Tips om te stoppen met roken

Stoppen met roken wordt door veel mensen als lastig ervaren. Vooral als men net gestopt is, kan de verleiding van een sigaret erg groot zijn. Om niet weer te gaan roken hebben we praktische tips voor je verzameld. De tips komen van de leden van ons "stoppen met roken" forum.  

 1. Wil je stoppen? Kies dan een datum tussen nu en 3 weken en ga er dan helemaal voor. Komt er een feestje aan met veel rokers, stop dan de dag daarna.
 2. Zoek hulp van anderen die ook willen stoppen, net gestopt zijn of je naasten die je kunnen helpen. Op ons forum zijn altijd mensen aanwezig die je kunnen helpen en steunen in moeilijke tijden. Stoppen kan je alleen doen, maar vaak is het makkelijker als je stopt met roken samen met "lotgenoten"
 3. Verdiep je in de verschillende stopmethoden die je kunnen helpen om te stoppen met roken. Er zijn veel hulpmiddelen die kunnen helpen om het stoppen makkelijker en dragelijker te maken. Kies een methode die het best bij je past en waar je het beste gevoel bij hebt. 
 4. Stop je liever niet alleen maar samen met anderen? Ons forum kan dan uitkomst bieden maar je zou ook een cursus (groepstraining) stoppen met roken kunnen volgen. Meestal worden deze cursussen ook nog vergoed door je zorgverzekeraar.
 5. Reken eens uit hoeveel je kan besparen door te stoppen met roken en vraag jezelf eens af wat je met dat geld allemaal kan doen. D it kan ontzettend motiveren.

Net gestopt? Houden zo!

Ben je net gestopt met roken? gefeliciteerd! Let op, nu komt namelijk het moeilijkste, namelijk het volhouden. Je zal tal van momenten krijgen dat je weer hevig gat verlangen naar een sigaret. Hoe overkom je deze momenten? Hoe zorg je ervoor dat je niet een paar dagen of weken stopt, maar gewoon voor altijd? Hieronder geven we graag een aantal tips, juist voor die moeilijke momenten. 

 • Ben je gestopt? Drink dan veel water en fruitsappen en probeer cafeïne te vermijden, dus geen cola en geen koffie.
 • Als je wat in handen mist als je niet meer rookt, probeer dan eens een pen, paperclip of je mobiele telefoon.
 • Instaleer een stoppen met roken App op je telefoon. Deze hoduen precies bij hoeveel geld je al hebt bespaard en welke veranderingen je lichaam allemaal ondergaat nu je gestopt bent. Dit kan zeker helpen om het stoppen beter vol te houden. 
 • Poets na het eten gelijk je tanden in plaats van een sigaret op te steken wat je eerder gewend was.
 • Probeer altijd wat te lezen bij je te hebben, een krant of zo of je favoriete tijdschrift. Als je dan een keer tijd over hebt kan je wat lezen. Veel mensen die roken gaan dan namelijk uit verveling maar roken.
 • Probeer na het stoppen meer te gaan sporten, dit om het gevoel van "gezond bezig zijn" te versterken.

De tips van de forumleden van ikstop.nl

De lijst met tips om te stoppen met roken is in de loop der jaren aangevuld door de leden van het forum van Ikstop.nl. Heb jij tips, laat het ons weten in een reactie helemaal onderaan!  Hieronder is een opsomming te vinden van al die tips die werden aangedragen door de bezoekers van deze website. 

 • Sterk zijn. Ook verjaardagen kunnen je erg in de verleiding brengen. Dat geldt eigenlijk voor alle situaties waarin het gezellig is. Met name als je alcohol of koffie drinkt, loop je een groter risico weer met roken te beginnen. Voor veel rokers gaat roken goed samen met een borrel of een kop koffie. Als je net gestopt bent, kun je daarom beter voorzichtig zijn met alcohol en koffie om niet te veel in de verleiding te komen.
 • Soms gebeurt er iets waardoor je teleurgesteld, depri of gespannen raakt. Als je rookt, zijn dat vaak momenten waarop je een sigaret opsteekt. Bedenk ook van te voren wat je in deze situatie gaat doen als het gebeurt. Praat erover of ga lekker sporten. Dat helpt bij een rotgevoel.
 • Ga niet bij de pakken neerzitten, als je bent gestopt maar : LEEF!!!!!!!!!!!!, het begint nu pas.. echt waar..
 • Op tijd aan de bel trekken!! dus niet laten oplopen, de spanning, de frustratie etc. dus NIKO in hapklare brokken houden! dit kan door het forum of een speciale vriend(in), die begrijpt waar je 't over hebt, maatjes dus
 • Zoek afleiding!
 • elk gedragspatroontje wat je jezelf hebt aangeleerd in de loop der jaren, moet je nu weer afleren; dit doe je door op de vaste rookmomenten juist iets anders te gaan doen!
 • Leg het geld dat je zou uitgeven aan roken apart! binnen de kortste keren kun je jezelf een leuk cadeautje doen!
 • Bij erge trek in een sigaret; niet opgeven! Je lichaam vraagt het hardst om die sigaret nu, maar het is zo voorbij, als je maar even aan iets anders kunt denken!
 • Nog heel erge trek in een sigaret...? kom meteen naar het forum en trek aan de bel!

Heb jij tips voor anderen die kunnen helpen om het "stoppen met roken" goed vol te houden, laat het dan weten in een reactie hieronder.

Reacties

Geplaatst door Tuchicamelo op 13/05/2020 - 14:21

Lid sinds 13 mei 2020

4 jaar 2 maanden geleden gestopt met Allen Carr.

Hoi! Ik heb precies de zelfde situatie. Hoe is het verde rgegaan? Nog steeds gestopt?

Geplaatst door Wisse (niet gecontroleerd) op 31/01/2018 - 11:58

Lid sinds

Mijn vader en ik zijn gestopt door de hele dag zoethout 8n de mond te hebben. Klinkt een beetje raar maar me pa rookte al iets van 20jaar en ikzelf 7 allebij zware rokers en allebij succesvol gestopt door zoethout

Geplaatst door kenkie (niet gecontroleerd) op 26/01/2018 - 09:04

Lid sinds

laugh ik kan niet stoppen ik ben nu 1 uur gestopt maar terwijl ik dit typ ben ik alweer aan het roken

Geplaatst door Dan18mr op 21/04/2016 - 17:42

Lid sinds 18 apr 2016

Hallo,

Zelf was ik ook een roker. Ik heb inmiddels meerdere malen geprobeerd te stoppen maar dit ging niet zo makkelijk en ik had al snel de neiging om ermee te stoppen omdat mijn neiging naar een sigaret te groot was. Ik keek wat ik het beste kon doen omdat ik echt wil stoppen met roken, ik kwam een app tegen in de appstore (voorheen nog niet eerder gezien) en ik besloot om hem te kopen (ja, de app is 2 euro) tot nu toe heb ik er zeker geen spijt van! Superapp! En laat ik eerlijk zijn, het helpt me wel echt! Ik voel me een stuk fijner om dat ook de app mij erg goed helpt! Ik wil dit graag met jullie delen dus ben je benieuwd dit is de link naar de app:

  https://itunes.apple.com/us/app/stop-smoking-we-are-your-motivation/id1097402688?l=nl&ls=1&mt=8

Hopelijk heeft iemand van jullie hier wat aan, ik deel graag mijn mening met jullie!

 

Groetjes,

Dan

Geplaatst door Anoniem (niet gecontroleerd) op 28/09/2015 - 12:52

Lid sinds

hoezo al een paar keer gestopt,ging het de voorgaande keren ook al niet?

Geplaatst door Anoniem (niet gecontroleerd) op 11/03/2015 - 14:59

Lid sinds

sagerijnnig word ik niet wel zwaar agressief! help hoe kan ik me agressie onder controle houden! is alleen als ik geen sigaret heb.

Geplaatst door Anoniem (niet gecontroleerd) op 05/02/2015 - 09:33

Lid sinds

Dit is de derde dag dat ik gestopt ben.. Lag de eerste twee dagen wel ziek op bed, dat helpt ook wel mee. Maar nu... pff janken om elk emotioneel liedje op de radio, kwaad worden als je bijv al een pen laat vallen of iemand irritante geluiden zit te maken. Maar goed.. Het zal er wel bij horen. Ben vaker gestopt en mij hielp het heel erg om te gaan wandelen, gewoon een paar km, lekker alleen en lekker in de buitenlucht. Veel water drinken en als je het echt niet houdt, ff een paar ademhalingsoefeningen. Dan verleg je de aandacht ff naar wat anders...

Geplaatst door Anoniem (niet gecontroleerd) op 02/10/2014 - 17:10

Lid sinds

Klote klote wil nu zo graag een sigaret. En dit is pas dag 2 dat ik gestopt ben.

Geplaatst door Anoniem (niet gecontroleerd) op 28/04/2014 - 14:10

Lid sinds

Ik ben echt mega chagrijnig en ik trek het bijna niet meer!!!! Ik wil een sigaret grrrrr.....

Geplaatst door Anoniem (niet gecontroleerd) op 03/01/2014 - 20:49

Lid sinds

Dat is een goede vraag! Hoe ga jij met de spanning om?

Reactie toevoegen