Longkanker artikelen

afbeelding van Philippa Morris

Geplaatst door Philippa Morris op 19/06/2014 - 13:45

Lid sinds 05 aug 2013

9 jaar 6 maanden geleden gestopt met Nicotinepleisters.

Waarom gaat er zoveel aandacht uit naar borstkanker in vergelijking met longkanker, terwijl die laatste ziekte veel dodelijker is? Die vraag stelde onze stagiair Lucien Hordijk een aantal weken geleden op de redactie. Hordijk heeft zich sindsdien verdiept in de verschillende manieren waarop de beide ziekten worden bestreden - van de bewustwordingscampagnes tot het geld dat er naar wetenschappelijke onderzoek gaat. De conclusie: longkanker heeft een groot marketingprobleem.

https://decorrespondent.nl/54/de-dodelijkste-vorm-van-kanker-heeft-een-marketingprobleem/1384020-ca06f1d2

Geplaatst door joyce op 30/03/2015 - 17:34

Lid sinds 29 jan 2013

omdat longkankerpatienten kort leven, geen tijd meer om actie te voeren; allemaal dood

en ook schaamte; dikke bult eigen schuld.

 

Geplaatst door lolly op 30/03/2015 - 23:03

Lid sinds 26 jan 2015

8 jaar 4 maanden geleden gestopt met Cold Turkey.

[quote=joyce]

omdat longkankerpatienten kort leven, geen tijd meer om actie te voeren; allemaal dood

en ook schaamte; dikke bult eigen schuld.

 

[/quote]

Pardon?? Lekker kort door de bocht voor alle long kanker patienten die nog nooit gerookt hebben....

afbeelding van concon

Geplaatst door concon op 31/03/2015 - 16:27

Lid sinds 09 okt 2014

9 jaar 3 weken geleden gestopt met Cold Turkey.

Je durf nogal,

Rijd je auto of een brommer, bedankt voor alle fijnstof of als je weleens vliegt ook bedankt voor de kankerzooi in de lucht!

Fijnstof vooral in grote steden is 1 van de oorzaken dat mensen eerder komen te overlijden.

Maarja daar zal jij je wel niet in verdiept hebben.

Geplaatst door Grace op 31/03/2015 - 21:28

Lid sinds 14 mrt 2012

7 jaar 6 maanden geleden gestopt met Cold Turkey.

De overheid haalt jaarlijks 2,5 MILJARD op aan tabaksaccijns. En geeft maar 5 MILJOEN uit aan onderzoek. Stivoro is afgeschaft. Trimbosch behandelt niet. GGZ verslavingszorg behandelt alle verslavingen behalve tabak. Het is een grote schande hoe weinig hulp er is voor nicotineverslaafden. Voor mensen die wat aan hun gewicht willen doen is er het Voedingscentrum, gefinancierd door het Ministerie van economische zaken en Volksgezondheid, Welzijn en Sport. 50 mensen werken daar. Medicatie en coaching zitten weliswaar in de zorgverzekering, maar werken maar heel beperkt. Veel zwaardere hulp is vaak noodzakelijk door minimaal gedragspsycholoog of psychiater. Nicotine is heel anders dan alcohol. Een enkeling kan zo nu en dan roken. De meerderheid is zwaar verslaafd. Nicotineverslaving en longkanker zijn niet sexy. Zo zou je het ook kunnen omschrijven in hedendaagse termen. Tabaksverslaving moet onder de gewone verslavingszorg gaan vallen.

Geplaatst door joyce op 04/04/2015 - 20:09

Lid sinds 29 jan 2013

longkanker is van alle kankers killer nummer 1 in Nederland: er gaan meer vrouwen dood aan longkanker dan aan borstkanker. Het aantal vrouwen met longkanker is de laatste 10 jaar verdubbeld.

Feit is dat 15 -20 % van hen nooit gerookt heeft.

Feit is ook dat van de overige 80 % , minstens de helft het roken al(lang) gestaakt heeft, vaak met veel moeite en begeleiding.  Van de mensen die dan nog over blijven zal een gedeelte alsnog stoppen.

Het aantal actieve rokers op het moment van diagnose is dus relatief klein. En eerlijk gezegd, een overgroot deel van de mensen met longkanker heeft op het moment van diagnose al uitzaaaiingen. Om dan al te zeer aan te dringen op stoppen met roken is mij zelfs een brug te ver...... 

Longkanker is agressief, na 5 jaar is nog maar 15 % in leven. Het overlevingspercentage is de laatste 50 jaar niet tot nauwelijks verbeterd. Het gevolg is dat er geen actieve pressie groep is, zoals bij borstkanker (Borst kanker vereniging Nederland en Pink Ribbon).

Door het ontbreken van voldoende overlevende  actieve (ex) longkanker patienten en door het stigma is er onevenredig weing geld voor longkanker onderzoek. De longkanker vereniging moest het tot op heden met 18.000 euro doen tegenover de borstkanker vereniging met 2 miljoen euro. Nieuwsuur besteedde hier al eerder een uitzending aan: de onzichtbare kanker.

 

Roken draagt niet alleen bij aan longkanker: ook  aan 17 andere soorten kankers: van borstkanker, baarmoederhals kanker tot darmkanker. (Surgeons General Report 2014)

77% van de mensen met longkanker die gerookt hebben voelt zich schuldig, de familie vindt hen schuldig.  Ingegeven door de stupide gedachte dat een verslaving een vrije keuze is, "weloverwogen"  gemaakt op een leeftijd van 12 jaar. Het concept “vrije keuze” is  een brainwash, 50 jaar lang door de tabaksindustrie geplant. Van “  liberation sticks” tot de illusie van emancipatie als een vrouw gaat roken.

 

bron

Geplaatst door joyce op 04/04/2015 - 20:09

Lid sinds 29 jan 2013

80% van de longkanker komt door roken.

ik probeerde alleen maar mee te denken in  waarom longkanker zo weinig in het nieuws is vergeleken met pink ribbon.

eigen schuld dikke bult is niet hoe ik t zie maar hoe het gezien wordt

Geplaatst door lolly op 05/04/2015 - 08:06

Lid sinds 26 jan 2015

8 jaar 4 maanden geleden gestopt met Cold Turkey.

[quote=joyce]

80% van de longkanker komt door roken.

ik probeerde alleen maar mee te denken in  waarom longkanker zo weinig in het nieuws is vergeleken met pink ribbon. eigen schuld dikke bult is niet hoe ik t zie maar hoe het gezien wordt[/quote]

 

Dank voor je uitleg. yes

Geplaatst door joyce op 15/04/2015 - 21:31

Lid sinds 29 jan 2013

graag gedaan!

pepim heeft mijn bron erbij gezet, terecht en dank hiervoor!

en nu maar hopen dat wij mazzel hebben en nog een poosje gezond verder mogen leven. zonder die stomme sigaretten! 

 

Reactie toevoegen