Mijn ervaring met Champix ("dagboek")

Geplaatst door Noortje2016 op 12/08/2016 - 09:50

Lid sinds 09 aug 2016

4 jaar 1 maand geleden gestopt met Champix.

Maandag 12 september: één maand een niet-roker!!

Vandaag ben ik één maand een niet-roker! En om dat te vieren had ik meteen een heel taai moment vanmorgen…

Ik slaap heel erg slecht momenteel; de oorzaak daarvan ligt overigens volledig buiten het niet-roken. De vermoeidheid en de wat stressvolle periode waarin ik zit maakten dat ik vanmorgen echt enorm verlangde naar een sigaret toen ik kindlief naar school had gebracht en naar mijn werk reed. Voorheen was dat namelijk altijd zo’n momentje: even een sigaretje voor ik aan de werkdag begon. Overigens komt die stress enerzijds door werk (gaat vanzelf voorbij; dit zijn periodes inherent aan mijn baan) en anderzijds door het verwerken van beëindigde relatie aantal maanden geleden. Roken was een bliksemafleider tijdens die relatie en daarna ook nog wel. Nu kies ik ervoor nieuwe gewoontes te ontwikkelen en ik weet dat dit, samen met verwerken, tijd en moeite en tranen kost. Roken helpt namelijk niet met verwerken, het zorgt er alleen voor dat ik er een probleem bij zou krijgen.

Ik dwing mezelf op zo’n taai moment de voordelen en valkuilen op een rij te zetten voor mezelf; die ene sigaret zou me acuut laten verlangen naar een volgende en weer een volgende en ik wil een niet-roker blijven, ik heb meer lucht en voel me veel frisser, ik ga beginnen met sporten deze week (durfde ik rokend niet meer), mijn kind is superblij met een mama die niet rookt en wel gaat sporten, ons huis is fris, de huid van mijn gezicht is gladder en zachter en heeft een gezondere kleur, geen vlekken meer op mijn tanden, financieel is het totaal onverantwoord om te roken gezien de recente relatiebreuk en verhuizing!

Hoewel ik Champix ervaren heb als een best pittig middel, zou ik het evengoed drie maanden genomen hebben als het nodig was; uiteindelijk is drie maanden leven met bijwerkingen voor mij nog altijd een betere optie dan roken. Toch ben ik blij dat ik het nu niet meer gebruik; emotioneel gebeurt er al genoeg en rare dromen heb ik van mezelf ook voldoende.

En als ik dit zo lees… ben ik eigenlijk best trots dat ik ondanks de periode waarin ik zit, niet rook. Ik wist dat dit er aan zat te komen maar wilde het niet als excuus gebruiken om het stoppen uit te stellen. Het is nooit een goed moment… Er is altijd wel iets dat stress geeft of spanningen waardoor het extra moeilijk lijkt om niet te roken. En ja, ik ben ook iets zwaarder geworden. En omdat ik na de verhuizing toch al wat zwaarder werd (stress die mij mager hield, viel weg), voel ik me nu ronduit te dik. Maar ook dat is geen excuus om niet te roken. Ik ga lekker weer sporten en vanaf deze week ook op mijn voeding letten, in ieder geval op de werkdagen een menu met minder koolhydraten, meer vers fruit en groente en geen “ongezonde” tussendoortjes. Alcohol en lekker hapje erbij zijn voor het weekend.

Dus… still going strong! Mooie dag voor alle dappere mensen van dit forum!

 

Maandag 15 augustus 2016

Vrijdag 12 augustus heb ik mijn laatste sigaret gerookt. Door de Champix (gestart maandag 8 augustus) rookte ik al minder en die laatste sigaret heb ik nog niet half opgerookt. Mentaal was ik er zo klaar mee, maar ik had de begeleiding en Champix nodig om daad bij woord en gedachte te voegen. Het hele weekend hebben er ramen open gestaan en het is heerlijk fris in huis. En ikzelf ben ook fris! Alle kleding die over stoel hing om nog een keer te dragen heb ik uitgewassen omdat ik er een vleugje rook in bespeurde. Het scheelt me minimaal € 5,80 per dag... Een bedrag dat ik me eigenlijk niet kan permitteren. Ik ben me echt rotgeschrokken toen ik dit doorrekende op jaarbasis. Van dit geld kan ik met mijn kleine gezinnetje ieder jaar een luxe vakantie vieren! Ongelooflijk. Ik wist wel dat het veel was, maar stond er nooit voor open de feiten echt tot me door te laten dringen.

Vandaag is eigenlijk de dag dat ik de stap maak van 0,5 naar 1 mg volgens de voorgeschreven (standaard) dosering. Omdat de praktijkbegeleider van de huisarts me op het hart drukte dat ik ook op 0,5 kan blijven steken omdat ik dit goed verdraag, twijfelde ik enorm. Gisteravond 1 mg genomen zodat er twee dagen ontstaan van ochten 0,5 en avond 1 mg. Ik wilde niet met de ochtenddosering ontdekken of ik beroerd zou worden van 1 mg en er overdag last van hebben. Dat heb ik geweten vannacht. Ik kon maar moeilijk in slaap komen en rolde uiteindelijk van de ene droom in de andere om er steeds ook wakker van te worden tussendoor. Ook mijn maag voelde hard aan, alsof ik gips of klei had gegeten.

De apotheker heeft me aangegeven dat de fabrikant het afraadt de Champix van 1 mg door te breken. Er zit geen breuklijntje in dus dan kan er een ongelijke dosis ontstaan. Ik begrijp wel dat de fabrikant geen breuklijntje er in maakt... ze hebben liever een nieuw recept natuurlijk. Maargoed, ik ga dit vanavond dus toch proberen aangezien 0,5 mg voor mij echt voldoende lijkt te zijn. Zo'n nacht als vannacht hoef ik niet nog een keer. Wat een chaos was het.

Ik heb begrepen dat slecht slapen ook gevolg kan zijn van onthouding nicotine, maar die dromen lijken mij toch wel typisch Champix. Ik moet er bij zeggen dat ik sinds een half jaar uit een zeer gecompliceerde relatie gestapt ben en daar sowieso al nachtmerries aan over heb gehouden. Heb liever niet dat de Champix daar een schepje bovenop doet. Begeleiding via huisarts is hiervan op de hoogte; ik ben niet depressief maar wel nog in een fase van verwerking. We houden goed in de gaten of ik me door de Champix niet onnodig slechter ga voelen, maar ik voel me gelukkig opgeruimd en rustig!

Af en toe een "ohja nu zou ik anders een sigaret genomen hebben"-momentje, maar dat laat ik er maar gewoon even zijn om vervolgens te genieten van de vrijheid die ik nu voel dat ik kan doen wat ik wil, en dat niet die sigaret bepaalt.

 

Vrijdag 12 augustus 2016

Hoi hoi,

Ik ben afgelopen maandag gestart met Champix en "mag" nog doorroken dus. Ondertussen is er ook mentaal een proces bezig; ik geloof er in dat de Champix me fysiek ondersteunt maar dat ik het verder zelf doe.

Nu (ik heb net geteld) nog elf sigaretten in mijn pakje. Normaal had ik bij het aanbreken van dit pakje gisteravond, vanmorgen meteen nieuwe gekocht op weg naar mijn werk. Nu leek me dat zo onzinnig dat ik tankstation voorbij reed. Ik neig er naar de stopdatum dus maar naar voren te halen. Voelt onzinnig om nog nieuwe te kopen alleen "omdat het nog mag" volgens de apotheker.

Iemand hier met ook deze ervaring?

Groetjes, Noortje

afbeelding van ally

Geplaatst door notreallyaprincess op 12/08/2016 - 09:53

Lid sinds 05 jan 2016

3 jaar 4 maanden geleden gestopt met Nicotinell.

nou noortje lijkt mij alsof je echt wel klaar bent om te stoppen. Als je nog in de verslaving zit zou je echt niet denken aan de stopdatum vervroegen.

Klinkt dus heel positief! Hoe sneller je stopt hoe beter voor je lijf dus als je er klaar voor bent kun je beter nu die elf oproken en dan gewoon morgen stoppen, in een weekend stoppen is goed als je kinderen hebt kun je je concentreren op je kindjes en veel rusten indien nodig.

Heel veel succes! en geef maar een gil hier op het forum als het lastig word ok?

 

Geplaatst door Noortje2016 op 12/08/2016 - 10:37

Lid sinds 09 aug 2016

4 jaar 1 maand geleden gestopt met Champix.

Wat een fijne reactie, dankjewel! Ik aarzelde nog tussen die laatste elf weggooien of ze maar oproken... Ben nog niet helemaal vrij van de verslaving dus ik rook ze op vandaag. Morgen is dan de eerste dag van mijn rookvrije leven. 

Heerlijk dit forum om mijn ei kwijt te kunnen maar ook verhalen van anderen te lezen. Op moeilijke momenten zal ik er zeker nog eens op teruggrijpen.

Fijne dag "Notreallyaprincess"! (En super dat jij gestopt bent al!)

Geplaatst door Willem2 op 17/08/2016 - 02:35

Lid sinds 02 jul 2016

Hoi Noortje,

Begrijp ik goed dat je al een aantal dagen bent gestopt? Zelfs eerder dan gepland. Ik wens je veel succes!!! En denk er aan; het is geen poging!!! Je rookt niet (meer). Geweldig!

En nu volhouden!

Cheers,

Willem.

 

Geplaatst door Noortje2016 op 17/08/2016 - 09:55

Lid sinds 09 aug 2016

4 jaar 1 maand geleden gestopt met Champix.

Hoi Willem,

Je leest het goed! Ik ben inderdaad een dag of vier eerder gestopt dan gepland. Vandaag is dag 5 en ik voel me kiplekker. Af en toe wel een taai momentje maar het weegt niet op tegen mijn opluchting vrij te zijn van kortademigheid, vieze geurtjes en een geldverslindende gewoonte.

Dus dank voor je fijne woorden; dit is inderdaad geen poging maar een goede keuze!

Cheers (met koffie dan),

Noortje

afbeelding van ally

Geplaatst door notreallyaprincess op 17/08/2016 - 11:06

Lid sinds 05 jan 2016

3 jaar 4 maanden geleden gestopt met Nicotinell.

Hey noortje, alles ok? proficiat met je rookstop, je bent een voorbeeld voor ons allen! Goed bezig woot woot! en remember

GAAN GAAN GAAN GAAN GAAN GAAN :)

Geplaatst door Noortje2016 op 04/09/2016 - 10:16

Lid sinds 09 aug 2016

4 jaar 1 maand geleden gestopt met Champix.

Gisteren was het drie weken geleden dat ik mijn laatste sigaretje uitdrukte! Ik ben dus tijdje niet hier geweest, ook vanwege vakantie.

En kleine week na de stopdag ben ik ook gestopt met Champix. Einde draadje "Mijn ervaringen met Champix" dus...  Het begon doordat ik mijn portie Champix vergat mee te nemen tijdens avond/nacht weg. Ik sliep vervolgens heel lekker en werd niet ineens bevlogen door het gevoel dat ik weer moest roken. Ik was overigens ook blijven steken op 0,5 mg. De 1 mg te heftig.

Ik had 15 jaar geleden een succes ervaring met niet-meer-roken (na tien jaar toch weer begonnen, nu dus 5 jaar gerookt weer) en die succeservaring kwam weer terug, Voel me fris en fitter, minder kortademig, geen schuldgevoel meer... Met dat gevoel durfde ik de Champix aan de kant te zetten.

Inmiddels weet ik dat dit voor iedereen anders is, maar ik ben blij dat ik nu rookloos én medicatieloos door het leven kan gaan. Al had ik de Champix met plezier nog genomen als het nodig was geweest.

Mogelijk verdwijn ik ook weer langzaam van dit forum. Iedereen die mee heeft gelezen en gereageerd; super bedankt voor alle steun!!

Voor iedereen die worstelt of nog worstelt... heel veel sterkte! En vergeet niet... ook ik heb nog mijn taaie momentjes. Diep doorademen en aan mezelf toegeven dat ik voorheen een peuk genomen zou hebben, helpt. Niet verzetten wel erkennen. En iets anders gaan doen.

Noortje

Geplaatst door Willem2 op 10/09/2016 - 02:09

Lid sinds 02 jul 2016

I wish you luck!

Maar je hebt het zelf in de hand! Gewoon er van afblijven! Het valt niet mee, maar het is mij na bijna een halve eeuw roken gelukt.

Sterkte en succes!

Willem.

Reactie toevoegen