Mijn manier van stoppen met roken

Geplaatst door Bluemoon op 16/08/2016 - 13:22

Lid sinds 16 aug 2016

9 jaar 4 maanden geleden gestopt met Cold Turkey.

Ik ben inmiddels een tijdje gestopt en wilde het toch delen.  

Allereerst werkt de zogenaamde druk van buitenaf met name door anti-rokers averechts bij mij.   Dus dat heeft geen enkele invloed gehad.

Wat er voor nodig is , is inderdaad wilskracht maar dan echte diepgewortelde wilskracht.   Niet van die zogenaamde wilskracht waarbij je jezelf wijs probeert te maken dat je niet meer wilt roken terwijl je er van binnen helemaal nog niet achter staat of klaar voor bent.

Inzicht dat roken inderdaad niets voor je betekend is ook belangrijk (zoals beschreven in boeken van Carr, of Erali)   Dus geen schreeuwerds die pakjes platslaan(dan krijg ik juist de neiging om weer te roken) ,  maar mensen die feiten benoemen waarom roken zinloos is.

Roken heeft slechts één voordeel,   het is een zeer goede eetlust remmer.   Maar helaas roken jaagt ook de cortisol spiegel omhoog waardoor je sneller buikvet ontwikkeld.

Tegen stress helpt het ook niet... het helpt alleen tegen de stress die door de nicotineverslaving zelf veroorzaakt word.   

In principe waren de eerste 48 uur erg zwaar en een gevecht tegen de verslaving,  maar na 48 uur neemt dat in rap tempo af.   Maar je moet wel een voor jezelf zwaar wegende motivatie hebben om die 48 uur te "overleven".    En de kosten,  gezondheid  en mijn conditie hebben hier nauwelijks aan bijgedragen.   Maar is wel mooi meegenomen later in het proces. 

Na 72 uur ben je in feite al verlost van het roken,   je kunt dan nog wel enkele dagen lichamelijke ontwenningsverschijnselen hebben (hoofdpijn en duizeligheid in mijn geval)  maar die onweerstaanbare drang om te roken is na 72 uur al verdwenen 

Plan de dag om te stoppen niet al te ver vooruit,  je moet echt voelen dat je het wilt, een gevoel dat je het liefst ala minute zou stoppen.   Zie je er tegenop of wil je het weken vooruit plannen,  doe het dan maar niet want dan ben je er nog niet klaar voor.

En zorg dat je in die eerste 48 uur niets hoeft te doen, geen werk,  geen afspraken geen leuke uitjes want daar heb je dan echt geen zin in. Probeer de tijd te doden met iets wat je leuk vind (pc, tv,  lezen etc)  maar wat je alleen kan doen.     Zorg dat je genoeg drinkt en een beetje eet als je daar zin in hebt.  En als het echt lastig wordtm  ga dab gewoon naar bed,   het gevecht tegen de verlaving is een uitputtingsslag voor je lichaam dus je zal redelijk moe zijn en makkelijk in slaap vallen.

Na 72 uur,   was mijn biologische klok ontregeld (voelde als jet lag) maar wel rookvrij.    

 

 

 

 

 

 

 

Reactie toevoegen