Rokende kinderen

Ondanks alle campagnes van de overheid en waarschuwingen van ouders zijn er nog altijd rokende kinderen. Kinderen kunnen uit nieuwsgierigheid hun eerste sigaret roken of onder de zogenaamde groepsdwang eraan beginnen. Rokende kinderen beseffen niet dat het rookgedrag op lange termijn ernstige effecten heeft op de gezondheid. Het is belangrijk dat ouders van rokende kinderen met hen in gesprek gaan.

Mijn kind rookt

Je wilt natuurlijk het liefste dat je kind niet rookt. Ook als je zelf als ouder wel rookt, zou je wensen, dat de rookverslaving je kind bespaard zal blijven. Rokende kinderen zijn meestal in de puberteit en dat betekent dat zij zelf graag beslissingen willen nemen.

Het rechtstreeks verbieden van het roken zal in de meeste situaties geen oplossing bieden. Rokende kinderen, die thuis niet mogen roken hebben natuurlijk gedurende de dag en vaak ook in de avond alle gelegenheid om buiten het gezichtsveld van hun ouders te gaan roken.

Het is verstandiger om met je kind in gesprek te gaan over het roken en alle nadelen te bespreken. Je kunt bijvoorbeeld aan je kind vragen waarom het rookt en het rookgedrag bespreekbaar maken. Als je zelf als ouder rookt, kun je besluiten om samen met je kind te besluiten om te stoppen met roken. Goed voorbeeld doet immers volgen. Je kunt hulpmiddelen voorstellen om te stoppen met roken, zoals telefonisch coaching door Stivoro of door te stoppen onder hypnose.

Voorkomen dat kinderen gaan roken

Het is niet altijd te voorkomen dat je kind gaat roken. Wel kun je als ouder er zoveel mogelijk aan doen om te voorkomen dat je kind gaat roken. Maak het roken al vroeg bespreekbaar en zeker als je zelf ook rookt. Veel kinderen beginnen met roken tussen hun twaalfde en veertiende levensjaar. Door voor het bereiken van deze leeftijd de gevaren van het roken te bespreken, zal je kind zich er meer bewust van worden. Je kunt als ouder ook bespreken dat het kind vroeg of laat waarschijnlijk te maken krijgt met leeftijdsgenootjes, die wel gaan roken. Praat over de invloed, die een groep kan hebben op je kind als deze wordt aangeboden om ook een trekje van een sigaret te nemen. Je kind zal dan beter voorbereid zijn en sterker in de schoenen staan om nee te zeggen.

Heb jij tips voor andere ouders hoe je het beste met rokende kinderen om kan gaan, of hoe je ervoor kan zorgen dat ze er nietaan beginnen? Laat het ze weten in een reactie hieronder. 

Reacties

Geplaatst door Anoniem (niet gecontroleerd) op 07/01/2014 - 16:15

Lid sinds

Dat wil ik dus ook maar ik weet niet hoe!

Geplaatst door Anoniem (niet gecontroleerd) op 07/11/2013 - 22:07

Lid sinds

Hoe laat ik me ouders stoppen met roken ik wil dat me ouders niet meer roke help me aub

Reactie toevoegen