De 4 meest gebruikte drugs en wat deze met je doen

Alcohol

Veel Nederlanders boven de 16 jaar drinkt regelmatig bier of wijn. Als alcohol vandaag pas werd uitgevonden zou het waarschijnlijk in de categorie harddrugs vallen.

Via de maag komt alcohol in het bloed terecht en wordt zo door het hele lichaam verspreid. De hersenen raken verdoofd. Wanneer men aan de drank zit verandert het aantal neurotransmitters. Deze controleren onze energielevels. Onze gedachtes, hartslag, ademhaling en ons gedrag verandert hierdoor. Alcohol stimuleert tevens onze dopamine-waarden.

Wie regelmatig teveel drinkt kan ernstige schade aan de organen krijgen op korte, maar vooral op de lange termijn. Hier komt ook een verhoogd risico op kanker bij. Tevens heeft alcohol ook invloed op de sekshormonen en je spieren.

XTC (Ecstacy)

Deze zeer bekende ‘partydrug’ is harddrugs in pilvorm. Het bevat het werkzame chemische stofje MDMA en zorgt voor een verliefd gevoel. MDMA heeft invloed op minstens drie neurotransmitters, namelijk je dopamine- serotonine- en norepinefrine- waarden. Die van je serotonine-waarden merk je het meest. Je humeur krijgt hierdoor namelijk een explosieve boost. De dagen erna zijn deze waarden compleet uitgeput waardoor je in een ‘dip’ belandt. XTC komt vaker voor bij techno of hardcore feesten vanwege de oppeppende effecten die gewenst zijn bij dit type muziek. Merk jij van jezelf dat je teveel drugs gebruikt? Zoek professionele hulp om hieruit te geraken.

Nicotine

Nicotine wordt als drug gezien omdat de stof invloed heeft op je hersenen. Het inhaleren van een sigaret geeft een ontspannen en prettig gevoel door nicotinereceptoren die dopamine afgeven. Ook kan het meer concentratie bieden. Onze hersenen willen dit gevoel steeds weer ervaren. Hierdoor is roken zeer verslavend.

De nicotine in een sigaret bevat enorm veel kankerverwekkende stoffen en is van invloed op de hersenen, hart, aderen, huid en veel meer. Enkele gevolgen: rimpels, grauwe huid, vernauwing van de beenslagaders en erectiestoornissen door vaatvernauwing.

Cannabis

Wanneer je een joint met wiet inhaleert maakt het brein dopamine aan. Dit stofje zorgt voor een euforisch gevoel. Je hersenen belonen je door dit stofje af te geven na bijvoorbeeld eten, seks of sporten.

Een van de meest bekende effecten van cannabis is dat je een gevoel van honger krijgt terwijl je dit helemaal niet hebt. Ook krijg je een ander tijdsbesef. Dingen gebeuren sneller of juist langzamer dan in werkelijkheid zo is. Uren kunnen op minuten lijken en minuten kunnen opeens urenlang duren.

Cannabis kan helpen bij bepaalde aandoeningen zoals angst, depressie, migraine en slapeloosheid. Het is belangrijk dat men weet dat het hier niet om een geneesmiddel gaat, maar slechts om een supplement dat de symptomen van de aandoeningen kan verlichten. Het stabiliseert ook stemmingswisselingen.

Een minder leuk effect van wiet is dat het kan leiden tot paranoia. Daarnaast kan cannabis je geheugen verstoren en gedeeltes uit het kortetermijngeheugen wissen.

Conclusie

Nu weet je hoe de 4 bekendste drugssoorten je hersenen en lichaam beïnvloeden. Het komt erop neer dat je dopamine-waarden worden aangetast waardoor je een prettig gevoel ervaart. Onthoud dat wanneer drugs deze waarden steeds vaker stimuleren dit lastiger te realiseren is wanneer je niet aan de drugs zit. Sporten of andere leuke activiteiten zonder gebruik van drugs is in ieder geval een stuk beter voor lichaam en geest én je dopamine waarden.

Reactie toevoegen