SilverShadow, evaluatie na ruim 5 jaar stoppen

afbeelding van SilverShadow

Geplaatst door SilverShadow op 06/10/2014 - 15:23

Lid sinds 05 jun 2009

12 jaar 1 maand geleden gestopt met Cold Turkey.

Nooit gedacht dat ik na 35 jaar te hebben gerookt nog zou gaan stoppen, de peuk (het shaggie in mijn geval) hoorde bij mijn leven, ik wist ook niet anders.

Begonnen op mijn 13de met Marlboro en 4 jaar later zat ik aan de Zware Brandaris.
Zware VanNelle Export werd uiteindelijk mijn merk en ik had een pakkie op mijn werk, in mijn auto, thuis en in mijn jas liggen samen met de Blauwe Rizal rijstenvloei zodat ik nooit bang hoefde te zijn dat ik ooit mis zou grijpen.

De laatste 8 jaar, voordat ik stopte met roken, dronk ik 15 bakken koffie en rookte ik 25 shaggie's per dag, een zeer goede combinatie moet ik zeggen.
In de ochtend rookte ik thuis nooit, ook nooit gedaan, maar zodra ik op mijn werk was tegen 08:00 uur had ik een uurtje later al 3 bakken koffie in mijn mik en waren er 3 shaggie's opgerookt: daarna ging het rustig aan (WAT JE RUSTIG AAN KON NOEMEN).

Waarom na zoveel tijd toch stoppen met roken?
Ik wist toch niet hoe het voelde om te leven in gezondheid, om niet meer afhankelijk te zijn wat een shaggie. Overal had ik een paakie liggen want ergens komen te zitten zonder was gewoon onacceptabel, dat mocht niet gebeuren. Een paar uurtjes zonder roken waren gewoon vol met stress en zover je het wist kon je lichaam daar niet buiten.

Dus waarom dan toch stoppen?
Ik begon veel last te krijgen van mijn linkerarm en mijn borstgedeelte, mijn strot voelde niet meer zo gezond vond ik, ik had een opgezet gevoel in mijn keel, ik hoesten zo nu en dan als een gestoorde en dat deed pijn aan mijn borst en mijn conditie ….. laten we het daar maar niet over hebben.

Het halveren van je rookgewoonte helpt niet, het alleen maar buiten roken uiteindelijk ook niet want binnen is het toch warmer, voordat je het weet sta je in de keuken onder de afzuigkap te roken om daarna gewoon weer in de huiskamer hetzelfde te gaan doen achter de computer, zoals vanouds. De 10 shaggie's worden uiteindelijk weer 25 stuks.

Ik had een collega verloren aan terminale longkanker: kan mij nog herinneren dat ik buiten met hem stond te roken toen hij mij dat vertelde, dat was erg vreemd om te horen maar zorgde er niet voor op dat moment dat ik ging stoppen met roken. In april 2009 is hij overleden, hij zag er zeker 10 jaar ouder uit dan ik ter wijl hij eigenlijk 2 jaar jonger was oftewel net 46 jaar geworden toen het gebeurde. Toen schok ik er echt van moet ik zeggen, mogelijk omdat het nu ook zo dicht bij mij gebeurde.

Een maand later besloot ik te stoppen met roken: ik weet nog dat ik alle kruimels uit mijn laatste pakkie shag bij elkaar had geschaapt om mijn allerlaatste peukje te roken, net voor 24:00 uur, ik weet ook nog hoe rot ik mij voelde en was heel benieuwd of dat gevoel voorbij zou gaan als ik daadwerkelijk niet meer rookte.

25 mei 2009 een nieuw begin, een nieuwe weg ingeslagen, een weg zonder afslagen, een weg waarbij roken tot het verleden zou gaan horen.

Was 14kg aangekomen maar heb er weer 4kg kwijtgeraakt, heb helaas Paradontitis opgelopen (wat door het blijven roken werd verdooft en niet opgemerkt) en dat heeft mijn gebied gekost waardoor ik nu twee protheses heb, een periode gehad van last van mijn maag waarbij men in het ziekenhuis een gastroscopie onderzoek heeft verricht en nog een paar andere kleine mankementen.
Heb daarnaast ook nog een onderzoek in het ziekenhuis te Alkmaar gehad aan mijn hart, van mijn longen zijn foto's gemaakt, mijn lever werd ook onderzocht via een echo-apparaat en mijn bloed is een paar keer onderzocht (een 10.000km beurt :-) ).

Natuurlijk heb ik mij afgevraagd of ik niet beter kon blijven roken omdat ik mij toen veel beter voelde: laat ik je vertellen dat het gewoon bullshit is, je zit je eigen gewoon gek te maken of iets goeds te praten om weer te kunnen gaan roken.
Wie weet hoe ik mij nu had gevoeld als ik nog rookte, wil het eigenlijk niet eens weten want ik weet nog steeds hoe slecht in mij juist voelde de dag dat ik ging stoppen.

Het onderzoek leverde voor de rest geen bijzonderheden op dus ik mag mijn handen dichtkijpen dat ik er nog zo goed vanaf ben gekomen ondanks de 35 jaar dat ik heb gerookt.

Bijna 5 jaar en 5 maanden verder nu dat ik voor het laatst een shaggie heb gerookt.

In de tussentijd loop ik 2 a 3 keer per week gemiddeld de 9 a 9,5km per uur (hardlopen), heb verleden jaar aan de van Dam tot Dam wandeltocht van 26km van Amsterdam naar Zaandam meegedaan en heb dat dit jaar met mijn jongste dochter weer gedaan, heb de wandeltocht van Egmond aan Zee ook gelopen van +/-25km (het is iets meer dan ze aangeven omdat de finish eerder is). Kan je vertellen dat ik er heel veel plezier aan beleef en zeer veel geniet van de verse en frisse lucht.

1960 dagen rookvrij
€. 7800,= euro rijker (geen idee waar dat is gebleven)
49000 shaggies niet meer gerookt

Hoe moeilijk het ook mag zijn, hoe zwaar de strijd ook mag worden kan ik iedereen aanraden om te gaan stoppen met roken en ervaren hoe het voelt om weer verse lucht naar binnen te krijgen waardoor je je beter gaat voelen: de ongemakken die je gaat krijgen moet je gewoon voor lief nemen, tenslotte heb je deze ellende zelf over je heengehaald.

Ik wens iedere (nieuwe) stopper heel veel geluk met zijn strijd en een gezonde toekomst toe.
Kijk niet teveel naar gisteren want dat is er niet meer, kijk niet teveel naar morgen want dat moet nog komen, leef vandaag en zorg ervoor dat je deze dag rookvrij door gaat komen. En morgen dan? Doe je weer precies wat je gisteren hebt gedaan :-) .

PS
€. 9,35 euro kost nu Zware VanNelle.
15 per maand = €. 140,25 euro
Dat is een heleboel geld moet ik zeggen

afbeelding van stoffeltje

Geplaatst door stoffeltje op 06/10/2014 - 15:49

Lid sinds 29 feb 2008

hoi silver, gefeliciteerd met ruim 5 jaar gestopt te zijn!

je helpt me nu op een moment dat ik erg zwiebel,het doet mij goed om dit nu te lezen.

alhoewel jij deze nare periode hebt moeten doormaken door het roken!

veel sterkte en nog veel marathons yes

afbeelding van krekeltje

Geplaatst door krekeltje op 06/10/2014 - 16:33

Lid sinds 04 jul 2011

6 jaar 7 maanden geleden gestopt

He wat leuk weer iets van je te lezen!

Ik hobbel hier nog steeds rond, nu bijna 1 jaar gestopt, moest eerst goed ziek worden voor ik het licht zag.

En wauw jij al dikke 5 jaar SUPER het ga je goed

Lieve groet

afbeelding van ytje

Geplaatst door Yvondv op 06/10/2014 - 17:12

Lid sinds 01 feb 2014

6 jaar 5 maanden geleden gestopt met Cold Turkey.

Hai SilverShadow,

Heel mooi om te lezen, ik heb al  meer verhalen ergens gelezen van jou, weet alleen niet meer waar, maar ik kom daar nog wel achter, het waren ook van die pakkende verhalen.

Ook ik heb 35 jaar gerookt en begon ook op mijn 13e, hoe dom kan je zijn he, op een gegeven moment begin je bang te worden over je gezondheid, logisch het kan nooit gezond zijn natuurlijk om zo lang te roken.

Ik moest stoppen omdat er copd geconstateerd werd, dat was een hele schok voor mij, heb na de uitslag niets meer gerookt, heb er ook geen afscheid van kunnen nemen, maar eigenlijk wilde ik dat ook niet hoor, was heel blij dat ik er vanaf was, een hele bevrijding!

Maar jou 10 km loop enz, is voor mij een droom, weet niet of ik dat ooit zou kunnen, maar ik ga er voor, een betere gezondheid en conditie. Je loopt 4 en half jaar voor op mij, in die tijd kan nog veel gebeuren!

Topprestatie hoor!!!!

afbeelding van SilverShadow

Geplaatst door SilverShadow op 06/10/2014 - 19:15

Lid sinds 05 jun 2009

12 jaar 1 maand geleden gestopt met Cold Turkey.

Hey Stoffertje, zie dat je in de tussentijd alweer 3 maanden gestopt bent. Wil het nog steeds niet lukken voor een langere periode? Maar nog steeds bezig en dat zegt toch ook heel veel. Ik hoop dat jij ook uiteindelijk er helemaal vanaf gaat komen voor een hele lange tijd of beter gezegd voor de rest van je leven.

 

Ola Krekeltje, stom is dat eh ..... eerst goed voor je kiezen krijgen voordat je daadwerkelijk gaat beseffen dat stoppen gewoon het beste is. Nu is het gewoon een kwestie van volhouden maar dat gaat wel lukken. Terugvallen zit er niet meer in want dat maakt je het gewoon weer erger.

 

Yvondv, we waren niet dom maar nieuwsgierig naar het produkt en voordat we het wisten gingen we er goed van genieten zonder te beseffen wat de consequenties konden zijn op langere termijn. Het belangrijkste is dat we zijn gestopt en er ook voor vechten om dat te blijven.

En wat dat lopen betreft ..... dat heeft ook tijd gekost moet ik zeggen, voor de één gaat het makkelijker dan voor een andere: de eerste keer dat ik ging lopen was ik na 800mtr helemaal af, had een rondje van pakweg 2km gelopen en toen ik thuis kwam koste het zowat een uur voordat ik helemaal tot rust was gekomen, wat ging mijn lichaam en hart tekeer, niet normaal meer.

Ben toen maar terug naar af gegaan oftewel eerst weer lange stukken lopen, daarna snelwandelen en toen ben ik pas overgestapt op hardlopen wat ik nu combineer met snelwandelen. En geloof mij .... het begint verslavend te worden omdat ik er heel veel van geniet: zoek dan ook gedeeltes waar geen auto's kunnen komen waardoor het lucht lekker zuiver blijft.

En de behoefte? Het roken doet mij niets meer, heb er eigenlijk alleen nog maar last van als ik ergens met mijn Lady op een terras zit. Ik ben echter geen anti-roker geworden maar hou wel vaak rekening met de windrichting als ik ergens ga zitten waardoor ik er geen last van heb.

afbeelding van stoffeltje

Geplaatst door stoffeltje op 06/10/2014 - 19:41

Lid sinds 29 feb 2008

hoi silver,het zit echt tussen mijn oren,lichamelijk is het er snel van af. rookte zelf 37 jaar 45,toch begon ik pas op mijn 20"ste, stom he zo bewust,maar toen was het nog zo normaal. vind het echt fijn dat je er zo goed vanaf gekomen bent. prettige avond!

afbeelding van SilverShadow

Geplaatst door SilverShadow op 06/10/2014 - 21:30

Lid sinds 05 jun 2009

12 jaar 1 maand geleden gestopt met Cold Turkey.

We weten allemaal hoe het is om verslaafd te zijn geweest (of nog te zijn) Stoffertje.

Iemand die nooit heeft gerookt kan daar niets over zeggen, laat staan dat hij de mensen hierover kan beoordelen.

Toen was het zeker normaal, het hoorde er ook bij ..... dachten we.

Zat die toen ook niet rookte, die gewoon gezond zijn gebleven en nooit toe hebben gegeven aan deze verslaving.

We kunnen zo goed of slecht praten over het verleden maar persoonlijk vind ik dat wat we nu aan het doen zijn het belangrijkste is: sommige komen er nog goed vanaf, andere wat minder en andere hebben ontzettend veel pech, hoe zwaar dat laatste ook mag klinken, het is wel de realiteit.

Het verlies van een collega was de druppel die de emmer deed overlopen, al heeft dat nog een maand geduurd voordat ik daadwerkelijk de stap ging ondernemen.

En als je na een paar weken weer een goed gevoel krijgt dan weet je waar je het voor doet. Dat het nog wat flink tijd gaat kosten en veel obstakels moet overwinnen mag wel duidelijk zijn maar dat het zo zwaar zou zijn was iets waar we vroeger nooit over hadden kunnen dromen.

Daar ga ik weer ..... vroeger.

Ik denk dat we er steeds meer bewuster van zijn geworden dat stoppen gewoon het beste was naast het feit dat we links en rechts steeds meer dierbare aan het verliezen waren aan deze verslaving.

Echter zolang we er zelf niet voor de 100% achter staan gaat het niet lukken, zo simpel is dat: een andere kan wel veel zeggen maar wij zijn degene die het moeten doen. Van andere kunnen we alleen maar leren hoe we bepalde obstakels kunnen overwinnen en daarvoor zijn dit soort Forums opgezet.

afbeelding van pepim

Geplaatst door pepim op 06/10/2014 - 21:38

Lid sinds 29 feb 2008

17 jaar 3 maanden geleden gestopt

bedankt voor deze geweldige opsteker silvershadow

afbeelding van SilverShadow

Geplaatst door SilverShadow op 07/10/2014 - 07:10

Lid sinds 05 jun 2009

12 jaar 1 maand geleden gestopt met Cold Turkey.

Goedemorgen Pepim,

graag gedaan, hopelijk hebben de (nieuwe)stoppers er wat aan: altijd fijn om te weten hoe het kan gaan op lange termijn, zo ook de nadelen die je onderweg kan ondervinden.

afbeelding van ytje

Geplaatst door Yvondv op 07/10/2014 - 07:44

Lid sinds 01 feb 2014

6 jaar 5 maanden geleden gestopt met Cold Turkey.

SilverShadow  ik heb even reclame gemaakt hoor, hier zullen de nieuwkomers zeker wat aan hebben.

 

afbeelding van Jo-tje

Geplaatst door Jo-tje op 07/10/2014 - 08:29

Lid sinds 31 mei 2011

4 jaar 5 maanden geleden gestopt met Nicotinepleisters.

Goedemorgen pluk wat fijn dat je zo goed gaat  heerlijk dat stuk yvondv wil jij dat ook even bij ons zetten die link.Shadow super 5 jaar  fijne dag

afbeelding van ytje

Geplaatst door Yvondv op 07/10/2014 - 08:31

Lid sinds 01 feb 2014

6 jaar 5 maanden geleden gestopt met Cold Turkey.

Hai Jo, ik heb het bij de oktober en september groep gezet, waar wil je hem nog meer?

afbeelding van SilverShadow

Geplaatst door SilverShadow op 07/10/2014 - 10:28

Lid sinds 05 jun 2009

12 jaar 1 maand geleden gestopt met Cold Turkey.

Leuk Yvon dat je het hier en daar hebt gekopieerd, ik hoop dat ze er wat aan hebben.

Goedemorgen Dames,
ik heb destijds een stukje geschreven over hoe het mij het eerste jaar is gegaan met daarbij de fases van mijn stopproces en hoe die ervaren waren.

Is dat misschien interessant om het een keertje te posten?
Is het iets waar nieuwe stoppers wat aan hebben denken jullie?

Ik weet niet of ik het ooit hier heb gepost omdat ik destijds door omstandigheden wat afstand had genomen van dit Forum.

afbeelding van ytje

Geplaatst door Yvondv op 07/10/2014 - 10:34

Lid sinds 01 feb 2014

6 jaar 5 maanden geleden gestopt met Cold Turkey.

Hai SilverShadow,

Post het maar, graag! Jou verhalen lezen prettig.

Ik heb geen idee of iemand er wat aan heeft, want ik ken het niet, maar alle stoppers lezen graag, dus waarom niet!

Ik heb ook met veel plezier maartse-bende-2009-deel-47 gelezen.

 

afbeelding van petra1969

Geplaatst door petra1969 op 07/10/2014 - 15:29

Lid sinds 21 apr 2014

6 jaar 3 maanden geleden gestopt met Allen Carr.

Kom maar op, hahah...

afbeelding van ytje

Geplaatst door Yvondv op 07/10/2014 - 15:56

Lid sinds 01 feb 2014

6 jaar 5 maanden geleden gestopt met Cold Turkey.

Het is er al Petra haha, ff zoeken hihi

Reactie toevoegen

Pagina's