Roken is eigenlijk maar raar

Geplaatst door Bandaid op 17/01/2018 - 14:24

Lid sinds 17 jan 2018

5 jaar 8 maanden geleden gestopt met Nicotinepleisters.

Inmiddels is het voor mij bijna 5 jaar geleden dat ik stopte. Op mijn elfde stak ik de eerste op, twintig jaar later de laatste. Dit keer weet ik zeker dat het voorgoed is, al blijf ik op mijn hoede. Want eens een roker, altijd een roker. Ondertussen verbaas ik me erover hoe raar roken eigenlijk is.

Roken = die ene ex

Roken voelt soms als die ene ex die je hebt, waarvan je denkt: Wat heb ik daar ooit in gezien? Die ene ex waarvoor je alles deed, terwijl je er niets voor terugkreeg. Die belangrijker, knapper en beter was dan wie dan ook, terwijl je je nu geen lelijker, kanslozer persoon meer kunt voorstellen. Wel een ex die 20 jaar van mijn leven heeft gekost en mijn gezondheid een flinke klap heeft gegeven. Het blijft een raar idee.

Giftige dampen

Laatst stond ik buiten voor het Lloyd Hotel. Het was 10 december 2017, de beruchte dag dat het zo hard sneeuwde in Nederland en iedereen werd geadviseerd niet de weg op te gaan. Ik moest naar buiten, maar raadde het niemand aan. Naast mij wrongen 2 toeristen zich in minimaal 3 lagen kleding (waaronder een dikke winterjas) rillend naar buiten om te roken. Ik keek ernaar en dacht: Wat bezielt een mens eigenlijk om in dit gure weer naar buiten te lopen om daar een stok in de mond te steken en deze aan te steken, om vervolgens de giftige dampen daarvan in te ademen? Pure waanzin, als je het mij vraagt.

Naar de pomp

Nog zoiets absurds: je zit thuis. Het is guur weer buiten: wind, regen, narigheid. Je zit opgekruld op de bank met een (warm of alcoholisch) drankje in je pyjama, het liefst onder een dekentje. Als ik namens mezelf mag spreken, is er niets dat me van die bank krijgt, behalve acuut dreigend gevaar (brand, een moordenaar), een medisch noodgeval of mijn grootste levenswens die uitkomt. Met andere woorden: om iets te redden of om iets aanzienlijk te verbeteren. Toch kon ik voorheen bij het zien van een leeg sigarettenpakje in mijn kleren schieten en naar de pomp fietsen om sigaretten te halen.

Wat is jouw raarste rookmoment?

Jij hebt vast ook wel eens iets gedaan door sigaretten, waarvan je niet meer snapt waarom je het deed. Wat is jouw voorbeeld? Ik ben benieuwd naar je reactie!

Reacties

Geplaatst door Bandaid op 19/02/2018 - 15:04

Lid sinds 17 jan 2018

5 jaar 8 maanden geleden gestopt met Nicotinepleisters.

Hi, bedankt voor jullie reacties en grappig om die genante verhalen op het forum te zien! Iets in mij blijft toch altijd roker. Heel, héél soms heb ik toch weer zin in een sigaret. Duurt vaak een fractie van een seconde, maar het herinnert me eraan dat het nooit helemaal weg zal zijn. Overigens moet ik er het grootste deel van de tijd niet meer aan denken. De sigaret zelf lijkt me nog steeds lekker (al raak ik hem niet meer aan), maar alles eromheen (wat ook hierboven staat) wil ik voor geen goud meer hoeven meemaken.

Geplaatst door Anita 65 op 27/01/2018 - 17:45

Lid sinds 13 jan 2018

11 maanden 17 uren geleden gestopt met Hypnose.

 

 

 

Hoi Suus

 

 

Het schijnt zo te zijn dat het per persoon verschilt, 85 procent schijnt zich meteen een niet roker te voelen, bij 15 procent duurt dit iets langer maar komt het wel. De slagingskans bij deze wasr ik geweest bent ligt wel erg hoog heb ik begrepen maar wat waarheid is weet ik natuurlijk ook niet. Ja of ik mij nu direkt een niet roker voel? Ik denk wel aan roken maar ik doe het gewoon niet. Dat alleen al had ik nooit gedacht omdat ik al zeker 40 jaar gerookt hebt en de laaste jaren heel stevig. Ik denk niet dat ik dat zonder de hypnosessie gered had. Wat ik ook nog wilde zeggen, het was een groepsessie, 10 mensen ongeveer, maar er waren wel 5 mensen die iemand kende die hun voor waren gegaan en die zeker al 1 jaar van het roken af waren. Dat gaf mij wel een goed gevoel. Maar het is ook weer niet zo dat ik nergens last van heb, lichamelijk vind ik wel meevallen, het geestelijke vind ik wel heel zwaar, maar ook ik had al een rugzakje, die verstopt zat achter de peukjes, moet toch ook eens verwerkt worden. Maar ik heb wel vertrouwen dat het goed gaat komen en ik ga ook gewoon niet roken. 

 

Geplaatst door suus6 op 27/01/2018 - 12:43

Lid sinds 04 nov 2017

11 maanden 1 dag geleden gestopt met Cold Turkey.

ja lastig af en toe he, dat berichten verstopt zitten hier op het forum haha. Wat betreft dat onderbewuste_ is het trouwens onderbewuste of onbewuste? is daar een verschil tussen??? Hm ik dwaal af sorry....waar ik benieuwd naar was: Heb jij dat gevoel nu al? Direct  na die hypnose, dat je je een niet roker voelde? Of komt dat in de loop der tijd? Duurt het ook met hypnose nog een tijdje voordat het geheel is doorgedrongen tot je onderbewuste?

Geplaatst door Anita 65 op 23/01/2018 - 22:41

Lid sinds 13 jan 2018

11 maanden 17 uren geleden gestopt met Hypnose.

He Suus

Beetje late reactie van mijn kant maar sommige berichtjes zie ik pas later omdat ze dan weer ergens anders verstopt zitten. Maar wat jij zegt over je onderbewuste dat is precies wat ik ook bij de hypnose geleerd hebt. Je wordt een niet roker. Geniet nog ff van je vakantie, hier loopt het op rolletjes hihi

Geplaatst door suus6 op 20/01/2018 - 13:15

Lid sinds 04 nov 2017

11 maanden 1 dag geleden gestopt met Cold Turkey.

mooi verhaal Bandaid, en helemaal waar. Roken is gewoon raar, alleen zorgt de verslaving dat je dat niet ziet. Ik ben het trouwens niet helemaal eens met jouw opmerking 'eens een roker, altijd een roker'. Ik denk/hoop/ben ervan overtuigd dat het mogelijk is ooit het punt te bereiken, dat je alle leugens van de verslaving, de illusie van de sigaret, doorziet . En dan niet alleen bewust, maar ook je onderbewuste. Op dat moment ben je niet langer een niet-rokende roker, of een ex-roker, die altijd op zijn hoede moet zijn. Dan ben je een NIETroker, die nooit nooit nooit meer zal roken, wat er ook gebeurt.

Oja en rare rookmomenten zijn al veelvuldig verzameld hier op het forum, zie bijvoorbeeld dit topic:

https://ikstop.nl/poll-wat-jouw-meest-genante-rookervaring

Reactie toevoegen