Junk, burnout, verslaafde

afbeelding van Redaktie

Geplaatst door Redaktie op 02/01/2012 - 11:50

Lid sinds 06 nov 2015

10 jaar 7 maanden geleden gestopt met Cold Turkey.

Junk, burnout, verslaafde, drugmisbruiker, dronkeman, alcoholist, rookverslaafde 
(Junkie, burn-out, addict, drug abuser, drunk, alcoholic, smoke-a-holic) 

Er zijn mensen die stellen dat smoke-a-holic (rookverslaafde) slechts een grappig eufemisme is (van het woord work-a-holic) dat niet te vergelijken is met, naar wat zij beschouwen, vernederende syndromen.
In tegenstelling tot wat zij geloven, kan nicotineverslaving net zo krachtig en dodelijk zijn als alle andere verslavingen. In feite, als je alle mensen die jaarlijks overlijden ten gevolge van die andere verslavingen zou optellen zou je nog niet aan het aantal mensen komen dat voortijdig overlijdt ten gevolge van het roken.

Het idee dat nicotine een fysiologisch verslavende substantie is, was wereldwijd tot voor kort controversieel in de medische wereld. Een drug moet aan bepaalde criteria voldoen voordat het beschouwd wordt als verslavend. Ten eerste moeten er lichamelijke ontwenningsverschijnselen optreden als er (plotseling) gestopt wordt. Het nicotine abstinentiesyndroom (ontwenningsverschijnselen t.g.v. het stoppen met inname van nicotine) is een goed gedocumenteerd, vastgesteld feit.

Ten tweede treedt er gewoonlijk een tolerantie op voor de drug. Er zijn steeds grotere dosis nodig om hetzelfde gewenste effect te bereiken. Rokers ervaren dit fenomeen als hun sigarettenconsumptie geleidelijk stijgt, van wat eerst waarschijnlijk een sporadisch gebruik was, tot een noodzakelijke dagelijkse consumptie van een of meer pakjes.

De derde maatstaf is dat voor de gebruiker de verslavende stof volkomen onmisbaar wordt, wat gewoonlijk eindigt in, wat door de samenleving beschouwd wordt, asociaal gedrag. Er zijn veel mensen die beweren dat het roken van sigaretten niet aan deze eis voldoet. Natuurlijk, de meeste rokers vervallen niet in afwijkend gedrag om hun verslaving in stand te kunnen houden, maar dit komt omdat de meeste rokers geen moeite hebben om voldoende sigaretten te bemachtigen die ze nodig hebben om hun verslaving te bevredigen. Als rokers de makkelijke toegang tot sigaretten wordt ontnomen, wordt het een geheel ander verhaal.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog kregen de gevangenen in de concentratiekampen in Duitsland niet voldoende eten om te voldoen aan de minimum vereiste calorie-inname. Ze gingen letterlijk dood van de honger. Het was normaal dat de gevangenen die rookten hun schaarse levensreddende proviand ruilden voor sigaretten. Zelfs nu nog, in ontwikkelingslanden, zoals Bangladesh, ruilen ouders met uitgehongerde kinderen het voedsel, dat ze hard nodig hebben om te overleven, om voor sigaretten. Dit is geen normaal gedrag.

Tijdens de "stop met roken klinieken"(sessies) dwing ik veel deelnemers toe te geven dat, als ze door bepaalde omstandigheden door hun eigen voorraad heen zijn, ze peuken uit asbakken, vuilnisbakken en, zo nodig, uit goten vissen die misschien nog bruikbaar zijn om een paar trekjes van te nemen.
Het is voor hen walgelijk om aan te denken dat ze ooit tot zo’n groteske daad in staat waren, maar velen realiseren zich dat als ze nu nog zouden roken en weer in die omstandigheid zouden verkeren dat ze weer volledig in staat zouden zijn deze walgelijke handeling te herhalen.

Nicotine is een drug. Het is verslavend. En als je het toelaat, kan het een moordenaar zijn. Bedenk dit wanneer je de behoefte krijgt om een sigaret op te steken. Eén haaltje kan en zal in de meeste gevallen een terugval bewerkstelligen. Loop dat risico niet. Onthoud – STEEK NOOIT MEER EEN SIGARET OP!

Joel (whyquit.com)

Reactie toevoegen