Mindfulness, training voor ´tussen je oren´

Geplaatst door wilhelmina1956 op 12/02/2018 - 17:39

Lid sinds 11 feb 2018

10 maanden 3 dagen geleden gestopt met Nicotinepleisters.

Hallo allemaal.

Ik heb al aardig zitten grasduinen in de onderwerpen op dit forum. Overal lees ik handige tips, wetenswaardigheden, ervaringen en aanmoedigingen. En ik ben er blij mee. Wat mij verbaast is dat ik nog nergens iets heb gevonden over de meer intensieve trainingen van ´the mind´. En dat is jammer, want je geest is toch een heel belangrijke medespeler in dit avontuur. Minstens zo belangrijk als de rest van je lichaam. Meestal schrikken mensen meteen terug wanneer dit onderwerp ter tafel komt, want mindfulness is onterecht omgeven door geheimzinnigheid als zou het gaan om iets zweverigs. Niets is minder waar! De basis van mindfulness bestaat eenvoudig uit een training van je gedachten. Je leert je gedachten de baas te blijven, ook in momenten van intense spanning. 10 jaar geleden heb ik deze training gehad toen er bij mij eierstokkanker werd gevonden. Dankzij de training lukte het mij (neurootje die ik soms ben) om niet langer aan het ergste te denken, maar te leven met de dag. Morgen is er nog niet, dus leerde ik me daarover niet bij voorbaat druk te maken. En overmorgen, de dag erna, enz.

Waarom ik dan niet 10 jaar geleden stopte met roken? Waarschijnlijk omdat ik het toen nog niet graag genoeg wilde. Alles heeft een reden dus dat ook. Nu is het echter anders. De afgelopen jaren is de wens om te stoppen langzaam gegroeid en ik merk dat de training van jaren geleden mij nu van pas komt. 

Nee, ik ben nog niet 100% nicotine vrij, maar wel 90%. En dan ook nog met behulp van pleisters. Dus klets ik nu onzin? Nee! Want dit resultaat zou ik nooit hebben bereikt zonder die training van toen. En dat sterkt me in de gedachte dat die laatste 10%  binnenkort ook wel gaat lukken, want de rookvrije dagen gaan steeds beter.

Voor degenen die dit maar geklets vinden: ieder mens is uniek, dus iedere stopper ook. Ik geloof het meest in de kracht van de geest en de onverwachte dingen die je ermee kunt doen. Het zit allang in je. Mindfulness legt het bloot. Niets meer, en niets minder. Het is als leren fietsen, het alfabet, of de tafel van 7. Het vraagt een tijdje oefenen, maar dan heb je ook wat voor de rest van je leven.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Mindfulness        

Geplaatst door suus6 op 13/02/2018 - 09:23

Lid sinds 04 nov 2017

11 maanden 1 dag geleden gestopt met Cold Turkey.

Ha, mooi, een topic over mindfullness. Misschien wel nuttig inderdaad, het kan het stopproces een stuk makkelijker maken als je daarmee aan de slag gaat. En hier en daar in de topics wordt wel altijd geschreven over mindfullness en ontspanningsoefeneningen en ademhalingsmethodes enzo, maar volgens mij altijd gewoon 'verstopt'  tussen de andere reacties. Dus ...wie nog nuttige tips heeft over dit onderwerp, goeie links weet of cursussen, noem ze hier!

Via mijn werkgever worden dit soort cursussen heel erg gepromoot, omdat mindfullness gewoon heel nuttig is in het dagelijkse leven en je er een productievere gelukkigere werknemer van wordt. Dus tip voor degenen met een baas, check even of bij jou ook zoiets aangeboden wordt, dan kost het je niets en je krijgt er zoveel voor terug smiley

Geplaatst door wilhelmina1956 op 13/02/2018 - 11:55

Lid sinds 11 feb 2018

10 maanden 3 dagen geleden gestopt met Nicotinepleisters.

Hier een paar links die gaan over stoppen met roken in combinatie met minsfulness.

https://www.ggznieuws.nl/home/mindfulness-effectief-bij-stoppen-met-roken/

https://www.mt.nl/business/5-wetenschappelijke-redenen-voor-mindfulness-op-de-werkvloer/87980    (punt 3)

https://www.nu.nl/gezondheid/4099151/mindfulness-helpt-bij-stoppen-met-roken.html

Reactie toevoegen