Roken op je werk

Roken op je werk is tegenwoordig niet meer toegestaan, want werkgevers zijn al jaren verplicht om ervoor te zorgen dat werknemers hun werkzaamheden kunnen verrichten zonder daarbij overlast of hinder te ondervinden van rook.

Een werkgever kan de rokende werknemers in zoverre tegemoet komen dat er een aparte geventileerde rookruimte gerealiseerd kan worden. Een werkgever kan echter weer niet verplicht gesteld worden om een rookruimte te realiseren voor de rokende medewerkers.

[adsense:336x280:2411211794]

Waar mag je niet roken op je werk?

Het komt er bij het rookverbod op neer dat je en niet mag roken op de werkplek of arbeidsplaats en niet mag roken in de sociale voorzieningen en openbare ruimten. De term arbeidsplaats is een zeer ruim en rekbaar begrip, want ook een vrachtwagencabine, een parkeergarage en de receptie wordt daartoe gerekend. Zelfs als je over een eigen kantoor beschikt, waar je alleen werkzaam bent, is het niet toegestaan om op je werkplek te roken. Een uitzondering op het rookverbod op de werkplek is nu gemaakt voor kleine horecazaken, waar geen personeel in dienst is en die hun horecazaak drijven in een ruimte met een oppervlakte van niet meer dan zeventig vierkante meter.

Stoppen met roken met hulp van de werkgever

De rookvrijheid van rokers wordt steeds verder ingeperkt en dat kan voor jou wellicht een aanleiding zijn om maar helemaal te stoppen met roken. Er zijn werkgevers, die graag zien dat hun medewerkers stoppen met roken en daarvoor een budget beschikbaar hebben gesteld, zodat werknemers ondersteuning kunnen krijgen bij het stoppen met roken. Het stoppen met roken heeft niet alleen voordeel voor de werknemer, maar ook voor de werkgever. Er wordt dan geen werktijd meer verspild aan roken en de kans is groter dat een werknemer minder vaak of minder lang ziek zal zijn. Jij als werknemer hebt het voordeel van het terugwinnen van een gezond lichaam en bovendien bespaar je aanzienlijk veel kosten als je besluit om te stoppen met roken. Ben je dus van plan om te stoppen met roken op je werk, maar ook daarbuiten, dan kun je eens bij je werkgever informeren of deze hulp biedt bij het stoppen met roken.

Reactie toevoegen