JohnMoos

Veel mensen willen niet onder ogen zien dat stoppen met roken iets is dat je met toewijding moet doen, en niet zingend met twee vingers in je neus "even" doet. Je moet er écht voor gaan of anders vergeten.

Ik heb voor mezelf even de "vijanden" op een rijtje gezet die je moet bevechten om de overwinning te behalen. In de volgorde dat je ze tegenkomt dus..

1. Angst.
Ja dat lees je goed. Het is de angst om het roken op te geven. De angst een "maatje" te gaan missen. De angst dat je het niet kan. De angst dat je het niet volhoudt. De angst de eerste stap te zetten..

Natuurlijk is die angst niets anders dan de verslaving die je probeert tegen te houden. Je bent niet écht bang, maar je gebruikt de angst omdat je eigenlijk geen zin hebt het gevecht tegen de verslaving aan te gaan. Het is geen angst - het is gemakzucht! Overwin deze vijand en je bent klaar om serieus met roken te stoppen. Je moet niet meer bang zijn, en klaar staan deze vijand voor altijd uit te bannen. Hij lijkt eerst een briesende berg, maar later blijkt dat het maar een molshoop was...

2. Zwakte.
Nadat de angst overwonnen is, kom je de volgende vijand tegen... zwakte. Zwakte laat je toegefelijk zijn. Je denkt dat je het toch niet redt, dus waarom zou je jezelf zo "martelen". Zwakte laat je opgeven terwijl je door moet zetten. Er is maar één manier om deze vijand het hoofd te bieden... volhouden. Bijt je vast in het niet roken als de bekende fox-terrier en laat niet los - ook al krijg je van alle kanten signalen (meestal door jezelf gegenereerd) dat het zóóóó zwaar is. Koppigheid en doorzettingsvermogen zullen deze vijand verslaan...

3. Overmoed.
Je hebt nu de angst en de zwake overwonnen. Je voelt je heel wat, want je hebt bewezen dat je kan stoppen met roken. Je komt nu je volgende vijand tegen - overmoed. Overmoed doet je denken dat je er al bent. Als je dan een "dip" krijgt, komt die des te harder aan. Overmoed doet je denken dat je er wel ééntje kan nemen, want het stoppen ging toch makkelijk. Overmoed doet je denken dat je alles overwonnen hebt en nooit meer kan struikelen..

Er zijn veel manieren waarop je overmoed kan bestrijden, maar er is er één die altijd werkt - bescheidenheid. Bescheidenheid doet je beseffen dat je zwakke momenten kan hebben. Bescheidenheid laat je niet snoeven op je overwinning en laat je niet in slaap sukkelen, zodat moeilijke momenten als donderslag bij heldere hemel komen. Bescheidenheid doet je beseffen dat je altijd alert moet blijven...

4. Nonchalance.
Nonchalance doet je denken dat je tot de gestopten behoort, en laat je alertheid verzwakken. Verwar het niet met overmoed. Overmoed doet je onoverwinnelijk voelen, terwijl nonchalance de boel laat "versloffen". In situaties in de toekomst zal je af en toe "nee" moeten verkopen op momenten met zwakte. Als je uit nonchalance de alertheid heb laten verwakken, dan ga je snel denken dat het geen kwaad kan af en toe iets toe te geven. Je handelt dus niet uit overmoed, maar uit een "been here - done that" gevoel... Je laat je stoppen verslonzen, en een trugval kan het gevolg zijn..

De bestrijding van nonchalance is uiteraard... alertheid. Mensen die gestopt zijn met roken zijn ex-verslaafden. Ze zullen voor de rest van hun leven alert moeten zijn om niet in de valkuilen te trappen die elke verslaafde tegenkomt..

5. Nostalgie.
De laaste vijand, en ééntje die je nooit helemaal zal kunnen overwinnen en altijd zal moeten bestrijden. Je gaat zaken uit het verleden (het roken dus) ten onrechte idealiseren. Je zet een rose bril op en ziet alleen nog maar de leuke momenten. Je wordt blind voor al de nadelen voor je gezondheid en.....ach je weet het wel. Je gaat denken dat het allemaal tóch niet zo erg was en dat je misschien na een jaartje weer opnieuw kan stoppen. Kortom - het smoezenboek wordt uit de kast gehaald en de smoezen worden steeds mooier en overtuigender. Daarnaast ga je het gevoel krijgen dat je het niet "trekt", dat het allemaal te "zwaar" is. Uiteraard is dat helemaal niet waar,anders was je nooit die eerste maanden door gekomen, maar een mens is heel goed in het zichzelf iets aanpraten...

Waarmee bestrijd je nostalgie? Met realisme natuurlijk! Realisme doet die mooie roze beelden op slag vervluchtigen! Je bent niet voor niets gestopt. Daar had je een héél goede reden voor! Die sigaret is helemaal niet "gezellig". Het is een dodelijk, stinkend, walmend onding waar je jaren zwaar verslaafd aan bent geweest en die je een stuk van je leven, je geld, je geestelijke gezondheid en je gezondheid gekost heeft. Een zeer zware prijs voor wat alleen maar het onderhouden van een verslaving is. Een verschrikkelijke prijs voor wat kunstmatige "gezelligheid". Je kan denken dat je die sigaret nodig hebt, maar miljoenen mensen fuctioneren prima zonder sigaret - dus jij ook! Zie dat nu maar gewoon onder ogen..... Basta!

Affijn - dit heb ik dus even voor mezelf op een rijtje gezet. Andere mensen komen misschien weer andere vijanden tegen.

Reactie toevoegen