Ervaringen met nicotinekauwgom

Lees hieronder de ervaringen van anderen die gestopt zijn met hulp van nicotinekauwgom.  Heb jij ervaring met het gebruik van pleisters? Schrijf ze op en deel het met anderen op deze website. Wil je meer weten over deze stopmethode, kijk dan op de pagina over nicotinekaugom.

Reacties

Geplaatst door Guido (niet gecontroleerd) op 06/03/2018 - 12:34

Lid sinds

Hoi PitbullMom,

Ik ben gisteren ( 6 Maart, 2018 ) gestopt met het nemen van de nicotine kauwgom, en ik heb deze vervangen door normale kauwgom zonder nicotine. Ik merkte dat de drang ( dezelfde drang die je naar een sigaret kan hebben ) naar nicotine weer groter werd en ik zag geen andere mogelijkheid dan rigoreus / abrupt te stoppen. Die kauwgom vervangt erg makkelijk jouw sigaret / shaggie en voordat je het weet kom je niet meer van de nicotine kauwgom af.

Heel veel succes toegwenst !

Ciao, Guido

Geplaatst door PitbullMom op 05/03/2018 - 23:25

Lid sinds 05 Mar 2018

Vele dank om dit hier zo uitgebreid neer te zetten. Ik begin morgen met de kauwgom maar kwam niet goed uit de bijsluiter. Ik hoop heel erg voor je dat je gestopt ben met de kauwgompjes. Hopelijk zijn we samen gestopt de 28e jij met kauwgom en ik met roken!

Geplaatst door Guido (niet gecontroleerd) op 28/02/2018 - 12:43

Lid sinds

Goedemiddag,

Bij deze mijn ervaringen.

Allereerst wat info over mijzelf.

- Ik ben 39 jaar oud.

- 21 jaar lang dagelijks gerookt. 

- De eerste 15 jaar Camel Sigaretten gerookt ( 30 - 40 sigaretten per dag )

- De laatste 6 jaar Shag gerookt ( Alle merken 10 pakjes Shag - 500 Gr per maand )

 

De eerste x dat ik probeerde te stoppen was met behulp van pleisters ( binnen 2x dagen rookte ik alweer ). Een regelrechte ramp omdat die dingen snel loslaten en ik een gemis ervaarde van ' iets in mijn hand / mond te hebben '.

De tweede x dat ik probeerde te stoppen was met behulp van Champix ( binnen 5x dagen rookte ik alweer ). Deze poging resulteerde in een ' bijna dood ervaring '. Champix is persoonsgevoelig. De ene persoon ondervind geen bijwerkingen, en de andere persoon wel. Ik behoorde tot die laatste groep. Ik ben volledig doorgedraaid ! Ik werd er gigantisch agressief van en dat ging verder over tot een soort van zenuwinzinking, die uiteindelijk uitmonde in suïcidale gedachte/poging tot..... Vervolgens abrupt gestopt met Champix en toen voelde ik me weer goed. Dit was echt een hele enge en bizarre ervaring. Let wel Champix is de ' milde medische variant '. Zyban is een andere variant en deze is een tikkeltje sterker is mij verteld door mijn huisarts. Nogmaals.......elke persoon reageert weer anders op deze medicijnen. Het hangt echt van jou als persoon af wat het met je doet.

De derde x dat ik probeerde te stoppen met roken was met behulp van nicotine spray ( binnen 2x dagen rookte ik alweer ). Als je wilt weten ' hoe ' nicotine smaakt, dan moet je dit een x kopen en uitproberen. Een regelrechte overkill aan nicotine is dit ;-)

De laatste x dat ik probeerde te stoppen met roken was met behulp van Kauwgom.

22 Januari, 2018, Maandag ochtend 07.00 rookte ik mijn laatste shaggie.

Ik kon niet slapen en lag tot 's-ochtends vroeg wakker. Ik had geen shag meer in huis, en ik had alleen nog maar wat gruis over. Met het laatste beetje gruis een shaggie in elkaar gedraaid. Smaakte nergens naar. Gore troep ! 3x weken eerder had ik 4mg kauwgom met fruitsmaak van de Kruidvat in huis gehaald, afspraak ingepland met de huisarts en de dag vd afspraak de afspraak geannuleerd. Ik wist dat het moment nog niet daar was. Ik wilde nog roken.

22 Januari was een ander verhaal. Ik rookte dat smerige shaggie en dacht bij mijzelf......tsja......is dit het nou ? Wanneer smaakt het je nou ? Is het echt lekker ? Nee ! Natuurlijk na het eten, of in de ochtend bij je koffie maak je je zelf wijs dat het heerlijk smaakt. Gelul !!! Het smaakt helemaal niet lekker ! Een ijsje smaakt lekker. Een ommelet. Een goede Chablis of Meursault ( wijn ). Kreeft......eh.....whatever !! Dat eten of drinken smaakt ergens naar, maar die sigaret die smaakt helemaal niet lekker ! Je bent verslaafd aan nicotine.

Na dat shaggie die ochtend nam ik meteen 1x kauwgompje. 2x bijten en ik voelde/proefde de nicotine. Precies dezelfde smaak als de nicotine spray. Op een of andere manier wist ik op dat moment......Okay, de dag is aangebroken, het is officieel. Ik ben gestopt. Ik wist meteen dat deze kauwgom de plaatsvervanger zou worden van mijn shaggies. Let wel lieve mensen --> Plaatsvervanger  <-- oftewel, je moet nog steeds je veslaving van nicotine aanpakken. Elke x als jij zin hebt in een sigaret/shaggie dan moet je denken: Ow....ik rook niet meer en in plaats daarvan pak ik mijn nicotine kauwgom. Het gaat niet om het roken, de kauwgom, de spray, de Champix..........het gaat om de nicotine. Nicotine is onze verslaving. En deze ga je aanpakken middels 1 vd aangeboden hulpmiddelen of anderzijds dmv Coldturkey af te kicken.

Om verder te gaan...........er wordt aangegeven maximaal 12 kauwgompjes van  4mg per dag te nuttigen, of anderzijds maximaal 25 kauwgompjes van 2 mg per dag te nuttigen. Je doet dit door het kauwgompje in je mond te nemen, een paar x te bijten en de kauwgom in je mond tussen tanden en wang weg te leggen, dit gedurende 30 minuten. Leuk bedacht maar in de praktijk werkt het anders. Kauwgom heet niet voor niets kauwgom. Oftewel je blijft kauwen. Dit zorgt ervoor dat er continue nicotine vrijkomt. Dit is echt tricky !! Ik betrap mijzelf er dus op dat ik veel meer kauw dan dat ik mag volgens de bijsluiter. Even ter duidelijkheid.......ik heb het nu over de 2mg kauwgom. De 2mg kauwgom daar blijf ik op kauwen alszijnde normale kauwgom. De 4 mg kauwgom waarmee ik ben begonnen is dusdanig sterk van smaak dat je ( ik in ieder geval ) zoals aangegeven in de bijsluiter, er een paar x op bijt en de kauwgom in je mond tussen tanden en wang weglegt, dit gedurende 30 minuten.

Het resultaat was dat ik in de eerste week maximaal 4x kauwgompjes per dag nam, dit in plaats van de 8x kauwgompjes die ik had voorgenomen per dag tot mij te nemen. Sterker nog.........de eerste 3x dagen zat ik op 4x kauwgompjes, en dag 4 en 5 zat ik op 3x kauwgompjes per dag. Vervolgens heb ik weer een afspraak ingepland met de huisarts. De bewuste dag aan de huisarts uitgelegt ' hoe en wat ', en aangegeven dat ik het stoppen met roken programma wilde volgen ( op deze manier krijg je alle eventuele hulpmiddelen vergoed door je zorgverzekeraar ).

Tegen de wil/advies van de huisarts in heb ik aangegeven/afgesproken dat we Nicotinel kauwgom van 2 mg zouden bestellen voor een periode van 8 weken. De 4 mg fruit kauwgom van het Kruidvat heb ik niet meer tot me genomen. Ik ben meteen begonnen aan de 2 mg mint smaak Nicotinel kauwgom. Je merkt meteen de sterkte. Oftewel je proeft GEEN nicotine. De eerste dag dat je 2 mg kauwgom tot je neemt proef je niets. Hou vol nu ! De dag erna proef je de nicotine weer. Op dit moment heb je je dosis nicotine gehalveerd. Dit moet je je beseffen. Je bent nu op de goede weg !

Zoals eerder gezegd mag je vd 2 mg kauwgom 25x stuks per dag eten. Fuck that shit !!! Dat betekent eigenlijk dat je elk uur vd dag, 30 minuten lang een kauwgompje mag eten. Tsja.....op zo'n manier kom je niet van die nicotine af !!! Logisch dat veel mensen op forums aangeven verslaaf te zijn geraakt aan deze kauwgom. Sterker nog.....je krijgt meer nicotine dan ooit tevoren binnen. 

De truc is dan ook heel erg bewust te werk gaan. Mijn advies aan mensen die ECHT willen stoppen met roken is dit:

- Steek je laatste peuk op en rook deze in volle glorie. Proef de smaak !

- Na deze sigaret neem je meteen een 4 mg fruit/mint nicotine kauwgompje tot je. Voel de nicotine en proef de frisse smaak !

- Nu zeg je tegen jezelf: de sigaretten zijn vervangen door kauwgom.

- Gooi je asbak, aanstekers, sigaretten, shag of whatever meteen de deur uit. Alles in een vuilniszak er weg met die rotzooi !

-Van de 24 uur per dag slaap je 8 uur. Oftewel je bent 16 uur per dag wakker, en je neemt elke 2x uur 1x een 4 mg kauwgompje tot je. Dat zijn dus 8x kauwgompjes per dag en niet zoals aangegeven in de bijsluiter 12x kauwgompjes per dag.

- Nu zul je merken dat in plaats van elke 2x uur een kauwgompje te eten, je ook elke 3 - 4x uur een kauwgompje kan eten ( even ter duidelijkheid.....we hebben het nog steeds over de  4 mg kauwgom ). Oftewel van 8x kauwgompjes per dag kun je de hoeveelheid/dosis in de eerste week al terug brengen van 8x stuks naar 6x of 4x stuks per dag.

- In de tweede week gooi je die 4 mg kauwgom die je over hebt weg en zorg je dat je de 2 mg kauwgom in huis hebt. Zoals eerder gezegd proef je de eerste dag de nicotine van de 2 mg kauwgom niet. Let op !!!!!

- Hou voor jezelf de eerste dag van de 2 mg kauwgom een max aan van 8x stuks. Ga hier niet overheen. De dag erna als je wakker wordt drink je je kopje koffie/thee, wacht je 15 minuten en neem je je 2 mg kauwgompje. En voila.........daar is de smaak vd de nicotine weer :-)

- En nu moet je jezelf eraan herinneren dat je al 1 week niet hebt gerookt, EN je hebt jouw dosis nicotine in 1 week tijd gehalveerd. Wees trots op jezelf. Dit mag :-) !!!

- Week 2 - 3 en zijn weken dat ik maximaal 5x kauwgompjes per dag to me nam. Ik probeerde 2x stuks aan te houden maar af en toe was de drang naar nicotine ( niet de drang naar de sigaret/shaggie want die is vervangen door kauwgom ) groot en daarom nam ik een extra kauwgompje.

- In week 4 merkte ik dat het fout ging. Ik zat opeens op 8 - 10 kauwgompjes per dag. Week 5 dat ik was gestopt  ( vorige week dus ) ook. Damn :-(( dit gaat niet goed !!!!! Hoe kan dit nou ? Zoals eeder gezegd......het is kauwgom en je blijft maar kauwen. Het is heel moeilijk kauwgom voor 30 minuten in je mond te nemen en te eten/erop te sabbelen alszijnde een snoepje/zuurtje. Nogmaals je blijft kauwen en dus geef je je zelf een overdosis aan nictoine. Dit is het gevaar van de nicotine kauwgom. BEN HIERVAN BEWUST !!!!!!

- De bijsluiter geeft aan maximaal 3x maanden deze kauwgompjes te gebruiken, en wanneer je op 2x stuks per dag zit te stoppen. Wederom ---> Fuck that Shit !!!! De dag dat jij met kauwgom begint als hulpmiddel om te stoppen met roken is de dag dat jij al begint met het afbouwen !! 

- Week in, week uit, week in, week uit ga jij afbouwen. Je hebt elke dag een horloge of iets met een alarm bij de hand wanneer je je kauwgompjes tot je neemt. Maximaal 30 minuten per kauwgompje.

- Denk en blijf jezelf eraan herinneren NIET te kauwen. Zo weinig mogelijk in ieder geval !!

- Je begint met maximaal 8x stuks per dag in de 1e week.

- Week 2 ga je naar 6x stuks.

- Week 3 ga je naar 4x stuks

- Week 4 ga je naar 2x stuks

- Week 5 ga je naar 1x stuk

- Week 6 begin je met het eten van normale kauwgom. 

Lieve mensen ik heb dus in de laatste 2x weken ( week 4 en 5 ) gemerkt dat ik meer en meer kauwgompjes begon te eten. De reden is dus het maar blijven kauwen en vrijmaken van nicotine. Ik ben sinds gisteren begonnen met het bewust afbouwen. Ik had dit al eerder moeten doen. Daarom heb ik het zo uitgebreid opgeschreven voor jullie. Vanaf dag 1 MOET je gaan afbouwen. Anders wordt t echt moeilijk om van de nicotine af te komen. Als ik de kauwgom zou gebruiken zoals aangegeven in de bijsluiter zou het mij never nooit niet lukken om van mijn nicotine verslaving af te komen. Ik rook niet meer. De 1e dag dat ik stopte heb ik een plaatsvervanger gevonden die voor mij werkte. Maar ik besef mij terdege dat de verslaving nog niet weg is ! Ik zit in Week 6 en zit weer op 4x stuks kauwgompjes per dag.

Over 28 dagen vanaf nu ( 28 Maart, 2018 ) zal ik weer online komen en moet ik van die nicotine kauwgompjes af zijn, op de manier zoals hierboven door mijzelf beschreven. 

Tot snel,

Guido

Geplaatst door Leli (niet gecontroleerd) op 29/12/2017 - 10:05

Lid sinds

Ewel dat vind ik ook!!

Geplaatst door Tjidde (niet gecontroleerd) op 14/10/2017 - 12:29

Lid sinds

Dit is precies wat ik doe met nicotine kauwgom. Heb ook 2 mg. Wanneer ik last krijg van de ontwenningverschijnselen en ik daardoor niet te genieten ben / of mn werk niet fijn kan doen dan neem ik een kauwgom. Maar precies wat jij zegt: Niet direct. Eerst bewust worden en observeren (zoals het boek van Alan Carr omschreef)  Er zijn dagen dan neem ik er 3. Er zijn dagen dan neem ik er 1. En zo afbouwen. Volgende stap is de nicotine kauwgum te vervangen door gewone kauwgom. 

Wat veel mensen volgens mij niet vatten is dat het hulp is om te stoppen met roken. NIET een vervanger van de sigaret. Ik snap ook niet dat mensen (wederom) afhankelijk worden van die hulpmiddelen.

Kauwgom haalt de "scherpe randjes" eraf wanneer je niet meer rookt. Het is en blijft lastig en het kost tijd. Het is geen wondermiddel. Je moet ook niet direct een hulpmiddel nemen wanneer je trek heb. Eerst gewoon even afzien en pas later een kauwgom. 2/3 per dag de eerste 3 maanden. Dan eentje en na een half jaar gewone kauwgom. Een jaar later ben je er pas vanaf. En dat kost gewoon een jaar lang disipline.

En cold turkey is moedig maar het lastigst. Gewoon afbouwen. Dat schrijft de arts ook voor wanneer je bijvoorbeeld stopt met anti depressiva. Als je daar ineens mee stopt zijn de ontwenningsverschijnselen ook heftig. Mijn plan:

  • Lees het boek van Alan Carr. Word je bewust ervan
  • Je rookt niet meer maar je bent nog wel nicotine verslaafd dus:
  • Nicotine kauwgom 2 mg om de scherpe randjes eraf te halen (max 3 per dag)
  • Nicotine kauwgom vervangen door gewone kauwgom (hou jezelf voor de gek zeg maar)
  • En het kost je gewoon een jaar. Wees je daarvan bewust
  • Het belangrijkste: GENIET van je toenemde conditie en dat je fitter bent

Succes allemaal

Geplaatst door Elisabeth (niet gecontroleerd) op 17/09/2017 - 23:47

Lid sinds

Het is schandalig dat de fabrikanten geen 1 mg. en een half mg. hebben. Ze willen je verslaafd houden. Verdienen ze kapitalen aan 

Geplaatst door Pepijn (niet gecontroleerd) op 02/08/2017 - 13:11

Lid sinds

Ik heb even uit liefde een gouden tip voor jullie allemaal.. Het enige wat helpt om ineens te stoppen met roken zonder hulpmiddelen, dat is blijven proberen! Gemiddeld stopt iemand na 6 keer dus als je gewoon blijft proberen dan  komt het vanzelf wel goed. Niet de hoop verliezen. Bij mij was het omngeveer de zesde keer.. Maar hoe liever je het wilt, hoe groter de kans dat je slaagt.. Denk anders bij elke sigaret aan de gevolgen, misschien dat dat helpt.

Geplaatst door Cattie (niet gecontroleerd) op 16/06/2017 - 20:19

Lid sinds

 

Hallo!

fijn om te lezen dat ik niet de enige ben! Gestopt met roken maar meer en meer verslaafd aan de nicotine middelen. Eerst 5 van die kleine pilletjes per dag, toen kauwgom, toen weer pilletjes, toen weer kauwgom, toen de hele dag door een pilletje in mijn mond, of kauwgom. Toen zag ik de nicotine spray! pfffff zo verslaafd ben ik al lang niet geweest, het is bijna roken, je sprayt in je mond en direct voel je het nicotine effect. Als ik langer dan een uur geen spray neem wordt ik echt supersjaggerijnig. En hoe meer ik spray, hoe minder energie ik krijg.... 

Toch maar weer terug naar de pilletjes en de kauwgom, maar blijf verlangen naar die spray.... Wat mij betreft is nicotine zoooo verslavend, en ik heb heel wat andere drugs gebruikt, maar dit slaat alles.... 

Enige voordeel is dat je conditie redelijk goed blijft, wat ik met roken niet had, maar nu drie jaar verder wordt het inderdaad tijd voor cold turkey stoppen met alle nicotine middelen.....

Geplaatst door Vjeeke (niet gecontroleerd) op 31/05/2017 - 22:55

Lid sinds

Hey,

Ben nu bijna 2 maanden gestopt, ook met nicotinekauwgom. Eerst nam ik er van 4 mg tot ik er zo'n 2 of 3 per dag nam. Dan wisselde ik ze wat af met die van 2 mg tot die van 4 mg op waren.

Ik denk dat het vooral belangrijk is dat als je echt drang hebt naar nicotine, dat de kauwgom die drang (de ontwenningsverschijnselen) doet verdwijnen/verminderen. Je kan dit gemakkelijk testen door eens eentje van 2 mg te nemen als je echt drang hebt.

Wat ook helpt om te minderen in aantal en minder verslaafd te geraken: als je drang voelt opkomen daar je bewust van worden en even obsveren wat dit met je lichaam, emoties, gedachten doet. Zo kan je merken hoe de drang in mekaar zit en door de drang te begrijpen, wordt die (bij mij toch) minder sterk en verdwijnt. Dan kan je weer even verder zonder kauwgom. Als de drang toch blijft aanhouden, kan je natuurlijk altijd een kauwgom nemen, maar even uitstellen kan nooit kwaad :)

Geplaatst door Esmee (niet gecontroleerd) op 31/05/2017 - 16:13

Lid sinds

Hallo, ik ben nu 2 weken gestopt met roken.Ik neem per dag 8 nicotinekauwgom van 4 mg.Als ik ga afbouwen moet ik het aantal afbouwen óf zelfde aantal maar dan 2 mg?Iemand ervaring mee wat het beste is?

Reactie toevoegen