Roken en je longen

Tabaksrook bevat een groot aantal chemische verbindingen, waaronder nicotine, koolmonoxyde, teer en andere agressieve gassen. Nicotine irriteert de slijmlaag, en ook de agressieve gassen beschadigen het slijm. De normale afweerprocessen die in de slijmlaag plaatsvinden worden hierdoor op den duur verstoord. Schadelijke stoffen zakken door de slijmlaag en dringen door de wanden van de cellen. De cellen raken ontstoken en witte bloedlichaampjes schieten te hulp.

De zieke cellen worden afgestoten en verdwijnen samen met de witte bloedlichaampjes in de slijmlaag. Door de plotselinge activiteit zwelt het weefsel op en zorgt voor een vernauwing van het luchtkanaal. De cellen op de basislaag delen zich nu en vormen nieuwe gezonde cellen. Als de vervuiling echter maar door blijft gaan komen er voor de trilhaarcellen slijmproducerende cellen in de plaats. Die gaan veel slijm produceren om de vervuiling buiten te houden. Dit dikkere, taaie slijm zakt tussen de trilharen in waardoor ze bijna niet meer kunnen bewegen. Ze kunnen hun werk niet meer doen en voeren de grote hoeveelheden slijm niet meer af. Alleen door regelmatig hoesten is het opgehoopte slijm nog uit de longen te verwijderen.

Mensen die lang roken hebben dan een rokershoest. Ze zijn vaak kortademig en hebben een slechte conditie. In feite zijn de luchtwegen dan voortdurend ontstoken: een chronische bronchitis. Door de rook raken ook de longblaasjes ontstoken. Opruimcellen gaan de ontstekingen te lijf en produceren een stof die het normale evenwicht verstoort. Bij een deel van de rokers wordt de elastische steunstructuur, die de longblaasjes in vorm houdt, langzaam aangetast.

Elke keer als er een elastiekje knapt verdwijnt de rek uit het weefsel en op den duur scheuren de wanden van de longblaasjes en de bloedvaatjes ofwel er ontstaat longemfyseem. Het totale werkzaam oppervlak van de longblaasjes wordt steeds kleiner en er ontstaat een zuurstof tekort en kooldioxyde-overschot in het bloed.

Dat leidt tot kortademigheid en het slechter functioneren van het lichaam. Door de ophoping van vervuild slijm kunnen er steeds meer schadelijke stoffen in de cellen doordringen. Die stoffen kunnen een mutatie in het DNA van de celkern veroorzaken. De zieke, onbestuurbare cel gaat zich in hoog tempo delen. Zo ontstaat er een tumor die het weefsel om zich heen aantast. (Bron : Stivoro)

Reacties

Geplaatst door miranda-de-vries op 28/02/2018 - 20:18

Lid sinds 28 feb 2018

ben nu een half jaar een niet roker en merk het echt voel me nu zoveel beter

Geplaatst door arnoud (niet gecontroleerd) op 14/12/2016 - 09:05

Lid sinds

ik heb een bult long, das een hele erge xirekte

Geplaatst door Anoniem (niet gecontroleerd) op 08/06/2015 - 19:36

Lid sinds

haha handig ben bezig meteen werkstuk over roken

Geplaatst door Anoniem (niet gecontroleerd) op 04/03/2015 - 15:07

Lid sinds

je longen worden dan ook op een gegeven moment zwart

Geplaatst door Anoniem (niet gecontroleerd) op 24/11/2014 - 22:00

Lid sinds

Je rookt 25% van de sigaret mee, als je naast iemand zit die rookt.

Geplaatst door Anoniem (niet gecontroleerd) op 24/09/2014 - 11:39

Lid sinds

Geachte mensen.

Roken is niet alléén heel slecht, maar ook erg dom. Heb het zelf 10 jaren gedaan maar ik kan wel zeggen dat mijn longen niet zo zwart zijn als op de foto hierboven. Dat is wel een extreem geval en diegene is zeer waarschijnlijk gestorven aan de gevolgen. Je longen worden niet zwart door een paar sigaretten te roken daar zijn jaren 'training' aan verbonden.

stoppen is trouwens helemaal niet moeilijk, je moet maar willen! stelletje aanstellers!

Gewoon geen nieuwe meer opsteken..  thats it ;)

 

Groetjes!

 

Geplaatst door Anoniem (niet gecontroleerd) op 22/09/2014 - 15:36

Lid sinds

Zwart*

Geplaatst door Anoniem (niet gecontroleerd) op 27/03/2014 - 09:24

Lid sinds

Als je rook in ademd zijn je longen Swart groetjes mij

Geplaatst door Anoniem (niet gecontroleerd) op 03/03/2014 - 17:40

Lid sinds

en als je rook in ademd wat gebeurt er dan met je longen heb je dan nog steeds gewoon schone longen of zijn je longen net als die van rokers

Reactie toevoegen