Rook je meer en geniet je er minder van?

afbeelding van Redaktie

Geplaatst door Redaktie op 02/01/2012 - 11:54

Lid sinds 06 nov 2015

10 jaar 11 maanden geleden gestopt met Cold Turkey.

Rook je meer en geniet je er minder van?  (Are You Smoking More and Enjoying it Less?) 

Deze originele slagzin werd in het verleden gebruikt door een adverteerder van sigaretten die rokers van andere merken probeerde over te halen om over te stappen op hun product. De slagzin was een briljant uitgedachte tactiek van adverteren. Bijna iedere roker die langere tijd verslaafd was, zou zichzelf hier gelijk in herkennen. Rokers hadden misschien zelfs al het andere merk geprobeerd in een poging het genoegen en plezier dat ze vroeger van het roken kregen te hervinden. Maar tot hun teleurstelling kon zelfs díe sigaret hen niet het speciale gevoel geven dat ze eerst van het roken kregen.

Waarom lijken sigaretten voor de ervaren roker dat speciale gevoel te verliezen. Is de samenstelling van sigaretten de laatste jaren dan zo drastisch veranderd?
Nee, dat is totaal het probleem niet; de sigaretten zijn niet veranderd maar de rokers. Hoe langer iemand rookt hoe afhankelijker hij van de nicotine wordt. In het begin haalde de roker veel plezier uit het farmacologische effect van de nicotine. De roker voelde zich alert, energiek, of misschien had het roken zelfs wel een kalmerend, ontspannen effect; het roken hielp bij het studeren en leren. Soms voelde de roker zich volwassener, zelfverzekerder en socialer. Het roken voldeed aan al de verwachtingen van de roker, afhankelijk van de omgeving en omstandigheden waarin de roker zich bevond als hij rookte. In het begin rookte hij, gewoonlijk alleen wanneer hij het gewenste effect wilde bereiken, misschien 5 tot 10 sigaretten per dag.

Maar geleidelijk aan gebeurt er iets met de roker. Hij wordt steeds meer afhankelijk van de sigaretten. Hij rookt niet langer om een probleem op te lossen, iets te vieren, of om zich goed te voelen. Hij rookt omdat hij de sigaret NODIG heeft. In wezen rookt hij omdat hij een roker is, of, om nauwkeuriger te zijn, een rookverslaafde. Hij krijgt niet langer die speciale rookhoogtepunten; hij rookt nu omdat het niet roken ontwenningsverschijnselen veroorzaakt. Als hij niet rookt heeft hij een lichte hoofdpijn en voelt hij zich nerveus, geïrriteerd, depressief, boos, angstig, misselijk; en dat zijn nog maar een paar symptomen. Hij grijpt naar de sigaret om deze symptomen te verlichten en hoopt iedere keer weer dat warme gevoel te krijgen dat het roken van sigaretten hem eerst gaf. Het enige dat er echter tot zijn ontzetting gebeurt, is dat hij zich bijna normaal voelt als hij gerookt heeft en dat 20 minuten later het hele proces zich weer herhaalt.

Als hij eenmaal met roken stopt, wordt het leven weer aangenaam. Hij heeft niet langer 20 tot 80 keer per dag ontwenningsverschijnselen. Hij kan gaan en staan waar en wanneer hij wil zonder zich zorgen te hoeven maken over of hij bijtijds een sigaret op kan steken. Als hij hoofdpijn krijgt of misselijk wordt, weet hij dat hij iets onder de leden heeft, en dat hij zich zo niet voelt zoals hij zich elke dag als roker voelde door het te veel of te weinig roken. Vergeleken met zijn leven als een roker voelt hij zich nu fantastisch; maar dan begint het verraderlijke gedeelte van het leven
als ex roker.

Hij begint zich de beste sigaret die hij ooit in zijn leven heeft gerookt te herinneren. Het kan de sigaret zijn die hij 10, 20 of zelfs 40 jaar geleden heeft gerookt. Hij herinnert zich dat speciale warme gevoel van die heerlijke sigaret. Als hij er maar lang genoeg aan denkt, zal hij zelfs proberen dat moment te herwinnen. Jammer genoeg, echter, zal dat moment hém terugwinnen.
Wederom zal hij in de greep zijn van de verslaving die hem meer zal laten roken en hem er minder van zal laten genieten; en nu kan het wel eens voorgoed zijn. Die heerlijke sigaret zal hem zijn vrijheid, gezondheid en uiteindelijk zijn leven kosten. Maak deze fout niet als je stopt met roken. Denk eraan hoe je het vond om te roken de dag dat je er mee stopte, want zo zal het zijn de dag dat je er weer aan begint, het maakt niet uit hoe veel tijd er ook tussen die twee dagen ligt. Herinner hoe het roken was en – STEEK NOOIT MEER EEN SIGARET OP!

JOEL (whyquit.com)

Reactie toevoegen