Cold Turkey, stoppen zonder hulp

Cold Turkey is de term, die gebruikt wordt voor een methode om van een verslaving af te komen. Als er bijvoorbeeld sprake is van Cold Turkey bij een rookverslaving, dan wordt daarmee bedoeld, dat er in één keer gestopt worden met het roken. Daarbij is er dus geen sprake van het langzaam afbouwen van de hoeveelheid sigaretten, die gerookt worden, maar wordt er van het ene op het andere moment gestopt met roken.

Cold Turkey en stoppen met roken

Bij de meeste manieren van stoppen met roken is er sprake van Cold Turkey, want na het stoppen met roken is het immers niet de bedoeling om nog één sigaret op te steken.Je kunt wel kiezen om Cold Turkey te stoppen met roken en een nicotine vervangende middel als Nicotinell gebruiken om de ontwenningsverschijnselen te verminderen. Over het algemeen is de term Cold Turkey vooral van toepassing op het afkicken van bijvoorbeeld drugs, waarbij de ontwenningsverschijnselen in alle hevigheid naar voren kunnen komen en die niet te vergelijken zijn met de ontwenningsverschijnselen met het stoppen met roken.

Dat komt omdat de lichamelijke afhankelijkheid van tabak minder gevolgen heeft als de lichamelijke afhankelijkheid van bijvoorbeeld drugs. Overigens wil dat niet zeggen dat je door Cold Turkey te stoppen met roken geen ernstige hinder kunt vinden van ontwenningsverschijnselen.

In één keer stoppen met roken

Bij het in één keer stoppen met roken op basis van de Cold Turkey methode moet je wel gemotiveerd zijn en je voorbereiden op de ontwenningsverschijnselen, die zich de eerste periode na het stoppen met roken kunnen voordoen. Bij Cold Turkey kun je besluiten direct te stoppen met roken, maar het is ook mogelijk dat je het stoppen met roken uitstelt naar de volgende ochtend. Een fris begin van een nieuwe dag en een start van een rookvrij leven. Wil je liever wel begeleiding in het stoppen met roken ook als je Cold Turkey stopt, dan kun je bijvoorbeeld gebruikmaken van de service van Stivoro of een gratis webclinic nemen over "De gemakkelijk stoppen met roken methode" van Eric Eraly. Je kunt dan telefonisch begeleid worden in het stoppen met roken, zodat je wel mentale ondersteuning krijgt in de lastige periode van het stoppen.

Ook Cold Turkey gestopt? Laat hieronder dan je ervaring achter voor anderen. Op zoek naar andere stoppers? Neem dan eens een kijkje in het Cold Turkey forum van ikstop.

Reacties

Geplaatst door Diesel1988 op 19/04/2020 - 18:39

Lid sinds 19 apr 2020

4 jaar 3 maanden geleden gestopt met Cold Turkey.

Mag ik vragen hoelang al die klachten uiteindelijk hebben geduurd of wat je er tegen hebt gedaan? Ik krijg ze ook van alle kanten over me heen en ben pas een maand gestopt

Geplaatst door Diesel1988 op 19/04/2020 - 18:39

Lid sinds 19 apr 2020

4 jaar 3 maanden geleden gestopt met Cold Turkey.

Mag ik vragen hoelang al die klachten uiteindelijk hebben geduurd of wat je er tegen hebt gedaan? Ik krijg ze ook van alle kanten over me heen en ben pas een maand gestopt

Geplaatst door martinek op 06/11/2019 - 12:00

Lid sinds 05 nov 2019

4 jaar 8 maanden geleden gestopt met Cold Turkey.

Zondagavond 23.30 mijn laatste sigaret gerookt. Gaat tot nu toe goed. Wel af en toe zin maar niet toegeven! 

Geplaatst door DBrouwer op 13/10/2019 - 15:22

Lid sinds 13 okt 2019

Nou ik ben sinds 4 dagen gestopt en ik vind het heel moeilijk,na 50 jaar zomaar te stoppen valt me niet mee .ik ben en man van 64 en ik wist niet datv die nog steeds zoveel kunnen huilen ,want dat overkomt mij.Ik heb gemerkt dat ik spanningsaanvallen krijg als ik rookte en nu sinds de laatste 4 dagen heb ik dat niet .Dus ik blijf er in geloven dat dat door het roken komt.Hoe raar is dat dan Danny

Geplaatst door DBrouwer op 13/10/2019 - 15:21

Lid sinds 13 okt 2019

Nou ik ben sinds 4 dagen gestopt en ik vind het heel moeilijk,na 50 jaar zomaar te stoppen valt me niet mee .ik ben en man van 64 en ik wist niet datv die nog steeds zoveel kunnen huilen ,want dat overkomt mij.Ik heb gemerkt dat ik spanningsaanvallen krijg als ik rookte en nu sinds de laatste 4 dagen heb ik dat niet .Dus ik blijf er in geloven dat dat door het roken komt.Hoe raar is dat dan Danny

Geplaatst door Serdar (niet gecontroleerd) op 25/09/2018 - 00:14

Lid sinds

Op dit moment 5 dagen gestopt. 

Ben 29j inmiddels , afgelopen 12 jaar gemiddeld een pakje per dag gerookt. Ik merk aan mezelf dat Mn lichaam aan het aftakelen is door deze vieze gewoonte; heb een conditie van niks-paar trappen lopen en ben al buiten adem. Gênant gewoon. Verder regelmatig last van hartkloppingen, kloppende aders en pijnlijke steken op de borst. De laatste tijd kwamen daar ook tintelingen in Mn tenen en vingers bij.  Heb in die 12 jaar nooit geprobeerd te stoppen en hooguit 2 dagen achterelkaar niet gerookt. Nu ik 5 dagen niet heb gerookt voel ik me Fris, helder &energiek . man wat een contrast met toen , waarbij ik me continue duf en moe voelde . 

Moet wel bekennen dat ik nu gestopt ben nu ik vakantie heb. Ik bereid me voor , voor Mn eerste werkdag om mijn idiote rook routines te doorbreken; die allereerste sigaret direct na het opstaan , de 3 rookpauzes tijdens werk, de klaar met werk en loop naar auto sigaret, na het eten sigaret, avond verveling sigaret, en de laatste vanvandaag sigaret. En dan vergeet ik er nog een aantal  . Wat een idiote gewoonte als ik het zo terug lees, ben eigenlijk gewoon n slaaf die betaald omzich zelf ziek te maken !!

Hopelijk zet ik deze lijn door en kan ik straks op werk omgaan met stressvolle situaties zonder naar die vieze dingen te grijpen. Ben op de goede weg, mijn motivatie en spirit zitten op topniveau :)

Eerlijk gezegd ervaar ik geen grote hinder can de ontwennings verschijnselen. Heb wel last gehad van moeheid, duizeligheid , hoofdpijn, misselijkheid en maagpijn. Sinds vandaag ook geen last meer van deze klachten gehad. Had me van te voren ook ingelezen en was min of meer voorbereid om dat soort narigheid te ervaren. Al met al valt t me behooorlijk mee en voel me supergoed en enorm gemotiveerd

Iedereen heel veel succes met het omzetten van de knop! 

 

Geplaatst door Joyce (niet gecontroleerd) op 20/08/2018 - 22:45

Lid sinds

wat goed om lezen dat iedereen zo goed bezig is. Nu ga ik er ook (weer) aan geloven.

Ik was ruim voor m’n zwangerschap gestopt dmv cursus. Had het zwaar de eerste dagen maar hield mijn gewoonte aan maar dan zonder sigaret. Ik nam altijd iets te lezen mee. Dus Ff naar buiten, rookpauze, etc. Dat ging prima tot ik daar ook geen behoefte meer in had. Door m’n scheiding ben ik na drie jaar toch weer gaan roken en zijn we weer twee jaar verder. Mijn zoon van acht roept iedere dag wanneer ik nou ga stoppen... ik wil het graag en weet dat ik het kan dus laatste tijd weer veel gelezen en datum van 1 sept aangehouden om te stoppen... maar dat vond ik nog lang duren. Dus besloten om vanavond m’n laatste sigaret al te roken. Samen met m’n zoon een beloningslijstje gemaakt... iedere 7 dagen rookvrij geeft hij mij beloning. Mooiste stok achter de deur toch? Wish me luck!! En succes voor iedereen die nog wil gaan stoppen... maar geniet vooral om als biet roker verder te leven..:

 

 

Geplaatst door Anoniem (niet gecontroleerd) op 16/07/2018 - 18:30

Lid sinds

Hoi allemaal,

Ik heb ongeveer 7 jaar gerookt en ben begonnen toen ik anorexia kreeg. Het hielp me tegen de stress en later merkte ik dat ik mijn honger gevoel ermee onder controle hield. Ook hoop dat ik niemand hier trigger, maar ik merk dat ik niemand krijg gevonden die ongeveer dezelfde situatie heeft mee gemaakt. Ik heb 1 jaar therapie gehad en na een aantal jaar kan ik zeggen dat de anorexia onder controle is en voel ik me goed in mn vel en lichaam en ik wil ik nooit meer terug!! Sinds een half jaar ben ik bezig met de gedachte dat ik wil stoppen met roken vanwege mijn (toekomstige) gezondheid,het geld en met een wens om over een paar jaar kinderen te krijgen. In overleg met de huisarts heb ik een poging gewaagd om eens te kijken hoe het os (dit is de eerste stoppoging die ik heb gedaan) Afgelopen vrijdag ben ik cold turkey gestopt met roken. Dit heb ik tot laat in de middag (na verschrikkelijk veel huilbuien en hyperventileren) vol gehouden. Toen besloten om toch maar pleisters te halen. Hiermee werd ik iets rustiger. Maar de afgelopen dagen zijn zo zwaar. Ik ben erg emotioneel, huil veel, voel me depri en ben constant bezig met nee ik mag niet roken en ook ben ik aan het opletten dat ik niet teveel, en in ieder geval gezond eet. Geestelijk trek ik het heel slecht. Ik vind het lastig om afleiding te zoeken en word erg passief. Op het werk gaat het goed, maar op vrije momenten is het een hel. Ook heb ik erg levendige dromen 's nachts en slaap ik heel licht. Vandaag was het niet meer te doen en heb ik twee sigaretten gerookt. Ook heb ik overlegt met mijn huisarts. Woensdag kan ik bij de psycholoog terecht voor verdere begeleiding. Ik merk dat mijn dwang toch nog steeds erg aanwezig is in de vorm van roken (voorheen de eetstoornis en dwanghandelingen en gedachten). Ik voel me erg schuldig tegenover iedereen en het enige vervelende voor mezelf vind ik dat ik stink. En lekker waren die sigaretten ook niet eens. Ik heb het gevoel dat ik gefaalt heb en voel me hier erg slecht over. Herkent iemand dit? En heeft iemand tips? Ik twijfel of het wel het goede moment is en of ik genoeg motivatie heb.

Voor iedereen die gestopt is: ik heb ontzettend veel respect voor jullie en hoop ook ooit dat ik mezelf een ex-roker kan noemen.

Geplaatst door Basss (niet gecontroleerd) op 10/07/2018 - 13:09

Lid sinds

Toch wel heftig, dat stoppen met roken :-P 't Gaat eigenlijk wel prima, maar missen doe ik het nog steeds. Jij nu 2 maanden en 1 week gestopt! Super man! Heb jij er nog vaak moeite mee?

afbeelding van Tomas2128

Geplaatst door Tomas2128 op 10/07/2018 - 12:05

Lid sinds 09 jul 2018

6 jaar 2 maanden geleden gestopt met Cold Turkey.

Niet harder voor jezelf. Juist liever voor jezelf. Zorg beter voor jezelf op alle fronten en vind andere dingen om jezelf te belonen. Hard voor jezelf zijn dat doen de meeste mensen al.

Reactie toevoegen

Pagina's