Ik wil mijn verhaal graag even delen.

Geplaatst door Bernie15 op 27/06/2014 - 12:13

Lid sinds 27 jun 2014

9 jaar 8 maanden geleden gestopt met Cold Turkey.

Mensen, stoppers, niet rokers, vechters, eindbazen, mijn verhaal

 

Allereerst zal ik even kort vertellen wat mijn situatie is. Ik ben gestopt met roken. Cold turkey. Sinds 1 juni 2014. Tot dusver niet meer gerookt. En ik ben toch een partij trots! Dat durf ik wel te zeggen nu. Het is trouwens niet mijn eerste 'stoppoging'. Maar dit is wel de eerste serieuze stoppoging. Waarom is dit de eerste serieuze stoppoging? Verschillende eerdere pogingen waren achteraf niet serieus genoeg omdat ik nu weet wat ik anders doe. Ik heb veel gefaald, maar ook héél veel geleerd. Deze lessen uit het verleden hebben mij geholpen om nu met een gevoel rond te lopen dat roken gewoon geen optie is. Mijn hele leven lang. Ik heb gemerkt dat dat een hele heftige, extreme gedachten is als je wilt stoppen. Maar laten we eerlijk zijn, dat is toch je ultieme doel? Een rookvrij leven.

Meerdere keren stond ik met een verkeerde gedachten/levenstijl tegenover stoppen met roken. De gedachten alleen al maakte me gek. Dit zorgde er tevens voor dat mijn poging per definitie gedoemd was om te falen. Ik heb een poging of 4 gedaan die ik maximaal 2 weken volhield. Alleen zag ik op dat moment gewoon niet waarom het zo snel zou mislukken. Meerdere keren ging het mis, omdat ik de cyclus niet begreep, ik was niet goed voorbereid, ik was naïef, ik had een geromantiseerd beeld van een niet-roker die achteraf (nu) compleet vertekent was omdat ik me het gewoon niet voor kon stellen hoe het zou zijn. Ik was chagrijnig, geirriteerd, gestressed, alles ging mis en ik faalde tegenover vrienden en bekenden door te zeggen dat ik (weer) was gestopt. Niet echt geloofwaardig, motiverend en goed voor je ego, om het maar zacht uit te drukken.

Na al deze stoppogingen en falen ben ik al rokend (pakje per dag) na gaan denken waarom het nou steeds mis zou gaan. Ik ben gaan analyseren hoeveel invloed sigaretten hadden op mijn leven. Wow, dat was schrikken. Want het zat namelijk zo. 'S ochtends opstaan, 2 koppen koffie, 2 a 3 peuken erbij om maar enigzins wakker te worden. Dat betekende ook dat ik niet ontbeet. Ik gebruike sigaretten als mijn ontbijt. Ik rookte ieder uur wel een sigaret, dit ging vaak gepaard met koffie. Want dat leek de perfecte combi. Koffie met suiker, om maar energie te krijgen. Vervolgens vóór de lunch nog even snel een sigaret en ná de lunch uiteraard ook, want dat zijn de lekkerste toch? (Uhummm). Sigaretten nemen eetlust weg. Dat betekent dat mijn lichaam minder voedingsstoffen binnenkreeg omdat ik minder (gezond) at, mijn energie pijl zakte. Wat krijg je dan? Juist, je neemt koffie om weer energie te krijgen. Met uiteraard een peuk. Stukje fruit? Nee joh, ik neem wel een kopje koffie. Werkt veel beter. Omdat mijn lichaam daar aan gewend was!! Shit, verslaafd aan peuken én koffie? Ik wilde dolgraag stoppen maar was niet gemotiveerd door de verschillende keren gefaald te zijn. Ik werd er nonchalant van. Én ik kwam tot de conclusie dat ik er nog een verslaving bij had; koffie met suiker. Niet al te best. 

Door mijn energie (wat je maar energie wil noemen ;-)) in stand te houden met geraffineerde suikers en sigaretten begrijpen jullie waarschijnlijk al dat sporten niet echt in mijn levensstijl zat. Laat staan meerdere malen per week. Ik voelde me al een lassie als ik de trap op liep. Tong over de grond, slijm in mn keel en 10 minuten bijkomen. Nee niet letterlijk, maar de stoppers weten wat ik bedoel! Door mijn lage energie had ik ook moeite met opstaan. Wat een drama. Helemaal stuk en niet uitgerust wakker worden. Maar dat nam ik voor lief, er lag namelijk zo'n heerlijk vriendje op me te wachten als ik me even sterk maakte en wel op tijd m'n bed uitkwa,. Tja.. Heerlijk hoor.. Dacht ik altijd. Maar ik besefte maar nauwelijks dat ik geen keus had. Erg hé? En welke sigaret vond ik nou echt lekker? Eerlijk? Achteraf geen een. Laat staan dat ik me kon herinneren aan het einde van de dag welke sigaretten ik nou bewust heb gerookt.. Dat waren er niet veel kan ik zeggen.

Lazen jullie dat stukje over levensstijl en sporten? Ik besefte dat het niet persé gaat om de strijd aan te gaan tegen de sigaret, want die verloor ik per defintie (wat een lafbek was ik zeg). Ik mijn geval realiseerde ik dat het niet zozeer de sigaret op zichzelf is die het zo moeilijk maakte om te stoppen maar dat het gevolg van roken het probleem is. Mijn levensstijl was fucked up. Dóór die sigaretten, en zolang ik een sigaret uit mijn leven wilde verbannen zonder mijn levensstijl daar op aan te passen was het wéér een poging die zou mislukken binnen twee weken. Eigenlijk zit je stoppogingen ook in een cyclus. Damnit, dacht ik. Dit is wel heel heftig. Het stoppen met roken is dus niet ff simpelweg gewoon geen sigaret meer roken. Nee, voor mij betekende het mijn levenstijl omgooien. Mijn god.. HOE ga ik dat nou doen dan? Je levensstijl aanpassen en door blijven voeren is een van de moeilijkste dingen die ik heb moeten doen in mijn leven. Ja bijzonder hé, moeilijker dan stoppen met roken. Ik kon, op het moment dat ik mijn levensstijl aan wilde passen nog niet beseffen dat dat zo moeilijk zou worden. Dat merkte ik pas toen ik er serieus mee begon.

Nadat ik me ben gaan verdiepen in de definitie van een levensstijl kwam ik tot de conclusie dat een levensstijl heel erg samenhangt met gewoonten en gewenning. EN dat het inderdaad een van de moeilijkste dingen is om te veranderen. Oeioeioei, wat haal ik op mijn hals. Wil ik dit wel? Heb ik die energie om het te doen? Is dit het juiste moment? Kan ik Opnieuw beginnen aan een rookvrij leven? Gaat dit me bevallen? Hoeveel tijd gaat mij dit kosten? En hoeveel geld gaat dit me kosten? Het was nogal een stap.

Maar ik wilde persé stoppen en na mijn analyse had ik min of meer geen keus meer. Ik ben 1 juni 2014 gestart. Nu, 1 maand later nog steeds rookvrij. Het gaat goed en vertel met trots aan iedereen over mijn nieuwe leven. Je kan de jaloezie bij rokers op hun gezicht aflezen terwijl ze quasi nonchalant bemoedigen wat ik doe! 

 

HEERLIJK! Vragen? Brand los!

 

 

Geplaatst door ikstop.nl op 27/06/2014 - 13:07

Lid sinds 12 feb 2014

Wow Bernard,

Super zoals jij dit omschrijft. Kan me er wel in vinden. En met zo'n voorbereiding gaat het je lukken.

En net wat je zegt je rokers zijn jaloers, ook al zullen ze dat niet snel laten merken.

Ik  geniet van mijn rookvrije leven vooral het feit dat ik me niet meer zo gehaast en gestrest voel omdat ik zo nodig moet roken.

Succes hoor, goed bezig.

Groetjes Karin.

afbeelding van Diamantje

Geplaatst door Diamantje op 27/06/2014 - 13:56

Lid sinds 08 jun 2014

9 jaar 1 maand geleden gestopt met Cold Turkey.

Je maakt me nu wel heel nieuwsgierig naar hoe je huidige levensstijl eruit ziet, en wat je precies voor veranderingen hebt aangebracht. Ga je dat ook nog delen ? Ik hoop het en ik kijk ernaar uit, want je schrijfstijl spreekt me erg aan, moet ik zeggen !

Groeten,
Vra

afbeelding van ytje

Geplaatst door Yvondv op 27/06/2014 - 16:04

Lid sinds 01 feb 2014

9 jaar 8 maanden geleden gestopt met Cold Turkey.

Hai Bernard,

Heel goed en mooi geschreven, een en al waarheid wat je schrijft, het kon voor een groot gedeelte mijn verhaal zijn, maar waar jij het heb over veranderingen die zijn bij mij gewoon later gekomen, eerst stoppen en toen kwamen de veranderingen,  gezonder eten, bewegen tja dat soort dingen. 

Maar echt goed van je, je heb het toch wel ff gedaan. 

Sluit je aan bij de junistoppers, ik wil je graag in de lijst zetten, want 1 juni ben je gestopt, dus echt een junistoppers, daar ben ik zoo trots op!

Geplaatst door M@rleen op 27/06/2014 - 19:34

Lid sinds 04 apr 2014

Hallo Bernard,

Super verhaal hoor! Goede analyse van het  "probleem". Zo denk ik er ook over, het is het jezelf aanleren van een nieuwe gewoonte. Bij mij heeft het ook goed gewerkt op die manier. cheeky

 

afbeelding van Sonja Tommie

Geplaatst door Sonja Tommie op 22/07/2014 - 23:15

Lid sinds 03 jun 2014

9 jaar 6 maanden geleden gestopt

Hi Berbard, mooi beschreven! 

 

Geplaatst door Nathalie79 op 23/07/2014 - 18:42

Lid sinds 18 jul 2014

Oei zo een verhaal had ik even modig.....

ook hier de vraag.... Wat heb je aan je levensstijl aangepast?

ben je gaan sporten? Gezomder gaan eten?

 

gr nathalie

afbeelding van hilde_1975

Geplaatst door hilde_1975 op 25/07/2014 - 10:19

Lid sinds 21 jul 2014

Super verwoord en zo vreselijk herkenbaar. 

Ik ben nu pas een week gestopt bijna, maar merk dat door het inzicht dat het de levensstijl is die het moeilijk maakt te  stoppen dat het me gemakkelijker afgaat en de behoefte naar een sigaret zwaar minder is, ben niet meer prikkelbaar als anders.

Wat ik nu doe op de momenten dat ik eerst zou roken??

Heerlijk spelen met mijn kleine meisje! Das echt veel leuker als in mijn 1tje op het balkon staan roken.

2 keer in de week sporten om gewoon lekker me hoofd leeg te maken. Of te wel echt beter voor mezelf zorgen en mijn levensgeluk,!

Geplaatst door Tillyodb op 07/09/2014 - 22:02

Lid sinds 05 sep 2014

8 jaar 10 maanden geleden gestopt

Wauw, super... 

 

Heb idd ook het gevoel dat voorbereiden en dan de knop in je hoofd omdraaien, positief denken het beste helpt op moeilijke momenten

Geplaatst door Tillyodb op 07/09/2014 - 22:03

Lid sinds 05 sep 2014

8 jaar 10 maanden geleden gestopt

Wauw, super... 

 

Heb idd ook het gevoel dat voorbereiden en dan de knop in je hoofd omdraaien, positief denken het beste helpt op moeilijke momenten

Geplaatst door sabel1971 op 08/09/2014 - 11:28

Lid sinds 08 sep 2014

9 jaar 8 maanden geleden gestopt met Cold Turkey.

Dit geeft me nu alweer de kracht en zin om door te gaan waar ik aan begonnen ben! Ook ik heb mijn levensstijl aangepast...Niet meer meteen die peuk als ik thuis kom van het werk, nee omkleden en OF uurtje op de fiets OF lekker eind wandelen....Naar buiten, goede voeding....Ook dat zat niet in mijn leventje verweven maar nu (al 1 hele week) wel! En ik ben blij!
Dank je wel voor je verhaal!!!!!!!!!!!!!!!!!

Geplaatst door Martin Keilhauer (niet gecontroleerd) op 07/06/2018 - 03:48

Lid sinds

hallo allemaal , even voorstellen mijn naam is Martin en geboren en getogen in Kerkrade , Limburg onder de rook van de toenmalige Domaniale mijn.

Na 42 jaar gerookt te hebben ben ik eind augustus 2017 gestopt met roken en heb tot op de dag van vandaag geen peuk meer aangeraakt .

Na een aantal stop pogingen een aantal jaren geleden ben ik bij laser Vitalis terecht gekomen en na een best dure behandeling na 3 dagen toch weer begonnen met roken , en ik was bang dat het mij nooit zou lukken en dat ik er niet sterk genoeg voor was , zo mee en mee kwam het dat mijn levens kwaliteit minder werd en ik vaak geen lucht meer had als ik even een trap moest oplopen.Ik dacht er al een hele tijd aan om te stoppen maar wist niet goed waar ik beginnen moest want immers zei dat kleine duiveltje in mij , kom op nog een peukje , uiteindelijk kwam ik door mijn klachten bij de huisarts terecht en na een aantal onderzoeken bleek dat ik toch medicijnen nodig had om een normale dag te kunnen hebben en het drong nog altijd niet door want immers had ik nu een medicijn wat mijn levenskwaliteit weer verbeterde maar uiteindelijk was ik mijn zelf voor de gek aan het houden. Toen die beruchte dag vorig jaar 19 augustus 2017 toen zaten we lekker aan een pilsje bij mijn schoonbroer op de verjaardag en ik had mijn laatste kruimels shag , ik zag dat en heb echt de laatste peuk gerold en gezegd ,, dit is mijn laatste , na nu stop ik ,, en  ja we zijn nu 9 maanden verder en na een verder  onderzoek bij een longspecialist bleek dat ik astma heb en een klein stukje copd.

De 2e dag na het stoppen was heftig , ik reageerde best wel heftig en zag in gedachten de peuken van links naar rechts vliegen en  dit kleine duiveltje in mij zei kom op nog lekker een peukje kan geen kwaad maar ik negeerde dit gevoel want ik was sterker dat dat kleine kereltje in mij , nu even naar jullie alleen toe :

ER ZIJN DUIZENDEN REDENEN OM NIET TE STOPPEN MET ROKEN EN UITEINDELIJK IS ER MAAR 1 REDEN OM TE BEGINNEN MET ROKEN , DUS LAAT JIJ JE VERLEIDEN OM TE BEGINNEN EN KUN JE DIE ENE REDEN NIET DE BAAS KOM OP ,, ZO ZWAK ZUL JE TOCH NIET ZIJN OF WEL!

 

Ik weet zeker dat je ook zonder hulp kunt stoppen met roken want wat zou ik kunnen wat jullie niet zouden kunnen het is deels verlangen en deels tussen je oren.Ik kan jullie verzekeren als jullie het goed aanpakken en naar je eigen ,, ik ,, luisterd en de voordelen gaat zien als je niet niet meer rookt zoals verbetering in je levenskwaliteit , meer geld overhouden om nog eens iets leuks te doen ( ik ga ervan naar Turkije  ) ik bedoel maar , maar ook voor je medemens.

 

VERSLAVING

Ik heb nu 2 verslavingen overwonnen zonder de hulp van een arts of specialist , het was mijn eigen wil die sterk genoeg was om deze verslaving de kop in te drukken , in 2013 kwam ik in een scheiding terecht en verloor ook nog mijn werk omdat er gefuseerd werd  op het bedrijf waar ik werkte , dus reden genoeg om er nog een verslaving bij te krijgen dit was de drank , ik voelde mij mee en  mee afzakken naar een leven wat ik niet meer wilde , ik ben toen via mijn huisarts verwezen naar een psycholoog maar deze was al tabletten aan het uitdelen voordat die mijn verhaal hoorde , ik heb die man voor gek verklaard en heb mij zelf de oorlog verklaard , dit was de oorlog tegen  drank en ook deze heb ik met succes gewonnen dus alles om alles ,, is je wil er , is je weg er ook ,, alleen niet meer denken aan het verleden maar kijk naar de toekomst ,,pluk uit de negatieve energie de positieve energie en je zult versteld staan hoe je zelf in staat bent je eigen te varanderen.

Ik wens jullie allen heel veel geluk en hoop dat mijn berichtje jullie aanzet om toch een kans te pakken jullie verslaving de kop in te drukken , mochten er onverhoopt nog vragen zijn dan verneem ik dit graag en zal proberen jullie te woord te staan.

Vriendelijke groetjes 

Martin Keilhauer

 

 

 

 

 

Reactie toevoegen