Puf puf, hijg hijg

afbeelding van Nagel

Geplaatst door Nagel op 05/06/2020 - 04:34

Lid sinds 05 jun 2020

1 maand 1 week geleden gestopt met Allen Carr.

Phoe, ik eh (kuch)...ben Nagel, ik ben op 1 juni gestopt... (hum).

Ik denk, geloof ik, nu wel zeker dat ik écht ben gestopt, overtuigd en niet met zo'n halfslachtige poging van 'we gaan het maar eens proberen, met de achterdeur nog open voor het geval het toch niet lukt'. Tenminste, ik denk, (of is het misschien toch meer een wens dan een gedachte?), ehm.... laat ik het er maar op houden dat ik hoop dat ik nu toch echt ben gestopt.

Hijg, hijg...
Het valt mee, en het valt helemaal niet mee... Aan mijn conditie merk ik nog helemaal geen verbetering en ik hoest nog hetzelfde rokershoestje....

Toen ik nog rookte, (heel vreemd om mezelf dit te zien formuleren 'toen ik nog rookte', alsof het over iets gaat wat al jaren geleden is, terwijl het in werkelijkheid nog geen week achter me ligt), (kuch), maar goed, toen ik nog rookte kon het een enkele keer wel eens gebeuren dat ik midden in de nacht plotseling zonder iets te roken zat. En de paniek die me dan overviel, ik moest gewoon aan iets te roken komen, want ik zou het niet uithouden tot de volgende ochtend zonder te roken. En die paniek hield dringend aan zolang ik het probleem niet had aangepakt en de deur uit was gegaan om toch nog ergens wat te roken op te scharrelen. En ik wist dat ik er veel voor over had om die peuken maar te pakken te krijgen. Teveel? Misschien, wat is teveel? - je weet het niet... Misschien is dat dan juist weer het avontuur van het leven?

Toen ik nog niet gestopt was zag ik er enorm tegenop. Ik had verwacht dat elk moment van verlangen naar een sigaret hand- in hand zou gaan met die paniek die ik zo goed kende van niks te roken meer voor handen te hebben. Dat ik werkelijk tegen de muren op zou klauteren van ellende omdat ik het verlangen om te roken nu niet en nooit meer zal kunnen bevredigigen. Maar dat blijft uit. Dus, puf puf, in die zin valt het reuze mee, dat hele stoppen.

Wat ik misschien nog wel meer mis dan het roken zelf, is het hele ritueel er om heen. Je shagbuil pakken, je vloeitje openspreiden, en goed plukje van het juiste formaat op het vloeitje leggen, oppakken, rollen... dichtlikken, puntje aan bovenkant en onderkant eraf knijpen. In de mond nemen en ... waar is mijn aansteker, ik heb hem net nog gezien?

afbeelding van Nagel

Geplaatst door Nagel op 07/06/2020 - 19:33

Lid sinds 05 jun 2020

1 maand 1 week geleden gestopt met Allen Carr.

Hoi Nagel,

Leuk dat je je even voorstelt. Zoals je merkt is het hier niet echt een levendig forum...  Je bent gewoon vreselijk uit de mode, Nagel, het is passée... dat hele stoppen met roken, leeft niet meer. Mensen hebben wel wat andere dingen aan hun hoofd nu, dan te gaan stoppen met roken. Ze mogen weer op een terras gaan zitten of ze mogen weer op bezoek bij hun vrouw, vriendin, moeder of zus in het verzorgingshuis. En ze mogen weer naar de kapper... daar kan je ook heel goed je praatje kwijt, over dat je gestopt bent.

Het lijk allemaal leuk en aardig, lotgenoten ontmoeten, om samen in hetzelfde schuitje te zitten. Maar waar zijn die lotgenoten als je ze nodig hebt? Ergens in de maatschappij moeten er toch een paar verscholen zitten....  maar erg online-ig zijn ze niet, tenminste niet op dit forum. Vooralsnog... dan.

Nee, Nagel, trek vooralsnog maar gewoon de conclusie dat je er alleen voorstaat. Dat die andere stoppers het gewoon voor gezien houden met de digitale communicatie, nu de anderhalve meter samenleving enigszins leefbare vormen begint aan te nemen. Klagen in het echie, tegen wie het maar horen wil... dat is waarschijnlijk dat toch net wat laagdrempeliger.

Maar mochten er nog andere nagels zijn die wat te krabben hebben... wees welkom en krab er vrijuit op los.

afbeelding van Nagel

Geplaatst door Nagel op 07/06/2020 - 19:38

Lid sinds 05 jun 2020

1 maand 1 week geleden gestopt met Allen Carr.

Je kan er anders nog altijd een soort van dagboek van maken, Nagel...
waar je je wisjes en wasjes noteert, en alle zaakjes waar je een plasje over moet doen.
Zodat later, als jij een echte niet-roker bent geworden... dus bijvoorbeeld over een jaar of zo, dan spreken we elkaar nog eens, over een jaar... als echte niet-rokers onder elkaar.

Want wat heb je nou eigenlijk tot nu toe gepresteerd, Nageltje van mijn kist?
Ik heb vijf dagen niet gerookt.
Ja, heel knap, ja daar mag je jezelf best een complimentje voor geven. Heel goed gedaan. Maar wees ook maar gewoon eerlijk over wat het in wezen is: een nogal aardig amateuristische onderneming.
Ja, dat weet ik ook wel. Dit is echt nog geen professionele overtuigde niet-rokers-houding. Ik leef nog op de hoop. Ik heb nog niet de zekerheid dat ik ook op de lange termijn het leven tegemoet treed als niet-roker.
Ik ben nog maar net op weg, voor een reis met duizenden obstakels, de eerste stappen zijn gezet... maar het zijn pas kinderschoenen. Ik ben nog een amateur onder de amateurs... een prille stopper, een eersteweeksbloempje...

Ik ben in dit proces van alles wat nog niet volwaardig is, maar ik ben geen zwakkeling. Ik ben het aangegaan, en het is menens, ik ben met een serieuze poging bezig. Sterker nog: ik ben niet zozeer met een poging bezig, ik ben er voor 99% van overtuigd dat ik nooit meer zal gaan roken. Ik ben tenslotte zoveel beter af als ik alle banden verbreek met de tabaksindustrie. Want hoe je het ook draait of keert dat is uiteindelijk toch de bron van al het lijden, van zowel roker als stopper. Nu als niet-roker kamp ik nog voluit met de afkickverschijnselen van een product dat mij zeker 40 jaar verslaafd heeft weten te houden. En als roker omdat je altijd moet dealen met de wissel die je trekt op je gezondheid. D'r is eigenlijk maar één ding wat je kan doen tegen dat schuldgevoel dat je je gezondheid in de waagschaal stelt... er gauw eentje opsteken.

Ik heb in elk geval het lef gehad om uit de vicieuze cirkel te stappen, waar het uitdoven van een  sigaret slecht leidt tot het aansteken van een volgende sigaret. Ik heb mijn laatste gerookt. En daar blijf het bij. Hij was lekker,  het was een mooi afscheid. Dat ligt nu achter me. Dapper voorwaards!

Voor 99 % ben ik al een niet-roker. Maar die 1%, die toch nog even de deur op de kier houdt, omdat je tenslotte nooit alles 100% kunt uitsluiten... die vertrouw ik dan weer niet. Dat is precies die stiekemerd, die wil me over drie weken, doet vragen om één trekje bij een onoplettende vriend, over liever nog een vage kennis die niet eens weet dat ik gestopt ben.

Geplaatst door WizzAd op 06/06/2020 - 07:50

Lid sinds 03 jun 2020

2 maanden 4 dagen geleden gestopt met Cold Turkey.

Dat viel/valt mij ook al op.   Het interesseert de meeste mensen inderdaad niet en inderdaad sta je er alleen voor.  En toch had je dat, min of meer, kúnnen weten.  Daarom denk ik binnenkort mijn account maar weer op te zeggen, want "hou vol" en/of "even doorzetten, je krijgt er zoveel voor terug"  kan ik zelf ook wel bedenken.   En die voordelen waar zoveel over te doen is, hebben mij tot nu toe, ook maar overgeslagen.  Daarom gaf ik al aan dat de knaken mijn enige motivatie nog zijn.   Want ruim 200 euro op een maand verstoken is tóch geld.   

 

 

 

 

 

 

 

  

afbeelding van Nagel

Geplaatst door Nagel op 06/06/2020 - 08:13

Lid sinds 05 jun 2020

1 maand 1 week geleden gestopt met Allen Carr.

Nou ja, Wizz... als het vooral het geld is wat jou motiveert, dan is dat toch ook prima. Als dat de motivatie is waardoor jij het vol kan houden... en krijg je al die andere dingen, zoals dat je niet meer speelt met je gezondheid en je daar schuldig over hoeft te voelen tegenover jezelf en anderen, dat je niet meer altijd naar rook stinkt, dat je niet meer per ongeluk gaatjes in je kleding brandt... als die kleine andere voordeeltjes, die krijg je dan gewoon kado erbij.

Maar tegelijkertijd vind ik het eigenlijk ook schandelig dat door de steeds hogere accijns op tabak het roken voor mensen met lagere inkomens vrijwel onmogelijk wordt gemaakt. Ontmoedigingsbeleid.... dat voor mensen met een dik inkomen inderdaad als ontmoediging kan worden opgevat, maar voor mensen met een minumum in feite gewoon verplicht afkicken... daar is het een onmogelijk-maak-beleid.

 

afbeelding van canardo

Geplaatst door canardo op 06/06/2020 - 09:12

Lid sinds 16 Mar 2008

1 maand 4 weken geleden gestopt met Nicotinepleisters.

WizzAd en Nagel, vroeger was dit een heel actief forum. Waarom dit zo veranderd is dat heb ik niet meegekregen. Ik loop er ook tegenaan dat er maar heel weinig mensen actief zijn. Helaas...

Geplaatst door WizzAd op 06/06/2020 - 09:43

Lid sinds 03 jun 2020

2 maanden 4 dagen geleden gestopt met Cold Turkey.

Dat roken niet gezond is, behoeft geen betoog.  Toch zijn er wel meer dingen die zeer ongezond zijn, maar waar bij lange na niet zo'n taboe op rust als op roken.  Wij (ex)rokers hebben ons maar gewoon aan te passen, niks geen 'verwarde'  of gedupeerde mensen, niks geen racisme of discriminatie.  Zo nu en dan lijkt het er bijna op dat je beter een vijf-voudige moord kan begaan dan dat je zegt een sjekkie/sigaretje op een terrasje of bij je biertje wel lekker te vinden.  

Geplaatst door lindie 57 op 06/06/2020 - 12:06

Lid sinds 20 Mar 2013

 Al het bovenstaande lezende denk ik toch Ik ben toch al bijna 2 weken vrij van mijn eigen verslaving ,en ik ben daar zo blij mee .,

Van mij mag een ander roken geen moeite mee ,denk zelf ook nog steeds dat het toch wel lekker was soms ,maar als je toch het nodige erover leest dan weet je inmiddels wel beter .

Chocolade is ook lekker maar daar ik eet er geen 40 repen op een dag van ,,terwijl ik er wel 40 rookte op een dag ,dusssssss.

Groetjes en fijn weekend zonder sigaret 

 

afbeelding van Nagel

Geplaatst door Nagel op 06/06/2020 - 23:18

Lid sinds 05 jun 2020

1 maand 1 week geleden gestopt met Allen Carr.

Vroeger, tja... vroeger was alles beter, toen rookten we nog gewoon devil
Maar daar hebben we nu verdomd weinig meer aan, dat het ooit in een grijs verleden een actief forum was. 

Ik zie dat je al lid bent sinds 2008. Dan concludeer ik: in 2008 dus ooit gestopt, na enige tijd toch weer begonnen. En dan nu een nieuwe poging om er definitief af te komen?

afbeelding van Nagel

Geplaatst door Nagel op 06/06/2020 - 23:26

Lid sinds 05 jun 2020

1 maand 1 week geleden gestopt met Allen Carr.

yes Respect dat je al twee weken slaafvrij bent.yes

Maar ik vind niet dat je een hele reep chocolade met één sigaret kan vergelijken. Een hele reep is eerder een pakje of een half pakje, hangt er maar net vanaf hoe groot je reep is. Eén blokje moet je eigenlijk vergelijken met één sigaret. 

 

 

afbeelding van Nagel

Geplaatst door Nagel op 15/06/2020 - 03:08

Lid sinds 05 jun 2020

1 maand 1 week geleden gestopt met Allen Carr.

Twee weken gestopt nu. En ik vind: nu heb ik twee weken zo goed mijn best gedaan, dat mag eigenlijk toch wel beloond worden met een lekker peukje. frown

Geplaatst door lindie 57 op 15/06/2020 - 09:49

Lid sinds 20 Mar 2013

Ben benieuwd of je weer gerookt hebt ,alhoewel begrijpelijk hoor .

Maar als je  weer rookt moet je alweer door dit proces heen als je toch wil stoppen ,en dat is voor mij juist de reden om nooit meer te beginnen ,is het moeilijk ?  JA .

Maar een verslaving doorbreken is nooit gemakkelijk .

Susces nageltje 

 

afbeelding van Nagel

Geplaatst door Nagel op 15/06/2020 - 16:47

Lid sinds 05 jun 2020

1 maand 1 week geleden gestopt met Allen Carr.

Hey Lindie,

Ik heb niet gerookt, en hoop ook dat ik de kracht op kan brengen om het zo te houden. 

Het is eigenlijk ook een gevecht tussen gevoel en verstand. Ik weet dat ik niet weer moet beginnen en mijn verstand wil ook helemaal niet roken. Maar gevoelsmatig ligt het anders, daar hunker ik naar een lekker peukie. 

Ik weet het, ik weet het, ik weet het.... maar ik voel het anders.

Geplaatst door lindie 57 op 15/06/2020 - 17:38

Lid sinds 20 Mar 2013

Hey nageltje 

Goed van je door er niet aan toe te geven ,net zoals je zegt het is een gevecht tussen gevoel en verstand ,en toch je weet dat dat gevoel /hunkering maar een paar minuten duurt ,en ook dat wordt minder nagelang je langer gestopt bent .

Ik ben nu bijna 3 weken gestopt en ik heb die hunkering niet zo  veel meer ( gelukkig ) en de momenten van missen en ik MOET nu een sigaret  worden ook minder .

Ben wel  soms wat verdrietiger /depressiever  en onrustiger ,maar besef ook wel dat ik veel dingen weggerookt hebt ahw en dat kan nu niet meer ,maar kom er wel doorheen .

En net zoals jij zegt Ik weet het ook ,het was lekker ,gaf "rust "kon er van" genieten "enz enz ,maar op de een of andere manier geeft het ook een soort van rust ,omdat ik niet constant bang ben geen sigaretten meer te hebben .Wat me ook goed helpt als ik me helemaal klem voel zitten is de bach bloesem rescue spray of druppels gebruiken .

 ,Maar uiteindelijk moet je het zelf doen ,maar je krijgt wel mijn respect door door te zetten ,.

Hou vol he 

afbeelding van Nagel

Geplaatst door Nagel op 26/06/2020 - 16:23

Lid sinds 05 jun 2020

1 maand 1 week geleden gestopt met Allen Carr.

Nog steeds niet gerookt... maar ik ben ondertussen zo depressief als een ingegroeide teennagel. Ik heb helemaal nergens meer zin in, en ben doodmoe. En ik ben boos, om de meest onredelijke dingen, maar vooral heel boos op mezelf dat ik ervoor gekozen heb om te stoppen met roken en er dus ook nog eens zelf de oorzaak van ben dat ik in een depressie terecht gekomen ben.

Maar wat me wel duidelijk wordt is: nu kan ik niet meer opgeven. Als ik nu onder druk van deze depressie bezwijk voor de tabak, zal ik nooit meer een stoppoging wagen.

Geplaatst door lindie 57 op 26/06/2020 - 20:09

Lid sinds 20 Mar 2013

Nagel ,dat is heel herkenbaar wat je schrijft .Ben nu 4 weken gestopt ,de eerste week ging goed ,de tweede week wat minder ,en de laatste 2 weken zijn soms hel en inderdaad depressief .Ik heb ook gelezen dat mensen met een verleden van een depressie door te stoppen met roken er zo een depressie kan ontstaan ,misschien speelt het mee 

Ik vermoed dat het nu vooral  de geestelijke verslaving is die speelt ,en je kunt geen sigaret meer pakken om al die gevoelens ,gedachten ahw weg te roken ,en dat zou  ook depressieve gevoelens veroorzaken ,of je soms van ellende geen raad meer weten met jezelf ,het kan zo zijn maar misschien ervaar je het anders .

Leef bij de dag en probeer toch wat afleiding te zoeken bij dingen die je een goed gevoel geven ,die balans komt wel weer terug en je bent nu al zo ver dat een sigaret ook maar een heel kort gevoel van z.g "rust "geeft ,

Je wil hier ook nooit meer doorheen ,want dat wordt iedere keer erger .

Sterkte en lucht af en toe je hart hier ,"geeft ook weer een beetje lucht "'

 

Reactie toevoegen