Leef bij de dag

afbeelding van Redaktie

Geplaatst door Redaktie op 02/01/2012 - 11:53

Lid sinds 06 nov 2015

10 jaar 4 maanden geleden gestopt met Cold Turkey.

Leef bij de dag  (Take it one day at a time) 

Dit concept wordt gebruikt bij bijna alle programma’s gericht op de behandeling van verslaving aan verdovende middelen of allerlei soorten emotionele conflicten. De reden dat dit zo vaak aangehaald wordt, is dat het op universele manier toe te passen is bij bijna iedere traumatische situatie.

Stoppen met roken is geen uitzondering. Samen met Steek er nooit meer een op! is Leef bij de dag de sleuteltechniek die de roker de kracht geeft om met succes met roken te stoppen en vrij te blijven van de sterke greep van de nicotine afhankelijkheid.

Als je net stopt, is het concept van Leef bij de dag duidelijk beter dan de roker die denkt dat hij (of zij) de rest van zijn (of haar) leven niet meer zal roken. Want als de roker voor de eerste keer stopt met roken, weet de roker niet of hij wel of niet de rest van zijn leven niet meer zal willen roken. Meestal denkt de roker dat zijn leven als niet roker een leven met meer stress, pijn en minder plezier zal zijn.

Pas als hij gestopt is met roken realiseert hij zich dat de ideeën die hij voorheen had met betrekking tot het leven als niet roker onjuist waren. Als de roker eenmaal gestopt is, ervaart hij dat er leven is na het roken. Het leven is schoner, rustiger, meer compleet en, wat belangrijker is, gezonder. Nu wordt de gedachte aan het weer gaan roken een afstotelijk idee. Alhoewel de angst is omgeslagen in afkeer, moet er toch door worden gegaan met de Leef bij de dag techniek.

De ex roker heeft nog steeds af en toe moeilijke momenten. Het verlangen naar een sigaret kan naar boven komen, soms door stress thuis of op het werk, tijdens een gezellige avondje, of door een onduidelijke gebeurtenis waardoor de ex roker geprikkeld wordt. Al dat hij moet doen, is tegen zichzelf zeggen,“Ik rook deze hele dag niet; morgen zie ik wel weer verder.” De drang is in een paar seconden verdwenen, en de volgende dag denkt hij waarschijnlijk niet eens meer aan een sigaret.

Maar Leef bij de dag moet niet alleen toegepast worden als de drang aanwezig is. Het moet dagelijks gebruikt worden. Soms denkt een ex roker dat het niet langer belangrijk is om in deze bewoordingen te denken. De ex roker is ervan overtuigd dat hij de rest van zijn leven nooit meer zal gaan roken. Er van uitgaande dat hij gelijk heeft, wanneer geeft hij zichzelf dan een schouderklopje voor het bereiken van zijn doel? Wanneer hij op zijn doodsbed ligt, kan hij enthousiast verklaren, “Ik heb nooit meer gerookt”. Wat een fantastisch moment voor positive reinforcement (een schouderklop).

De ex roker moet elke dag wakker worden met de gedachte dat hij die dag niet zal roken. En elke avond voor hij gaat slapen moet hij zichzelf feliciteren omdat hij bij zijn besluit gebleven is. Want eigenwaarde is heel belangrijk bij het besluit om nooit meer te roken. Het is niet alleen belangrijk maar zeker zeer wel verdiend. Want iedereen die gestopt is met roken heeft zich los geworsteld van een zeer krachtige verslaving. Voor het eerst in jaren heeft de ex roker de controle over zijn leven terug in plaats van gecontroleerd te worden door de sigaret. Hier mag hij terecht trots op zijn.

Dus geef jezelf vanavond voor het slapen gaan een schouderklopje en zeg, “Weer een dag niet gerookt, ik voel me fantastisch.” En zeg morgen als je wakker wordt, “Ik ga het vandaag weer proberen. Morgen zie ik wel weer.”

Om met succes vrij te blijven van het roken, Leef bij de dag en – Steek nooit meer een sigaret op!

Reactie toevoegen