Ik ben Stella en mijn hobby is stoppen met roken

Geplaatst door stellad op 22/08/2018 - 15:48

Lid sinds 22 aug 2018

4 jaar 9 maanden geleden gestopt met Cold Turkey.

Hoi, de titel is een flauw grapje. Ik probeer al jaren te stoppen met roken en het valt me heel zwaar. Vooral omdat ik er heel erg verdrietig en paniekerig van word en nog drukker dan normaal en ook moe, al klinkt dat niet logisch. Soms zelfs depressief. Ik heb nooit eerder met anderen contact gezocht nu dus wel. Ik wil echt heel graag stoppen. Ik weet niet of ik veel zal zeggen, maar mocht ik dat wel doen weten jullie wie ik ben. 35 jaar, superverslaafd aan een half pakje per dag. Ik rook vooral bij stress en ik ben een enorme stresskip dus dat gaat lekker (en ja ik probeer de stress ook aan te pakken, heb daar hulp voor, maar is ook een beetje te aard van het beestje natuurlijk).

Heb trouwens meerdere malen aan huisarts om hulp gevraagd maar die zegt dat ik het toch echt zelf moet doen of geeft deze site (ja die kende ik wel...). Nicotinekauwgom vind ik goor en pleisters werken niet. 

wat ik nu heb gedaan:

- lijstje met redenen om te stoppen gemaakt

- lijstje van voordelen van stoppen

sporten deed ik al. Het liefst zou ik een maand vrijnemen van mijn werk en op een onbewoond eiland gaan zitten om te huilen maar helaas kan dat niet (ben eigen baas en voorlopig niet in de gelegenheid vrij te nemen), en het komt nooit uit he, stoppen met roken... dus dan maar nu. Ik hoop wel dat ik nog iets gedaan krijg want ik ben momenteel (dag 3 pas...) alleen maar bezig met niet naar de supermarkt rennen om sigaretten te halen. 

Hallo dus en zet 'm op voor de andere nieuwelingen hier!

afbeelding van suus6

Geplaatst door suus6 op 22/08/2018 - 20:14

Lid sinds 04 nov 2017

5 jaar 4 maanden geleden gestopt met Cold Turkey.

Hoi Stella,welkom hier :-)
Het is wat rustig op het forum de laatste tijd, zomer is geen favoriete tijd om te stoppen of veel online te zijn denk ik. Maar er zijn toch nog wel n paar schrijvers actief hier hoor, dus geef aan als je t moeilijk hebt dan proberen we je erdoor heen te slepen.
Je hebt er toch alweer drie dagen op zitten dus wees trots op jezelf! Die eerste dagen vond ik t zwaarst, echt continu aan roken denken pff.
Je zegt.dat je al meerdere stoppogingen gedaan hebt, hoelsng hebben die geduurd?
Paar tips voor nu:
bedenk waardoor het de vorige keren misging. Gebruik die ervaring om nu deze keer niet IN die valkuil te stappen maar er overheen te springen
Probeer de knop in je hoofd om te zetten van 'ik mag niet roken' naar 'ik wil niet roken, ik hoef niet meer te roken '. Ik weet dat dat makkelijker gezegd is dan gedaan, maar echt...als je het gevoel hebt dat je iets op moet geven door te stoppen met roken dan maak je het alleen maar lastiger. Probeer blij te zijn, zelfs n nepglimlach werkt soms, hou t lang genoeg vol enhet wordt vanzelf een echte lach.
Tip 3: veel lezen hier, lees in dagboeken en oude maandclubs, daar vind je tips ervaringen en je herkent jezelf.
Heelveel succes, geloof in jezelf, jij kunt dit. Depressieve gevoelens komen vaak voor bij stoppen. Ten eerste heb je in de eerste tijd wat minder serotine in je lichaam nadat je stopt. Je lichaam gaat dat weer in balans brengen maar dat duurt een tijdje. Je kunt wel zelf zorgenvoor extra, door meer te sporten bijvoorbeeld of dingen te eten die daarbij helpen (banaan,amandel,nog veel meer, google maar eens). Ten tweede heb je met roken misschien jarenlang gevoelens onderdrukt/verstopt achter n rookgordijn die nu naar de oppervlakte komen. Daar moet je nu mee dealen. Dat kan ook mooi zijn, het is allemaal puurder en echter nu. Maar je kunt altijd hulp vragen via huisarts ofzo als je daar niet alleen uit komt.

Geplaatst door stellad op 23/08/2018 - 12:33

Lid sinds 22 aug 2018

4 jaar 9 maanden geleden gestopt met Cold Turkey.

 

Dank je wel, Suus6 :-) heb gisteren uiteindelijk toch maar nicotinekauwgom geprobeerd. Zo vies maar het helpt wel. En roken was voor mij heel erg een soort uitlaat(haha)klep, inderdaad. Ook rook ik graag als ik van de ene naar de andere bezigheid ga (bijv administratie/inhoudelijk werk). De vorige keren mislukte het omdat ik niet meer kon stoppen met huilen. Zo ongelukkig! Ik probeer alternatieven te vinden maar verslaafd ben je niet zomaar he, een lolly of een hand noten is toch niet hetzelfde als nicotine hahaha.

Echt fijn ook om hier te lezen, al schrik ik soms van de horrorverhalen. Ik probeer me ook te concentreren op wat nu al goed is. zoals dat ik het idee heb dat ik er gezonder uitzie zelfs na 4 dagen.  Mijn stem klinkt meer helder. Heb hele dure douchezeep gekocht waar ik lekker naar ruik zonder dat er ook rookgeur bij zit. Ga elke dag sporten (niet te fanatiek maar bijvoorbeeld 20 min rennen, andere dag weer krachttraining). 
Werkt (dom genoeg) beter dan denken aan langetermijn effect zoals minder kans op ziektes (in mijn familie gaat iedereen dood aan roken, het is verschrikkelijk. Iedereen is opgegroeid in een blauw huis en gaat zelf roken als ze het huis uit zijn want je bent gewoon al verslaafd dan. Heb zelf geen kinderen gelukiig want ik zou me zo schuldig voelen. Andere tijden natuurlijk.)

En het is ook goed dat ik hier ff iets kwijt kan dus. Gelijk heel verhaal. Haha. 

 

 

afbeelding van Philippa Morris

Geplaatst door Philippa Morris op 07/12/2018 - 20:32

Lid sinds 05 aug 2013

9 jaar 6 maanden geleden gestopt met Nicotinepleisters.

 

Hoi Stella, hoe is het gegaan met je poging? Heb je er veel van geleerd? Laat maar weten als je een nieuwe poging gaat ondernemen. Misschien mag ik voorzichtig zeggen dat je overkomt als iemand die wil presteren en zichzelf opjaagt daarin. Sporten kan ook weer opjagen. Als je echt wil slagen moet je je leven ook aanpassen. Ga na wat je valkuilen waren en maak een opvangplan voor jezelf. Ik moet huilen, hoe ga ik met m'n emoties om die loskomen, hoe kan ik dat opvangen. Bij sporten kan je niet huilen, maar je kan wel boosheid kwijt bijv. bij yin yoga staat niemand gek te kijken als je ineens wat emotioneel wordt. Rokers zijn heel erg getraind om niks te voelen en door te gaan. Je kan het beste voor veel opvang en bevestiging zorgen. Een stoppen met roken groep bijv. 

 

 

 

afbeelding van Arjen

Geplaatst door Arjen op 26/12/2018 - 23:11

Lid sinds 17 jul 2008

14 jaar 10 maanden geleden gestopt met Champix.

Hoi Stella,

Tja, hoe vaker je een stoppoging hebt gedaan, hoe moeilijker het wordt en hoe makkelijker je weer één opsteekt. Ik weet er nog alles van. Een kleine ruzie met mijn vriendin was indertijd genoeg om weer één op te steken. En het mooie: het was haar schuld natuurlijk !! Zo zijn er altijd redenen voor een roker om weer één op te steken; moe, depressief, chaggie en ga zo maar door . . . .
Eigenlijk praat je het jezelf aan, maar wees eerlijk . . er is geen één goede reden om weer te beginnen. Hoe erg het ook is: Een sigaret lost het niet op !! 

Een sigaret heeft nog nooit wat opgelost, en zal ook nooit wat oplossen.

Pas toen ik een BESLUIT had genomen :: En NU is het klaar . . . Nooit meer een sigaret wat er ook gebeurt, was het ook geen poging meer.
Eerlijk gezegt sloeg me in eerste instantie wel de schrik om het hart bij deze gedachte (nooit meer), maar uiteindelijk werd het eigenlijk steeds makkelijker, omdat er ook geen achterdeurtjes en (zelf gemaakte valkuilen) meer waren.

Nou, alle liefs & succes het komende jaar !!

Reactie toevoegen