Verlanglijst

Geplaatst door duvel op 29/04/2015 - 07:20

Lid sinds 29 apr 2015

DAG 1 (Nog niet gestopt....)

Een goede vriendin van me zei ooit; 'Je krijgt er eigenlijk allemaal cadeautjes voor terug'. Dus zo moet ik het maar zien heb ik besloten, want ik heb nl. een lijst met wensen, die alleen in vervulling kunnen gaan als ik stop met roken.

Op dit moment staat bovenaan; Minder pijn en lucht, in de zin van gewoon adem kunnen halen.

Huidige stand van zaken: piepende longen, benauwd gevoel, bijna pijnlijke druk op mn borst , hard (bijna pijnlijk) kloppend hart, nare hoest en pijn onder in mn rug (longen ga ik vanuit). Daarnaast constante ophoping van slijm in mijn (pijnlijk aanvoelende) keel. Vaak moet ik 's ochtends overgeven, van alle slijm die in de loop van de nacht via mijn slokdarm in mn maag terecht is gekomen?! Eerlijk is eerlijk; Ik ben nu ook ernstig verkouden, want mijn voorhoofd en neus zitten vol met snot, maar veel van de klachten mbt ademhaling heb ik ook als ik niet verkouden ben. 

Ik heb vandaag reeds twee sigaretten geprobeerd te roken, (en ik snak naar een derde) maar het lukt me niet om te inhaleren! NB! Niet genoeg kracht om door de filter heen te zuigen en als ik wat lucht binnen krijg ga ik ontzettend hoesten...Trots over het feit dat ik me heb aangemeld op deze site en hierover aan het schrijven ben, voel ik me zo gesterkt dat ik die derde nu toch opsteek (oftewel ik stel het stoppen nog even uit?!... had asbakken en sigaretten al 'verstopt' ....weer net zo makkelijk tevoorschijn gehaald dus...) maar ook bij deze blijkt dat ik niet kan inhaleren! Ik heb m na 4 'trekjes' weer uitgedrukt.

Al met al voel ik me nogal wanhopig. Ik wil zo niet doorgaan en kan zo niet langer een normaal leven leiden. Ik lijk al behoorlijk op zo'n mens waarvan ik altijd gedacht heb; 'als ik zover ben dan stop ik wel' Volgende stap lijkt me nl. iets van; ingeklapte long, COPD, vorm van kanker, toevoeging van zuurstof, kortom een nog veel genanter en pijnlijker geheel. Maar nu is dus wel dat moment aangebroken en ik raak er erg van in paniek. (voel alweer de behoefte om de vierde op te steken...wat zal ik met mezelf afspreken? dat ik alleen rook zolang ik hier nog zit te typen? of dat ik niet rook zolang ik hier nog zit te typen? ... ) 

Wat een vreselijke ellendige toestand is het toch? Hoe kan ik toch zo zwak zijn dat ik zelfs nu niet de kracht en de wil en de motivatie en het vertrouwen voel om echt te stoppen? Toen ik vannacht naar bed ging kon ik niet slapen omdat ik niet kon ademhalen!! Ik was bang dat ik een hartstilstand zou krijgen of zou stikken! Toen begon mn voornemen. (ook de vierde heb ik nu 'min of meer onopgerookt' uitgedrukt)

Overigens stel ik mij een een leven als een prinses voor, als ik gestopt zou zijn; schone huid, gezond blakende wangetjes, mooie witte frisse lach, heel veel conditie en energie, zelfverzekerde trotse uitstraling, geld voor mooie en leuke dingen, liefdevol naar mij opkijkende zoons (die me ineens wel de hele dag willen kussen en knuffelen ipv mij te ontwijken en van zich weg te duwen), een fris ruikend huis met wit plafond (o nee, dan moet mijn man ook nog stoppen natuurlijk...) en natuurlijk het vermogen tot proeven en ruiken!

Maar nu weer even serieus over de verlanglijst:

Op de tweede plaats zou het zo erg meegenomen zijn, als ik niet meer de hele tijd zou hoesten en kuchen, omdat ik bij elke hoest en kuch nl. zo erg in mijn broek plas.

Het kost me momenteel een half pak maandverband per dag en reken maar uit hoeveel toilet bezoek... Ik heb dus duidelijk last van stress-incontinentie en ben nog niet zover dat ik al met tena lady bij de kassa durf aan te komen. Heb al (ruim 2 jaar geleden inmiddels) van de bekken-fysiotherapeute geleerd dat ik mijn spieren van onderen moet trainen, zodat deze klachten verdwijnen, maar ook daartoe heb ik tot nu toe de energie nog niet opgebracht. Misschien kan ik een soort 2 vliegen in 1 klap combi maken; elke keer als ik een sigaret wil opsteken, ga ik heel fanatiek van onderen mn spieren bij elkaar zitten knijpen!...

(Overigens steek ik nu de inmiddels de vijfde van vandaag op, het inhaleren lukt alweer n beetje; Balen zeg, vond dat ala sigaren niet inhaleren-roken ook al een soort van noodplan zeg maar... zo peuk uitgedrukt.)

Tijdens het schrijven werk ik in mijn hoofd aan een plan voor de dag:

Straks eerst douchen, tanden poetsen, ontbijten. (Ben NB al ruim 2 uur op!, maar dat uitstellen van de normale start van de dag, als ik niet naar mn werk hoef, is bij mij heel normaal) Dan misschien geen koffie meer, maar beter thee of water?! Ik wil vandaag wel even naar mijn werk; ik kan er vanaf 8 uur terecht en heb in totaal maximaal 2 uurtjes werk schat ik in. Zal ik met mezelf afspreken dat ik zodra ik opsta en dit (voorlopig) afsluit, ik niet meer rook tot ik hier weer zit en verder schrijf?! In principe weet ik dat ik fysiek en mentaal in staat ben om zo'n 4 uur zonder sigaret te kunnen, dat gebeurt (door mijn werk) tenslotte een paar keer per week!

Ik kom zeker hier terug want ik wil nog veel meer kwijt over mijn verlanglijst. Rook nu op dit moment dus als het goed is, voor de komende paar uur, waarin ik dus constant bezig wil blijven! even de laatste! Uitgedrukt, beetje geinhaleert....voel me heel benauwd, misselijk en emotioneel. Angstig. Maar wil iets en moet iets doen met deze verslaving. het beheerst mijn hele leven op een vreselijke manier.... Tot later

 

Geplaatst door duvel op 29/04/2015 - 10:25

Lid sinds 29 apr 2015

Helaas, ik had maar 45 minuten werk, tenminste kan nu thuis nog wat doen, maar dat stel ik dus even uit. Heb net weer een sigaret geprobeert te roken, lukt niet echt... Straks ga ik overigens pas ontbijten, stel ik ook uit, want ik denk dat ik na het eten ook weer zo'n trek krijg...

Realiseer me dat het de komende 2 weken vakantie is en wellicht niet echt een goed moment om te stoppen, maar ja ik ben er qua luchtwegen nu zo slecht aan toe, dat het ook weer behoorlijk ziek en zielig is om nog door te gaan...

Las net terug wat ik eerder vandaag had geschreven en wil nog even melden dat mijn voornemen om nu echt te stoppen van gisteravond toch zeker niet de eerste keer is. Ik rook sinds mijn 15e, ben nu bijna 50, en heb in al die jaren toch zeker 7x per week (35x52x7=?!) een serieus moment van realisatie dat ik met deze gewoonte niet oud wil worden zeg maar. Het moge duidelijk zijn dat ik met de nicotine inmiddels de langste relatie heb dan met wie of wat dan ook (op de relaties met een aantal familieleden na natuurlijk).

Nieuw plan voor vandaag: ik rook alleen als ik hier aan het schrijven ben! wat kan ik doen om verdere tijd door te komen: met de hond naar buiten, klussen in huis en tuin, tv kijken, lezen, handwerken, sporten, computeren, muziek luisteren, telefoneren, etc. van alles natuurlijk, maar geen dingen die geld kosten. Dat is een gegeven waar ik nu verder even niet op in wil gaan.

Was aan het nadenken over zaken die ik heb onthouden mbt stoppen met roken: ik weet hoe snel er al dingen in je lichaam veranderen, dat lijkt me zeker iets om goed voor ogen te hebben. Maar daarnaast weet ik ook dat je levenslang junk blijft en daar zie ik wel tegenop. Verder kun je een sigaret opsteken zien als een soort Russische roulette; als je nu nog geen enge nare ziekte hebt als gevolg van het roken, dan kan de volgende sigartet die je opsteekt zomaar de druppel en alsnog de oorzaak zijn.... Ook handig om te bedenken, mocht je jezelf wijsmaken dat je roken echt lekker vindt, is dat je andere lekkere dingen (in mijn geval bijvoorbeeld chocola, kreeft, spareribs, mozarella met pesto, kwarktaart, pompoensoep, spinazie, en nog veel meer ) ook niet maar de hele dag tot je aan het nemen bent. Dat brengt me op het 2e waar ik erg tegenop zie, dat is aankomen (dikker worden) en dan aan de lijn moeten. Eigenlijk moet ik dat al (sinds een paar jaar, maar wel voor het eerst van mijn leven) en dat is ook zoiets dat ik heel erg aan het uitstellen ben.

Misschien ook een denkbare combi; geen sigaretten meer (knijpen met die spieren van onderen) en iets gezonds gaan snoepen zoals tomaat, paprika, komkommer, wortel.... Maar dus duidelijk niet meer gaan eten! en zeker niet gaan snoepen.

Overigens ben ik nu tijdens dit schrijven de 1 na de andere peuk aan het wegpaffen, maar ik ben dus voornemens om als ik straks uitlog niet meer te roken, tot ik hier weer terug ben. Besef heus wel dat er op een gegeven moment helemaal gestopt moet gaan worden! 

Het 3e waar ik tegenop zie is de confrontatie met mijn man (ook zwaar nicotine verslaafd). Sinds ik met hem samenleef (inmiddels bijna 6 jaar) roken we gewoon in huis, terwijl we 4 kinderen hebben. Ik vind dit uiterst fout van ons, maar vooral van mijzelf een totaal zwaktebod waar ik me enorm voor schaam!!!!. Voorheen rookte ik braaf buiten en daardoor natuurlijk ook minder. Tgenover de kinderen is het natuurlijk waardeloos; ongezond, slecht voorbeeld, niet erg liefdevol, respectloos, zwak en daarbij jaag ik ze er letterlijk en figuurlijk de huiskamer mee uit, wat weer erg veel kost mbt het contact dat ik daardoor mis.. Nu is mijn man (net als ik trouwens, dat mag geen excuus zijn) opgevoed met in huis rokende ouders en doet dit al zij hele leven, maar ik wil als ik zou stoppen, toch echt graag dat hij, liefst helemaal buiten gaat roken, maar tenminste in de keuken met de tuindeur open. Ik weet nu al wat voor soort ruzies we gaan krijgen! 

Waar ik ook aan vast wil gaan houden is het geld dat ik kan overhouden als ik stop. Ook hiervoor heb ik een enorme verlanglijst, maar dat is een heel andere, maar trouwens niet minder belangrijk en/of wenselijk. 

wat bespaar ik ?

Hoeveel rook(te) je gemiddeld per dag?
 

 

Besparingen bij 35 sigaretten per dag

Per week 73.5 euro.
Per maand 315 euro.
Per jaar 3832.5 euro.
 
 

Oja verlanglijst (natuurlijk ook de kinderen en de kosten!!!):

3e punt is een betere conditie en meer energie. Als ik twee trappen oploop ben ik eigenlijk al buiten adem. Verder merk ik dat ik over het algemeen heel weinig energie heb en denk dat dat niet alleen komt door overgang, depressie, leeftijd, gebrek aan beweging/sport, teveel drinken 's avonds, slecht eetpatroon overdag, enz.

Oftewel ik moet stoppen met roken EN onderspieren knijpen EN gezond snoepen en lijnen, dus ook combineren met meer bewegen en minder drinken. Kortom de gehele leefstijl moet om. Hier kan ik zowel tegenop zien als mij op verheugen. Geloof ik in mezelf als iemand die gezond leeft en non-roker is? Ik heb er helemaal geen beeld bij! Te lang geleden! En toch MOET het. In feite wacht ik op de juiste kracht of spirit.

Erg fijn; ik zag net dat ik een bericht heb ontvangen. Van Brittje. Ben helemaal blij er mee. Brittje erkent de worsteling waar ik mee zit, complimenteert me met mijn schrijfstijl en drukt me op het hart dat stoppen met roken te doen is en veel oplevert. Kijk hier doe ik dit op deze site voor. Dat heb ik nodig. Alles wat me kan steunen is meegenomen. En als ik een ander er mee kan helpen is dat natuurlijk mooi meegenomen. Misschien om je te helpen herinneren aan waarom je zeker niet meer moet beginnen als je al gestopt bent? Overigens Brittje, is dat prinsesje natuurlijk onzin. Maar wel die persoon die nu heel ver van me af lijkt te staan.

Goed teken; ik krijg nu honger. Ik heb in totaal 13 sigaretten opgerookt vandaag en ben pas 5 1/2 uur wakker. Ik stop nu met schrijven en sigaretten opsteken. Ik ga nu eten, dingen doen en nog meer dingen doen... tot ik hier weer terug ben.

afbeelding van concon

Geplaatst door concon op 29/04/2015 - 11:28

Lid sinds 09 okt 2014

9 jaar 4 maanden geleden gestopt met Cold Turkey.

Goedemorgen Duvel,

Je worstelt nu enorm, maar in je eerste bericht geef ja al aan dat je ziek bent. Zo benauwd en zo naar dat je s'morgens moet overgeven.  

Wat zou jij mij aanraden als ik jouw bericht had geschreven?

Allereerst zou ik een bezoek aan je huisarts brengen, gewoon vertellen wat er aan de hand is, en je zal zien dat zo'n gesprek je op zal luchten.

Ook weet je heel goed dat als je zo doorblijft gaan er geen oplossing voor je klachten komt en niet te vergeten het alleen maar erger wordt. 

Dat je bang bent om dik te worden....wel dat is een makkelijk excuus om door te blijven roken...toch?

Het niet meer roken is een worsteling maar echt zo langer doorgaan is geen optie meer.

De angst die ik had was: ik mag nooit meer roken en dat was een bizarre angst voor mij. Ik denk dat jij met het die zelfde angst zit.

Leg de lat de eerste dagen niet te hoog. Er is een app die heet quit now daarin kan je je lijf zien als je stopt met roken vanaf de eerste minuut dat je stopt met geen peuk meer op te steken.

Voor de rest heet je Duvel....nou de Duvel is nergens bang voor....

Ik wens je enorm veel succes en schrijven helpt.

Lieve groet, Concon

afbeelding van ytje

Geplaatst door Yvondv op 29/04/2015 - 12:18

Lid sinds 01 feb 2014

9 jaar 8 maanden geleden gestopt met Cold Turkey.

Phoe Duvel hoogtijd om te stoppen!!

Geplaatst door duvel op 30/04/2015 - 08:38

Lid sinds 29 apr 2015

Dag 2; Nog niet gestopt

Allereerst wil ik ook concon en Yvondv danken voor hun reacties gister. 

Na het schrijven in de ochtend ben ik eigenlijk gehele dag doorgegaan met meer roken als normaal. Ik ken dat van mezelf; een tegenreactie op alleen al het idee van stoppen. Nu ja roken, zoals ik al schreef; ik kan momenteel door mijn verkoudheid niet inhaleren....

Bewust van het feit dat elk excuus een slecht excuus is heb ik toch besloten dat ook vandaag geen geschikte dag is om te stoppen; ten eerste ben ik te ziek om als afleiding bijv. lange wandeling met de hond te maken of in de tuin te werken o.i.d., ten tweede ben ik de gehele dag alleen thuis, ten derde hoef ik niet naar mijn werk...

Nee ik stop aanstaande maandag; onder een topic met die naam heb ik mij ook op forum voorgesteld. Mijn kinderen zijn maandag allemaal weer thuis, nu vanwege vakantie bij hun andere ouders (wij zijn samengesteld gezin) en ik kan me de komende dagen goed voorbereiden en het is de startdag van een nieuwe week. Ik begin dan aan een nieuw dagboek.

Ik ga die app installeren, heb eerste hoofdstuk van boek Eric Eraly gelezen en zal voor stopadvies gebeld worden....ben verder op facebook een lotgenotensite gaan volgen. En ben nu actief met verdieping in alles wat me maar kan steunen en voorbereiden.

Ik wil ook onthouden dat niet stoppen ook een lijdensweg is; alleen een eeuwige en het lijden wordt zwaarder, groter. Het is dus een kwestie van kiezen voor de tijdelijke lijdensweg die uiteindelijk kwaliteit van leven oplevert. Zoals ik er nu aan toe ben is doorgaan met roken eigenlijk geen optie meer, het is nl ook een zwaar gevecht dat doorgaan, ik zie werkelijk op tegen nog meer van de ellende die het met nu geeft. Wat zal meer doorzettingsvermogen vergen? stoppen of doorgaan?

Die worsteling visualiseren als een gevecht tegen zo'n nicotine monstertje werkt misschien ook. 

Mijn zg. 'verlanglijst' is in feite verlost zijn van al die negatieve fysieke en mentale gewaarwordingen, gevoelens en ervaringen. Ik schrijf ze hier nu allemaal op voor mezelf, niet voor de evt. lezers, die weten het wellicht wel.

benauwdheid, kortademigheid, pijnlijke druk op borst, pijn in keel, hart en longen, hoest en kuch, slijmvorming, geen conditie, weinig energie, geen reuk en smaak vermogen, vieze smaak in de mond, slechte vale huid, gele aanslag op mn tanden.

ik stink naar rook, mijn kleding, mijn auto en mijn huis stinken naar rook. ik dring die stank op aan mensen in mijn omgeving en dwing mijn kinderen om mee te roken. ik schaam me, heb weinig zelfsrespect, vind het vervelend en genant om mij regelmatig als paria te moeten afzonderen om te kunnen roken. ik had meerdere wereldreizen kunnen maken (om maar iets wenselijks te noemen) van het bedrag dat ik in de fik heb gestoken in mijn leven. 

de ongelooflijk veel tijd die in het roken gaat zitten, de eeuwige paniek van voorradig van rookwaar blijven, de afhankelijkheid, die negatieve emotionele relatie met zo'n stom wit kankerstokkie, het slechte voorbeeld dat ik mijn kinderen (en anderen) geef...

maar het feit dat ik nu moet janken bij het idee dat ik al die ellende moet gaan opgeven, niet omdat ik er van houd en omdat ik er aan gehecht ben of me er veilig of prettig bij voel.... nee omdat ik zo vreselijk miserabel, angstig en panisch en emotioneel wordt van het idee dat ik nooit meer mag roken.... en me een leven zonder al die ellende niet kan voorstellen.

het is een dus ook een stap naar het onbekende....

afbeelding van concon

Geplaatst door concon op 30/04/2015 - 12:00

Lid sinds 09 okt 2014

9 jaar 4 maanden geleden gestopt met Cold Turkey.

Die stap naar het onbekende is wel een stap vooruit.

Fijn dat je een stop data hebt aangegeven, nu nog een paar daagjes en dan kom je er niet meer onderuit. Wens je enorm veel succes.

Conny

Geplaatst door lolly op 02/05/2015 - 22:46

Lid sinds 26 jan 2015

8 jaar 8 maanden geleden gestopt met Cold Turkey.

Hey Duveltje Wat herken ik je angst om nooit meer te mogen roken....Daarom heb ik mijzelf beloofd dat ik, als ik het dan nog wil, weer mag roken als ik 70 wordt. Ben nu bijna 55...Dat buigt het nooit meer om naar "later"  en dat klinkt toch minder beangstigend dan "nooit meer" indecision

Geplaatst door Tommy55 op 02/05/2015 - 23:53

Lid sinds 14 dec 2014

Hey Lolly, dat zelfde heb ik tegen me zelf gezegd. Als ik 80 ben mag ik weer roken als ik dat dan wil. Duvel tegen jou wil ik zeggen leef bij de dag als je stopt. Sta op s,morgens en spreek met je zelf af: vandaag rook ik niet en morgen zie ik wel weer. Doe dit dag na dag en de dagen zullen zich aan een rijgen. Ik zeg niet dat het gemakkelijk is in het begin, maar als je goed gemotiveerd bent is het haalbaar. Ik herken me heel erg in je verhaal van benauwdheid en hoesten en slijm ophoesten. Bij mij was er ook de angst om te moeten maar niet te kunnen stoppen. Het niet kunnen inhaleren komt mij zooooooooo bekend voor, want het kleinste trekje geeft je vreselijke benauwdheid en een gigantische hoestbui. Zelf het meest oppervlakkigste trekje kon ik niet meer aan, laat staan diep inhaleren. Op een nacht was ik zo benauwd en door die benauwdheid ging ik verkeerd ademhalen en daardoor begon ik te hyperventileren, dat ik dacht flauw te zullen vallen. Ik werd zo angstig van deze situatie dat ik op dat moment tegen me zelf heb gezegd:  fit was het roken, nu is het afgelopen. Ben naar de huisarts gegaan en heb pleisters gevraagd en ondersteuning gekregen van een longverpleegkundige. Enkele keren een longtest bij haar gedaan en ik heb over duidelijk copd. Er werd tegen mij gezegd dat ik de longen heb van een 81 jarige, terwijl ik 58 ben. Hier ben ik vreselijk van geschrokken, maar eigenlijk wist ik wel dat er behoorlijk  wat mis was met mijn luchtwegen. Duvel wat ik je wil meegeven met mijn verhaal is het volgende: STOP!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Ook ik dacht dat dit voor mij niet weggelegd zou zijn, maar inmiddels ben ik 1.5 jaar rookvrij. EN HET IS TE DOEN!!! Maar je moet het wel WILLEN!!! Haal de motivatie die je heel hard nodig hebt ergens vandaan, want je hebt geen keus.Je wilt je kinderen toch groot zien worden???? Ik schrijf niet zo vaak hier, maar in jou geval ,herkende ik zo veel van mij zelf en ik wil je een hart onder de riem steken dat het echt mogelijk is als je ECHT WILT!!!!

gr Gerda

SUCCES!!!!!

afbeelding van ytje

Geplaatst door Yvondv op 03/05/2015 - 07:56

Lid sinds 01 feb 2014

9 jaar 8 maanden geleden gestopt met Cold Turkey.

Hai Gerda, 

Onze verhalen lijken op elkaar, kom ik nu achter!

Alleen ging ik naar de huisarts voor een blaastest, waar uit kwam copd en ik was zo geschrokken van het antwoord van de arts, "wat stuk is krijg je nooit meer terug" 40% was dus al stuk. Meteen gestopt, zonder hulpmiddelen!

Ik ben 49 en mijn longleeftijd is 73-78 tja hoe oud kunnen ze worden he!

Duvel wat Gerda zegt, het is te doen!

Om te beginnen verdwijnt al heel snel jou hoest, dat is al een hele opluchting! Het is alleen maar beter natuurlijk, het voelt als een bevrijding om niet meer te hoeven! Ga ervoor want je kan het! Wees positief!

 

Geplaatst door Tommy55 op 03/05/2015 - 14:06

Lid sinds 14 dec 2014

Hoi Yvon, onze verhalen komen zeker overeen. Wat mogen we blij zijn dat het ons gelukt is. Duvel zo zie je maar Als het Yvon en mij gelukt is moet jij het toch ook kunnen. Ga ervoor!!!! SUCCES.

gr Gerda.

Geplaatst door duvel op 04/05/2015 - 08:05

Lid sinds 29 apr 2015

Dank allemaal voor jullie reacties. Ik heb me de afgelopen dagen voorbereidend op vandaag heel emotioneel gevoeld en licht gespannen.

Nog meer dingen bedacht die nu nadelig zijn en straks wellicht een cadeautje.

Nog meer dingen waar ik aan kan denken of die ik kan doen, als ik een moeilijk moment heb....

Nu is het zover. Ik ga er een nieuw dagboek over beginnen. 

afbeelding van ytje

Geplaatst door Yvondv op 04/05/2015 - 08:09

Lid sinds 01 feb 2014

9 jaar 8 maanden geleden gestopt met Cold Turkey.

Waarom ga je niet hier verder, er staat zoveel nuttige dingen in dit boekje!

Misschien kan je dit boekje een andere naam geven!

Is het vandaag de dag, de dag dat je gaat stoppen?

Heel veel succes en geloof erin dat je het kan!

Reactie toevoegen