stoffeltje

afbeelding van stoffeltje

Geplaatst door stoffeltje op 27/08/2014 - 15:02

Lid sinds 29 feb 2008

hoi ,toch maar een boekie,8 weken dan mag het wel,niet alles gaat gemakkelijk dus stoppen ook niet, zit dan veel op andere topics en vindt mezelf dan vervelend. ben best wel trots op 8 weken maar uit gedachten nee,hij loopt naast me,soms is hij een tijd weg en dan is hij er weer met een zwiebel.

8 weken en ruim een dag geleden is er copd 1 vastgesteld,<mijn eigen rotschuld>,is even wennen loop met zo een pufding,eerste mnd. was het een klein ding maar bij de apotheek zeiden ze dat ze onderzoek hadden gedaan en dat hij alleen gebruikt mocht worden met zo een soort babyfles waar je in blaast<weet het niet te omschrijven> verder weet ik er niet veel over van mezelf,ja dat ik moet stoppen met roken om een stilstand te krijgen. heb ook dit boekje daar voor genomen,mocht ik het even moeilijk hebben of somaar wat rondhang dat ik niet overal mijn naam tegenkom. had geen boodschappen meer in huis dus net een boodschappenkarretje vol gehaald,is een goede afleiding,dat gezonde voeding heb ik er ook wel bij maar het meest ongezond cheeky. moet wel zorgen dat ik alles opeet en dat het niet bederft.ook voor lellebel lekkere dingen,bij appie hebben ze snoepjes niet bij de spar,maar ik heb nog wat.

zal niet iedere dag hier in boekie zijn maar in geval het meer zwiebels zijn ben ik er in ieder geval.

laters,ga even wat lekkers pakken angel

 

afbeelding van ytje

Geplaatst door Yvondv op 27/08/2014 - 15:34

Lid sinds 01 feb 2014

9 jaar 8 maanden geleden gestopt met Cold Turkey.

Hai Stoffel, 

Leuk zo'n boekje, kom zeker

bij je langs. 

Maar wat hoor ik nou COPD, niet zo fijn zeg, hoe ben je daarachter gekomen en waarom vertel je het hier en lees ik het nergens anders.

Ja sommige van die puffers moet je zo'n ding gebruiken en goed je mond spoelen hoor ivm schimmel, hoeveel puffers heb je gekregen? Heb je het erg benauwd? 

Zeker gestopt blijven Stoffel, heel belangrijk nu voor je, want het kan alleen maar slechter worden en niet beter, dus houden zo op 1!

Sterkte Stoffel en volhouden!

afbeelding van whoopiee

Geplaatst door whoopiee op 27/08/2014 - 17:10

Lid sinds 13 mei 2011

12 jaar 4 maanden geleden gestopt met Lasertherapie.

Hoi Stoff,

Goed dat je een boekje begonnen bent. Dat wist ik ook niet van die COPD van jou.

Je hebt het goed omschreven hoor, het heet een voorzetkamer en ziet er inderdaad uit als een soort blauw babyflesje.
Het zorgt ervoor dat je rustiger (in 5 in- en uitademingen) de werkzame stof van de puffer naar binnen krijgt.

Toen ik net de longverwijdering ondergaan had, lukte het mij ook niet om de puffer "gewoon" te gebruiken (had ik geen kracht voor), maar met de voorzetkamer ging dat wél. Inmiddels gebruik ik de puffers zonder zo'n ding. 

Als je later wat geoefender bent geworden in het gebruik, dan zal het makkelijker worden en heb je misschien ook dat flesje niet meer nodig.

Heel knap dat je meteen na de diagnose bent gestopt yes

Ik kreeg de diagnose COPD eind 2007 en heb nog tot de diagnose longkanker in mei 2011 volop gerookt (in combi met de puffers, dat dan weer wel - domdomdom!!) sad

Gewoon volhouden, gezond eten en veel bewegen !! Je gaat hartstikke goed !!

 

 

afbeelding van stoffeltje

Geplaatst door stoffeltje op 27/08/2014 - 17:35

Lid sinds 29 feb 2008

hoi.eigelijk was ik toen met een stopcurses bezig,lukte op een bepaald moment niet ging weer terug naar pleister toen spray en e-smoke,daarna alles door elkaar,toen verklaarde ik me voor gek,werd verkouden en ging naar huisarts met de gedachten <voor de zekerheid>want was van te roken tot ik ooit het speldeknopje die dan voor mij bedoeld was te vinden.vroe longfoto ivm erg lang en veel roken en legde het haar uit.nou uit die rompslomp komt dan mijn copd"tje stom!je verwacht het bij iedereen en weet het,maar niet bij jezelf.

afbeelding van whoopiee

Geplaatst door whoopiee op 27/08/2014 - 18:11

Lid sinds 13 mei 2011

12 jaar 4 maanden geleden gestopt met Lasertherapie.

Misschien was dit nou net de stok voor jou om het vol te houden.

Je doet het toch maar mooi even, gebruik je nu nog nicotinevervangers ?

afbeelding van stoffeltje

Geplaatst door stoffeltje op 27/08/2014 - 20:58

Lid sinds 29 feb 2008

nee geen vervangers,veel eten <snoepen>dat is een soort vervanger voor mij. heb ook geen idee,blijft het op 1 of is dat mijn kistje?als ik op internet kijk of info papieren kom je erge dingen tegen,met andere woorden,ik weet dat het slecht is maar niet  hoe slecht. zet het hier neer omdat veel mensen klachten hebben en ik er niet met mijn eigelijk kleine copd"tje ertussen wil komen. het is ook lastig tegen de arst te zeggen nu ik gestopt ben wat de uitwerking van de puf is,ze vind het wel knap dat ik gelijk gestopt ben,over een tijd weet niet wanneer zou ik weer zo een blaastest krijgen. laters...

afbeelding van stoffeltje

Geplaatst door stoffeltje op 27/08/2014 - 23:02

Lid sinds 29 feb 2008

hoi woop je bent er nog,hoe kan een leven lopen he,en zo zonder er bewust mee om te gaan,het kan andere gebeuren maar bij jezelf...?

afbeelding van stoffeltje

Geplaatst door stoffeltje op 27/08/2014 - 23:05

Lid sinds 29 feb 2008

snel moe en pufloos fietsen en sporten een ellende blushen dat werkt bij fysio,aan mijn mondspieren is niks dus ik praat gezellig.ja buiten adem ben ik snel en bij zo een looptest lig ik flink onder niveau, maar ik hoest niet en geef geen slijm op gelukkig. mijn kleine nichtjes en neefjes hoeven niet meer tegen me op te springen,ben dus echt een soort oma voor ze smiley broer helaas overleden sadschoonzus er vlak achteraan,dus geen opa of oma voor hun. nou ik ga zo slapen,tot horens schrijfs ofzo...

ja schiet me te binnen dat ik niet alles uit elkaar kan houden,artrose heb ik ook en al mijn gewrichten,ja wat valt dan onder wat

afbeelding van whoopiee

Geplaatst door whoopiee op 28/08/2014 - 06:42

Lid sinds 13 mei 2011

12 jaar 4 maanden geleden gestopt met Lasertherapie.

Je hebt gelijk Stoff, ben ook blij dat ik er nog steeds ben !!

 

Dat is het hee, je denkt altijd .... dat zal mij niet gebeuren, mijn moeder is x-jaar oud en die heeft ook haar hele leven gerookt denk je dan.blush De roker vindt altijd wel een excuus om te blijven paffen !

Mijn fysio zei : Als je met 30 man langs de snelweg gaat staan en allemaal over gaat steken als ik in m'n handen klap, dan zal allicht iemand ongeschonden de overkant bereiken - en dat is dan jouw moeder .... maar de meesten halen de overkant niet. 

Vond ik wel een mooie.

Merk je al verbetering na 8 weken gestopt te zijn ?

Fijne dag Stoff !!

Geplaatst door M@rleen op 28/08/2014 - 06:46

Lid sinds 04 apr 2014

Goedemorgen Stoffeltje,

Ik zag ineens dat je ook een dagboek hebt, en ik dacht, ik kom hier ook binnenvallen. Want ik vind dat je altijd zo gezellig schrijft. Maar schrok wel even toen ik las dat er COPD bij je is geconstateerd. Net wat je zegt, je denkt altijd dat het een ander overkomt en niet jezelf.  Dat is met alle rotziektes zo. Ik vind het knap dat je direct bent gestopt met roken.

groetjes van Marleen

 

 

afbeelding van whoopiee

Geplaatst door whoopiee op 28/08/2014 - 06:53

Lid sinds 13 mei 2011

12 jaar 4 maanden geleden gestopt met Lasertherapie.

Hoi Stof,

De symptomen verschillen van persoon tot persoon. Weet wel dat COPD nooit meer geneest. Ook wordt het nu nog wel wat erger, maar in een véééél trager tempo dan wanneer je nog zou roken.- dus stoppen is noodzakelijk.
Met COPD 1 kan je best redelijk comfortabel leven, als je maar gezond eet en vooral ook blijft bewegen.

Toen ik in 2007/2008 de eerste keer een COPD-blaastest deed, kwam ik op 72% longinhoud uit, een jaar later was dat 60% - weet nog dat ik wat lacherig op mijn werk zei : Zo, nog 5 jaar, dan is het op !
En gewoon blijven roken natuurlijk !!

Qua emfyseem (COPD) heb ik helaas de slechtste long overgehouden (rechts was meer door emfyseem aangetast dan links, en links is verwijderd) en in de zomer van 2012 heb ik voor het laatst een blaastest gehad en had toen 41%.

Hoe ben jij als je een trap opgelopen bent, moet je dan meteen gaan zitten - moet je halverwege pauzeren of gaat dat wel?

Welke problemen kom jij in het dagelijks leven tegen vanwege de COPD?

afbeelding van beth

Geplaatst door beth op 28/08/2014 - 06:56

Lid sinds 20 aug 2014

9 jaar 11 maanden geleden gestopt met Cold Turkey.

Hay stoffeltje

Kom ook graag meelezen in je boekje, moet bijna altijd lachen als ik je lees zo grappig.

Hoop dat je de copd nog lang op 1 kan houden, zelf zit ik in fase3.

Nog een fijne ochtend en hou vol, je bent nu al zo ver.

Groetjes

 

 

 

afbeelding van ytje

Geplaatst door Yvondv op 28/08/2014 - 07:16

Lid sinds 01 feb 2014

9 jaar 8 maanden geleden gestopt met Cold Turkey.

Goeimorgen Stoffel,

Wat je zegt over "mijn kleine copd-tje" , is niet helemaal terecht, iedereen heeft z'n eigen problemen, ik heb dat pas ondervonden bij mij ongeneselijke zieke neefje, ik vond mijn hart probleem ook niet zo erg als wat hij heeft natuurlijk, maar dat hij dan zoiets tegen me zegt, "wat jij heb is ook belangrijk" tja dat deed me wel wat, maar het is ook waar natuurlijk.

Dus jou kleine copd-tje hoort ook in de boomhut thuis, of waar dan ook, het is van jou Stoffel en hoort nu bij je.

Whoopiee heel mooi gezegd van jou fysio!

afbeelding van ytje

Geplaatst door Yvondv op 28/08/2014 - 07:55

Lid sinds 01 feb 2014

9 jaar 8 maanden geleden gestopt met Cold Turkey.

Whoopiee ik dacht dat de voorzetkamer werd gebruikt, zodat het medicijn tenminste bepaalde delen ervan neerdaalt op de voorzetkamer en niet in je mond, zodat er minder kans op schimmel is. Misschien heb ik het verkeerd begrepen kan ook hoor.

Geplaatst door M@rleen op 28/08/2014 - 08:55

Lid sinds 04 apr 2014

Ja Yvon, zo heb ik dit ook geleerd in mijn opleiding. Ik moet de ouderen daarmee helpen op mijn werk. Maar sommige mensen zijn niet in staat hun mond daarna te spoelen, dat is wel heel vervelend als ze dan mondschimmel krijgen.

afbeelding van stoffeltje

Geplaatst door stoffeltje op 28/08/2014 - 09:40

Lid sinds 29 feb 2008

oeps ,nog druk in mijn boekie ook copders onder elkaar smileydoordat ik gelijk gestopt ben kon ik de vraag van de arts niet helemaal gelijk of goed beandwoorden,wat komt door stoppen en wat door de puf.ja meer zuurstof ja ik ruik beter,moet nog beter bewegen richt me later wel meer op het eten. kan niet alles tegelijk en het is mijn derde verslaving dus er draait meer in mijn buik.maar ik mag eten tot ik misselijk ben. ach ja het is rustig,de bovenbuurman is er tussenuit gepiept ,wist ik niet,nu hangt er een rouwadvertentie aan brievenbus,kon hem vrijwel niet,ja 1 maal onenigheid,zijn huis stond onder water en hij had het niet doorgegeven aan woningbouw zodat bij mij de stoppen doorsloegen 2 maal. ga even koffie zetten,anders blijf ik doortypen daar heb ik een handje van,latars..

Reactie toevoegen

Pagina's