excusez le mot- helpt geen drol -excusez let mot.

Wanneer verdwijnt dit vreselijk gevoel?

 

Vriendelijke groet,

De verweesde stopper

    

 

 

afbeelding van lindav

Geplaatst door lindav op 02/08/2012 - 13:02

Lid sinds 14 jan 2012

12 jaar 5 maanden geleden gestopt

Oh Martin, wat een ellende toch allemaal he.

 Hoe dan ook moet je er door heen, veel water drinken wil wel helpen, (gewone) kauwgum ook wel, zelf haalde ik wel is diep adem zoals je wel is kon doen als je diep inhalleerde, succes

afbeelding van Martin144

Geplaatst door Martin144 op 02/08/2012 - 13:06

Lid sinds 02 aug 2012

Dag Linda,

Bedankt voor de tip. Als ik er een pen aan toevoeg, en net doe of ik een zware trek neem, voel ik me al wat beter.

 

afbeelding van Ikrustmijnkaas

Geplaatst door Ikrustmijnkaas op 02/08/2012 - 16:33

Lid sinds 30 jun 2011

Hallo verweesde stopper,

Bij het lezen van de topictitel kreeg ik een beetje de kriebels, omdat het inderdaad behoorlijk dramatisch overkwam. Hoewel ik deze gedachtes maar al te goed ken van een jaar geleden (het is toch niet leuk zonder peuk, arghh, kon ik maar 1 hijsje nemen, pffff wat voel ik me saai) word ik tegenwoordig een beetje kriegel als ik dit iemand hoor zeggen omdat ik nu uit eigen ervaring WEET dat het gewoon echt je reinste bullshit is. Het zijn gedachtes, veroorzaakt door diezelfde kl*tesigaret die jou zegt dat je 'm toch echt beter kunt roken.

Ik kan er 100 dingen over zeggen, maar eigenlijk komt het gewoon hier op neer: deze gedachten zijn pertinent NIET WAAR. Ze zijn ingegeven vanuit een verslaafd brein.

 

Ik denk trouwens ook: verslaafd is verslaafd. Of je nou drie of 25 sigaretten per dag rookt. het gaat om het doorbreken van de spiraal.

En dat ben je nu aan het doen en dat vind jouw verslaving nou niet echt prettig! Toch  hoop ik dat je er mee door blijft gaan, heel veel succes!

afbeelding van Ikrustmijnkaas

Geplaatst door Ikrustmijnkaas op 02/08/2012 - 16:47

Lid sinds 30 jun 2011

Hmmm, ik wil mezelf even rectificeren, of hoe je dat ook noemt. Of nuanceren beter gezegd. Want ik weet dat er mensen zijn bij wie het stoppen met roken echt verdomd veel moeite en emotie kost.  En ik wil dat niet zomaar af doen als onzin!

Ik heb destijds ook echt af en toe vlagen van emotionele waanzin gehad, haha. Dat was geen pretje. Maar ik begon wel met de tijd te merken dat het vasthouden aan gedachtes echt funest kan zijn. Zo'n gedachte als "het leven is minder leuk zonder peuk" kan je motivatie heel erg omver helpen. Het hielp mij om me te gaan realiseren dat gedachtes niet altijd waar zijn en hoe negatiever de gedachte, hoe groter de invloed lijkt het wel.

Ook hielp het mij om me af te vragen wat ik nou WERKELIJK wilde, als ik trek had in een sigaret. Want ver nadat de nicotine uit mijn lijf was, had (en heb) ik nog van dat soort vlagen. Per situatie verschilde het wat ik nodig had. Soms was dat beweging, soms een huilbui en soms ook maar gewoon gelaten de wolk voorbij laten trekken. Maar kijk, of je je verslavings-gedachten kunt gebruiken voor zelfonderzoek, kijk wat die gedachten jou willen vertellen. Mijn hemeltje, nu kom ik wel heel erg diepzinnig over he. Mij hielp het om het niet enkel als hinderlijke afkickverschijnselen te zien, maar om het te gebruiken en om er iets van te leren. Ik ben ervan overtuigd dat dat mij heeft geholpen waar ik nu ben, ruim 13 maanden rookvrij en vastbesloten dat te blijven. Stoppen met roken is trouwens ook echt niet zaligmakend of zo.

Ja, je gaat nog steeds dood en ja het leven houdt altijd ups and downs. Sigaret of geen sigaret. Maar mij heeft het wel lucht en zelfverzekerdheid gebracht (en een schoon huis, mooie tanden en noem het hele lijstje maar op).

En daar ben ik blij mee en trots op yes

 

Nogmaals, succes! Het is te doen =)

 

 

 

afbeelding van Willy1962

Geplaatst door Willy1962 op 02/08/2012 - 16:48

Lid sinds 04 jul 2012

11 jaar 8 maanden geleden gestopt

Hey martin<

Echt het gaat over en het leuke is dat ik er lucht voor terug kreeg en veel energie om dingen te doen. Ik kon mij  niet voorstellen dat mensen hardlopen en sporten leuk vonden en nu vind ik dat leuk. Voor mij alleen maar meerwaarde.

Heel veel sterkte om die eerste tijd door te komen!!

afbeelding van Martin144

Geplaatst door Martin144 op 02/08/2012 - 17:29

Lid sinds 02 aug 2012

Hallo Ikrustmijnkaas,

 

Bedankt voor je verhaal. Natuurlijk weet ik dat leven leuk is zonder peuk, maar ik trachtte mijn leeg gevoel  te verwoorden. Denk dat ik vandaag, en de komende dagen, rock bottom raak. Vandaar dat ik ook abonnee ben geworden van Ikstop.nl.

Het leeg gevoel heeft ook zijn functie. Juist de wetenschap dat de kleine duivels mijn geest kwellen, zorgt er momenteel voor dat ik een peuk weiger aan te raken. Puur uit kppigheid. Het gegeven dat dergelijke gevoelens zelfs na dertien maanden zonder tabak de kop op kunnen steken, stemt me dan weer minder gerust, maar dat zien we dan wel weer. Net als jij, hoop ik dit aantal rookvrije maanden te bereiken.

Nog even een vraagje. Het klinkt welicht belachelijk, maar wordt de niet-rokende mens minder gezellig? Om niet te zeggen, verwordt hij tot een chagrijnige moraalridder? Dan zeg jij wellicht: daar ben je zelf bij, maar ik heb meerdere ex-rokers van gangmakers en gezelligheidsdieren ongewild zien veranderen in vingerwijzende zuurbekjes. Het balkon en de tuin zijn immer de gezelligste plekken tijdens feestjes.....

 

 

afbeelding van Martin144

Geplaatst door Martin144 op 02/08/2012 - 17:31

Lid sinds 02 aug 2012

Hi Willy,

 

Hardlopen! Daar zit ook aan te denken. Heb een natuurgebied om de hoek, dus het lopen lonkt zeker. Dank voor de tip en de motiverende woorden. 

afbeelding van Stefan

Geplaatst door Stefan op 02/08/2012 - 17:39

Lid sinds 02 mei 2012

11 jaar 8 maanden geleden gestopt met Mentale methode.

wel martin,

ikrustmijnkaas heeft heel uitgebreid uitgelegd wat er aan de hand is in een verslaafd brein. wel het beste wapen tegen zo'n verslaafd brein is gewoon besef want dat rookte je gewoon weg vroeger.

je voelt je inderdaad met momenten slecht, of je nu rookt of niet da's altijd zo in het leven maar zolang je dat beseft kun je er ook sta stil bij staan waarom dat zo is op die moment zelf, je kan je afvragen of dat gevoel wel klopt en hoe je er uit geraakt. vroeger 'loste' je dat steeds op dezelfde manier op: rook er nog één en eigenlijk verdoofde je alleen jezelf waardoor het nog moeilijker was om uit zo'n situatie te raken.

 

als je gewoon je je gewoon richt op het positieve dan merk je vanzelf wel dat zelfs 'stoppen' in zekere zin een illusie is: het enige wat je doet is rookvrij leven en dat gaat je héél wat meer opleveren dan in je verslaving blijven steken.

 

als ik op je ticker kijk dan 'veronderstel' ik bijvoorbeeld dat je nu plots dingen kan ruiken die je vroeger nauwelijks opvielen want je reukzin was gewoon zo scherp niet en je neus was waarschijnlijk heel vaak gewoon verstopt. denk je eens in hoe handig dat op zich wel al is dat je weer normaal kan ruiken en hoe je vroeger niet merkte dat je eigenlijk constant in een zelf gerookte walm rondliep zonder het te merken.

wel ik kan je vertellen dat ik zo'n ervaringen voor bijna al mijn zintuigen gemerkt heb sinds ik gestopt ben en het genot dat het besef daarvan alleen al oplevert dat wil ik nooit meer kwijt.

afbeelding van Martin144

Geplaatst door Martin144 op 02/08/2012 - 17:49

Lid sinds 02 aug 2012

Dag Stefan,

 

Inderdaad, na ongeveer vier dagen verbeterde mijn reuk- en smaakvermogen. Verbazingwekkend!

 

afbeelding van Willy1962

Geplaatst door Willy1962 op 02/08/2012 - 18:25

Lid sinds 04 jul 2012

11 jaar 8 maanden geleden gestopt

Weet je ik zit nog steeds in de tuin en op het balkon want daar is iedereen :). Ik heb altijd gezegd: " je mag in mijn huis roken",  ik wil geen zeurende niet rokende worden. Hetgeen nu gebeurt is dat vrienden op balkon roken om mij niet te belasten maar ik sta er wel bij want ik vind het lekker ruiken en ik wil gesprek gewoon voortzetten. Ik heb nooit de behoefte gehad om een trekkie van sigaret te nemen. Ik ben zo vastberaden dat het lukt.

afbeelding van Ikrustmijnkaas

Geplaatst door Ikrustmijnkaas op 02/08/2012 - 18:37

Lid sinds 30 jun 2011

[quote=Martin144]

Nog even een vraagje. Het klinkt welicht belachelijk, maar wordt de niet-rokende mens minder gezellig? Om niet te zeggen, verwordt hij tot een chagrijnige moraalridder? Dan zeg jij wellicht: daar ben je zelf bij, maar ik heb meerdere ex-rokers van gangmakers en gezelligheidsdieren ongewild zien veranderen in vingerwijzende zuurbekjes. Het balkon en de tuin zijn immer de gezelligste plekken tijdens feestjes.....

[/quote]

Hehe, nee hoor dat klinkt niet belachelijk. Je hoort het inderdaad vaak, maar daar moet je wel bij bedenken dat dat dan weer vaak de mening van rokers is en dat zijn de mensen die nog de mening van een verslaafd brein hebben ... ;-)

Ik heb er zelf geen last van, rokers mogen bij mij binnen roken tenzij ik aan het koken ben of ziek ben. En trouwens, als ik dat niet gewild had, vroeg ik ze gewoon vriendelijk om buiten te roken en ik denk dat de meesten dat ook prima zouden vinden. En tsja.. je zegt het zelf al, je bent er zelf bij. Wat ik trouwens wel geloof, is dat veel stoppers misschien wat "harder" worden, omdat ze gemerkt hebben hoe goed het voelt om te stoppen. Toen ik nog rookte bijvoorbeeld, rookte ik emoties weg. Nu ik gestopt ben, ga ik dingen sneller aan,omdat ik weet dat het geen zin meer heeft om er omheen te gaan, als je snapt wat ik bedoel. Misschien ervaren sommige mensen dat als onprettig. Vroeger stak ik een peuk op als iets me niet zinde, bij wijze van spreken en nu doe ik dat niet meer dus los ik dingen anders op. Het lijkt misschien wat kort door de bocht, maar zo ervaar ik het.

Ik weet echt niet hoe het voor anderen werkt. Maar ik kom nog net zo vaak op feestjes en ga nog net zo vaak naar de kroeg als vorig jaar. Echt totaal geen verschil! Het enige verschil is dat als ik in een kroeg ben geweest waar gerookt werd, 's ochtends de misselijkmakende lucht van sigaretten en bier me als eerste tegemoet komt...blergh.  smiley

 

 

 

afbeelding van Ikrustmijnkaas

Geplaatst door Ikrustmijnkaas op 02/08/2012 - 18:44

Lid sinds 30 jun 2011

[quote=Stefan]

als je gewoon je je gewoon richt op het positieve dan merk je vanzelf wel dat zelfs 'stoppen' in zekere zin een illusie is: het enige wat je doet is rookvrij leven en dat gaat je héél wat meer opleveren dan in je verslaving blijven steken.

[/quote]

Ha, zo had ik het nog niet bekeken maar dat is eigenlijk wel een mooie! yes

afbeelding van Martin144

Geplaatst door Martin144 op 02/08/2012 - 19:16

Lid sinds 02 aug 2012

'Toen ik nog rookte bijvoorbeeld, rookte ik emoties weg.

           

Herkenbaar. Bij onenigheid stak ik meteen een peuk op. en daarmee verdween de frustratie als sneeuw voor de zon. Wat dat betreft, is nicotine een wondermiddel. 

 

afbeelding van Martin144

Geplaatst door Martin144 op 02/08/2012 - 19:19

Lid sinds 02 aug 2012

[quote=Willy1962]

Weet je ik zit nog steeds in de tuin en op het balkon want daar is iedereen :). Ik heb altijd gezegd: " je mag in mijn huis roken",  ik wil geen zeurende niet rokende worden. Hetgeen nu gebeurt is dat vrienden op balkon roken om mij niet te belasten maar ik sta er wel bij want ik vind het lekker ruiken en ik wil gesprek gewoon voortzetten. Ik heb nooit de behoefte gehad om een trekkie van sigaret te nemen. Ik ben zo vastberaden dat het lukt.

[/quote]

 

Erg knap. Maar in mijn eigen huis wil ik het niet meer. Ben net zo blij dat de stank een beetje vertrekt. De rookkamer moet zich dan maar in de tuin bevinden. Onder een afdakje, dat dan weer wel, hehehe.

afbeelding van dvsbb

Geplaatst door dvsbb op 03/08/2012 - 13:07

Lid sinds 31 jul 2012

Ja het leven zonder stom papiertje met troep erin is heerlijk ;-)

Reactie toevoegen