Stoppen... er naar toe leven?

Geplaatst door Pinkelotje op 23/07/2013 - 11:02

Lid sinds 23 jul 2013

Hoi,

 

Mijn naam is Inge, ben 45 en rook al 32 jaar. Vanmorgen ben ik meegegaan met mijn broer die op de stoppen met rokenpoli in het ziekenhuis een afspraak had. Ik dacht: ik ga met hem mee ter ondersteuning. Nu wil ik samen met hem gaan stoppen. Hij gaat medicijnen gebruiken. Ik wil eigenlijk zuigtabletten gaan gebruiken (hebben mij in het verleden ietwat geholpen). De stopdatum ligt op 2 september. Dat vind ik nog lang. Maar misschien is het wel goed om jezelf erop voor te bereiden. Ik rook shag, ongeveer drie pakjes per week. Ik wil die datum ook wel vasthouden, maar dan in ieder geval al een stuk minderen tot die tijd. Ik voel wel iets voor de peuken turven ofzo?? Het lijkt me wel moeilijk maar als je alle ex-rokers hoort, is het toch een bevrijding. Dat wil ik ook. Hebben jullie goeie tips?? Alvast bedankt!

afbeelding van Marion31

Geplaatst door Marion31 op 23/07/2013 - 12:07

Lid sinds 03 jan 2009

9 jaar 9 maanden geleden gestopt met Cold Turkey.

Hoi Inge!

 

Goeie stap om mee te gaan met je broer. 

Over de medicatie kan ik je geen advies geven, ik ben cold turkey gestopt, maar wel over de voorbereiding. De grootste verslaving is en blijft de mentale kant. Het stemmetje in je hoofd die zegt dat je zoveel trek hebt, dat je die sigaret nodig hebt, dat eentje best wel kan.... Wees daarop voorbereid. Als je sterker bent dan dat stemmetje, dan ben je er eigenlijk al bijna. Om sterker te zijn dan dat stemmetje moet je voor de volle 100% zelf willen stoppen. Niet voor anderen, niet uit angst voor..., maar omdat je er echt helemaal klaar mee bent. 

Ik ben zelf meerdere keren gestopt. Als ik nu achteraf kijk waren al die voorgaande pogingen kansloos. Ik stond er namelijk niet 100% achter. Dus... om daar achter te komen heb je tot 2-9 de tijd. Wees eerlijk naar jezelf, anders is het alleen maar vergeefse moeite.

Daarnaast, turven.... ik zou zeggen, heeft weinig zin. Maar als het voor jou helpt, moet je het natuurlijk doen.

Ik zou je liever adviseren om je gewoontesigaretten alvast weg te laten. Niet direct in de ochtend bij de koffie die peuk. Eerst genieten van je koffie, koffie op, dan sigaret. Telefoontje? Tijdens het bellen rook je gedachtenloos de ene na de ander weg. Rook niet tijdens het bellen, rook na het bellen. En zo heeft iedereen zijn of haar vaste sigaretjes. Dat zijn wel straks degene die je in het begin het meeste mist, dus als je die momenten nu al aanpakt, dan heb je die horde straks al gehad.

Kijk maar wat je ermee doet!

Nogmaals, wat vooral belangrijk is: ga ervoor, sta er volledig achter, bewust dat je het zelf moet doen, dat je het ook voor jezelf doet en niet voor een ander en als je er zo instaat, geloof me, dan ben je echt al een eind!

 

Ik hoop je dat je het gaat doen, want meid, geloof me, het levert je zoveel op! Echt, genieten zonder afhankelijk te zijn van een peuk.... dat is pas echt genieten!!!

 

Succes!!!

Gr. Marion

afbeelding van Juul

Geplaatst door Juul op 23/07/2013 - 14:00

Lid sinds 29 mei 2012

Gestopt zijn is heerlijk. Ik wil nooit meer roken.

 

Inderdaad, eerlijk zijn naar jezelf is het beste.

Want helpt het om naar 2-9 toe te leven? Sta je dan sterker in je schoenen? Of is het uitstel van executie? Kom je dan op het punt dat je er 100% achter staat of hoop je het? Of is het ook wel een beetje eng om eerder te stoppen?

Misschien moet je je afvragen waarom nu doorroken als je wilt stoppen?

Zijn allemaal vragen waar je voor jezelf antwoord op moet geven. Dat kun jij alleen zelf bepalen. Ook als je je sigaretten turft is jouw keuze.

 

Als je eenmaal die knoop gehakt hebt en je gaat ervoor, dan zullen er echt wel af en toe moeilijke momenten zijn. Maar je komt er ook achter dat de angst die je  nu wellicht voelt (en die iedereen kent) eigenlijk nergens op gebaseerd is.

Laatst zei iemand tegen me: als roker zit je op een weg waarvan je weet waar die naar toe gaat, maar het is niet mooi. Als je een afslag neemt en je gaat verder als niet-roker, dan weet je niet waar je uit komt. Is het mooi? Dat weet je niet. Dat weet je alleen maar als je doorgaat op die weg.

 

Ik kan je vertellen dat het een prachtige weg is! Heerlijk dat die stinkstok niet meer de baas over me is.

 

Geplaatst door Pinkelotje op 23/07/2013 - 14:32

Lid sinds 23 jul 2013

Oooo wat een lieve leuke reacties. Ja inderdaad, wat raar eigenlijk om naar een datum toe te leven. Even denken, ik heb nog een pakje shag, als dat op is kan ik ook stoppen. Maar inderdaad... het is eng..... doodeng eigenlijk omdat ik bang ben dat ik:

- het niet trek

- of bang voor de afkick

- dat ik niet kan slapen

- dat ik tegen de muur oploop

-  dat ik aankom

- dat ik niet te genieten ben

 

Maar, ik zie ook voordelen:

- beter voorbeeld voor de kinderen

- niet meer afhankelijk zijn

- niet meer mijn gezondheid schaden

- niet meer stresserig doen over waar mijn peuken zijn en of ik er nog genoeg heb

- niet meer zo vaak de ramen hoeven zemen :))

- niet meer stinken naar rook

- beter voor huid en gebit

- veel geld overhouden

 

Zo zie ik al dat er meer voordelen zijn!!!

 

afbeelding van Marion31

Geplaatst door Marion31 op 23/07/2013 - 14:38

Lid sinds 03 jan 2009

9 jaar 9 maanden geleden gestopt met Cold Turkey.

Gelukkig maar, want het gaat allemaal gebeuren! Het voordeel is dat die nadelen tijdelijk zijn en die voordelen zijn straks blijvend!

 

Toch zou ik ook niet in een opwelling gaan stoppen, Inge. Ook dat heb ik een keer gedaan, in een vlaag van enthousiasme en ook dat is niet goed. Voorbereiding is heel belangrijk. 2-9 is wel wat ver weg. Stop je dan samen met je broer? Dan is het misschien voor de ondersteuning wel de moeite waard om te wachten. Normaliter is een voorbereiding van een week al voldoende. Sterker nog, je raakt steeds gemotiveerder en je hebt dan bijna ''zin'' om te stoppen. Met een datum zo ver in de toekomst loop je ook het risico dat je motivatie weer verzwakt. 

 

Dus, stof genoeg om even goed over na te denken. Hoort allemaal bij een goede voorbereiding.  Ben benieuwd wat je gaat doen. 

 

 

afbeelding van Juul

Geplaatst door Juul op 23/07/2013 - 14:49

Lid sinds 29 mei 2012

Ja een goede voorbereiding is belangrijk. Als 2-9 het voor jou is, dan is daar niks mis mee. Als je maar bewuste keuzes maakt, toch? Keuzes die je helpen.

En het is ook best eng. Wanneer je ook stopt. Dat is helemaal niet erg, maar bedenk dat je nooit dood zult gaan van het stoppen, wel als je doorrookt!

Geniepig mechisme is het he?

Geplaatst door Pinkelotje op 23/07/2013 - 15:33

Lid sinds 23 jul 2013

Fijn al die reacties, ik ben nogal verslavingsgevoelig zeg maar. Met drank is het ook gelukt en kan ik zeer goed matigen tegenwoordig. Maar ook dat was moeilijk in het begin. Maar daar plukte ik al snel de vruchten van. Eigenlijk al na twee dagen, dat ik anders ging denken. Ik let wel nu al op mijn gewoontemomenten... nu dus, ff achter de pc, peuk erbij. Eigenlijk moet je alles dat gerelateerd is aan roken weg doen, of er anders mee omgaan... niet 's morgens eerst koffie met een peuk maar misschien eerst wat eten. En thee, dat zal beter zijn. Goh, gek eigenlijk dat ik dat al eigenlijk mijn hele leven zo doe. Ik vind jullie reacties echt tof! En waar krijg je zo'n metertje?? En kunnen jullie eens vertellen hoe lang je rookte, hoeveel en hoe het was toen je stopte, heb je een terugval gehad of....??

afbeelding van Marion31

Geplaatst door Marion31 op 23/07/2013 - 16:05

Lid sinds 03 jan 2009

9 jaar 9 maanden geleden gestopt met Cold Turkey.

Het tickerverhaal waag ik me niet aan, dat laat ik aan anderen over. Mijn uitlegkwaliteiten zijn zwaar beneden niveau wink!

 

Ik rookte in de brugklas mijn eerste sigaretje, maar echt dagelijks roken, opstaan en naar bed gaan met een peuk, sinds mijn veertiende. Heb eigenlijk van begin af en fiks gerookt, pakje per dag. Op het laatste rookte ik zo'n 30 sigaretten per dag en in het weekend kon het wel richting de 40 gaan. 

Mijn eerste stoppoging was in 2008. Denk een week of zo en toen op een terrasje weer begonnen. Toen in januari 2009 lid geworden hier. Volgens mij heb ik het toen een week of 3 volgehouden. Al mijn collega's begonnen te juichen toen ik zei dat ik weer begonnen was. Ik was een bitch eerste klas. 

Daarna nog ergens een keer in 2010 of 2011, ik weet het niet eens meer, in een opwelling gestopt. Twee weken? Toen brak de slapeloosheid me op.

 

En deze keer was het anders vanaf het begin af aan. Ik baalde van mijn roken. Uit de grond van mijn hart. Ik rookte, ik moest roken, verslaafd tenslotte, vond het ook niet vies, maar kon er absoluut niet meer van genieten. En zo gingen die peuken me steeds meer tegenstaan. Dat stomme afhankelijk zijn van. Naar buiten rennen na een vergadering. Ik begon echt een hekel aan mijn eigen gedrag te krijgen. Dus, toen besloot ik te stoppen. Ik was er helemaal klaar mee. Ik had vakantie en mijn voornemen was om te stoppen op mijn eerste werkdag. Maar gedurende mijn vakantie ging het nog meer tegenstaan en ik besloot mijn pakje op te roken en te stoppen. Natuurlijk neemt manlief dan net twee pakjes mee bij het boodschappen doen (doet ie normaal nooit!!!!). Dus ik ''moest'' nog 60 peuken oproken. En dat heb ik gedaan in anderhalve dag. En iedere keer dacht ik: ''Nu komt ie! Die overheerlijke, lekkere, zalige sigaret waar ik altijd zo van genoten heb en die ik straks zo ga missen..!!!!'' Maar hij kwam niet. Iedere peuk had dezelfde verderfelijk rotsmaak. Niks genieten. Toen om 23.30 uur de laatste. Die wel heel bewust gerookt en toen het pakje samengeknepen en in de prullebak gegooit. Zo, klaar!!!!

 

En toen.......... toen begon de hel! Ja, ik zeg het maar zoals het is. De eerste dagen... geen probleem. Op en top gemotiveerd, maar dan zo heel sneaky langzaam sluipt die frustratie erin. Ga je die peuk verheerlijken en ga je het jezelf oh zo moeilijk maken. Het was bij mij zo erg dat ik na een week of twee (of eerder of later... ik weet het echt niet meer) mijn laptop aan diggelen geslagen heb. Ja.... echt waar. Dat bleek echter wel een enorme doorbraak. Ik zag ineens hoe achterlijk ik bezig was. En buiten dat moest ik een nieuwe laptop hebben en dat kost natuurlijk bergen geld. Toen ging het beter, zwaar, maar wel beter. Later heb ik nog een keer een terugval gehad. Stress op het werk speelde daarbij ook een rol. Ik zocht continue ruzie met mijn man. Puur en alleen om een excuus te hebben om een peuk op te steken. We hebben zelfs een keer letterlijk tegenover elkaar gestaan en hij schreeuwde: ''En nu ga je verd...... roken en anders vreet je die peuken maar op!!!!''

 

Dus.... makkelijk is het niet. Sterker nog, het is echt zwaar op momenten, maar het is aan de andere kant ook gewoon goed te doen. Maar daarom is het zo enorm belangrijk dat je er echt volledig achter staat en dat je voor jezelf helemaal klaar bent met dat roken! Je moet namelijk sterk genoeg zijn om al die moeilijke momenten het hoofd te bieden. Daar gaat het uiteindelijk om: je moet sterker zijn dan de verslaving! En dat is niet makkelijk.

 

Wat ik me nog heel goed kan herinneren is dat 3 maanden voor mij een soort grens was. Daarna heb ik amper nog moeite gehad, zelden zelfs nog trek gehad. Ik weet dat er mensen zijn die na een jaar nog steeds trek hebben.... ik wil niemand tekort doen, maar dat sta je jezelf ook toe. Tuurlijk zit ik wel eens op een terrasje en denk: oooh, dat was toch altijd lekker, een sigaret bij een biertje. Maar de trots en de blijheid dat ik niet meer rook is veel en veel groter dan dat hele korte trekmoment. Sterker nog, ik geniet er op zo'n moment van dat ik niet meer ''hoef''. En wat is nou een paar maanden op een heel mensenleven!?!

 

Overmorgen ben ik 11 maanden gestopt. Ik ben nog iedere blij dat ik gestopt ben! En ook nog iedere dag trots op mezelf! 

 

Inge, je kan jezelf en je familie het grootste kado ooit geven!! Doen!!!!!

afbeelding van Juul

Geplaatst door Juul op 23/07/2013 - 16:24

Lid sinds 29 mei 2012

Wat de ticker betreft, ga naar "home" en daar staat een linkje. I.p. staat het daar duidelijk uitgelegd en als het niet lukt kan Pepim je helpen. Toch, Pepim?  angel

Geplaatst door Pinkelotje op 23/07/2013 - 21:02

Lid sinds 23 jul 2013

En wanneer krijg je meer lucht.... want daar hoor ik niemand over?

afbeelding van Marion31

Geplaatst door Marion31 op 23/07/2013 - 21:10

Lid sinds 03 jan 2009

9 jaar 9 maanden geleden gestopt met Cold Turkey.

Wat gebeurt er met je lichaam als je stopt met roken?

Wat gebeurt er met je lichaam als je stopt met roken? Dat we niet moeten roken dat is geen nieuwtje natuurlijk. Aan roken zitten zo ontzettend veel nadelen; stinkende kleren, slechte adem, slechte conditie, tegenwoordig erg duur… ga zo maar door! Maar wat weten we eigenlijk wat er gebeurt met ons lichaam als we stoppen? We hebben wat feiten voor je op een rijtje gezet.

  1. Na 20 minuten: Bloeddruk en hartslag komen terug tot een normaal ritme
  2. Na 8 uur: Het zuurstofniveau in het bloed is weer normaal. Kans op een hartaanval begint nu al te dalen!
  3. Na 1 dag: Alle koolmonoxide is uit het lichaam.
  4. Na 2 dagen: Nicotine is niet meer terug te vinden in het lichaam.
  5. Na 5 dagen: De stollingsfactoren staan terug op normaal niveau.
  6. Na 2 weken: Bloedbanen zetten zich terug open wat de bloeddoorstroming verbetert.
  7. Na 3 maanden: Longfunctie is met 5 à 10% verhoogd.
  8. Na 5 jaar: Kans op een hartaanval is maar half zo groot dan bij een roker
  9. Na 10 jaar: Kans op longkanker is maar half zo groot als bij een roker en de kans op een hartaanval is het zelfde als bij een persoon die nooit gerookt heeft.

afbeelding van Marion31

Geplaatst door Marion31 op 23/07/2013 - 21:13

Lid sinds 03 jan 2009

9 jaar 9 maanden geleden gestopt met Cold Turkey.

Ik kreeg het benauwd bij iedere peuk, dus ik merkte direct verschil, de dag erna al.

Op mijn werk moet ik iedere dag vier trappen op. Na een week of 2 ging dat echt met 50% minder moeite. Gewoon naar boven lopen zonder naar adem te happen. Je merkt heel snel verbetering, echt.

afbeelding van Juul

Geplaatst door Juul op 23/07/2013 - 22:17

Lid sinds 29 mei 2012

Ik had al heel snel het gevoel dat mijn longen te groot waren voor mijn lichaam, alsof ik aan het hyperventileren was. Ik had echt veel meer lucht.

Ik heb dat gewoon geaccepteerd als zijnde een zeer positief effect van het stoppen, want kennelijk ging het ademen een stuk makkelijker. En het ging vanzelf over. Dat hyperventilatiegevoel. De hoeveelheid lucht niet natuurlijk, die is gebleven

Geplaatst door Pinkelotje op 23/07/2013 - 22:33

Lid sinds 23 jul 2013

Hey kijk, daar heb ik wat aan! De algehele conditie verbetert natuurlijk maar eigenlijk is mijn vraag of je dat ook echt voelt?? Toch bedankt hoor voor dit uitgebreide antwoord. Ik ga dit zeker vaak doorlezen.

Geplaatst door Pinkelotje op 23/07/2013 - 23:19

Lid sinds 23 jul 2013

Kennelijk keren mijn gedachten nu al. Ten goede... Over de trappen oplopen bijvoorbeeld. Ik merk de laatste tijd dat ik er toch wel wat moeite mee begin te krijgen, eerlijk is eerlijk. 5 Minuten later ben ik het alweer vergeten. Zo snel gaat dat dus. Om maar niet de peuken de schuld te geven.. eigenlijk weet ik beter..... en met het sporten, ik ben nogal fanatiek en merk de laatste tijd dat ik veel sneller buiten adem ben. Weet je, vroeger wilde de gymleraar op school dat ik naar een sportopleiding zou gaan. Het was handig als ik toen zou stoppen met roken, zei hij, maar ik deed het niet. Te eigenwijs. Nu vind ik sport nog steeds heel leuk en ik ben als ik ff tijd heb ook in de sportschool te vinden. Ik ben nog net niet zo verslaafd dat als ik buiten kom gelijk een peuk opsteek. Dat doe ik thuis dan wel weer. Gek eigenlijk... als je best gezond bezig bent en dan toch weer die peuken... die maken dat mijn conditie achteruit gaat. Dat voel ik. En ik ben echt zo fanatiek dat ik een 20-jarige wil bijhouden. Nou, dat lukt natuurlijk nooit. Is ook gekkenwerk eigenlijk maar het kan wel beter. Ik wil ook door het bos kunnen lopen zonder mijn tong op mijn knieën, en gewoon een paar trappen op zonder dat ik hijgend boven kom. Weer een reden. Dus meer lucht is welkom. Verder heb ik nergens last van, ik hoest nooit, ik heb geen gele vingers... eigenlijk niks. Ik denk dat 2 september te ver weg is maar ik kom wel veel hier want ik merk dat mijn gedachten er anders door worden. Nee, ik denk niet dat 2 september te ver weg is, ik weet het zeker.

afbeelding van pepim

Geplaatst door pepim op 23/07/2013 - 23:58

Lid sinds 29 feb 2008

19 jaar 1 maand geleden gestopt

[quote=Juul]Wat de ticker betreft, ga naar "home" en daar staat een linkje. I.p. staat het daar duidelijk uitgelegd en als het niet lukt kan Pepim je helpen. Toch, Pepim?  angel[/quote]

yep  [url=http://www.cosgan.de/smilie.php][img]http://www.cosgan.de/images/smilie/...

Reactie toevoegen