Ervaringen met E-sigaret

Heb jij de e-sigaret gebruikt als hulpmiddel om te stoppen met roken? Je ervaring is zeer waardevol voor anderen die overwegen om de e-sigaret in te zetten als middel om van het roken af te komen. Juist over de e-sigaret zijn zoveel verschillende meningen dat we ze hier graag verzamelen. Lees en discussieer ook mee op ons subforum over de e-sigaret.

Het is belangrijk je ervaringen te delen zodat anderen zich beter kunnen voorbereiden op het gebruik van de e-sigaret om van het roken af te komen. Positieve ervaringen en negatieve ervaringen zijn dus welkom! 

Reacties

Geplaatst door Marie de Jonge (niet gecontroleerd) op 23/04/2019 - 10:36

Lid sinds

Mijn ervaringen met een e-sigaret zijn erg goed. Ik heb jaren lang gerookt en wilde graag minderen. Een e-sigaret is voor mij een goede eerste stap geweest om te minderen en uiteindelijk te stoppen. 

https://damp-e.nl/justfog-q16-starterset

Geplaatst door EdenD (niet gecontroleerd) op 05/02/2019 - 13:14

Lid sinds

Goedendag.

Ik ben hier omdat ik wat te vertellen heb. Ik wil juist waarschuwen voor het gebruik van de elektronische sigaret. Sinds begin 2012 was ik begonnen met de elektronische sigaret. Daarvoor rookte ik halfzware shag. Ik ben vandaag gestopt, omdat ik al jaren sneller en erger agressief en geïrriteerd ben, vooral in het verkeer (op de fiets). Heb helaas pas sinds kort een sterk vermoeden dat dit door de elektronische sigaret komt. In de jaren daarvoor rookte ik altijd shag elke dag, van 19 jaar tm 22 jaar. In die tijd was ik nooit agressief. Sinds ik begon kwam het opeens, ik dacht jaren dat dit aan mijzelf lag. Ik heb al een paar keer eerder geprobeerd te stoppen met de elektronische sigaret, en elke keer dat ik een paar dagen niet dampte, voelde ik met iets rustiger, en kon ik me beter in houden/was ik minder snel geïrriteerd. Kan ik denk ik beter toch weer shag gaan roken. Dood gaan we toch allemaal, en ze kunnen wel zeuren over giftige dingen, maar conserveermiddelen zijn ook niet gezond, en buiten krijg je ook allerlei stoffen binnen die schadelijk zijn. En het is je eigen keuze en je eigen leven, dus doe wat je wil, en laat een ander maar praten.

Geplaatst door basvaassen op 07/01/2019 - 18:39

Lid sinds 07 jan 2019

Hallo,

Ik ben sinds 1 januari gestopt met roken. Na 6 jaar elke dag een pakje te hebben gerookt merkte ik dat ik fysiek minder capabel was en dat ik afhankelijk werd van mijn verslaving. S'ochtends binnen 10 minuten dat ik wakker was rookte ik al mijn eerste sigaret. Een vriend van mij had al een tijdje een elektrische sigaret. Hij gaf aan dat hij een stuk minder rookte omdat hij zijn nicotine kicks toch nog kon beheersen. Met dit in mijn achterhoofd heb ik op 1 januari mijn eerst vape gekocht. Het hele concept was voor mij nog een beetje onbekend dus ik heb bij de desbetreffende site (e-vapes.nl) al mijn vragen gesteld. Na een beetje rondkijken begreep ik het en was het tijd om te beginnen met vapen.

Zoals aangeraden ben ik begonnen op 12mg nicotine in mijn e-liquid en ben ik nu, 7 dagen later al gehalveerd naar 6 mg nicotine. Ondanks dat ik een normale sigaret toch heel erg verlang is het voor mij een oplossing wat ik vol kan houden.

Ik denk dat de kracht van een e-sigaret hem erin zit dat je het effect nabootst, je kan nog steeds dezelfde momentjes hebben (wachten op de trein, s'ochtends bij je koffie of na het avondeten) terwijl je een stuk minder ongezond rookt. 

Ik hoop dat ik andere hiermee kan motiveren om deze oplossing ook eens uit te proberen, aangezien het mij enorm heeft geholpen! 

 

Geplaatst door M-P (niet gecontroleerd) op 24/10/2018 - 23:25

Lid sinds

Hoi ik ben zelf net 2.5 week aan het vapen en ook cold turkey gestopt met de sigaret. Ja dampen met een mod en geen e-sig stick ;). Waarom dat verschil ik was als klein kind al maag patient met maagzuur. Nu het dampen met een mod geeft me meer voldoening maar ook op zijn tijd veel meer zuur oprispingen. de dagen dat je nog denkt ZO NU EERST een Peuk, dan grijp ik hard naar de vape en inhaaleer diep. Vaak in de avonds voel ik me maag en krijg het zuur en denk hmm dat is een groot minpunt zo kan ik geeneens een trek van me vape nemen.

Rennies die voor heen wel altijd werkte lijken niet te helpen. Maar ik heb een goede oplossing gevonden neem geen sigaret maar pak een grote Mok en vull hem met warme melk mag tegen de kook aan. zo nodig drink je der 2. Dat was altijd al een diy oplossing voor me als ik een maagzweer had en dat werkt super.

Dus laat je man niet ontmoedigen door wat zuur de smaak van teer is veel erger als hij dat niet meer geproeft heeft. Ja vapen heeft ook zijn minpuntjes.. maar zijn te overwinnen en altijd beter dan de minpunten van een sigaret. Succes en blijf lekker dampen

Geplaatst door elisabeth op 17/10/2018 - 17:16

Lid sinds 17 okt 2018

Wel de E-sig vond ik prettig roken en heel lekker. Probleem was dat ik steeds meer ging roken. Het kostte me een pak geld, want ik kocht alleen de e-liquid uit de apotheker, de andere daar was ik voordien eens hormonaal verstoord door geraakt, waardoor ik melk begon te geven (uit m'n borsten he :-) 
Van de apotheker liquid kreeg ik een nicotine intoxicatie en daardoor kreeg ik vreemde klachten, waarvan eczema op rare plaatsen en voedsel allergiën. Ik kon dan ineens geen gluten meer verdragen en moest op dieet. 
Ben alles gaan uitzoeken en het komt erop neer dat die liquid niet zo onschuldig is als beweerd wordt. Degene die ik rookte werd niet gemaakt van aardolie, varkensvet of iets soortgelijks, maar was op basis van zonnebloemolie. Op zich lijkt dit zeer onschuldig, maar in hoge dosis (en geloof me, ik rookte echt niet zoveel als de meesten, want de liquid was veel te duur, zo'n 7,5 eu voor 10 ml!) Soit... zonnebloemolie is omega 6 en een teveel aan deze vetstructuur kan je hormonen en ph-waarde van je bloed verstoren, met alle gevolgen vandien. Helaas ben ik gevoelig aan veel zaken, waarvan ook medicatie. E-liquid stoot mijn lichaam dus af.  
Wat heb ik gedaan? Ik ben er prompt mee gestopt en ben maar gewoon weer gaan shag roken :-) - intussen rook ik niet meer, maar zit nog in afkickfase, wel ben ik ontzettend gemotiveerd want heb ingezien dat roken een dwangneurose is en dat vind ik niet (meer) kunnen.

Geplaatst door Witteken op 07/05/2018 - 09:18

Lid sinds 07 mei 2018

1 jaar 3 maanden geleden gestopt met Cold Turkey.

Goeiemorgen,

Niet voor mezelf maar voor mijn man:

Hij kan perfect stoppen met roken via de e-sigaret, maar heeft aanhoudend zure oprispingen van die vloeistof. Aangezien ik nu cold-turkey gestopt ben met roken, zou het fijn zijn als hij dit ook doet.

Hij zei me dat hij ook wil stoppen via de e-sigaret, als ik een oplossing vind voor het zuur.

Daarom, iemand raad voor mij? :-)

Dank je!

Witteken

Geplaatst door Roos39 op 19/04/2018 - 23:11

Lid sinds 03 feb 2012

1 jaar 4 maanden geleden gestopt met E-sigaret.

Ook ik heb een goede ervaring met de e-sigaret!

In mijn leven al alle hulpmiddelen gebruikt die je maar kan verzinnen, nu sinds 12 dagen aan het dampen, nog wel 12 mg nicotine, maar die wil ik gaan afbouwen, nu eerst nog aan het idee wennen nooit meer een sigaretje op te steken, maar dat lukt mij zeker wel.

Echt een aanrader de e-sigaret!

Geplaatst door Knuffelkees (niet gecontroleerd) op 17/04/2018 - 02:59

Lid sinds

Hallo collega-stopper,

Wat knap van je dat je er zo over denkt. Super veel respect. Ik deel je gedachte en ben inmiddels sinds bijna 7 maanden volledig overgestapt op dampen. Heb ook gewoon een vloeistof met tabakssmaak en dat bevalt me nog steeds goed. In mijn vak roken er meer wel dan niet, dus soms is het nog steeds een uitdaging om demonstratief gewoon mijn pijpje te pakken en nóóit meer een sigaret mee te roken. Maar we houden stug vol.

Bij mij helpt de nicotine in de vloeistof (6 mg) mijn stoelgang 's morgens op gang in combinatie met een kop kruidenthee. Soms lukt het ook zonder te dampen. Ik heb een prikkelbare darm, dus een goeie stoelgang is niet altijd vanzelfsprekend. Maar een goede balans in de inname van vocht (warm! Bijvoorbeeld een kop thee, dus) en vezels helpen bij mij echt.

Je opgeblazen gevoel raak je echt weer kwijt. Zet 'm op!

Geplaatst door een tevreden ex... (niet gecontroleerd) op 09/01/2018 - 15:21

Lid sinds

Ben 44 jaar en na +/-25 jaren te hebben gerookt ben ik nu 17(!) maanden volledig gestopt met roken mbv de e-sigaret.

In de laatste jaren zat ik toch echt op 1,5 pakje per dag. Als je dan 'smorgens op het werkt komt tegen 8:30 en je hebt al een stuk of 5 a 6 peuken achter je kiezen, dan weet je dat de kans dat de man met de bijl een keer zal langskomen redelijk aanwezig is. In voorgaande jaren verschillende pogingen ondernomen (pleisters, cold, proza, kaugum, acupunctuur en ook e-sigaret toe deze net bekend werd) waarmee de maximale stoptijd 14dagen bedroeg(!). Na een eerder mislukte poging was mijn aanvalsplan nu anders. Namelijk heeeeeel langzaam de nicotine afbouwen en niet denken hoeveel heb ik nu aan mijn pijpje gehangen vandaag (opname van nicotine gaat langzaam dus wees niet bang dat je teveel nicotine binnen krijgt)

Mijn doel was: stoppen met roken, e-sigaret als middel zien en niet als uiteindelijke vervanger!

Tips:
-Zoek een e-sigaret uit die het gevoel van roken nabootst...dus inderdaad zo'n sigaret waar je redelijk aan moet trekken!
-Het mengsel van Nicotine heb ik als nodig zelf gemengd met een spuitje wat je bij de apotheek kunt krijgen. Hiermee kun je redelijk nauwkeurig het mengsel maken van elk gewenste aantal mg nicotine per ml!
-bijv: een deel 3mg/ml met een deel 0mg/ml levert gemengd een mengsel van 1,5mg nicotine op!
of een deel 3mg/ml met twee delen 0mg/ml levert gemengd een mengsel van 1mg/ml nicotine op :D
-de terugval van 9mg/ml naar 6mg/ml nictone zoals de flesjes standaard worden verkocht was voor mij een te groot verschil om het niet roken zonder problemen vol te houden. Bij een overstap kreeg ik dan weer dat gevecht(!) dat ik juist niet wilde, omdat het er bij mij voor zorgde dat ik weer ging roken!
-In het begin zul je merken dat je veelvuldig aan de e-sigaret "hangt" maar bedenk dat er slechts 24uur op een dag zijn, waarvan je x uren werkt en x uren slaapt. Als je langzaam en gecontroleerd het aantal mg/ml naar beneden brengt komt er een moment dat je hoe dan ook minder nicotine gaat binnen krijgen zonder dat je het door hebt! Hiermee hoef je die afkickstrijd niet (nauwelijks) te voeren. Immers in de tijd dat ik rookte rookte ik ook niet elke dag evenveel sigaretten en had ik daar dan last van...? nee niet echt! :D Kortom de gewenning aan nicotine verloopt met veel minder hobbels!
-als je de mg/ml nicotine naar benden brengt merk je dat de rook beleving langzaam anders wordt (de "hit" in de keel wordt anders/verdwijnt) dat is waarom ik langzaam de nicotine afbouwde. Ik merk de andere rookbeleving nauwelijks op...en dat kleine verschil daar wende ik dan weer heel snel aan!
-bij een mengsel van 0.125mg/ml nicotine kun je je afvragen of dat nog wel nut heeft....lichamelijk wellicht niet maar persoonlijk heb ik hier een paar weken op "gehangen" omdat ik maar niet zonder nicotine durfde ivm een eventuele terugval!
-later al een geruime tijd op 0mg/ml kwam er ineens een moment dat ik dacht goh...vandaag de sigaret nog niet aangeraakt.
-Er komt een moment dat je de hit niet meer nodig hebt....de smaak daar wen je aan en dat ging bij mij vanzelf goed. Er komt ook een moment dat je denkt waarom trek ik nog aan dat pijpje...ik proef iets...maar voel geen hit waarom... dat was bij mij het moment dat ik merkte dat ik nauwelijks meer naar de e-sigaret greep.
-nog later merk je dat je de e-sigaret alleen nog maar gebruikt om de gewoonte... of dat ene kleine momentje dat opeens zacht opborrelt. Dan een paar trejes aan de e-sigaret en het momentje is meteen de kop ingedrukt door de "rook"-handeling uit te voeren (is bij mij schijnbaar alleen het ergens aan trekken,inademen en rook uitblazen, spelen met de rook....tja hoe moet je dat noemen...haha).
-Probeer tijdens de stoppoging echt geen sigaret meer op te steken!! niet een! wwarom?! omdat je jezelf dan in eenkeer een echt shot nicotine toedient waarmee het afbouwen voor mijn gevoel helemaal voor niets is!! Het gaat er juist om dat je langzaam en geleidelijk afbouwd!

Al met al kan ik nu na 17 maanden rustig melden dat ik een niet roker ben geworden. Ik denk zo af en toe aan het roken van toen, merk ook dat dat steeds minder en minder wordt, heb de e-sigaret niet meer echt nodig. Heel af en toe trek er wel nog eens aan, Ik laat hem soms dagen thuis liggen omdat ik er eenvoudig weg niet meer aan denk....eenmaal onderweg denk ik "ahja....vergeten..." Nah dan is het ook goed :D. Als iemand rookt kan ik dat goed hebben en voel geen enkele behoefte om een peuk op te steken!

Tijdens mijn stoppoging heb ik eerlijk gezegd nauwelijks moeilijke momenten gehad! Het is me gelukt zonder al te veel problemen! een eigenlijk waren de afkick symptomen nihiel :D Ik zeg altijd als ik het kan....kan iedereen het! Maar pas op he!! het gaat zeker niet vanzelf, je zult er echt iets voor moeten doen!

Mijn aanvalsplan was als volgt:
Ik heb altijd Kent gerookt dus het nicotine gewennings niveau zou laag moeten zijn...als je Marlboro rookt dan zou ik hoger instappen (bijv. 12mg/ml en wellicht met iets grotere stapjes afbouwen, je voelt dat het beste zelf aan denk ik. Heb je teveel problemen dan weet je dat de stap voor jou net iets te groot was...blijf dan even hangen of verklein de stap per direct!). Het principe van afbouw blijft echter gelijk aan onderstaande schema

eerste week 6mg/ml
tweede week 5mg/ml
derde week 4mg/ml
vierde week 3mg/ml

vijfde week 2mg/ml
zesde week 1mg/ml
zevende week 0.5mg/ml
achtste week 0.25mg/ml

negende week 0.125mg/ml
tiende week 0.06mg/ml
elfde week 0mg/ml

(voor ieder een ander schema zou ik zeggen...doe waar je je veilig en goed bij voelt!)

Ik heb op het laatste enkele weken gedubbeld. Net hoe het voor mij goed en veilig voelde!! maar denk toch echt dat ik na 4 maanden op 0mg/ml zat!

Ik hoop dat bovenstaande jullie kan helpen!

Ik zeg lang leven de e-sigaret...it saved me! Zonder e-sigaret was ik nu waarschijnlijk nog steeds een roker!

Veel succes!!

Geplaatst door Cobie op 03/01/2018 - 18:43

Lid sinds 10 sep 2010

Bah...wat een negatieve reactie op iemand die gewoon aan het stoppen is

Reactie toevoegen