Ik rook omdat ik ervan geniet!

Geplaatst door Redaktie op 02/01/2012 - 11:46

Lid sinds 06 nov 2015

7 jaar 1 maand geleden gestopt met Cold Turkey.

Ik rook omdat ik ervan geniet!  (I smoke because I like smoking!) 

Vraag een willekeuriger roker waarom hij (of zij) nog steeds met zo’n gevaarlijke gewoonte doorgaat en hij zal gewoonlijk antwoorden, “Omdat ik ervan geniet.” Alhoewel hij misschien volkomen oprecht antwoordt, is het een hele misleidende verklaring, zowel tegenover de vraagsteller als tegenover zichzelf. Hij rookt niet omdat hij er van geniet maar hij rookt omdat hij er niet van geniet om niet te roken.

Nicotine is een krachtige verslavende drug. De roker voert een contante strijd om een minimum nicotine gehalte in het bloed te handhaven. Als het nicotine gehalte in het bloed van de roker te ver daalt, krijgt hij last van ontwenningsverschijnselen. Hij wordt gespannen, opvliegend, onrustig en krijgt, in sommige gevallen, zelfs lichamelijk symptomen. Hij vindt deze ontwenningsverschijnselen niet prettig. De enige manier om deze acute symptomen te verlichten is door een sigaret op te steken. Het nicotinetekort wordt dan weer aangevuld en de roker voelt zich gelijk beter. Hij genoot van het roken.

Een roker moet ook oppassen dat zijn nicotine tolerantie niet overschreden wordt met als gevolg variërende mate van nicotinevergiftiging. Menig roker kan hier over meepraten.
Het gebeurt meestal op feestjes of in een extreem gespannen periode dat de roker zijn nicotine tolerantie overschrijdt door meer te roken dan normaal. De roker voelt zich dan ziek, misselijk, duizelig en ronduit miserabel.

Om een geslaagde roker te zijn, is als koorddansen; de roker moet constant tussen deze twee pijnlijke uiterste van te veel en te weinig balanceren. De vrees die bij iedere roker bij de eerste stoppoging ontstaat, is dat de rest van het leven van ex rokers net zo verschrikkelijk zal zijn als de eerste paar dagen zonder sigaretten. De ex roker zal merken dat de fysieke ontwenningsverschijnselen na een korte periode beginnen te verminderen. Eerst wordt de behoefte minder erg en wordt vervolgens korter. De periodes ertussen worden steeds langer. Uiteindelijk zal de behoefte van de ex roker aan een sigaret steeds minder frequent worden, als die er nog is. Degenen die blijven roken zullen de strijd om het nicotine gehalte in het bloed op peil te houden (moeten) blijven voeren.

Meegerekend in deze strijd zijn de kosten die het roken met zich meebrengt en de gevaarlijke aanval op het lichaam van de roker door het inhaleren van het gif, nicotine, samen met meer dan 4000 andere giftige chemicaliën, inclusief teer en gassen die door het roken van tabak vrijkomen. Deze chemicaliën zijn op zich al dodelijk en zeker in combinatie met andere stoffen.

Dus als je de volgende keer weer denkt hoeveel je van het roken leek te genieten, sta hier dan even bij stil en kijk met een serieuze, objectieve blik naar de reden waarom je zo’n gevaarlijk product zo idealiseert. Overweeg alle consequenties. Je zult je waarschijnlijk realiseren dat je je als roker fysiek en mentaal nooit zo goed hebt gevoeld als dat je je nu voelt als ex roker.
Denk hier aan en – STEEK NOOIT MEER EEN SIGARET OP.

Joel (whyquit.com)

Reactie toevoegen