Kan iemand mij helpen?

afbeelding van Gil

Geplaatst door Gil op 28/10/2013 - 19:53

Lid sinds 15 Mar 2012

6 jaar 6 maanden geleden gestopt

Hoi allemaal,

Ik heb lang getwijfeld om hier te schrijven, om hulp te vragen, maar wil t zo graag en zelf weet ik het niet meer.

Ik hoop dat jullie mij kunnen helpen. Ik rook alweer 3 jaar nadat ik 2 jaar gestopt ben geweest. Ik ben toen gestopt mbv acupunctuur en omdat ik zelf heel graag wilde stoppen denk ik. Nu ben ik alweer een jaar bezig met willen stoppen met roken, maar wil niet lukken. Ik ben deze maand al 4 keer gestopt en t langste was 8 uur. Ik rook 10 sigaretten per dag vanaf mijn 17e en ben nu 39 jaar.

Vandaag zou ik weer stoppen en heb vanmorgen ook acupunctuur gehad en een uur later ging ik weer roken. Probleem bij mij is dat mijn gedachte mij steeds overhaalt om te roken. Vannacht sliep ik ook heel slecht omdat ik vandaag zou stoppen, dus het begint al in de nacht voordat ik gestopt ben, ik snap t gewoon niet meer, wat een rotverslaving.

Ik heb ook verschillende boeken gelezen over stoppen met roken en verslaving (7 boeken).

Ik heb hulp nodig bij dat mijn gedachten mij niet moet overhalen om te roken, dus m.a.w. heb ik hulp nodig om een besluit te nemen ipv te proberen te stoppen. Hoe kom ik zover dat ik een besluit neem, ik heb ook alle voor en nadelen van roken op papier gezet.

Ik vroeg me af of nicotinespray of kauwgom in mijn geval effectief is of hebben jullie andere tips? Champix wil ik niet omdat ik niet tegen medicijnen tegen kan.

Ik wil echt heel raag weer een blije niet roker zijn. Ik hoop dat jullie mij kunnen helpen.

afbeelding van Lia 1960

Geplaatst door Lia 1960 op 28/10/2013 - 20:03

Lid sinds 04 nov 2010

Hallo Gil, 

Ik herken je verhaal zo goed?

Ik ben een super verstokte roker geweest, ben eerder wel 11 weken gestopt geweest maar had toen hartpillen nodig, was 6 kilo afgevallen en huilde de hele dag en dat zelfs toen ik al 11 weken was gestopt. Ik werd gillend gek van het niet roken dus toen ben ik weer begonnen. Om later weer opnieuw te stoppen heeft lang geduurd, ik durfde niet meer, wilde niet meer, dacht het ook niet te kunnen of zag ertegenop?

Ik ben Champix gaan gebruiken en dat was voor mij HET middel om te stoppen en vol te houden. Heb je met je huisarts wel eens gepraat over Champix, is het echt geen mogelijkheid voor je want je slikt dit natuurlijk niet voor altijd?

Ik wens je succes maar vooral.....een begin Gil!!

Groetjes Lia

 

afbeelding van Gil

Geplaatst door Gil op 28/10/2013 - 20:14

Lid sinds 15 Mar 2012

6 jaar 6 maanden geleden gestopt

Hoi Lia,

Dankjewel voor je bericht. Ik ben bang om champix te gebruiken, omdat ik vroeger ook zyban heb gebruikt en werd hier zo erg ziek van dat ik direct moest stoppen met het gebruik. Ik ben nu het forum aan t doorlezen en misschien helpt dat ook.

 

Groetjes

afbeelding van Lia 1960

Geplaatst door Lia 1960 op 28/10/2013 - 22:26

Lid sinds 04 nov 2010

In die eerste keer stoppen van 11 weken heb ik ook Zyban gebruikt, dat ging dus toen helemaal niet goed dus misschien werkt bij jou de Champix, net als bij mij, ook wel heel anders dan Zyban?

Informeren kan nooit kwaad!

afbeelding van Mariejan

Geplaatst door Mariejan op 29/10/2013 - 12:23

Lid sinds 31 jan 2012

Hallo Gil,

 

Gefeliciteerd met je besluit en wat een ellende he. 

Je hebt je hersenen iets geleerd.........als Nico en Tine hardgenoeg zeuren ga jij roken.  

Die strijd moet je niet met jezelf willen aangaan hoe graag je ook wilt stoppen moet je eerst jezelf herprogrameren.

Leren dat je NIET overstag gaat leren dat JIJ baas bent over je eigen lijf maar ook over je eigen gedachten. 

 

Men denkt vaak dat je geen invloed hebt op je gedachten maar dat heb je wel en is ook goed te leren echt makkelijk is het niet maar het is het waard. Jij moet al ingrijpen zodra jij je ongemakkelijk voelt in de nacht dus ga voor jezelf na waarom je dan al problemen krijgt. 

Stel jezelf eens zo een groot stopbord voor die buiten staat zodra jij merkt dat er in je hoofd iets gebeurd dat jij niet wilt denk je aan dat bord en zeg je tegen jezelf STOP!

Dit moet wel even geoefend worden maar je hersenen gaan vrij snel reageren. Na stop ga je gelijk aan iets heel anders denken en het is altijd positief he wees trots op jezelf dat je niet meer rookt.....jij bent veel sterker dan die stomme gedachten.

 

Ik denk dat jij in je negatieve gedachtengang blijft hangen en dan wordt het heeeeeeeeel moeilijk.

Tevens ga ik er wel vanuit dat je ECHT wilt stoppen en niet denkt ik ga laseren en dan is het klaar want zo werkt het niet natuurlijk.

 

Ga ervoor je kan het en bereid je zo goed voor dat je de eerste valkuilen goed doorkomt!

Zet hem op meid!  

afbeelding van Gil

Geplaatst door Gil op 29/10/2013 - 22:03

Lid sinds 15 Mar 2012

6 jaar 6 maanden geleden gestopt

@Lia, ik ga bij mijn huisarts informeren over champix en of dat geschikt is voor mij.

 

@Mariejan. Je hebt een punt, ik blijf denk ik inderdaad hangen in mijn negatieve gedachten, daar moet ik een oplossing voor vinden. Want ik merk als ik de hele dag niet heb gerookt voel lichamelijk niks, niet dat ik moet roken, het zit allemaal in mijn hoofd, daar word ik dus niet goed van.

En of ik ECHT wil stoppen? Dat weet ik dus niet, want als ik echt iets wil dan lukt het mij ook altijd. Omdat mijn gedachten mij steeds weer laat roken ga ik bijna denken dat ik niet echt wil stoppen, kan ik het een beetje uitleggen? Ik wil echt stoppen, maar waarom doe ik het dan niet gewoon? Snap je?

afbeelding van Camille

Geplaatst door Camille op 29/10/2013 - 22:39

Lid sinds 10 okt 2013

7 jaar 7 maanden geleden gestopt

"Ik wil echt stoppen, maar waarom doe ik het dan niet gewoon? Snap je?"

Dat is dus die rot verslaving! En ook jij kunt die verslaving overwinnen:)
 

 

 

afbeelding van Arjen

Geplaatst door Arjen op 29/10/2013 - 22:55

Lid sinds 17 jul 2008

13 jaar 11 maanden geleden gestopt met Champix.

Hallo Gil,

 

Gefeliciteerd, dat je je hier hebt gemeldyes en dat je wilt stoppen.

En ja, je zult het zelf moeten doen. Gelukkig zijn er allemaal mensen hier die je wel de goede weg wijzen.

Iedere roker wil diep in zijn hart een blije niet roker zijn. Geen mens wordt "vrijwillig" verslaafd als hij de keuze heeft. Ben je eenmaal verslaafd, dan werken jouw hersenen en gedachten niet meer rationeel.

 

Ja jouw hersenen hebben zo hun eigen programma. Voor het grootste deel wordt jouw doen en laten en denken bepaald door je onderbewustzijn. En dat is tevens het deel van je hersens wat 24 uur per dag aktief is en blijft en nooit slaapt. Het "programma" in jouw onderbewustzijn wordt weer bepaald door je omgeving. Het is wellicht lastig voor te stellen, maar als je als baby liefdevol was opgevoed door de taliban, was je nu moslim geweest en vond je de bijbehorende denkbeelden volkomen normaal.

Je onderbewustzijn kun je dus programmeren. Zo had ik een buurvrouw die panisch was voor spinnen. Haar beide dochters hebben als kind haar reactie gezien op een spin(netje) en zijn ook beide panisch voor spinnen (geworden). Het gewone verstand (wilskracht) kan dan wel zeggen dat het nergens op slaat, je onderbewustzijn is vele malen sterker.
Zo kun je rustig over een tegelpaadje van 3 tegels breed lopen, maar zodra dit op 200 meter hoogte tussen 2 torens ligt zegt je onderbewustzijn : PAS OP valgevaar - -dodelijk --liggen --verder kruipen of verstijven. Met al je wilskracht gaat het je op die hoogte niet lukken en is je onderbewustzijn veel en veel krachtiger. Bovendien is je onderbewustzijn altijd aktief, zonder dat je je ervan bewust bent. Dat is tevens de kracht van reclame, zonder dat je je er van "bewust" bent koop je het reclame produkt. Reclame kan trouwens echte reclame zijn of beelden die je als kind hebt opgeslagen naar aanleiding van het gedrag van je ouders. Onwillekeurig (onbewust) koop je veel produkten, die je als kind gewent was te gebruiken. Als één of beide ouders rookten heb je dat als kind geinterpreteerd als iets wat goed was. Het beeld is in dit geval sterker dan de woorden d.w.z. ze konden wel zeggen dat het slecht was, maar je zag ze het wel doen, dus dat beeld blijft je bij als iets "goeds" want je ouders deden het.

Sigarettenreclame (beelden) hebben eenzelfde sterk effect. Het is stoer, jeugdig, krachtig, echte mannen (cowboy, coureurs etc.) roken (een beeld trouwens wat precies het tegenovergestelde is van hoe je je werkelijk voelt als "verslaafde" roker)
Zo heb jij je onderbewustzijn dus ook geprogrammeerd voor wat het roken betreft. Dat is ook de reden dat je op echte heftige stess- of emo momenten (ook al rook je 10 jaar niet) . . ping . .in één keer weer aan een sigartet denk, net zo als iemand met een spinfobie na 5 jaar bij het zien van een spinnetje weer kompleet in paniek is.

Als je weet dat dit gebeurt is de wedsrijd natuurlijk al gewonnen. Als je weet waar de valkuilen zitten stap je er gewoon overheen. Je komt ze nog wel tegen, maar je herkent ze bijtijds. Je kunt nu dus al besluiten of je erin wilt stappen, of er overheen wilt stappen.
Persoonlijk zou ik er overheen stappen, want je kunt de klok niet terug draaien. Klik eens op de naam van Mariejan -die moest stoppen en was eigenlijk al te laat, net als ik! Als je later wilt genieten van je (klein)kinderen, moet je natuurlijk lichamelijk daar ook toe in staat zijn, en dat heb je voor het grootste gedeelte zelf in de hand.

 

Je kunt je onderbewustzijn trouwens herprogrammeren m.b.v. autosuggestie. Sommige (commerciele) stopmethoden gebruiken dit. Het heeft dan vaak een mooiere naam zoals NLP (Neuro Linguistisch Programmeren) etc. De essentie is dat je in een onstpannen toestand bewust een *positief* zinnetje (suggestie) prevelt zoals "ik ga nooit meer roken, wat er ook gebeurt" of "een sigaret lost het niet op" etc. Door dit vele malen te herhalen, (net als reclame) neemt je onderbewustzijn dit op een gegeven moment over. Je kunt dit trouwens ook met beelden doen. Autosuggestie noemt men ook wel de kracht van de gedachte en was in het begin van de vorige eeuw erg populair. Het enige dat het kost is tijd (en dat hebben we helaas niet meer)

Je kunt trouwens een goed boek lezen om je hersens te de-programmeren. Alles help.

 

Zelf ben ik gestop m.b.v. champix, omdat ik net als jij dacht dat het anders nooit zou lukken (op eigen kracht). Dat ging wonderwel aardig goed, maar tegen het eind van de kuur sloeg de schrik me om het hart, want dan moet je het toch zelf weer doen, en dat ging net als bij jou vroeg of laat de mist in.
Het boek van Jan Geurts was "voor mij"  het boek om het tussen de oren weg te krijgen, en toen was de wedstijd eigenlijk al gewonnen.

 

Alle liefs en succes met je besluit,

afbeelding van Debby

Geplaatst door Debby op 30/10/2013 - 08:40

Lid sinds 19 jul 2013

9 jaar 2 weken geleden gestopt met Champix.

Wat een mooie post Arjen!

afbeelding van Valkjuh

Geplaatst door Valkjuh op 30/10/2013 - 09:48

Lid sinds 13 okt 2013

[quote=Gil]

@Lia, ik ga bij mijn huisarts informeren over champix en of dat geschikt is voor mij.

 

 

En of ik ECHT wil stoppen? Dat weet ik dus niet, want als ik echt iets wil dan lukt het mij ook altijd. Omdat mijn gedachten mij steeds weer laat roken ga ik bijna denken dat ik niet echt wil stoppen, kan ik het een beetje uitleggen? Ik wil echt stoppen, maar waarom doe ik het dan niet gewoon? Snap je?

[/quote

Is dat niet een beetje tegenstrijdig wat je schrijft Gil?

Wel willen, niet echt willen? Kom daar eerst maar eens achter, anders is het bij voorbaat al gedoemd te mislukken!

Je weet dat het niet makkelijk is, dus ik zou zeggen...recht je schouders, neem een besluit en...

GA ER VOOR! 

 

 

Reactie toevoegen