Nicotine

De stof nicotine komt voor in de tabaksplant en in producten met gedroogde tabak. Nicotine kan beschouwd worden als de stof, die een verslavende werking kent ten aanzien van het roken van tabak. Naast de verslavende werking van nicotine, zorgt deze stof ook voor een verdovende werking.

Opname van nicotine in het lichaam

Bij het inhaleren van rook van een sigaret komt de stof nicotine het lichaam binnen. De stof verspreidt zich snel door het lichaam en maakt daarbij gebruik van de bloedsomloop. Het inhaleren van rook betekent ook dat de nicotine rechtstreeks in de hersenen terecht komt. Voor dit proces is slechts een aantal van zeven seconden nodig.

De stof zal het lichaam ook weer verlaten, waarbij een klein deel direct via de nieren door het lichaam wordt afgescheiden en voor het grotere deel wordt de stof in de lever afgebroken. Bij dit laatste proces vindt er een omzetting plaats van nicotine in cotinine en dat deel wordt weer door de nieren afgescheiden.

Nicotine als verslavende stof

Nicotine in tabak brengt met zich mee dat roken een verslaving kan worden. Deze stof zorgt namelijk voor een aangenaam gevoel. Hierdoor krijgen rokers de neiging om steeds weer opnieuw te gaan roken. Hoewel er enorm veel verschillende soorten stoffen in tabak aanwezig zijn, is nicotine dus de aanstichter van het ontwikkelen van een rookverslaving. Nicotine zorgt ervoor dat bij het inhaleren van de rook, waar de stof deel van uitmaakt, de bloeddruk zal stijgen en het hart sneller zal gaan kloppen. De bloedvaten worden vernauwd en met een stijgende bloeddruk kan dat trombose tot gevolg hebben. In de hersenen zijn receptoren aanwezig, die een gevoeligheid kennen voor de stof nicotine. Elke keer als de receptoren nicotine hebben ontvangen zal er weer een signaal uitgezonden worden om opnieuw nicotine te ontvangen. Indien je wilt stoppen met roken, zorgen deze receptoren ervoor dat je steeds de drang hebt om een sigaret op te stokken. Pas als je een tijdje gestopt bent met roken, zullen de receptoren stoppen met het uitzenden van signalen. Opnieuw gaan roken heeft dan onmiddellijk tot gevolg dat de receptoren weer om meer nicotine zullen gaan vragen.

Reacties

Geplaatst door Huib van Baal (niet gecontroleerd) op 07/11/2016 - 12:44

Lid sinds

Ik ben nu 14 dagen gestopt onder begeleiding van de huis arts heb wel een kuur van medicijnen gekregen(champix) dit werkt heel goed geen last van afkick verschijnselen . wink

 

Geplaatst door Gijs Van Gils (niet gecontroleerd) op 07/06/2016 - 06:47

Lid sinds

Ik ben blij dat ik ga stoppen met roken via de dokter lijk mij zo goed gevoel

afbeelding van Joeri C

Geplaatst door Joeri C op 08/01/2016 - 20:16

Lid sinds 08 jan 2016

8 jaar 3 maanden geleden gestopt met Nicorette.

Dag 6 bijna voltooid, sinds dag 2 nicorette spray bij de hand, mr beperk het gebruik tot de momenten op het werk dat de goesting te groot wordt.. Zo-n 8 tal keer per dag. Smorgens en savonds lukt het me zonder spray. Neveneffecten van het stoppen en/of van de spray zijn er, wat slaapstoornissen, humeurige momenten, concentratie-problemen, de hik na het sprayen, nu ook wat keelpijn.. 15 jaar heb ik gerookt, zo een 15 tal gemiddeld per dag. Ben er klaar mee en vastberaden nu dat ik het vol hou, hoe zwaar het ook is, en terwijl de echt moeilijke momenten nog moeten komen, zoals avondje uit, werkdag met vele uren in de auto, heavy deadlines, enz.  Hoedanook ik haal veel moed uit de berichten van anderen op het internet, zoals op deze site hier en de app die ik nu geïnstalleerd heb op de I-Pad, MLC, best wel fun :-p.  En de spray doet zeker ook zijn ding, daar ben ik zeker van. Up to one week!  Good luck to all you quiters & keep posting.

Geplaatst door Gerwin (niet gecontroleerd) op 27/12/2015 - 22:59

Lid sinds

Ik ben al acht jaar geleden gestopt met roken (schouderklopje). Maar ik deed dat met Nicotinell . Eerst 4 mg. nicotinekauwgum, daarna 2 mg. kauwgom en toen 1 mg. zuigtabletten. Daar ben ik dus inmiddels 8 jaar aan verslaafd...... Het klinkt zo leuk om op die manier te stoppen, maar dat is het dus niet. Inmiddels ben ik een week gestopt met die zooi en ik heb net zulke ontwenningverschijnselen als bij het stoppen met roken. Bovendien is de prijs van deze troep bij het verbieden van roken in de horeca schrikbarend omhoog gegaan, dus je bent er ook nog eens kapitalen aan kwijt!!!!!! Bezin eer ge begint dus!!!!!

Reactie toevoegen