Wat vond je lekker aan het roken?

afbeelding van Redaktie

Geplaatst door Redaktie op 02/01/2012 - 11:55

Lid sinds 06 nov 2015

10 jaar 4 maanden geleden gestopt met Cold Turkey.

Wat vond je lekker aan het roken?  (What did you love about smoking?) 

Denk goed na, wat vond je zo lekker aan het roken? Wat is er zo fantastisch aan roken dat we bereid zijn onze longen te beschadigen of zelfs te vernietigen en geleidelijk aan iedere ader in ons lichaam dicht te laten slibben? Wat was er zo fijn aan het roken van nicotine dat we op dat moment bereid waren het te blijven doen, het risico te nemen, en een 50% kans accepteren dat we 5000 dagen minder leven? Laten we deze draad gebruiken om alles wat je daadwerkelijk heerlijk vond aan het roken van sigaretten te delen.

Volgens Dr. Philip Michels, een professor aan de USC School of Medicine (medische faculteit), die ook eencessation facilitator(stopbegeleider) is, is het voor ons normaal om naar ons eigen gedrag te kijken om inzicht te verkrijgen in onze standpunten en overtuigingen. We neigen er naar conclusies te trekken naar wat we zouden moeten willen uit wat we zien. Dr. Michels legt zo’n redenering als volgt uit:

“Als ik rook, moet ik roken wel lekker vinden. Als ik veel rook, moet ik het roken wel heel lekker vinden. Met andere woorden, ik moet het heerlijk vinden om te roken omdat ik het zo lang doe en ik al eerder zo vaak heb geprobeerd te stoppen, maar ik rook nog steeds. Ik moet wel echt genieten van het roken”.

Wees eerlijk tegenover jezelf, is er ook maar iets dat werkelijk lekker vond aan het roken? Als dat zo mocht zijn, deel het dan alsjeblieft met de groep. Of is het meer waarschijnlijk dat de meeste van de sigaretten die we rookten, gerookt werden op de automatisch piloot, het onderbewustzijn vulde asbak na asbak om het constant dalende nicotineniveau in het bloed (nicotinebloedspiegel )(dat ieder 2 uur voor de helft verminderd was) hoog genoeg te houden zodat we niet bewust de beginnende ontwenningsverschijnselen hoefden te ondergaan.

Dr. Michels verklaart het als volgt: Als we onszelf al die jaren lichamelijke schade zien aandoen, is het normaal dat we verklaren:” als het slecht voor me is en ik doe het nog steeds dan moet ik er wel heel erg van genieten”. Maar in het licht van wat we geleerd hebben over nicotine, dat het een verslavende drug is, te vergelijken met alle andere verslavende middelen, is dat dan een oprechte gedachte?

Kijk naar je lijst van redenen om te stoppen. Staat genieten op de lijst? Als we het onbevooroordeeld bekijken, kan dat resulteren in een veel minder romantische fixatie met betrekking tot het missen van 4000 + chemicaliën, inclusief 43 kankerverwekkende stoffen die we met iedere trek aan de sigaret binnenkregen.

Zelfs als het waar is dat het aaahhh-gevoel dat we binnen 8 a 10 seconden voelen na een nieuw trekje—omdat onze nicotinetank meter weer vol registreert—het waard was om genot te noemen, wat voor geestelijke vergelijking maakten we dan om roken het label genieten te geven? Kun je je nog herinneren hoe je je voelde voor dat nicotine je meesleurde in een eindeloze roller coaster rit van nicotine/dopamine hoogte - en dieptepunten (“waar zijn mijn sigaretten, ik heb nú een sigaret nodig!!!!!!!!!!")? Wie ben je werkelijk? Rookten we voor het aaahhh-gevoel of rookten we zodat we niet hoefden te voelen wat er gebeurde als we te lang dat aaahhh-gevoel niet hadden?

Wordt het geen tijd dat je de overgebleven gedachten aan roken die je nog steeds achtervolgen in het ware licht ziet? Weerspiegelen ze genot of gehoorzamen ze aan een echte chemische verslaving?

Adem diep door, vette knuffel, leef lang, Jan

Reactie toevoegen