Gevolgen van roken

Dat roken een slechte invloed heeft op je gezondheid, is waarschijnlijk al wel bekend. Het is niet voor niets dat roken op vele plaatsen al door de overheid verboden is om op deze manieren mensen niet ongewenst bloot te stellen aan de giftige stoffen van het roken. Wil je meer weten over roken en de invloed op je gezondheid, dan kun je hier die informatie vinden.

Roken is slecht voor je gezondheid

Roken is slecht voor je gezondheid en dat is in principe al merkbaar bij het opsteken van de eerste sigaret. Je bloeddruk wordt hoger, je hart gaat sneller kloppen en je kunt er duizelig van worden. Dat zijn alleen nog maar de effecten van een eerste opgestoken sigaret. Blijf je volhouden en went je lichaam aan de verslavende stof nicotine, dan zal het roken op korte en op lange termijn een slechte invloed hebben op je gezondheid. Je kunt bijvoorbeeld chronische bronchitis krijgen, waarbij het longweefsel af zal nemen en er emfyseem kan ontstaan. Deze aandoening kan zich al openbaren vanaf het veertigste levensjaar en een grote invloed hebben op je dagelijkse leven. In het ergste geval zul je de rest van je leven een zuurstoffles als partner hebben.

Ziekten door het roken

Door te roken is de kans op het krijgen van bepaalde ziekten in vergelijking met personen, die niet roken groter. De kans op een hartaanval of het krijgen van een beroerte is bijvoorbeeld hoger bij personen, die roken. De bloedvaten worden dunner, de bloeddruk stijgt en dat kan tot trombose leiden, maar dus ook tot een hartaanval of tot een beroerte. Roken kan er dus voor zorgen dat je te maken krijgt met een levensbedreigende aandoening of ziekte. Ook de kans op het krijgen van longkanker neemt aanzienlijk toe door het roken. Naast longkanker bestaat er bovendien een vergrote kans op het krijgen van andere vormen van kanker, zoals keelkanker of slokdarmkanker. Roken heeft dus een slechte invloed op je gezondheid. De ziekten door roken ontstaan veelal op langere termijn, maar op korte termijn zijn de effecten van het roken zeker al merkbaar. Denk maar eens aan kortademigheid bij inspanning of sneller en langer verkouden zijn.

Keiharde cijfers

Het is een zeer goed besluit om te stoppen met roken. Twijfel je hierover, misschien helpen deze cijfers je over de streep.

  • 50 % van alle rokers overlijdt aan de gevolgen van roken
  • 25 % overlijdt zelfs voor zijn of haar 65-ste levensjaar
  • 30% van alle kankersterfte wordt veroorzaakt door roken
  • 90 % van longkanker wordt veroorzaakt door roken

Meeroken is ook slecht

Heb je veel rokers in je omgeving en zit je daardoor vak in de rooklucht? Let dan goed op want ook meeroken (lees meer over meeroken) kan ernstige gevolgen hebben voor je gezondheid. Mensen die veel meeroken hebben bijvoorbeeld 20 % meer kans op longkanker dan mensen die vrijwel nooit meeroken.  Kinderen die thuis in een rookruimte opgroeien hebben meestal een minder goede longenfunctie en hebben veel vaker last van de luchtwegen. Ook voor de baby die nog in de buik zit is er een verhoogd risico op verschillende gebieden. Meer daarover lees je op onze pagina over zwanger en roken

Reacties

Geplaatst door Pepijn (niet gecontroleerd) op 19/09/2017 - 21:14

Lid sinds

Elektrische sigaret. Kun je er nog lekker door mee gaan ook zonder de schadelijke gevolgen. 95 procent minder schade.

afbeelding van ytje

Geplaatst door Yvondv op 29/03/2016 - 05:51

Lid sinds 01 feb 2014

10 jaar 5 maanden geleden gestopt met Cold Turkey.

Goeiemorgen Coraline,

Heel goed dat je een datum heb geprikt en dat je er voor gaat.

ik had je gister willen antwoorden, maar ik was zo moe, we zijn al een paar dagen aan het klussen en ik moest er vandaag weer vroeg uit, vandaar nu pas mijn bericht.

Toen ik hoorde dat ik copd had,ben ik meteen gestopt. Als ik een paar dagen had gewacht weet ik zeker dat ik het ook veel moeilijker had gehad. Ik weet niet of je Alan Carr heb gelezen, maar hij probeerd in z'n boek je het blije gevoel te geven dat stoppen niet moeilijk is. 

We denken dat het moeilijk is, maar het hoeft niet moeilijk te wezen, ook ik heb weinig last met stoppen gehad. Deze keer ben ik niet met dat boek gestopt, maar heb het wel in m'n achterhoofd gebruikt. Wees een blije stopper, geniet van iedere rookvrije dag.

Heel veel succes vrijdag, ik kom zeker nog langs hier!

Een fijne dag vandaag!

afbeelding van ytje

Geplaatst door Yvondv op 28/03/2016 - 21:20

Lid sinds 01 feb 2014

10 jaar 5 maanden geleden gestopt met Cold Turkey.

Hai Coraline, 

Leuk dat je een account heb aangemaakt, kom lezen op het forum, daar zijn nog meer stoppers en of mensen die nog willen stoppen.

Vervelend dat je copd heb, het is natuurlijk heel belangrijk om niet meer te roken, je hoest is meteen weg, bij mij wel tenminste. De schade stopt. Beter worden we niet meer, maar het word niet slechter meer. Daar moeten we het voor doen.

Hoop dat het je lukt om te stoppen, het is het zeker waard, iedereen kan het, ook jij!

groetjes!

afbeelding van ytje

Geplaatst door Yvondv op 27/03/2016 - 09:36

Lid sinds 01 feb 2014

10 jaar 5 maanden geleden gestopt met Cold Turkey.

Hai Anoniem, 

Welkom!

Niet je eigen schamen, we hebben hier allemaal in hetzelfde schuitje gezeten, we wilde heel graag en het lukte niet om moed op te brengen, dus ga je registreren, kom heel veel lezen hier, babbel mee, er is hier heel veel begrip en je kunt er ook heel veel steun krijgen.

Maar je moet je zeker niet schamen.

Ik hoop dat jet niet al te ernstig is, de ziekte die jij heb opgelopen van het roken, maar er zijn er meer, ook ik heb er copd van gekregen.

Je krijgt vast de moed om ook te stoppen, geloof er in!

Fijne paasdagen!

Geplaatst door Anoniem (niet gecontroleerd) op 26/03/2016 - 22:50

Lid sinds

 

 

Flauw Toine, heel flauw. Van leven ga je dood zou je ook nog kunnen zeggen. Ik ben op dit moment heel verdrietig omdat ik wel een ziekte heb opgelopen van het roken en schaam me enorm dat het me ondanks dat nog steeds niet lukt om te stoppen.

Ook lees ik rook een wietje. Daar ben ik dus wel vanaf en wat is dat spul verslavend. Nou het roken nog. Ik ben op de kop af 3 weken gestopt met blowen en haat mezelf omdat ik niet kan stoppen met die stomme sigaretten.

Ik ben echt depressief, huilbuien en overal last van waar je last van zou krijgen als je stopt met roken. Flinke griep op dit moment en toch kan ik het niet laten die paar sigaretten per dag. Stuk of 5, 6. Aarzel om me hier aan te melden omdat ik zo down ben ik voel me een sukkel. Als ik nou een pakje per dag rookte maar ik woon alleen rook eigenlijk maar heel weinig waarom is het toch zo moeilijk. Zit te janken want ik weet dat het moet. Rook ook niet meer in de woonkamer, ga speciaal in de keuken staan blauwbekken om de lucht fris te houden in de kamer. Twijfel ook echt of ik hier wel thuishoor met mijn miniprobleem. Wie kan me raad geven ik voel me net een verwend vervelend kind dat gewoon niet wil maar geloof me ik zit echt even aan de grond en heb gewoon niemand die me kan steunen of helpen. Daar word ik ook verdrietig van. En ja ik had ook een opa die rokend 90 is geworden. Met keelkanker.. fijne dood maar niet heus ook al was ik nog klein het was heel naar. Wat ik wil zeggen HELP. Ik schaam me zo dat ik nog niet eens mijn naam erboven durf te zetten laf en slap zo voel ik me.

Geplaatst door Toine (niet gecontroleerd) op 15/03/2016 - 17:28

Lid sinds

Dat roken slecht is voor je gezondheid is bekend. maar hoeveel mensen sterven er door de uitlaatgassen van het verkeer of worden aangereden door het verkeer. gaat de overheid ook de waarschuwingen  "autorijden is dodelijk" op de moterkap en deuren van de auto's verplicht stellen..

Geplaatst door Anoniem (niet gecontroleerd) op 18/05/2015 - 11:46

Lid sinds

Nooit beginen aan roken, en weet wat de gevolgen zijn mensen !!!

Je kan beter eens in de zoveel tijd een wietje doen.

Geplaatst door Anoniem (niet gecontroleerd) op 12/03/2015 - 10:49

Lid sinds

roken kan echt niet meer

Geplaatst door Anoniem (niet gecontroleerd) op 01/03/2015 - 12:08

Lid sinds

Daar ben ik het helemaal mee eens!

Geplaatst door Anoniem (niet gecontroleerd) op 18/11/2014 - 14:55

Lid sinds

het is niet zo makkelijk om zo maar te stoppne

Reactie toevoegen