Hyper en angstig na 6 maanden stoppen

Geplaatst door JeanneMJJ op 21/04/2017 - 09:33

Lid sinds 21 apr 2017

2 jaar 8 maanden geleden gestopt met Champix.

Hallo, ik ben nu, na 30 jaar flink paffen, zes maanden gestopt met roken. Ik heb Champix gebruikt, dat ging veel beter dan ik gedacht had - ik was erg bang van tevoren. Ik rookte de laatste jaren zo'n 1,5 pakje per dag, ook nog van de maxi pakjes. Ik ben afgekeurd en zat veel thuis, dan ga je steeds meer roken doordat je steeds verslaafder raakt aan nicotine.

Maar nu ben ik sinds een maand ongeveer ontzettend hyper. Vooral 's ochtends, dan word ik badend in het zweet wakker met hartkloppingen en angstgevoelens. Die angstgevoelens zakken eigenlijk pas als ik de deur uit geweest ben, dan heb ik afleiding denk ik. Ik ben volledig afgekeurd dus ben sowieso veel thuis, maar ik merk dat ik mijn huis ontvlucht. Dan ga ik einden lopen of ergens een paar uur zitten. Voel me daar verdrietig over want mijn huis was toch altijd mijn veilige haven. Zo voelt het niet meer. Concentreren is ook moeilijk. 

Ik wil echt niet meer roken, maar ik hoop dat dit overgaat, want zo vind ik er weinig meer aan. Ik neem tenminste aan dat dit ook nog ontwenningsverschijnselen zijn?

 

Geplaatst door Philippa Morris op 27/04/2017 - 13:10

Lid sinds 05 aug 2013

5 jaar 7 maanden geleden gestopt met Nicotinepleisters.

Hoi Jeanne,

Allereerst goed dat je gestopt bent met roken! Heeft niemand nog geantwoord? Het is wel bekend dat er (weggestopte) emoties bovenkomen, dat je emoties scherper waarneemt. Dit kan zeker nog na 6 maanden gebeuren. Mischien moet je met negatieve emoties leren omgaan? Ik las laatst een mooie tekst hierover; tot je 40e doet je lichaam het werk, na je 40e werk je samen met je lichaam. Je lichaam gaat duidelijker signalen afgeven. Geen koffie drinken helpt trouwens gelijk bij hartkloppingen. Probeer jezelf zoveel mogelijk op te vangen, doe je vrijwilligerswerk? Dat kan helpen e.e.a. weer in perspectief te zien. Zou het de overgang kunnen zijn?

Groetjes, Philippa

Geplaatst door Mien op 27/04/2017 - 10:27

Lid sinds 02 sep 2016

2 jaar 9 maanden geleden gestopt met Tabex.

Hallo Jeanne,

Ik had je bericht ook eerder niet gezien! Ik herken enigszins wat jij schrijft. Als ik jou zo hoor, zou ik zeker eens met een psycholoog gaan praten, dat kan écht helpen. Via je huisarts?

Sterkte

 

Geplaatst door JeanneMJJ op 27/04/2017 - 12:07

Lid sinds 21 apr 2017

2 jaar 8 maanden geleden gestopt met Champix.

Dank jullie wel voor jullie lieve reacties! Alle steun helpt enorm!

De overgang is het zeker niet, die heb ik achter de rug. Ik denk dat er eea is gebeurd de afgelopen jaren waar ik nog steeds last van heb. En ik verdronk mijn ellende in de sigaret als het ware. Als ik rookte, hoefde ik niets te doen, dus rookte ik steeds meer. Daardoor heb ik mijn huis erg verwaarloosd dus hier vond ik geen rust. Maar onlangs hebben twee hele lieve vrienden aangeboden om mij te helpen orde in de chaos te scheppen en het nicotinehol (vieze bruine muren na 16 jaar paffen!) te verven. We hebben inmiddels de woonkamer en keuken zo goed als op orde en dat geeft al wat rust. Straks, als het allemaal gebeurd is, hoop ik dat ik thuishulp kan krijgen zodat het ook redelijk op orde blijft. 

Ik denk dat de onrust er ook mee te maken heeft dat ik nu ik niet meer rook zoveel vrije tijd overhou (vreemd genoeg) en daar geen goede invulling voor heb (nog). Ik kan niet zoveel met mijn handen maar heb een blog dat ik enorm verwaarloosd heb. De zin en concentratie om daar weer aan te werken komt hopelijk weer terug. Vrijwilligerswerk is ook een optie voor wat structuur in de week en om met mensen om te gaan.

Maar ik schiet ook enorm in de stress als er ook maar iets gebeurt, als er iets stuk is of zo. Dat heeft er nog mee te maken dat ik op een hele nare manier ontslagen ben, en daarvoor door mijn leidinggevende gepest en vernederd ben. Daar ben ik heel erg onzeker door geworden. Ik heb dus inderdaad via de huisarts een afspraak gemaakt met een psycholoog. 

Maar roken: nooit meer! Nogmaals dank voor jullie reacties en voor het meedenken!

 

Geplaatst door Philippa Morris op 27/04/2017 - 13:28

Lid sinds 05 aug 2013

5 jaar 7 maanden geleden gestopt met Nicotinepleisters.

Lieve Jeanne,

Nu ik dit zo van je lees heb ik er ernorm vertrouwen in dat het goed komt. Ik vraag me alleen af waarom je je handen niet kan gebruiken, Als je er niet over wil praten is prima.

Je bent gestopt met roken en daar helemaal achter gaan staan.

Je hebt vrienden

Je hebt vrienden die je willen helpen

Je hebt straks een fris huis om een nieuwe start in te maken voor je nieuwe ik.

Je geeft aandacht aan je gevoelens en negeert ze niet langer, hierdoor heb je inzicht gekregen in eventuele trauma's waar je aandacht aan  kan geven evt. bij  psycholoog

Je kan echte gevoelens van drama onderscheiden en merkt op dat dit komt omdat je niks omhanden hebt

Je hebt echt wat voor jezelf in de toekomst neergezet om naar toe te leven, blog weer oppakken, vrijwilligerswerk

Super!

 

Phillipa

 

Geplaatst door Rapunzel op 28/04/2017 - 00:10

Lid sinds 02 mei 2015

Ik sluit me bij de vorige sprekers aansmiley. En fantastisch dat je ondanks je tegenslagen al zo lang gestopt bent met roken yes  !!

(of lukt het nu ook juist dankzij die tegenslagen? Dat vraag ik me wel eens af als het over mezelf gaat, enfin.)

Kan er misschien aan toevoegen: hou je van dieren? Zonder al mijn huisdieren was ik er al niet meer geweest, bij wijze van spreke dan.. Wel bezint eer ge begint he! Als je tips wilt over bepaalde huisdieren, stuur me maar n PB: ik ben een 'multi-liefhebber', en daarom hoop ik mijn eigen eerste blog te wijden aan mijn 'menagerie'.

En schrijven kan natuurlijk ook een erg goede uitlaatklep zijn, trouwens, of muziek maken, zingen!

Geplaatst door Tientje31 op 29/04/2017 - 15:03

Lid sinds 27 jul 2010

3 jaar 7 maanden geleden gestopt met Cold Turkey.

Ik heb 2 katten en dat heeft mij ook echt heel erg geholpen! die angstige gevoelens zijn erg naar, ik heb dat ook gehad. En toen ik gestopt was met roken is dat versterkt... Hou vol hoor want uiteindelijk gaat het over (en zo niet dan heb je toch hulp nodig van een psycholoog wat ook helemaal niet erg is) Als het echt te erg word en je vlucht eigenlijk uit je huis kan je dan niet eens langs de huisarts gaan? hulp vragen is ook goed voor jezelf zorgen...

Tot slot: knap dat je al zo lang gestopt bent!!

Geplaatst door JeanneMJJ op 01/05/2017 - 21:10

Lid sinds 21 apr 2017

2 jaar 8 maanden geleden gestopt met Champix.

Foutje smiley

Geplaatst door JeanneMJJ op 01/05/2017 - 21:11

Lid sinds 21 apr 2017

2 jaar 8 maanden geleden gestopt met Champix.

Foutje2 - sorry. Om de een of andere reden is mijn reactie 3x gepost!

Geplaatst door JeanneMJJ op 02/05/2017 - 09:54

Lid sinds 21 apr 2017

2 jaar 8 maanden geleden gestopt met Champix.

Heel erg sorry, ik had een lange reactie geplaatst maar die is verdwenen!

Allereerst heel veel dank voor jullie lieve reacties, dat helpt echt. En ik word dus niet gek, het hoort erbij. Ik wil er alleen heel erg graag vanaf, van die onrust en paniekgevoelens. Het is nogal veel allemaal, het opknappen van de flat is veelomvattender dan ik had kunnen denken. Maar die lieve vrienden zijn er voor me. Ik moet proberen het los te laten dat ik het zo ver heb laten komen. Maar tot alles in orde is en op z'n plaats, is het chaos en paniek in m'n hoofd - ik kan het allemaal niet overzien. Gisteren wilde ik zelf wat gaan ruimen maar dat strandt dan omdat ik gewoon niet weet waar te beginnen. 

Wat mijn handen betreft: ik heb arthrose, dus vrijwel alles wat ik doe, doet pijn. Juist dingen waar je fijne motoriek voor nodig hebt zoals kleding opvouwen, een boek pakken etc.
Een huisdier zou niet erg praktisch zijn: ik ben de afgelopen tijd een paar keer onverwacht in het ziekenhuis beland, dan zit zo'n dier alleen. Dat kan natuurlijk niet. 

Ik ben met roken gestopt omdat ik vorig jaar ineens een gezwel in mijn keel voelde. Ik schrok me rot. Ik ben geopereerd en gelukkig was het niet kwaadaardig, maar dat was wel de trigger om nou eens eindelijk te stoppen met die stinkstokken. Het ging me betrekkelijk makkelijk af - als de motivatie er maar is, lukt 't wel. Ik vind het alleen soms lastig om mensen te zien roken, maar ik houd me dan voor dat ze dat niet doen omdat ze het lekker vinden maar omdat ze verslaafd zijn. Ze moeten wel en ik niet meer. Ik heb mijn vrijheid terug. Zo kon ik nooit lang in een museum zijn bijvoorbeeld, want dan moest ik weer gaan roken. Of ik plakte een nicotinepleister - echt! Dat deed ik ook op m'n werk. Kun je nagaan wat een geld dat gekost heeft aan sigaretten èn pleisters! Nooit meer!

Donderdag ga ik met een psycholoog praten, wie weet klikt het en kan zij wat voor me betekenen. 

Nogmaals ontzettend veel dank voor jullie lieve reacties. Ik heb weinig vrienden en die roken geen van allen, dus die snappen dit ook niet. 

Geplaatst door JeanneMJJ op 05/05/2017 - 09:53

Lid sinds 21 apr 2017

2 jaar 8 maanden geleden gestopt met Champix.

Gisteren naar de psycholoog. Het klopt inderdaad dat zo'n sigaret van alles onderdrukt en dat dat nu des te heftiger binnenkomt. In feite is mijn brein en mijn gevoel alles aan het inhalen wat al die jaren onder de rook verstopt zat en verdoofd was en maakt daar overuren mee. We zijn nog aan het kijken wat voor mij de beste behandelmethode is, volgende week ga ik terug. In de tussentijd wil ze dat ik "mindfulness" probeer, er staan oefeningen op YouTube. Geprobeerd, maar ik heb er de rust niet voor. Vanmiddag ga ik weer naar het Stadsarchief, daar kan ik me wel concentreren en kom ik tot rust. Ik word gek van mezelf zo onderhand, maar het is vooral 's ochtends dat ik me zo angstig en opgejaagd voel.

Morgen en zondag komen mijn vrienden weer, dan gaan we verder met de flat opruimen en verven. Dat is ook dubbel: aan de ene kant geeft het veel onrust, aan de andere kant moet het echt gebeuren en misschien, als het allemaal af is, dat ik dan de rust thuis weer terugvind en ook in mijn lichaam en gedachten. Misschien is dit iets waar ik doorheen moet, maar ik vind het ook zo jammer. Het ging zo goed, en ik was zo blij eindelijk van dat roken af te zijn. 

Geplaatst door Philippa Morris op 05/05/2017 - 12:50

Lid sinds 05 aug 2013

5 jaar 7 maanden geleden gestopt met Nicotinepleisters.

Hoi Jeanne,

Mindfulness gaat er om' de dingen te laten zijn zoals ze zijn.' Dus als je onrustig bent tijdens de bodyscan, dan laat je jezelf onrustig zijn. Je ervaart dat alleen maar, zonder er iets mee te doen of te moeten. Zodra je gedachtes hebt, kijk je ernaar. Zoals met enkele gasten in een herberg. Je laat ze er zijn, maar je hoeft geen thee voor ze te schenken. Je kijkt naar je gedachtes zonder oordeel. En als er vanuit die gedachtes emoties zijn zoals angst, ook die bekijk je, wetend dat ze weer voorbij gaan als wolken voorbij de zonnige blauwe lucht die jij bent. Maar ga er niet in mee.... Als er heftige primaire emoties bovenkomen, dan geef je daar wel aandacht aan: zoals een moeder of vader bij een angstig verdrietig of boos kind zou doen. Zo vang je die delen van jezelf op die je hebt weggestopt die niet zijn erkend.

Ik heb een cursus mindfullness gedaan en heb ook informatie specifiek over pijn en mindfulness.

Beetje vaag van de psycholoog. Ga maar iets met mindfullness doen en dat je dan bij vage filmpjes van you tube uitkomt. Je kan dat niet een beetje doen. Je kan ook niet een beetje die soort psychotherapie doen en een beetje van dat. Ik heb het toen vergoed gekregen uit de aanvullende.

Groetjes,

Philippa

Geplaatst door JeanneMJJ op 05/05/2017 - 17:59

Lid sinds 21 apr 2017

2 jaar 8 maanden geleden gestopt met Champix.

Dank je wel Philippa, vond het ook raar. Kreeg ook nog een andere oefening mee op papier: "ACT in het dagelijks leven". Acceptance and Commitment therapy staat erachter (??). Daarvan snapte ik de eerste opdracht al niet en ik kon de derde vervangen door zo'n YouTube mindfulness filmpje zei ze. Als je zo opgefokt bent als ik op het moment kun je dat niet zelf opbrengen en er dringt niets van door. Intussen zit ik er maar mee. Ik vroeg of niet tijdelijk iets van medicatie kon krijgen om wat rustiger te worden, maar dat wilde ze (nog) niet. 

Afijn, vanmiddag wel fijn in het Stadsarchief kunnen werken, ze kennen me daar ondertussen al en je maakt 'ns 'n praatje met mensen die er ook voor zichzelf onderzoek doen. Ik ga er ook een cursus Paleografie doen, vanaf september. Toen ik nog rookte, zat ik liever thuis in mijn holletje te paffen .... 

Een van de problemen is natuurlijk dat door te stoppen ik in een groot gat ben gevallen, ook al omdat ik niet meer werk. In eerste instantie werd dat opgevuld door Champix, en later doordat ik geopereerd moest worden en me op die operatie en herstel moest richten. Als mijn huisje weer lekker schoon, fris en opgeruimd is - wie weet helpt het. 

 

Geplaatst door Philippa Morris op 05/05/2017 - 23:53

Lid sinds 05 aug 2013

5 jaar 7 maanden geleden gestopt met Nicotinepleisters.

Je kan cbd olie 4% of cbd pasta nemen, word je lekker rustig van en het helpt ook tegen aandoeningen en pijn.

Geplaatst door JeanneMJJ op 06/05/2017 - 08:27

Lid sinds 21 apr 2017

2 jaar 8 maanden geleden gestopt met Champix.

Dank voor de tip. Waar kan ik dat kopen? Of moet ik het bestellen?

Geplaatst door JeanneMJJ op 11/05/2017 - 12:16

Lid sinds 21 apr 2017

2 jaar 8 maanden geleden gestopt met Champix.

Doorverwezen voor EMDR vanwege onverwerkte dingen die nu vanwege het stoppen heel heftig opspelen. Alleen die ellendige wachttijden - sommige psychologen hebben helemaal geen plaats voor gespecialiseerde GGZ-zorg, bij anderen hoor je weer dat het budget dat door je verzekeraar voor dit jaar is ingekocht al op is. Voor eerstelijns zorg kun je meteen terecht, maar niet voor gespecialiseerde. Heb me na veel zoeken vandaag kunnen inschrijven bij een praktijk waar de wachttijd 5 tot 7 weken is. Maandag naar de huisarts maar even iets halen om wat rustiger te worden even want ik raak er uitgeput van. Zo jammer, ik wil juist zo genieten van mijn nieuwe vrijheid - niet meer slaaf van die sigaret zijn. Indirect ben ik het dus nòg.  

Reactie toevoegen