Rechtszaak september 2016

afbeelding van Rapunzel

Geplaatst door Rapunzel op 28/09/2016 - 02:41

Lid sinds 02 mei 2015

Hoorde vandaag op Radio 1 (ergens tussen 15.30 en 16.00 uur) over de rechtszaak die een Nederlandse vrouw is begonnen tegen de tabaksindustrie. Het gaat (bv.) over het feit dat er vele en vele en vele verslavende stoffen worden TOEGEVOEGD aan tabak, om het extra verslavend te maken. Niet dat pure tabak nu persé 'gezond' is, zeker niet in grote hoeveelheden, maar die toevoegingen maken roken tegenwoordig ECHT levensbedreigend, en heel erg verslavend...

Enfin, je kunt je foto en persoonlijke verslavingsverhaal op onderstaande website zetten, om de rechtszaak te steunen:

http://sickofsmoking.nl/

http://sickofsmoking.nl/geef-gezicht-aan-de-strijd/

afbeelding van ytje

Geplaatst door ytje op 28/09/2016 - 06:09

Lid sinds 01 feb 2014

9 jaar 4 maanden geleden gestopt met Cold Turkey.

Ziet er interessant uit Rapunzel, ga er vanmiddag meer over lezen en dan zeker mijn stem uitbrengen daar!

Dank je!

afbeelding van ally

Geplaatst door ally op 28/09/2016 - 08:24

Lid sinds 05 jan 2016

6 jaar 3 weken geleden gestopt met Nicotinell.

bedankt om te delen rapunzel, heb het ook gedeeld op facebook, goede zaak!

afbeelding van Rapunzel

Geplaatst door Rapunzel op 28/09/2016 - 11:03

Lid sinds 02 mei 2015

Oh ja: goed idee, op Facebook delen, zal ik ook doen (-:!

Geplaatst door For ever op 28/09/2016 - 16:25

Lid sinds 25 sep 2016

Mooi initiatief. Ik heb er alleen geen foto van mezelf geplaatst, maar zomaar een foto. Ik blijf internet toch een beetje link vinden.

Geplaatst door Mien op 29/09/2016 - 09:17

Lid sinds 02 sep 2016

6 jaar 8 maanden geleden gestopt met Tabex.

Jammer dat ze Ficq als advocaat heeft, eng mens 

afbeelding van henk

Geplaatst door henk op 29/09/2016 - 23:35

Lid sinds 29 feb 2008

16 jaar 5 maanden geleden gestopt met Cold Turkey.

Die Ficq moet het eerst allemaal maar eens aantonen. Tot dan geloof ik er geen bal van.
Gus (Groeten uit Spanje is zo lang tiepen).

afbeelding van Rapunzel

Geplaatst door Rapunzel op 29/09/2016 - 23:44

Lid sinds 02 mei 2015

Wat is het dan precies dat je totaal NIET gelooft?

afbeelding van henk

Geplaatst door henk op 30/09/2016 - 09:43

Lid sinds 29 feb 2008

16 jaar 5 maanden geleden gestopt met Cold Turkey.

Ficq beweert dat er twee en een half keer zoveel teer en nicotine in sigaretten zit als op het pakje is aangegeven. En dat dat verdoezeld wordt door een paar mini gaatjes in het papier van het filter. Of zoiets. En dat had nog nooit iemand gezien/gemerkt. Ik geloof er niks van. En die additieven en de werking daarvan waar ze het over heeft, moeten ook nog worden aangetoond.
Ik ben geen vriendje van de tabaksindustrie, maar een aanpak daarvan op deze manier gaat niks helpen.

afbeelding van Rapunzel

Geplaatst door Rapunzel op 30/09/2016 - 11:22

Lid sinds 02 mei 2015

Hier is te zien hoe dat werkt met die gaatjes, en waarom ze het dus een "sjoemelsigaret" noemen, die niet voldoet aan de wettelijke normen:

http://pauw.vara.nl/media/364798

En tsja: je hebt ook sjoemelsoftware in auto's enzo, om te zorgen dat ze aan normen voldoen. Vrij grote kans dat het klopt toch, ook omdat er veel geld mee wordt verdiend...?

En over die giftige additieven: dat is toch vrij algemeen bekend, info daarover - ook over hoe vernietigend het in je lichaam kan werken - wordt verspreid door talloze serieuze organisaties, verslavingszorg, enz.

Nu 'alleen' nog de logische conclusie trekken: verkoop van tabaksprodukten (in winkels en op gewone verkooppunten) moet verboden worden.

Geplaatst door For ever op 30/09/2016 - 18:09

Lid sinds 25 sep 2016

Ja, maar de echte junks moeten toch nog ergens hun rookwaar kunnen halen. Toen ik begon was het absoluut nog niet bekend dat het slecht was, dat kwam was jaren later. En omdat wij na vele jaren tot de conclusie gekomen zijn dat we moeten stoppen, kunnen we anderen niet verplichten om nu ook te stoppen. Wel moet er alles aan gedaan worden om er voor te zorgen dat de jeugd er niet aan begint.

afbeelding van henk

Geplaatst door henk op 30/09/2016 - 20:56

Lid sinds 29 feb 2008

16 jaar 5 maanden geleden gestopt met Cold Turkey.

Al tientallen jaren is het bekend dat roken niet echt gezond is. Wat Ficq beweert, voegt daar niks aan toe: het was slecht en dat is het nu nog. Een verbod op de verkoop had jaren geleden ook gekund.
Tenzij Ficq en/of haar opdrachtgevers met iets heel spectaculairs komen (en daarom heb ik geschreven dat eea moet worden aangetoond) is er niks nieuws onder de zon. Ficq is uit op publiciteit.
Nogal niet zo slim om bij Pauw al de hele strategie prijs te geven. De industrie lacht zich kapot.
En daarom geloof ik er geen bal van.
Wat mij betreft einde discussie.
GuS

afbeelding van Rapunzel

Geplaatst door Rapunzel op 30/09/2016 - 23:02

Lid sinds 02 mei 2015

Eeeuh.................................................................

Hallo Henk vanuit Spanje en For Ever, hier ergens, en anderen die meelezen:

Voor het slapen gaan wil ik toch nog even zeggen dat wij de JUNKS - waaronder mij - tegen zichzelf in bescherming moeten nemen, en DUS het verkopen van tabaksprodukten op zomaar elke straathoek (!!!!), moeten VERBIEDEN, PER DIRECT.....

VOORTAAN LIEFST ALLEEN NOG OP DOKTERSRECEPT, TOCH !!!!??????

afbeelding van Rapunzel

Geplaatst door Rapunzel op 30/09/2016 - 23:17

Lid sinds 02 mei 2015

PS -  toch nog even ingelogd - 

maar ik rook nog steeds niet meer: 

GOD MAG WETEN WAAR IK DE KRACHT VANDAAN HAAL OM DAT NIET MEER TE DOEN  ???

Geplaatst door For ever op 01/10/2016 - 01:13

Lid sinds 25 sep 2016

Lieve Rapunzel...... De overheid had het 40 jaar geleden al moeten verbieden, direct toen duidelijk werd hoe slecht of het was.

En die kracht om niet meer te roken zit in jezelf. Je kan het omdat je van jezelf houdt, een enorme wilskracht hebt en doorzettingsvermogen.

 

Slaap lekker en probeer je te ontspannen.

afbeelding van August

Geplaatst door August1960 op 03/10/2016 - 21:42

Lid sinds 01 dec 2014

2 jaar 10 maanden geleden gestopt

Als het inderdaad waar is wat er wordt beweerd, natuurlijk moet dat worden aangepakt.

Net als alle snufjes, foefjes en trucjes die er worden toegevoegd aan snoep, sappen en weet ik al niet veel. Er is nog weinig puur(s) in deze wereld en overal wordt er gesjoemeld........en allemaal draait het om de poen!!

Maar wees eens eerlijk........ligt de schuld van het verslaafd zijn niet gewoon bij ons zelf??

Ik ben begonnen met roken in 1973, net 13 jaar oud en weliswaar stiekem. Het was in een tijd waar roken net zo gewoon was als eten en drinken en net als met sex en alcohol moest je een bepaalde leeftijd hebben voor je er aan mocht beginnen, dat was het enige taboe.

Mijn pa en moe rookten er lustig op los, ook in de kleine ruimte van de auto, het was gewoon zo en er werd niet over nagedacht, waarom niet.......omdat dit al generaties lang zo zijn gang en verloop had. Sigaretten stonden met en zonder filter op tafels tijdens een feestje bij de chips en de nootjes.

Vooral in arbeiderswijken was dit heel gewoon en begonnen de meesten in de vroege pubertijd te roken. Aan mijn moeders kant rookte de hele familie.....oma, ooms en tantes, neven en nichten.....het was een manier van leven, zelf tijdens zwangerschappen werd gewoon doorgerookt.

Moet ik nu mijn ouders de schuld gaan geven dat ik verslaafd ben geraakt aan het roken, of de maatschappij van toen.......of ligt de gehele schuld toch bij de tabaksindustrie.

Zeker sinds eind jaren tachtig, begin negentig waar er steeds meer bekend werd hoe slecht roken was voor de gezondheid........hoelang is al niet bekend dat het de kans op kanker, hartinfarcten en hersenbloedingen vele malen groter maakt......het staat al jaren met grote letters op de pakjes.

Mijn jongere broer, net 50 geworden heeft COPD 2, Heeft hij recent te horen gekregen. Al lange tijd behoorlijke gezondheidsklachten en rochelde als een ouwe kerel van 90. Heeft zijn baal shag in zo'n etui om de plaatjes en de teksten niet te zien en bij de aansteker heeft hij zijn puffer voor het geval hij geen lucht meer heeft na het roken van een peuk........maar wil niet van stoppen weten en geeft te kennen wel een pufje extra te nemen als dat nodig is. Het was pas gewoon naar om te zien hoe hij als een vis op het droge zit te happen naar lucht bij een kleine inspanning, maar toch weer ééntje opsteken zodra het pufje zijn werk heeft gedaan!

Het is eigenlijk te triest voor woorden, maar ook dit is zijn keuze.......niemand die zegt dat hij gewoon door moet roken.......maar het heeft wel mij doen aanzetten om weer naar een stopmoment toe te werken.

Ik hoop dat het hem straks de ogen zal gaan openen en toch gaat stoppen als hij ziet dat het mij ook lukt.

Ik heb zelf er voor gekozen om te gaan roken, hoe jong ik ook was heb ik die keuze zelf gemaakt. Niemand heeft mij verteld dat ik het moest en ook al was roken algemeen maatschappelijk aanvaard (ook in de regering zaten stevige paffers bij) komt het niet in mij op om iets of iemand anders de schuld te geven dan "Mijzelf"

Deze discussie is ook al een keer bij RTL late night geweest, en ik vind het heel triest voor die dame dat ze kanker heeft.......maar zij is wel van de generatie die van jongsaf aan heeft meegekregen dat roken slecht is.

Mijn moeder is in 1994 op 53 jarige leeftijd overleden aan longkanker, ook altijd gerookt, het heeft mij niet aangezet te stoppen omdat ikzelf vol bleef houden dat er ook sterven aan deze ziekt die nog nooit gerookt hebben. Van mijn moeder zou ik gezegd kunnen hebben, zij wist niet beter!! Maar ook haar vroegtijdige overlijden schuif ik niet in de schoenen van de tabaksindustrie.

En roken verbieden.......de mens wil van nature juist datgene wat niet mag en zoekt graag de spanning erin op. Ik genoot meer van het roken toen ik het op mijn 13e stiekum deed dan toen ik mocht op mijn 14e, hoe vreemd dit ook klinkt.

Deze hele discussie voelt voor mij dubbel.......en ja, de tabaks industrie heeft een aandeel in onze verslaving, zo ook de maatschappij, onze ouders en onze omgeving.......maar bovenal zijn wij zelf verantwoordelijk voor ons roken en onze verslaving en moeten we niet de schuld gaan afschuiven op derden omdat we moeilijk kunnen stoppen, slechte conditie hebben, COPD hebben of nog erger.......

Wij hebben zelf er voor gekozen om te gaan roken, net als dat een drinker ervoor kiest te gaan drinken en iemand met obesitas verzot is op Mcdonald en zo is er wel meer waar men verslaafd aan kan raken.

Ik zal niet zeggen dat de gehele discussie hierover mij niets zegt, alleen vind ik het wat ver gaan......maar dat is mijn mening!!

 

Reactie toevoegen