Mijn ervaring: hopelijk een steun voor anderen

Geplaatst door Fox91 op 04/02/2015 - 10:37

Lid sinds 01 nov 2010

8 jaar 2 maanden geleden gestopt met Cold Turkey.

Dag allemaal,

Inmiddels heb ik al een jaar of 4 een account op het ikstop forum. In dit tijdsbestek heb ik drie stoppogingen gedaan waarvan de laatste met 'succes'. Dit staat tussen aanhalingstekens geschreven omdat het natuurlijk altijd fout kan gaan. Dit is wat mij betreft ook een belangrijk element in het stop proces: blijf je bewust van het feit dat het niet meer kan. Ook niet eentje. Maar goed: even over mijzelf. Ik ben inmiddels al 5 jaar student en nu meer dan een jaar gestopt met roken. Ik zelf had met name in het begin erg veel steun aan het lezen van ervaringen van anderen en ik zat altijd te kijken naar mensen die zo een sigaretten stop counter hadden die al over de 365 dagen zat! Man man, wat stond ik graag in hun schoenen. Nu het me zelf is gelukt hoop ik ook een bijdrage te kunnen leveren aan jou, de lezer van dit verhaal. Want ja, ook jij kunt het!

Iedereen heeft zijn eigen zwakke momenten. Die van mij -als student zijnde- waren gekoppeld aan het drinken van koffie of tijdens het uitgaan wanneer ik veel bier dronk. Er zijn hier twee verschillende mechanismen van kracht, namelijk: 'associatie' en 'ontremming'. Beide zijn gevaarlijke valkuilen, maar ik ben van mening zodra je je hier bewust van bent je jezelf hier tegen kunt wapenen. Drink in de eerste week wanneer je gestopt bent minder alcohol, maak het jezelf niet moeilijker dan het is (ook fijn, want je bent uberhaupt scherper in het dagelijks leven dan). Mocht je koffie drinken, probeer de associatie met roken te vermijden en geniet lekker van de smaak van koffie zelf of het feit dat je niet zo stinkt. Na de eerste week hielp het bij mijzelf om vooral geen dingen te vermijden. Ga weer stappen, het 'zwaarste' zit er nu op. Nu is het van belang dat je de gewoontes doorbreekt. Voor alles een eerste keer. De eerste keer bier drinken zonder sigaret. De eerste keer een verjaardag zonder sigaret. De eerste keer kerst zonder sigaret. etc. etc. Dit gaat het hele jaar door totdat je een jaar bent gestopt. Hoe dan ook: ik kan je garanderen dat het makkelijker wordt. Prijs jezelf na elke keer als je voor de eerste keer een rookgewoonte doorbreekt door dit keer niet te roken. Hoewel het in het begin moeilijk is en je er uiterst bewust van bent, wordt dit naarmate je langer gestopt bent makkelijker. Op een gegeven moment denk je er zelf niet meer aan! In die fase gaat het rap :). Blijf eerlijk tegen jezelf en krijg vooral geen zelfmedelijden. Het maakt anderen namelijk weinig uit of je rookt of niet. Het gaat om je eigen lichaam waar je zelf verantwoordelijk voor bent. De enige die de consequenties zal krijgen (positief danwel negatief als je door rookt) ben jezelf. Daarom is bewustwording naar mijn mening een sleutelwoord in het stoppen.

Heel veel succes :)!!!!

Geplaatst door Fox91 op 04/02/2015 - 10:40

Lid sinds 01 nov 2010

8 jaar 2 maanden geleden gestopt met Cold Turkey.

Overigens: als je vragen hebt, stel deze gerust. Ik zal mijn best doen deze zo goed mogelijk te beantwoorden smiley

afbeelding van ytje

Geplaatst door Yvondv op 04/02/2015 - 11:44

Lid sinds 01 feb 2014

9 jaar 1 maand geleden gestopt met Cold Turkey.

Hai Fox,

Als ik het goed begrijp ben je een jaar rookvrij nu, net als mij dus!!

Ook ik ben er superblij mee!

Mooi geschreven, het enige verschil is dat ik niets ben gaan vermijden, ik bleef gewoon mijn koffie drinken ochtends, mijn wijntje avonds, ik had zoiets van, ik moet er maar aan wennen! Het is eigenlijk super gegaan! Tuurlijk is er af en toe zon momentje, maar die mag geen naam hebben vind ik.

Hele fijne dag!!

Geplaatst door Fox91 op 04/02/2015 - 12:12

Lid sinds 01 nov 2010

8 jaar 2 maanden geleden gestopt met Cold Turkey.

Ha Yvon!

Gefeliciteerd, wat goed dat je zo lang gestopt bent.

In principe ben ik op termijn ook niets gaan vermijden, op alcohol in de eerste week na. Een wijntje of 2 zorgde bij mij niet voor al te veel ontremming, maar wanneer ik veel zou drinken (b.v. tijdens het stappen) zou ik te veel de controle over het niet-roken verliezen. Vandaar dat ik de eerste week niet dronk. Daarna is het inderdaad aan te raden -zoals bij jou ook goed werkt- om inderdaad de confrontatie aan te gaan en vooral niet te veel van je andere gewoontes te veranderen. Face it :)

Heel veel succes nog en wat fijn dat het zo goed gaat!

Geplaatst door apostroof op 05/02/2015 - 21:23

Lid sinds 17 mei 2009

7 jaar 7 maanden geleden gestopt

Ja, roken loskoppelen van je gewoontes, dat is toch wel belangrijk. Stap voor stap, en dan lukt het wel.

afbeelding van ytje

Geplaatst door Yvondv op 03/01/2016 - 09:41

Lid sinds 01 feb 2014

9 jaar 1 maand geleden gestopt met Cold Turkey.

Hai Fox, 

Ik zag je online en ben benieuwd of je nog steeds rookvrij ben gebleven, het laatste bericht is van bijna een jaar geleden.

Een hele fijne zondag!

afbeelding van Miek2

Geplaatst door Miek2 op 03/01/2016 - 10:20

Lid sinds 18 nov 2014

8 jaar 4 maanden geleden gestopt

Hallo Koenraad,

Leuk dat je hier ook nog eens bent. Je hebt de juiste mindset te pakken gekregen.

Goed zo!

 

Geplaatst door Fox91 op 20/02/2018 - 19:08

Lid sinds 01 nov 2010

8 jaar 2 maanden geleden gestopt met Cold Turkey.

Ha Yvon,
 

Ik check het forum inderdaad nauwelijks meer, maar ben blij te vermelden dat ik nog steeds rookvrij ben. Het komt zeer sporadisch voor dat ik een paar hijsjes van een joint rook waar natuurlijk ook wel nicotine in zit, maar na zoveel jaar niet roken weet ik dit goed in de hand te houden. Sigaretten zijn nog steeds een no go.

Hoe vergaat het jou?

Reactie toevoegen