wat doet tabex beter dan champix

Geplaatst door marion den bouw... op 12/05/2015 - 21:47

Lid sinds 12 mei 2015

Hoi allen, ik werd depressief van champix, nu lees ik dat tabex deze bijwerking niet kent gaarne ervaringen en reacties?

groetjes Marion

afbeelding van JosGestopt

Geplaatst door JosGestopt op 28/05/2015 - 17:24

Lid sinds 08 mei 2015

7 jaar 4 maanden geleden gestopt

Marion, inderdaad.

 

Nu 4 weken gestopt mbv Tabex.

 

Geen drepressie, voel me super.

afbeelding van ytje

Geplaatst door Yvondv op 28/05/2015 - 17:36

Lid sinds 01 feb 2014

8 jaar 4 maanden geleden gestopt met Cold Turkey.

Hai Jos, 

Super dat jet goed werkt, maar sluit je aan bij de meegroei, daar is het iets drukker!

Gefeliciteerd met jou 4 weken!

afbeelding van Rapunzel

Geplaatst door Rapunzel op 29/05/2015 - 03:53

Lid sinds 02 mei 2015

Ik denk dat Yvonne met "meegroei" de mei-groep (= maandclub "Bevrijd in mei 2015") bedoelt..?? In ieder gaval welkom daar..! smiley

afbeelding van ytje

Geplaatst door Yvondv op 29/05/2015 - 05:35

Lid sinds 01 feb 2014

8 jaar 4 maanden geleden gestopt met Cold Turkey.

Oeps !

Rapunzel helemaal waar, dank je!

afbeelding van stefan1770

Geplaatst door stefan1971 op 14/01/2016 - 11:44

Lid sinds 09 jan 2015

7 jaar 5 maanden geleden gestopt met Alles op een rij.

Misschien kunt u reageren op het hier onder genoemde artikel in The New England Journal of Medicine, zoals u het nu zegt vind ik u teveel op het orakel van Delphi lijken ipv op een wetenschapper. Daarbij, het meest geprezen wondermiddel op het forum is het forum zelf met daarbij als meest aangeprezen startstopmiddel Cold turkey. Dat op dit forum de huisarts niet per definitie als autoriteit wordt ervaren als het gaat om het stoppen met roken ervaar ik persoonlijk als zeer heilzaam, wel fijn dat u wat schaarse tijd heeft vrijgemaakt, tijd die men overigens op dit forum ruim voldoende heeft voor elkaar.

''Cytisine: Het Nieuwe Wondermiddel Om Te Stoppen Met Roken?

Geplaatst op 20 december, 2014 door redactie

[cytisine-stoppen-met-roken]

Cytisine, een stofje dat van nature voorkomt in brem en goudenregen, helpt mensen beter bij stoppen met roken dan pleisters, kauwgum of pillen met nicotine. Dat blijkt uit een Nieuw-Zeelandse studie die deze week verscheen in The New England Journal of Medicine.

Cytisine lijkt even goed te werken als andere middelen om te stoppen met roken – zoals varenicline en bupropion, middelen die nu vaak worden voorgeschreven. Maar wat maak cytisine zo bijzonder? De prijs! Het is tot 15 keer goedkoper dan andere middelen.

Het is inmiddels de tweede keer dat een onderzoek met cytisine het beste medische tijdschrift in de wereld haalt, zegt Onno van Schayck, hoogleraar preventieve geneeskunde in Maastricht, in een interview met NRC Q.

“In 2011 werd in een goed gecontroleerde studie aangetoond dat cytisine beter werkt dan placebo, en nu is ook robuust aangetoond dat het beter werkt dan nicotinevervangende middelen.”

Hoe succesvol is cytisine?

Van de ruim 1300 deelnemers aan de nieuwe studie bleek dat na een half jaar 22 procent van de mensen uit de cytisinegroep niet meer hadden gerookt, tegenover 15 procent van de nicotinegroep. “Een indrukwekkend resultaat,” is het oordeel van hoogleraar Van Schayck. “Het betekent vijftig procent meer stoppers, tegen een fractie van de kosten.”

Cytisine wordt al sinds de Tweede Wereldoorlog in Oost-Europa gebruikt als natuurlijk middel om te stoppen met roken, maar was in de rest van de wereld niet erg bekend. Dat verandert nu snel, stelt Van Schayck verheugd vast:

“In bijvoorbeeld China, waar zeventig procent van de mannen rookt, kan zo’n goedkoop middel echt een grote doorbraak betekenen. De grootste gezondheidswinst is te behalen door het roken terug te dringen.”

Hoe werkt cytisine?

Cytisine is een natuurlijke versie van varenicline. De werking van cytisine kan worden vergeleken met die van Champix, maar met als voordeel dat stoppen met roken met behulp van cytisine (merknaam: Tabex) geen bijwerkingen kent en een stuk goedkoper is. Het slikken van de Tabex-tabletten bouw je in de loop van een 25 dagen geleidelijk af. Op dag 26 ben je klaar en verlost van het roken.

Dag 1 tot 3: 6 tabletten
Dag 4 tot 12: 5 tabletten
Dag 13 tot 16: 4 tabletten
Dag 17 tot 20: 3 tabletten
Dag 21 tot 25: 2 tabletten

De tabletten van Tabex verminderen de trek in een sigaret. Op die manier stop je vanzelf met roken. Een doosje Tabex bevat 100 tabletten en is voldoende om te stoppen met roken.

 Waar kun je cytisine kopen?

Cytisine wordt door het Bulgaarse farmaceutische bedrijf Sopharma AD verkocht onder de merknaam Tabex. Voor 45 Amerikaanse dollar koop je bij hen 100 pilletjes. Het is in Nederland niet via de apotheek verkrijgbaar, wel via internet. Dat hoeft geen probleem te zijn zegt Van Schayck:

“Het middel nortriptyline bijvoorbeeld is ook niet officieel geregistreerd als hulpmiddel om te stoppen met roken, maar wordt wel genoemd in de medische richtlijnen voor het behandelen van rookverslaving. Wat mij betreft is er nu alle reden om dat ook voor cytisine te doen.”

Een wondermiddel is cytisine nog altijd niet, er zullen altijd mensen blijven die niet van de sigaret kunnen afblijven. “Maar bedenk wel,” zegt Van Schayck, “dat er desondanks geen enkele medische ingreep zo kosteneffectief is als een pil om te stoppen met roken.”

Wilt u Tabex bestellen? Op internet zijn diverse buitenlandse aanbieders, maar helaas niet allemaal even betrouwbaar blijkt uit onze ervaring. Wij doen dan ook hard ons best om Tabex in het assortiment te krijgen van Nederlandse aanbieders. Voor nu is Champix het beste alternatief dat op de Nederlandse markt verkrijgbaar is.''

Geplaatst door j.a.maring, huisarts (niet gecontroleerd) op 14/01/2016 - 12:56

Lid sinds

Ik juich elke poging tot stoppen met roken toe en matig me geen oordeel aan over de manier waarop zolang dat niet gepaard gaat met onverantwoorde gezondheidsrisico's. Een wetenschapper beweer ik niet te zijn, wel probeer ik voor adviezen me te baseren op gezond wetenschappelijk onderzoek. 

Zoals ik al schreef is cytisine een middel dat zeker verder onderzoek verdient en potentieel een zelfde rol zou kunnen hebben als champix. Het bewijs dat het even veilig is en dezelfde positieve resultaten zal boeken is echter niet bewezen: de onderzoeken die gedaan zijn worden door wetenschappers (ook die van de NEJM) als gebrekkig en niet overtuigend gezien. Het artikel in de New England Journal of Medicine is een review van alle beschikbare onderzoek en bewijs  en concludeert precies wat ik hierboven en in mijn eerdere reactie schreef: veelbelovend, verdient nader onderzoek, al was het maar omdat het bij eventueel bewezen gelijke werking een stuk goedkoper is.

De mogelijke bijwerkingen van cytisine zijn goed gedocumenteerd en worden ook door de fabrikant beschreven - een Bulgaarse bijsluiter verhindert dat mensen die dit middel bestellen daar ook echt kennis van kunnen nemen. Voor die bijwerkingen waarschuwt de site nauwelijks, dit in schril contrast met de aandacht hiervoor op de site bij champix. Dat vind ik raar en niet getuigen van eerlijke of evenwichtige voorlichting. Een afweging van baten/risico's bij de individuele patient is hier altijd nodig en dat gebeurt op deze wijze niet. Wie deze afweging maakt is me om het even: dat mag de huisarts zijn, maar van mij ook elke willekeurige andere medisch geschoolde arts of apotheker.

Mensen die alléén gebruik maken van deze site als autoriteit op medisch gebied nemen een groot risico. De site neemt een groot risico qua verantwoordelijkheid: ik zie in de praktijk de schade aan mensen door het klakkeloos overnemen van info op het internet. Zo kwam ik hier ook terecht want ik werd geconfronteerd met een licht verstandelijk beperkte patiente die deze pillen had besteld en na 3 dagen gebruik flinke bijwerkingen ondervond - grotendeels omdat deze medicatie zich niet laat combineren met de door haar gebruikte stemmingsverbeterende medicatie die zij al langer gebruikt. Juridisch zou zij in mijn ogen sterk staan als zij de makers van deze site verantwoordelijk zou stellen voor haar gezondheidsschade.

Ik wil me helemaal niet als autoriteit presenteren; ik constateer overigens wel dat mensen die in de problemen komen door onoordeelkundig gebruik van potentieel gevaarlijke medicatie de weg naar de huisarts prima weten te vinden.

Geplaatst door MONIQUER op 15/01/2016 - 18:18

Lid sinds 15 jan 2016

Volgens mij kun je Tabex helemaal niet vergelijken met Zyban of Champix. Tabex is de merknaam van cytisine, de natuurlijke variant van varenicline (Champix). Ik heb Champix en Zyban gebruikt en kreeg van beide een heftige allergische reactie. Daarna heb ik Tabex leren kennen en ben op een hele makkelijke manier en zonder enige bijwerking eindelijk van mijn nicotine verslaving af. Ook heel veel andere mensen in mijn omgeveing zijn gestopt met roken door middel van Tabex. Echt een geweldig middel.

afbeelding van stefan1770

Geplaatst door stefan1971 op 15/01/2016 - 20:48

Lid sinds 09 jan 2015

7 jaar 5 maanden geleden gestopt met Alles op een rij.

Ja Monique dat is wel erg duidelijk in het vijfvoudige, en ik ben lid van de EO en alle rokers zeggen ook dat sigaretten helpen om rustig en gelukkig te worden, maar daar gaat het hier nu niet om. De vraag is of als er bijwerkingen zijn en de stemmingverbeteraar waarschuwt wel voor zijn bijwerkingen waar de tabex dat niet doet, voor wie dat dan zo kwalijk is. Ik zou zeggen des te kwalijker voor de stemmingsverbeteraar, onmiddelijk mee stoppen, de bijsluiter waarschuwt voor bijwerkingen, bijwerkingen treden op ergo stoppen met het middel. Kortgezegd, het middel doet niet wat het belooft, het verbetert niet de stemming en helpt zeker niet mee te stoppen met roken!* ( wat helemaal rampzalig is voor de stemming)

*(sterker nog bijsluiter waarschuwt niet, waar recente wetenschappelijke literatuur zulks wel confirmeert, dat het gebruik van sigaretten de werking van de stemmingverbeteraar kan doen decimeren tot nul, wat dan weer de wens kan doen induceren om te stoppen met roken, wat dan toch weer een leuk bijverschijnsel is van het gebruik van de stemmingverbeteraar )

 

Ten overvloede: disclaimer: Tabex kan net als andere natuurlijke middelen zoals bier en wijn en de natuurlijke dood van uw schoonmoeder en een sympathieke overbezorgde huisarts, een onverwachte wisselwerking aangaan met uw neurotransmitters zodanig dat dit invloed heeft op uw stemming. De uitkomst van dit alles is zoals zo veel in het leven zeer onvoorspelbaar, maar in alle gevallen, ceteris paribus en deo volente is het devies: stop met roken voordat u een stemmingsverbeteraar gebruikt of voordat u zich een willekeurig onwetenschappelijk (spy)psychiatrisch etiket laat opplakken. ( waarvan de gevolgen helemaal ongewis zijn want psychisch en dus oncontroleerbaar)

Geplaatst door Astrid Broer (niet gecontroleerd) op 26/02/2016 - 17:26

Lid sinds

Ik heb 2 x een poging gedaan met Champix, beide keren weer begonnen door despressief te worden na het stoppen met de Champix.

Nu gestopt met Tabex en bijna 5 maanden rookvrij, nergens last van !!!!

afbeelding van Debby

Geplaatst door Debby op 27/02/2016 - 16:21

Lid sinds 19 jul 2013

8 jaar 11 maanden geleden gestopt met Champix.

Ik ben nu ruim 2 jaar gestopt met behulp van champix en ik heb ook nergens last van gehad. Ik denk dat het erg persoonlijk is, dat het een niet perse beter is als het andere.

afbeelding van Emile

Geplaatst door Emile op 01/04/2016 - 13:25

Lid sinds 01 okt 2015

7 jaar 2 maanden geleden gestopt met Champix.

Mijn ervaringen met Champix waren ook zeer slecht! zwaar veel buikpijn, niet kunnen slapen, last van me spieren, erg moe. Overgestapt op Tabex en het gaat fantastisch nu.. zit nu op 2,5 week zonder te roken!..

Geplaatst door lassie op 02/04/2016 - 19:20

Lid sinds 02 apr 2016

Dan mag ik niet klagen.
Enigste waar ik last van had met champix was de eerste paar weken slecht kunnen slapen.

Geplaatst door Knaltie op 04/04/2016 - 11:44

Lid sinds 03 jan 2016

6 jaar 4 maanden geleden gestopt met Champix.

Ik heb de eerste 2 -3 weken zeker veel aan champix gehad. Over tabex kan ik niet zinnigs zeggen. Na 4-5 weken vroeg ik mij af wat champix nog voor mij deed. Na 8 weken gebruik wilde ik er eigenlijk mee stoppen omdat ik me niet fit meer voelde. Op aandringen van de huisarts toch maar doorgeslikt omdat het einde van de kuur in zicht was en er niet echte zware bijwerkingen waren. Eigenlijk heb ik het 4 weken te lang gebruikt, wedr steeds vermoeider en raakte snel geirriteerd. Sinds ik 2 weken geleden gestopt ben met champix is het vervelende gevoel weer weg. Ben fit en rook nog steeds niet!

Mijn advies is met gebruik van champix of vergelijkbare middelen: Luister naar je lichaam en geest. Als je zelf aanvoelt sterk genoeg te zijn bouw het gebruik in een week af. Het blijft een medicijn en doet zeker iets met je, dat wil je niet te lang gebruiken!

Geplaatst door Mien op 17/09/2016 - 12:53

Lid sinds 02 sep 2016

5 jaar 8 maanden geleden gestopt met Tabex.

Hallo Stefan1971,

Weet niet of je hier nog naar kijkt, maar je weet nooit ..

Geniaal stukje, dat wilde ik even zeggen.

 

Geplaatst door Mien op 17/09/2016 - 13:10

Lid sinds 02 sep 2016

5 jaar 8 maanden geleden gestopt met Tabex.

Om even in te gaan op te titel van dit forum: Tabex is voor mij vele malen beter. Van champix werd ik doodziek, oh, en ik wilde gewoon roken. Ik heb ongeveer alles geprobeerd en nu gebruik ik Tabex: geen bijwerkingen en geen ondoenlijke trek in een sigaret. Voor mij is het echt een wondermiddel.

Als ik naar alle commentaren op Internet kijk is het wel duidelijk dat Tabex het gewoon beter doet.

Ik ben ervan overtuigd dat er commerciële belangen spelen bij een aantal partijen en dat Tabex daarom nu niet verkocht mag worden. Helaas ten koste van de rokers.

 

Reactie toevoegen