E-sigaret om te stoppen

Er is veel discussie of de e-sigaret gebruikt kan worden als middel om te stoppen met roken. Het idee is dat het makkelijker zou zijn om rustig af te bouwen, vooral omdat de hoeveelheid nicotine makkelijk aan te passen is. Op het internet zijn er genoeg onderzoeken te vinden die dit onderbouwen, maar ook genoeg die dit alles weerleggen. Wat in ieder geval zeker is, ook in de de e-sigaret zit nicotine!

Studie van Britse onderzoekers suggereert dat de e-sigaret wel degelijk kan helpen om te stoppen met roken. Uit het onderzoek blijkt onder andere dat van iedereen die graag zou willen stoppen met roken er een significant grotere slagingskans is als er gebruik wordt gemaakt van de e-sigaret in plaats van een andere nicotinevervanger zoals nicotinekauwgom of nicotinepleisters. Een gelijk verschil is er met de groep stoppers die puur op wilskracht wilt stoppen met roken (cold turkey). Roken is en blijft een zeer nare verslaving om vanaf te komen.

De slagingskansen blijven erg laag, ook met hulp van de e-sigaret. Volgens onderzoek slaagt 1 op de 5 rokers erin te stoppen met hulp van de e-sigaret. De damp die uit de e-sigaret komt bevat nicotine maar niet de oh zo bekende tabakslucht. Dit is een positief iets want ook de tabakslucht zelf veroorzaakt schade. Denk maar aan de bruine vingers en de slechte huid. Het gebruik van de e-sigaret is de laatste jaren enorm toegenomen. Waar eerder nog geen procent gebruik maakte van de e-sigaret is dat de laatste jaren gestegen naar 7 procent. Zeker in Amerika is het gebruik ervan zeer populair. Zoals zo vele onderzoeken is er altijd ook een andere kant van het verhaal. Er zijn naast de vele onderzoeken die uitwijzen dat de e-sigaret goed ingezet kan worden als middel om te stoppen met roken, ook vele onderzoeken gepubliceerd die het tegenovergestelde bewijzen ….

Hoe schadelijk is de e-sigaret?

Aan de e-sigaret zitten zeker ook nadelen. Het is goed je ook hierin te verdiepen voordat je overstapt naar de e-sigaret. Ook als je de e-sigaret ziet als tussenstap om uiteindelijk te stoppen met roken is het verstandig je eerst goed in te lezen.

In de e-sigaret zitten net als in de gewone sigaret veel giftige stoffen waarvan nicotine wel de belangrijkste is. Deze nocotine is net als in de gewone sigaret en dus ook verslavend. Door het roken van de e-sigaret wordt de verslaving dus in stand gehouden. 

Omdat je voor de e-sigaret een accu of betterij nodig hebt, heb je eigenlijk altijd twee sigaretten nodig. ALs de 1 wordt opgeladen kan de ander gebruikt worden en visaversa. Wil je de e-sigaret inzetten als middel om te stoppen met roken dan leer je niet het eigenlijke ritueel af. Het wordt alleen anders.Het stoppen zal hierdoor vaak langer duren dan andere methoden waarbij niet meer een "rookhandeling" wordt verricht. 

Door te dampen (in plaats van te roken) kan het lichaam veel beter de nicotine in zich opnemen wat een risico met zich meebrengt. Het is makkelijker om sneller een grote hoeveelheid nicotine binnen te krijgen waardoor de verslaving ook juist groter kan worden!

e-sigaret kopen?

Op heel veel websites worden de verschillende merken e-sigaretten aangeboden. Vaak zijn deze websites van drogisten, of anders van het verkopende merk zelf. Om hier inzicht in te krijgen zetten we graag het aanbod voor je op een rijtje. Onderaan deze pagina kan je ook je eigen ervaring achterlaten.

Bekijk ons onderzoek naar het online kopen van e-sigaretten

Heb jij zelf ervaring met de e-sigaret als hulpmiddel om van het roken af te komen? We proberen al deze ervaringen te verzamelen op onze pagina over e-sigaret ervaringen

Reacties

Geplaatst door Gertjuh (niet gecontroleerd) op 16/01/2018 - 21:29

Lid sinds

Nu al anderhalf jaar gestopt met roken doormiddel van elektrisch roken. Ben eerst begonnen met een penvorm maar kwam er snel achter dat een iets duurdere damper mij veel meer hielp om niet aan een sigaret te denken. Nu twijfel ik er niet eens meer over om een sigaret in handen te nemen. 

Wel een tip om eens te kijken op www.vapematch.nl. Er zijn talloze site waar je damp artikelen kan kopen, maar je krijgt daar een mooi overzicht wat de beste sites zijn. 

Geplaatst door een tevreden ex... (niet gecontroleerd) op 09/01/2018 - 14:54

Lid sinds

100% eens.....!!

Lang level de e-sigaret! Zonder dat ding was ik nu wellicht nog steeds een zware roker!

Nu na 17maanden kan ik ook de e-sigaret aan de kant gaan leggen! Voor mij is roken nu "einde van een goed tijdperk waar ik me uitermate goed heb geamuseerd!" Nu mooi aangekomen in het nieuw tijdperk met ook heel veel plezier en genot! :D

 

Geplaatst door een gelukkige e... (niet gecontroleerd) op 09/01/2018 - 14:46

Lid sinds

Ben 44 jaar en na +/-25 jaren te hebben gerookt ben ik nu alweer 17(!) maanden volledig gestopt met roken.

In de laatste jaren zat ik toch echt op 1,5 pakje per dag. Als je dan 'smorgens op het werkt komt tegen 8:30 en je hebt al een stuk of 5 a 6 peuken achter je kiezen, dan weet je dat de kans dat de man met de bijl zal langs redelijk groot aanwezig is. In voorgaande jaren verschillende pogingen ondernomen (pleisters, cold, proza, kaugum, acupunctuur) waarmee de maximale stoptijd 14dagen bedroeg(!) de e-sigaret eens geprobeerd. Na een eerder mislukte poging was mijn aanvalsplan nu anders. Namelijk heeeeeel langzaam de nicotine afbouwen en niet denken hoeveel heb ik nu aan mijn pijpje gehangen vandaag (opname van nicotine gaat langzaam dus wees niet bang dat je teveel nicotine binnen krijgt)

Mijn doel was: stoppen met roken, e-sigaret als middel zien en niet als uiteindelijke vervanger!

Tips:
-Zoek een e-sigaret uit die het gevoel van roken nabootst...dus inderdaad zo'n sigaret waar je redelijk aan moet trekken! geen
-Het mengsel van Nicotine heb ik als nodig zelf gemengd met een spuitje wat je bij de apotheek kunt krijgen. Hiermee kun je redelijk nauwkeurig het mengsel maken van elk gewenste aantal mg nicotine per ml!
-bijv: een deel 3mg met een deel 0mg levert gemengd een mengsel van 1,5mg nicotine op!
-de terugval van 9mg naar 6mg nictone zoals de flesjes standaard worden verkocht was voor mij een te groot verschil om niet roken zonder problemen vol te houden. Bij een overstop kreeg ik dan weer dat gevecht(!) dat ik juist niet wilde, omdat het er bij mij voor zorgde dat ik weer kon gaan roken!
-In het begin zul je merken dat je veelvuldig aan de e-sigaret "hangt" maar bedenk dat er slechts 24uur op een dag zijn, waar van je x uren werkt en x uren slaapt. Als je langzaam het aantal mg naar beneden brengt komt er een moment dat je hoe dan ook minder nicotine gaat binnen krijgen zonder dat je het door hebt! Hiermee hoef je dan die afkickstrijd niet te voeren. Immers in de tijd dat ik rookte rookte ik ook niet elke dag evenveel sigaretten en had ik daar dan last van...? nee niet echt! :D Kortom de gewenning aan nicotine verloopt met veel minder hobbels!
-als je de mg/ml nicotine naar benden brengt merk je dat de rook beleving langzaam anders wordt (de "hit" in de keel wordt anders/verdwijnt) dat is waarom ik langzaam de nicotine afbouwde. Ik merk de andere rookbeleving nauwelijks op...en dat kleine verschil daar wende ik dan weer heel snel aan!
-bij een mengsel van 0.125mg/ml nicotine kun je je afvragen of dat nog wel nut heeft....lichamelijk wellicht niet maar persoonlijk heb ik hier een paar weken op "gehangen" omdat ik maar niet zonder nicotine durfde ivm een eventuele terugval!
-later al een geruime tijd op 0mg/ml kwam er ineens een moment dat ik dacht goh...vandaag de sigaret nog niet aangeraakt.
-Er komt een moment dat je de hit niet meer nodig hebt....de smaak daar wen je aan en dat ging bij mij vanzelf goed. Er komt ook een moment dat je denkt waarom trek ik nog aan dat pijpje...ik proef iets...maar voel geen hit waarom... dat was bij mij het moment dat ik merkte dat ik nauwelijks meer naar de e-sigaret greep.
-nog later merk je dat je de e-sigaret alleen nog maar gebruikt om de gewoonte... of dat ene kleine momentje dat opeens zacht opborrelt. Dan een paar trejes aan de e-sigaret en het momentje is meteen de kop ingedrukt door de "rook"-handeling uit te voeren (is bij mij schijnbaar alleen het ergens aan trekken,inademen en rook uitblazen, spelen met de rook....tja hoe moet je dat noemen...haha).
-Probeer tijdens de stoppoging echt geen sigaret meer op te steken!! niet een! wwarom?! omdat je jezelf dan in eenkeer een echt shot nicotine toedient waarmee het afbouwen voor mijn gevoel helemaal voor niets is!! Het gaat er juist om dat je langzaam en geleidelijk afbouwd!

Al met al kan ik nu na 17 maanden rustig melden dat ik een niet roker ben geworden. Ik denk zo af en toe aan het roken van toen, merk ook dat dat steeds minder en minder wordt, heb de e-sigaret niet meer echt nodig. Heel af en toe trek er wel nog eens aan, Ik laat hem soms dagen thuis liggen omdat ik er eenvoudig weg niet meer aan denk....eenmaal onderweg denk ik "ahja....vergeten..." Nah dan is het ook goed :D. Als iemand rookt kan ik dat goed hebben en voel geen enkele behoefte om een peuk op te steken!

Tijdens mijn stoppoging heb ik eerlijk gezegd nauwelijks moeilijke momenten gehad! Het is me gelukt zonder al te veel problemen! een eigenlijk waren de afkick symptomen nihiel :D Ik zeg altijd als ik het kan....kan iedereen het! Maar pas op he!! het gaat zeker niet vanzelf, je zult er echt iets voor moeten doen!

Mijn aanvalsplan was als volgt:
Ik heb altijd Kent gerookt dus het nicotine gewennings niveau zou laag moeten zijn...als je Marlboro rookt dan zou ik hoger instappen (bijv. 12mg/ml en wellicht met iets grotere stapjes afbouwen, je voelt dat het beste zelf aan denk ik. Heb je teveel problemen dan weet je dat de stap voor jou net iets te groot was...blijf dan even hangen of verklein de stap per direct!). Het principe van afbouw blijft echter gelijk aan onderstaande schema

eerste week 6mg/ml
tweede week 5mg/ml
derde week 4mg/ml
vierde week 3mg/ml

vijfde week 2mg/ml
zesde week 1mg/ml
zevende week 0.5mg/ml
achtste week 0.25mg/ml

negende week 0.125mg/ml
tiende week 0.06mg/ml
elfde week 0mg/ml

(voor ieder een ander schema zou ik zeggen...doe waar je je veilig en goed bij voelt!)

 

Ik heb op het laatste enkele weken gedubbeld. Net hoe het voor mij goed en veilig voelde!! maar denk toch echt dat ik na 4 maanden op 0mg/ml zat!

Ik hoop dat bovenstaande jullie kan helpen!

Ik zeg lang leven de e-sigaret...it saved me! Zonder e-sigaret was ik nu waarschijnlijk nog steeds een roker!

Veel succes!!

Geplaatst door A.G. de Jong (niet gecontroleerd) op 06/01/2018 - 00:38

Lid sinds

Ik ben na een hele tijd 'vapen' gestopt met de gewoonte tot inname van nicotine op wat voor manier dan ook. Jarenlang sigaretten, shag. Daarna (na meerdere stoppogingen) Dunne filtersigaren die gewoon over de longen gingen uiteraard! In het laatste jaar het roken van dunne sigaren gecombineerd met een e-sigraret. Dit heb ik best wel lang gedaan (meer dan een jaar) waarbij ik het reguniere roken echt heb laten liggen en alleen nog 'dampte'. In die periode het nicotine percentage afgebouwd en met succes rook/vape vrij geworden!!! Ik vind deze manier van stoppen een echte aanrader als je veelvuldig andere mislukte pogingen hebt ondernomen. Zorg dat je de goede e-sigaret aacnschaft die jou ook een echte 'rook beleving' geeft en je kan de ordinaire sigaret echt afzweren om zodoende vervolgens het dampen af te bouwen!

Geplaatst door dolfijnn (niet gecontroleerd) op 15/11/2017 - 17:05

Lid sinds

Waarom stoppen. Mogelijk loopt U morgen onder een tram. Kunt U nooit weten. Daarom beter roken. Het is lekker. En ik voel me er goed bij. Dus waarom niet doen???
 

Geplaatst door Bogaerts (niet gecontroleerd) op 10/10/2016 - 21:04

Lid sinds

Ik rook ook kent bruin ben net gestart met e sigaret maar vind het Tot nu toe niet ok smaak gewone nicotine prikkelt het sterkte 12. Dus rook af en toe nog een gewone sigaret (5 per dag) maar blijf verder zoeken zodat ik gewone sigaret niet meer nodig heb iemand tips eventueel naar menthol ofzo gaan ????

Geplaatst door saskia Dijkxhoorn op 25/09/2016 - 13:59

Lid sinds 24 sep 2016

Ook hier aan t dampen geslagen..Vind t dampen wel echt minder lekker dan t " echte" werk maar goed beter als helemaal niet meer kunnen "roken ".. Vind het wel lastig de juiste E sigaret +liquid te vinden.. tips? Wil ik perse E sigaret met niet zo'n dik mondstuk en t liefst een liquid die op mn oude sigarettensmaak lijkt..nl Kent. .Wie heeft goeie tips?

Geplaatst door Ballegooijen op 08/09/2016 - 22:37

Lid sinds 08 sep 2016

1 jaar 4 maanden geleden gestopt met E-sigaret.

Helemaal eens met onderstaand artikel.  

Geplaatst door Anoniem (niet gecontroleerd) op 23/10/2015 - 17:18

Geplaatst door rico_suavi op 24/08/2016 - 02:42

Lid sinds 24 aug 2016

3 jaar 7 maanden geleden gestopt met E-sigaret.

De verslaving is grotendeels "de gewoonte" aangevuld met Nicotine en andere chemicalieen.

Daarom werkt de e-sigaret ook zo goed. Je kunte je gewoonte namelijk behouden en ondertussen je nicotine langzaam afbouwen zonder de schadelijke stoffen die een normale sigaret bevattten en een e-sigaret dus niet. Ik damp uitsluitend FOOD grade stoffen = voor consumptie goedgekeurde stoffen aangevuld met een vleugje nicotine voor het gevoel.. EN voel me stukken beter...

 

Geplaatst door Anoniem (niet gecontroleerd) op 23/10/2015 - 17:18

Lid sinds

Heel erg jammer dat er zoveel gruwelijke onzin staat in uw artikel!

Nicotine is volgens wetenschappelijke onderzoeken zeer vergelijkbaar met cafeïne. Beide geven een kick, maar hebben ook een vaatvernauwende werking. Degenen die vaataandoeningen hebben, zouden dus allereerst cafeïnevrije koffie kunnen gaan drinken. De verslavende werking van beide stoffen, valt wel mee, en dat is bewezen door de vele ervaren gebruikers van e-sigaretten die vrij makkelijk steeds verder konden terugschakelen in het nicotinegehalte van de vloeistoffen.

 
Wat bij roken het meest verslavend is, zijn de handelingen van inhaleren, genieten, het gevoel in de keel, uitademen. En dat zijn precies de redenen waarom de e-sigaret al vanaf 2007 zulke enorme successen boekt, dus zonder de teer van duizenden kwalijke toevoegingen in tabaksigaretten. In Nederland bestonden eind 2007 al 3 forums speciaal over e-sigaretten. De e-sigaret verbrandt niets, maar verdampt slechts vloeistof en kan alleen gevaarlijke stoffen produceren... als de gebruiker de boel aan het verbranden is door b.v. met een veel te hoog wattage te dampen of door te blijven dampen als de vloeistof al lang verbruikt is en de boel zwartgeblakerd is!
 
Bovendien heb je bij tabaksigaretten alleen maar de keuze uit tabaksmaken of eventueel menthol, terwijl je bij hervulbare e-sigaretten (vooral die van de geavanceerde versies, dus niet die wegwerpdingen) de keuze hebt uit honderden voor de voedselindustrie goedgekeurde smaken,  zoals smaken  van alle soorten fruit, of honing, caramel, koffie, chocola, kaneel, nootmuskaat, etc  ....zelfs kaas, ham of kip, en natuurlijk ook veel tabaksmaken waar de starters in het begin meestal de voorkeur voor hebben)
 
De e-sigaret is niet ontwikkeld door de tabaksindustrie. De gigantische machtige tabaksindustrie plus de accijnsverlaafde regering hebben er dus totaal geen belang bij om de e-sigaret te promoten, integendeel, aan de lopende band publiceren ze daarover horrorverhalen. Pas onlangs is de tabaksindustrie tot het inzicht gekomen dat ze zelf ook zullen moeten overschakelen en daarom hebben zij nu hun eerste e-sigaretjes op de markt gebracht, maar wie vertrouwt de inhoud van hun spulletjes nog? 
 
Sinds de uitvinding door een Chinese apotheker  zijn er steeds vernieuwde exemplaren van de e-sigaret op de markt gekomen, voornamelijk afkomstig uit China (ook al denkt menigeen door de Engelse benamingen onterecht aan de USA) waarbij reviewers op YouTube niet alleen positieve aspecten lieten zien, maar ook verbeterpunten noemden, zodat de producenten steeds vrij snel daarna met verbeterde exemplaren kwamen. En dat blijft doorgaan, in het voordeel van beide partijen. 
 
Voor ervaren dampers is het een doorn in het oog om steeds onzinverhalen in de media te lezen die vaak ook nog geïllustreerd worden met zo'n e-sigaretje uit 2007. Wij dampen met temperatuurbeveiligde mods met daarop tankjes met het liefst rebuildable decks, zodat we zelf onze eigen coils kunnen draaien met lontmateriaal naar eigen keuze, wat ook veel goedkoper is dan voortdurend nieuwe moeten kopen; èn velen onder ons maken onze dampsapjes zelf. Ervaringen worden uitgewisseld via dampforum.nu    Al met al is het dampen een heel gezellige hobby geworden waar de meesten helemaal niet vanaf willen. 
 

Reactie toevoegen