Hoe lang ?

Geplaatst door gaelic op 05/09/2012 - 16:04

Lid sinds 22 aug 2012

Hoi hoi,

Bij de augustusbus zijn er een aantal mensen met een off-day. Ik heb er ook een berichtje geplaatst maar ben eigenlijk ook wel benieuwd naar de ervaring van mensen die langer gestopt zijn. Vandaar mijn berichtje hier nog eens herhaald.
+++++++++++++++++

Ik doe ook even mee met de misère. Ik ben nu ook 2 weken rookvrij.

Heb de hele dag al zo'n gedachte dat het leven best saai is zonder sigaret. Ik weet dat het niet zo is en dat het stomme verslavingsgedachten zijn.

En toch vraag ik mij af waarom ik niet dolblij ben. Ik heb zo ontzettend vaak geprobeerd te stoppen en vaak genoeg zitten janken dat het mij niet lukte. Nu geloof ik zelf voor het eerst in mijn leven dat ik niet meer ga roken en in plaats dat ik blij ben ben ik zelfs een beetje bedroefd (en dat terwijl ik normaal gesproken een behoorlijk blije trut ben) ;-)

Herkenbaar? Mss zouden de mensen die veel langer gestopt zijn het weten?

Groetjes
Margot

afbeelding van SnOOpie

Geplaatst door SnOOpie op 05/09/2012 - 19:59

Lid sinds 09 okt 2011

11 jaar 8 maanden geleden gestopt met Cold Turkey.

Hoi Margot,

 

Ik was in het begin ook zeer verdrietig. Kon overal wel om huilen echt waar. 

Het gaat over, geloof me.

Wat betreft het saai zijn zonder cigaret, dat dacht ik in het begin ook. Je moet er even doorheen.

Maar echt het leven is veel leuker zonder cigaret! 

Het heeft bij mij wel zo'n 6 maanden geduurd hoor. (voor ik niet meer verdrietig was, en het leven niet meer saai vond)

 

Kom op, zet hem op! Jij zult straks ook super blij zijn dat je niet meer rookt.

Een betere beslissing kun je niet maken lijkt mij..

 

Groetjes, Angela

afbeelding van Stefan

Geplaatst door Stefan op 06/09/2012 - 22:32

Lid sinds 02 mei 2012

11 jaar 2 maanden geleden gestopt met Mentale methode.

@ gaelic,

bij sommige stoppers kan je bijna je klok gelijk zetten op de momenten waarop ze een dipje krijgen. toen je nog rookte had je ook zo'n momenten maar er is zeker wel een invloed van stoppen op je gevoel aangezien het ook een drastische verandering voor je lichaam is na jaren dezelfde giftige cocktail geslikt te hebben ... geef jezelf dus wat tijd om alles zowel lichamelijk als geestelijk te verwerken en de noodzakelijke veranderingen door te voeren voor jezelf.

 

maar het heeft ook geen zin om zo passief je gevoelens te ondergaan. vroeger rookte je domweg een sigaret om alles te onderdrukken maar je kan ook je gevoelens leren sturen. vraag jezelf af waarom je jezelf zo voelt en blijf doorvragen eens je een antwoord hebt om de oorzaken te kennen. weten wat er echt achter je rookgedrag schuilde is niet alleen bevrijdend maar kan ook een eerste stap zijn om verandering in je gevoelsleven te brengen.

 

in dit geval willen 'nico en tine' je gewoon wijsmaken dat het leven saai is als je niet rookt want ... nico en tine willen nu éénmaal enkel alsmaar meer roken en elke drogreden is voor hun goed.

maar als ex-roker heb jij ondertussen niet alleen al ondervonden dat die redenering fout is, je hebt nu genoeg zuurstof om manieren te bedenken waarop je je leven echt wel boeiend is, ook zonder sigaret. 

 

ik hoop dat je ondertussen het verschil in denk- en levenswijze ziet. als jij het toelaat komt voor alles wat je dacht te verliezen toen je stopte met roken er gewoon een luxesituatie met betere keuzemogelijkheden in de plaats wink

Geplaatst door Deandra (niet gecontroleerd) op 30/07/2016 - 09:42

Lid sinds

Hallo Allemaal,

Ik ben ooit 15 jaar gestopt en een keer 5 jaar. Beide keren pakte ik het weer op doordat ik een relatie met een roker kreeg. De laatste roker was zelfs impotent geworden door roken. Dus de teksten op de pakjes liegen niet, dat doe je nl zelf wel. Ik begon toen ik 8 of 9 was. Mijn vader liet me shaggies draaien in de auto achterin zodat hij kon blijven rijden en ik mocht ze aantsteken. Dat betekende ook een band met elkaar. Beide relaties waren dus met rokers en ik zie de zuigeling in mij erin terug.

In feite is roken inderdaad een gevoel van passiviteit in stand houden, je wordt afgekocht met een soort rust gevoel. alsof er iets of iemand bij je is die je begrijpt en iets aan jouw stress kan doen. Daarmee is de sigaret ook een soort therapeute, ouder, maatje. Als mensen stoppen dan wapenen zij zich tegen de sigaret of gaan er op afgeven. De kunst is om in feite dit maatje te bedanken in jezelf voor de bijdrage (niet hetzelfde als goedpraten), want het voedt zich met weerstand als het zijn sigaret niet krijgt zoekt ht andere negatieve voeding.

Het gaat om orale bevrediging. Dingen die je nooit hebt uitgesproken of die je juist hebt gezegd of tegen jou zijn gezegd waarvan je spijt hebt. Roken kan dan een manier zijn om de  vrede erin te houden. Een soort vredespijp welke het niet echt is.

Het is zeker van belang om ook je contacten onder de loep te nemen met rokers!Vaak zitten er al scheuren en barsten in het contact die door samen te roken worden weggemoffeld. Ik zag zelf met de meeste contacten dat we psychisch zo diep verslaafd waren (ik rookte niet eens elke dag maar wel regelmatig) dat mijn contacten mijn ouders die beiden rookten vervingen en ik steeds het afhankelijke kind bleef. Zo kon roken ervoor zorgen dat ik belangrijke stappen van opgroeien niet durfde te nemen en dat voelt best rot als je over de 50 bent.

Maar ik heb door het roken ook de mooiste verhalen geschreven en kon vaak die woorden vinden die mijn toch al passieve gevoel niet had durven uiten zonder peuk. Want roken maakt ook ambitieus. Door de verstikking die er plaatsvindt heeft het lichaam het gevoel dat het nog van alles moet uiten voordat het te laat is. En dan werd die passiviteit door hetzelfde middel ontstaan ook weer teniet gedaan. Een upper en een downer. 

Wie kent niet het verhaal van de soldaat (het denken) die voor executie (ofwel uitvoering, hij moest iets gaan doen waar hij geen zin in had nl sterven) om een sigaret vraagt. Een sigaret is deels al in de dood verkeren omdat de adem niet optimaal is. Het is zowel uitstel van executie omdat je er ook lui van wordt en slordig voer je de dingen die je moet doen niet meer uit. En de dingen die eigenlijk er  niet toe doen daar maak je je druk over.

Anyway, wees ook zacht voor jezelf en kijk hoe of je je momenten van 'zwakte' kunt aanpakken. Schrijf op wat je voelt als je verlangt naar een sigaret. Je zult versteld staan hoeveel wijsheid en inzichten er naar boven komen.

succes allemaal liefies!!

 

Reactie toevoegen